Ruoansulatus ja ilmavaivat

Aseta nousevaan järjestykseen
  1. Gluten Go 25 kaps
    Arvio:
    100%
    13,95 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Ruuansulatus ja ilmavaivat

Ilmavaivat ovat yleinen ja kiusallinen ongelma, jotka yleensä aiheutuvat ruuansulatuksen puutteellisesta toiminnasta. Esimerkiksi ruuansulatusentsyyminen puutteellinen erittyminen voi johtaa moneen erilaiseen epämukavaan oireeseen, kuten turvotukseen, väsymykseen ja ilmavaivoihin. Mikään näistä ei varsinaisesti ole vaarallista, mutta voi häiritä arkea ja aiheuttaa kiusallisia tilanteita.

Jos ruuansulatus vaivaa, moni saa apua entsyymivalmisteista. Ne tukevat ruuansulatustoimintaa ja auttavat pitämään vatsan toiminnan normaalina.

Laktaasivalmisteet

Laktoosi-intoleranssissa laktoosi eli maitosokeri ei imeydy elimistöön normaalisti. Yleensä laktoosia pilkkoo entsyymi nimeltä laktaasi, mutta joidenkin ihmisten elimistö ei tuota laktaasia. Tällöin laktoosia sisältävät tuotteet aiheuttavat vatsassa erilaisia oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, ripulia tai vatsakipuja.

Laktaasin eritys riippuu geeneistä. Alun perin ihmisen elimistö pystyi tuottamaan laktaasia ainoastaan lapsena, kun ravinto perustui äidinmaitoon. Laktaasigeenissä on kauan ollut mutaatio, joka jatkaa laktaasin tuotantoa myös lapsuuden jälkeen. Mutaatio oli hyödyllinen, ja siksi yleistyi. Nykyisin melkein viidesosalla suomalaisista on edelleen vanha geenimuoto ja sen mukana laktoosi-intoleranssi.

Laktoosi-intoleranssin taso ja vaikeus vaihtelee yksilöittäin. Joillekin laktoosi aiheuttaa vain lieviä oireita, kun osa ei voi syödä laktoosia lainkaan. Jos laktoosia tulee kuitenkin syötyä, voi käyttää laktaasivalmisteita auttamaan kehoa pilkkomaan laktoosia ja lieventämään oireita. Laktaasivalmisteita saa sekä purutabletteina että kapseleina, ja ne ovat käteviä matkalla tai kyläillessä, kun mahdollisuudet vaikuttaa omaan ruokavalioon ovat tavanomaista arkiruokailua rajallisemmat.