Ärtyneen suolen oireyhtymä IBS

Ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome), eli IBS on yhä yleisempi kiusallinen mutta vaaraton tila, joka voi haitata siitä kärsivien elämää. Onneksi siihen kuitenkin löytyy apua. 

Tyypillisiä ärtyvän suolen oireita ovat ilmavaivat, vatsakipu, närästys, ripuli tai ummetus. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan IBS:stä kärsii jopa joka kymmenes suomalainen, ja todennäköisyys sairastua siihen on naisilla kaksi kertaa suurempi kuin miehillä. IBS:llä ei aina ole vakavia terveysvaikutuksia, mutta sillä voi silti olla suuri vaikutus arkielämään - aktiviteeteista ruokailutottumuksiin. Yhdessä lääkkeiden sekä itselleen räätälöidyn ruokavalion avulla oireita voidaan kuitenkin vähentää. 

Suodata
Rajaa:
Tuoteryhmä
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Gelsectan kampanjapakkaus 3x60 kaps
  Arvio:
  100%
  93,90 €
 2. Gelsectan kampanjapakkaus 2x60 kaps
  63,90 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireet ja hoito

Ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome), eli IBS on yhä yleisempi kiusallinen mutta vaaraton tila, joka voi haitata siitä kärsivien elämää. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan IBS:stä kärsii jopa joka kymmenes suomalainen, ja todennäköisyys sairastua siihen on naisilla kaksi kertaa suurempi kuin miehillä. Vaikka IBS:llä ei aina ole vakavia terveysvaikutuksia, sillä voi olla suuri vaikutus arkielämään - aktiviteeteista ruokailutottumuksiin.

Vaikka ärtyneen suolen oireyhtymää on tutkittu useita vuosia, mitään varmaa syytä ei ole löydetty. Tutkimusten mukaan oireet saattavat johtua ruoansulatuskanavan hermojen yliherkkyydestä ja näiden hermojen ja aivojen välisen viestinnän muutoksista. Lisäksi ruokavalioon kuuluvat tietyt ruoka-aineet on yhdistetty joidenkin henkilöiden IBS-oireiden pahenemiseen.

 

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Ärtyvän suolen oireet vaihtelevat yksilöllisesti jokaisella. Ärtynyt paksusuoli voi aiheuttaa vatsakipua ja kouristelua, vatsan turvotusta, epäsäännöllistä suolen toimintaa (mukaan lukien ummetus, ripuli tai molemmat), kaasuja, pahoinvointia ja ruoansulatushäiriöitä. Oireet alkavat usein tiettyjen ruokien syömisen jälkeen. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla voi esiintyä myös väsymystä, stressiä ja univaikeuksia. 

Oireet saattavat aaltoilla päivistä viikkoihin, eikä niitä välttämättä esiinny jatkuvasti. Monilla oireet helpottavat ajan mittaan tai pysyvät ennallaan, mutta joka viidenneksellä oireet voivat muuttua vakavammiksi. Sen ymmärtäminen, miten ärtyvän suolen oireyhtymä vaikuttaa sinuun henkilökohtaisesti, voi kuitenkin auttaa sinua tekemään elämäntapamuutoksia, jotta voit hallita oireita tehokkaasti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että oireiden taustalla myös stressi voi olla IBS:n oireita pahentava tekijä, ja kun stressitasot laskevat, yleensä myös oireet vähenevät. On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka stressi voi pahentaa oireita, se ei itse asiassa aiheuta sairautta.

 

IBS:n itsehoito

Vaikka ärtyvälle suolelle ei ole parantavaa hoitoa, oireita voidaan hallita kunkin henkilön erityistarpeisiin räätälöidyillä hoidoilla. Näissä hoidoissa keskitytään yleensä ruokavalion ja elämäntapojen muutoksiin, jotka vähentävät oireiden voimakkuutta tai esiintymistiheyttä. 

Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi tiettyjen elintarvikkeiden välttäminen, probioottien sisällyttäminen ruokavalioon, stressinpoistotekniikoiden, kuten joogan tai meditaation, harjoittaminen, säännöllinen liikunta ja unijaksojen hallinta riittävän levon varmistamiseksi.

 

Liikunta

Ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa eläminen voi olla vaikeaa, mutta on olemassa useita menetelmiä, joilla oireiden vakavuutta voidaan vähentää. Liikunnan on todettu olevan hyödyllinen tapa vähentää IBS:ään liittyviä epämukavuutta. Asiantuntijat suosittelevat 20-60 minuuttia kohtuullista liikuntaa kolmesta viiteen kertaa viikossa. Tähän voi kuulua esimerkiksi reipasta kävelyä, juoksua, uintia tai pyöräilyä - kaikkea, mikä on niin rasittavaa, että hengästyt. 

Jopa yksinkertaiset asiat, kuten päivittäinen 20 minuutin kävelylenkki, auttavat parantamaan ruoansulatusta ja lievittämään tarvittaessa ummetusta. On myös tärkeää välttää pitkää istumista ja sen sijaan liikkua säännöllisesti koko päivän ajan niin paljon kuin mahdollista.

 

Ruokavalio

Ärtyvän suolen oireyhtymässä ruokavalio voi olla suuri tekijä oireiden vähentämistä varten, joten sopivan ruokavalion löytäminen on ensiarvoisen tärkeää. Säännöllinen ja pieninä annoksina nautittu ateria, joka sisältää riittävästi kuitua ja nestettä, auttaa lievittämään vaivoja. Lisäksi joidenkin elintarvikkeiden, kuten kofeiinin, rasvan, alkoholin ja mausteisten ruokien, on todettu pahentavan ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. 

Jos nämä toimenpiteet eivät riitä parantamaan oloasi ja ärtynyt suoli oireilee edelleen, voit harkita FODMAP-ruokavalion kokeilemista 4-8 viikon ajan. FODMAPin tarkoituksena on rajoittaa tietyt huonosti imeytyvät, fermentoituvat hiilihydraatit pois omasta ruokavaliosta. FODMAP-rajoitteisen ruokavalion noudattamisen on osoitettu lievittävän epämiellyttäviä oireita, kuten turvotusta ja vatsakipuja. FODMAP-ruokavalio on myös todettu tehokkaaksi tavaksi hoitaa IBS:ää.

 

FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet, joita olisi hyvä välttää ovat: 

 • Viljatuotteet kuten ruis, vehnä ja ohra
 • Kaalit
 • Sipulikasvit
 • Palkokasvit kuten herneet ja pavut
 • Sorbitolia, ksylitolia, mannitolia ja maltitolia sisältävät tuotteet
 • Prebiootit (vatsajogurtit tai muut terveysjuomat)
 • Laktoosia sisältävät tuotteet
 • Hunaja

 

FODMAP-ruokavaliossa ei ole kuitenkaan tarkoitus vähentää hiilihydraatteja, vaan korvata ne vatsaystävällisemmillä vaihtoehdoilla. Ruokavalioon voikin pyrkiä sisällyttämään ruoka-aineita kuten: 

 • Riisiä, kauraa, perunaa, hirssiä, tattaria, kvinoaa ja spelttiä
 • Kurkkua, tomaattia, lehti- ym. salaattikasveja
 • Marjoja
 • Sitrushedelmiä kuten kiivi, viinirypäleet, hunaja- ja cantaloupe-meloni
 • Laktoosittomia maitotuotteita
 • Lihaa, kalaa, kananmunaa ja äyriäisiä
 • Tofua ja tempeä

 

Voit lukea lisää IBS:n hoidosta myös blogistamme

 

Tuotteet ärtyvän suolen hoitoon

Jos vaivana on ummetus, voi siihen löytää helpotusta apteekista saatavista, liukoista kuitua sisältävistä vamisteista. On tärkeää huomata, että vehnälesejä ja muita liukenemattomia kuituja ei tulisi käyttää, koska niillä voi olla haitallisia vaikutuksia. 

 

IBS:n hoitoon tarkoitettuja valmisteita ovat esimerkiksi:

 • Gelsectan on suunniteltu helpottamaan ärtyvään suoleen liittyviä epämiellyttäviä ruoansulatusoireita. Se suojaa suolen limakalvoja, joka auttaa rauhoittamaan ja suojaamaan lisäärsytykseltä. Lisäksi se lisää hyödyllisten bifidobakteerien määrää suolistossa estäen näin haitallisten bakteerien kasvua.
 • i say Turvotus ja IBS-oireet -kapselit lievittävät turvotusta ja IBS-oireita kaasua vähentävän simetikonin ja vatsakipua hellittävän piparminttuöljyn avulla. 
 • Diplomag IBS Ummetus -pussit auttavat ärtyvään suoleen liittyvään ummetukseen sekä vähentämään liiallista kaasunmuodostusta suolistossa.
 • Imodium on IBS-lääke, jota käytetään erityisesti äkillisen ja tilapäisen ripulin hoitoon.

 

Olo-apteekin asiakkaat, jotka ovat kokeilleet Symbiosys Alflorexia, ovat myös huomanneet, että sen käytöstä on ollut valtavasti hyötyä. Bifidobakteerien määrää kasvattavasta Symbiosys Alflorexista onkin tullut yksi luotettavimmista tuotteista Olo-apteekin asiakkaiden keskuudessa, jotka etsivät parempaa suoliston terveyttä ja ruoansulatusta.

 

Kannattaa muistaa, että jos oireet jatkuvat itsehoidosta huolimatta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle tai kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta.