Ärtyneen suolen oireyhtymä IBS

Ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome), eli IBS on yhä yleisempi kiusallinen mutta vaaraton tila, joka voi haitata siitä kärsivien elämää. Onneksi siihen kuitenkin löytyy apua. 

Tyypillisiä ärtyvän suolen oireita ovat ilmavaivat, vatsakipu, närästys, ripuli tai ummetus. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan IBS:stä kärsii jopa joka kymmenes suomalainen, ja todennäköisyys sairastua siihen on naisilla kaksi kertaa suurempi kuin miehillä. IBS:llä ei aina ole vakavia terveysvaikutuksia, mutta sillä voi silti olla suuri vaikutus arkielämään - aktiviteeteista ruokailutottumuksiin. Yhdessä lääkkeiden sekä itselleen räätälöidyn ruokavalion avulla oireita voidaan kuitenkin vähentää. 

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Suojakerroin
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Gelsectan 60 kaps
  Arvio:
  93%
  32,47 €
 2. i say: Turvotus & IBS-oireet 30 kaps
  Arvio:
  79%
  12,85 €
 3. Proibs IBS-valmiste 30 kpl
  Arvio:
  96%
  16,35 €
 4. Diplomag IBS Ripuli 30 kaps
  Arvio:
  88%
  14,71 € 17,30 €
 5. Gelsectan kampanjapakkaus 3x60 kaps
  Arvio:
  97%
  93,90 €
 6. Diplomag IBS Ummetus 20 pss
  Arvio:
  90%
  14,71 € 17,30 €
 7. VI-SIBLIN 610 mg/g 500 g rakeet
  19,05 € 21,41 €
 8. Gelsectan kampanjapakkaus 2x60 kaps
  Arvio:
  90%
  63,90 €
 9. Silicolgel 500 ml
  Arvio:
  90%
  20,40 €
 10. VI-SIBLIN 610 mg/g 250 g rakeet
  14,72 € 15,49 €
 11. IMODIUM 2 mg 12 fol kapseli, pehmeä
  9,37 € 9,86 €
 12. VI-SIBLIN S 880 mg/g 450 g rakeet
  23,58 € 26,49 €
 13. VI-SIBLIN 610 mg/g 50 x 6 g rakeet
  21,72 € 22,86 €
 14. VI-SIBLIN S 880 mg/g 50 x 4 g rakeet
  22,92 € 24,13 €
 15. Proibs IBS-valmiste 10 kpl
  11,50 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) - tuotteet oireiden lievitykseen

Ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome) eli IBS on yhä yleisempi vatsan vaiva. Se on kiusallinen, mutta vaaraton tila, joka usein haittaa siitä kärsivien elämää. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti tuotteita IBS-oireiden lievittämiseen.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa joka kymmenes suomalainen, ja todennäköisyys sairastua siihen on naisilla kaksi kertaa suurempi kuin miehillä. Vaikka IBS:llä ei aina ole vakavia terveysvaikutuksia, sillä voi olla suuri vaikutus arkielämään – niin aktiviteetteihin kuin ruokailutottumuksiin.

Vaikka ärtyneen suolen oireyhtymää on tutkittu useita vuosia, ei varmaa syytä sen syntymiseen ole löydetty. Tutkimusten mukaan oireet saattavat johtua ruoansulatuskanavan hermojen yliherkkyydestä ja näiden hermojen sekä aivojen välisen viestinnän muutoksista. Lisäksi ruokavalioon kuuluvat tietyt ruoka-aineet on yhdistetty joidenkin henkilöiden IBS-oireiden pahenemiseen.

Ärtyneen suolen oireyhtymän oireet

Ärtyvän suolen oireet vaihtelevat yksilöllisesti jokaisella. Ärtynyt paksusuoli voi aiheuttaa vatsakipua ja kouristelua, vatsan turvotusta, epäsäännöllistä suolen toimintaa (mukaan lukien ummetus, ripuli tai molemmat), kaasuja, pahoinvointia sekä ruoansulatushäiriöitä. Oireet alkavat usein tiettyjen ruokien syömisen jälkeen. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla voi esiintyä myös väsymystä, stressiä ja univaikeuksia. 

Oireet saattavat aaltoilla päivistä viikkoihin, eikä niitä välttämättä esiinny jatkuvasti. Monilla oireet helpottavat ajan mittaan tai pysyvät ennallaan, mutta joka viidenneksellä oireet voivat muuttua vakavammiksi. 

Sen ymmärtäminen, miten ärtyvän suolen oireyhtymä vaikuttaa sinuun henkilökohtaisesti, voi kuitenkin auttaa sinua tekemään elämäntapamuutoksia, jotta voit hallita ikäviä oireita tehokkaasti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi voi olla IBS-oireita pahentava tekijä. Kun stressitasot laskevat, yleensä myös oireet vähenevät. On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka stressi voi pahentaa oireita, se ei itsessään aiheuta sairautta.

Ummetus- tai ripulipainotteinen IBS

IBS voi oireilla eri tavoin eri henkilöillä – toisilla se voi tuoda mukanaan ummetuksen, kun taas toiset saattavat kamppailla ripulin kanssa.

Ikävien oireiden hallitsemiseksi löytyy täsmätuotteita. Esimerkiksi ummetuspainotteisen ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon suosittelemme Diplomag IBS Ummetus -valmistetta. Kätevät annospussit auttavat ärtyvään suoleen liittyvään ummetukseen sekä vähentävät liiallista kaasunmuodostusta suolistossa.

Diplomag IBS Ripuli puolestaan sopii silloin, kun ärtyneen suolen oireyhtymä on ripulipainotteinen. Diplomag IBS Ripuli -valmiste lievittää nopeasti liiallisen kaasunmuodostuksen aiheuttamia kivuliaita oireita ja helpottaa vatsakipua.

Imodium on tehokas apu erityisesti äkillisen ja tilapäisen ripulin hoitoon.

IBS:n itsehoito

Vaikka ärtyvälle suolelle ei ole parantavaa hoitoa, oireita voidaan hallita kunkin henkilön erityistarpeisiin räätälöidyillä hoidoilla. Näissä hoidoissa keskitytään yleensä ruokavalion ja elämäntapojen muutoksiin, jotka vähentävät oireiden voimakkuutta tai esiintymistiheyttä. 

Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi tiettyjen elintarvikkeiden välttäminen, probioottien sisällyttäminen ruokavalioon, säännöllinen liikunta, unijaksojen hallinta riittävän levon saamiseksi sekä stressinpoistotekniikoiden, kuten joogan tai meditaation, harjoittaminen.

Liikunta voi auttaa IBS:ään

Ärtyneen suolen oireyhtymän kanssa eläminen voi olla vaikeaa, mutta on olemassa useita menetelmiä, joilla oireiden vakavuutta voidaan vähentää. 

Liikunnan on todettu olevan hyödyllinen tapa vähentää IBS:ään liittyvää epämukavuutta. Asiantuntijat suosittelevat 20-60 minuuttia kohtuullista liikuntaa kolmesta viiteen kertaa viikossa. Tähän voi kuulua esimerkiksi reipasta kävelyä, juoksua, uintia tai pyöräilyä – kaikkea sellaista, mikä on niin rasittavaa, että hengästyt. 

Jopa yksinkertaiset asiat, kuten päivittäinen 20 minuutin kävelylenkki, auttavat parantamaan ruoansulatusta ja lievittämään tarvittaessa ummetusta. On myös tärkeää välttää pitkää istumista ja sen sijaan liikkua säännöllisesti koko päivän ajan niin paljon kuin mahdollista.

Ruokavalion merkitys

Ärtyvän suolen oireyhtymässä ruokavalio voi olla suuri tekijä oireiden vähentämistä varten, jonka vuoksi sopivan ruokavalion löytäminen on ensiarvoisen tärkeää. 

Säännöllinen ja pieninä annoksina nautittu ateria, joka sisältää riittävästi kuitua ja nestettä, auttaa lievittämään vaivoja. Lisäksi joidenkin elintarvikkeiden, kuten kofeiinin, rasvan, alkoholin ja mausteisten ruokien, on todettu pahentavan ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. 

Jos nämä toimenpiteet eivät riitä parantamaan oloasi ja ärtynyt suoli oireilee edelleen, voit harkita FODMAP-ruokavalion kokeilemista 4-8 viikon ajan. 

FODMAP-ruokavalion tarkoituksena on rajoittaa tietyt huonosti imeytyvät, fermentoituvat hiilihydraatit pois omasta ruokavaliosta. FODMAP-rajoitteisen ruokavalion noudattamisen on osoitettu lievittävän epämiellyttäviä oireita, kuten turvotusta ja vatsakipuja. FODMAP-ruokavalio on myös todettu tehokkaaksi tavaksi hoitaa IBS:ää.

Näitä FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita tulisi välttää:

 • Viljatuotteet kuten ruis, vehnä ja ohra
 • Kaalit
 • Sipulikasvit
 • Palkokasvit kuten herneet ja pavut
 • Sorbitolia, ksylitolia, mannitolia ja maltitolia sisältävät tuotteet
 • Prebiootit (vatsajogurtit tai muut terveysjuomat)
 • Laktoosia sisältävät tuotteet
 • Hunaja

FODMAP-ruokavaliossa ei ole kuitenkaan tarkoitus vähentää hiilihydraatteja, vaan korvata ne vatsaystävällisemmillä vaihtoehdoilla. Ruokavalioon voikin pyrkiä sisällyttämään esimerkiksi seuraavia ruoka-aineita: 

 • Marjoja
 • Riisiä, kauraa, perunaa, hirssiä, tattaria, kvinoaa ja spelttiä
 • Kurkkua, tomaattia, salaattikasveja
 • Sitrushedelmiä sekä kiiviä, viinirypäleitä, hunaja- ja cantaloupe-melonia
 • Laktoosittomia maitotuotteita
 • Lihaa, kalaa, kananmunaa ja äyriäisiä
 • Tofua ja tempeä

IBS-tuotteet kotiin

Liikunnan ja ruokavalion tärkeyttä on mahdotonta korostaa tarpeeksi ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa. Oireiden helpottamiseksi on kuitenkin myös saatavilla ärtyneen suolen oireyhtymää varten luotuja valmisteita, joita voit turvallisesti käyttää kotona.

Voit lukea lisää IBS:n hoidosta myös blogistamme.

Gelsectan suojaa suolen limakalvoja

Gelsectan on suunniteltu helpottamaan ärtyvään suoleen liittyviä epämiellyttäviä ruoansulatusoireita. Tuote suojaa suolen limakalvoja sisältämillään kasviproteiineilla ja ksyloglukaanilla, jotka muodostavat limakalvolle mekaanisen suojan.

Gelsectan lisää myös hyödyllisten bifidobakteerien määrää suolistossa estäen näin haitallisten bakteerien kasvua.

Turvotusta ja vatsakipua voi helpottaa

Turvotus on yleinen IBS-oire siinä missä vatsakivutkin. Painavaa ja tukalaa oloa on mahdollista kuitenkin helpottaa esimerkiksi simetikonia sisältävillä IBS-valmisteilla. 

Simetikonin vaikutuksesta kaasukuplat hajoavat tai sulautuvat yhteen. Pienemmät kaasukuplat kulkeutuvat helpommin pois suolistosta ja helpottavat oloa vähentämällä suolen venymistä. 

i say: Turvotus & IBS-oireet -kapselit lievittävät turvotusta ja IBS-oireita kaasua vähentävän simetikonin ja vatsakipua hellittävän piparminttuöljyn avulla. 

Kuinka silicol®gel auttaa IBS-oireiden hoidossa?

Piihappogeeli silicol®gel muodostaa suojaavan, rauhoittavan kalvon mahalaukun ja suoliston limakalvolle. Piihappogeeli on piin, hapen ja veden yhdistelmä. 

silicol®gel piihappogeelin hoitava vaikutus johtuu sen suuresta, aktiivisesta pinta-alasta sekä piipartikkeleiden erinomaisesta kyvystä vetää haitallisia aineita puoleensa (adsorbtio).

Piihappogeeli sitoo vatsaa ärsyttäviä aineita, toksiineja ja taudinaiheuttajia tehden niistä vaarattomia. Toksiinit poistuvat mahasuolikanavasta luonnollista reittiä suolen kautta. 

Asiakkaidemme suositus parempaan suoliston terveyteen: Symbiosys Alflorex

Symbiosys Alflorexia kokeilleet Olo-apteekin asiakkaat ovat huomanneet, että sen käytöstä on ollut valtavasti hyötyä. Bifidobakteerien määrää kasvattavasta Symbiosys Alflorexista onkin tullut yksi luotettavimmista tuotteista parempaa suoliston terveyttä ja ruoansulatusta etsivien asiakkaidemme keskuudessa.

IBS-tuotteet kevyempään arkeen

Ärtyneen suolen oireyhtymä voi haitata arkea merkittävästi ja vaikuttaa siihen, mitä harrastetaan ja millaista ruokaa syödään. Tänä päivänä on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, jotka voidaan ottaa elämäntapamuutoksen tueksi helpottamaan oireita. Suoliston limakalvoja suojaava piihappogeeli ja muut IBS-tuotteet löytyvät Olo-apteekista.