Ripuli

Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Gelsectan 60 kaps
  Arvio:
  93%
  32,47 €
Aseta nousevaan järjestykseen

Mitä ripulin oireet ovat? 

Ripuli on tavanomainen vaiva, joka voi esiintyä joko ainoana suolistoinfektion oireena, tai vatsataudissa samanaikaisesti oksentelun, kuumeen ja vatsakivun kanssa.

Ripulissa uloste on hyvin löysää, jopa vesimäistä, ja ulostamiskertoja on vuorokauden aikana tiheästi. 

Useimmiten äkillisesti ilmaantuva  ripuli on lyhytaikainen vaiva, joka menee ohi päivässä tai parissa itsestään. Lepo ja riittävä juominen auttavat toipumisessa. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti itsehoitolääkkeitä ripulin hoitoon.

Ripulin syyt 

Äkillisesti ilmaantuva ripuli on yleensä suolistoinfektion oire. Yleisiä aiheuttajia ovat virukset kuten norovirus, tai bakteerit kuten salmonella ja stafylokokki, joka aiheuttaa ruokamyrkytystä. 

Turistiripuli on yleinen matkailijan vaiva, ja voi johtua joko bakteerista, viruksesta tai loisista. Taudin lähteenä on yleensä matkakohteessa nautittu ruoka tai juoma. 

Turistiripulia esiintyy jopa 60% matkailijoista, vaihdellen lähtö- ja kohdemaan mukaan.

Antibioottiripuli 

Toisinaan myös antibioottikuurin aikana voi esiintyä ripulointia. Noin kymmenes- tai viidesosa antibioottikuureista aiheuttaa vatsan löysyyttä. Antibioottikuuriin liittyvä ripuli on usein lievää. Oireet voivat johtua lääkkeen haittavaikutuksista tai suolistobakteeriston häiriintymisestä.

Osa antibioottiripuleista johtuu Clostridioides difficile -bakteerista. Tällöin oireet ovat tyypillisesti äkillisiä ja vakavia. Bakteeri ei leviä ruuasta, vaan antibioottiripuli syntyy bakteerin suolessa tuottamista myrkyistä, A- ja B-toksiineista. Toksiineja tuottaa pieni osa suoliston C. difficile -bakteerikannasta.

Antibioottiripulia epäiltäessä on hyvä olla yhteydessä antibiootin määränneeseen lääkäriin, joka päättää onko antibioottihoito tarpeen lopettaa tai vaihtaa toiseen valmisteeseen. Lääkäri päättää myös, onko ulostenäyte C. difficilen tutkimiseksi tarpeen. 

Pitkittynyt ripuli 

Pitkittyneestä ripulista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet useita viikkoja, jolloin ulostamistarve on jatkuvasti tihentynyt ja uloste löysää. 

Pitkittyneen ripulin taustalta voi löytyä bakteerin tai viruksen sijaan toiminnallinen häiriö tai sairaus. Pitkittyneen ripulin syy kannattaa selvittää lääkärissä. Kun pitkittyneen ripulin aiheuttanut syy tai vaiva hoidetaan tai poistuu, helpottaa samalla myös vatsan oireilu. 

 • ärtyvän suolen oireyhtymä IBS
 • keliakia
 • laktoosi-intoleranssi 
 • tulehduksellinen suolistosairaus, kuten Chrohnin tauti tai haavainen paksusuolien tulehdus 
 • kilpirauhasen liikatoiminta 
 • alkoholin runsas käyttö 
 • alkueläinten aiheuttama ripuli
 • ummetuslääkkeiden liiallinen käyttö tai 
 • harvinaisessa tapauksessa myös suolistosyöpä

Ripulin hoito: mikä auttaa ripuliin? 

Tavanomainen ripuli menee yleensä ohi itsestään noin 3-5 päivässä. Tärkein hoitokeino on riittävä nesteen juominen, sillä ripulointi kuivattaa elimistöä, kun nestettä poistuu tavallista nopeammin. Myös ravinnon saannista ripulin aikana tulee huolehtia. Lepo on myös olennainen osa ripulin hoitoa, sillä liiallinen aktiivisuus aktivoi myös suolistoa.  

Nestetasapainon ylläpitämiseen voi käyttää myös apteekin nesteytysvalmisteita, jotka kohentavat kehon neste- ja suolatasapainoa. Nk. ripulijuoma sisältää sopivassa suhteessa suoloja ja sokereita. Varsinkin pienten lasten ja vanhusten nesteytyksestä täytyy huolehtia hyvin ripulin aikana, sillä he ovat alttiimpia kuivumiselle.    

Muita hyviä juomia ripulin aikana ovat mm. vesi, tee, laimea mehu tai mehukeitto tai kasvisliemi. Kahvia ja hiilihapotettuja tai erityisen makeita juomia kannattaa sen sijaan välttää.  

Ripulilääkkeillä voi helpottaa ripulin oireita.

Jos ripuli kestää jopa useamman viikon, tulee käydä lääkärissä ja selvittää ripulin syy. 

Ripulilääke lievittää oireita 

Aikuisen äkillisen ripulin hoitona voi käyttää tilapäisesti itsehoitolääkkeenä myytäviä loperamidi-valmisteita. Loperamidi hillitsee suolen liiallista liikehdintää ja kouristelua, jolloin ulostamistarve ja ripuli vähenee.

Lorepamidi-valmisteita ovat mm. Imodium ja Lopex

Precosa-itsehoitolääke hoitaa ripulin syitä ja oireita. Precosa ei pysäytä suolen toimintaa, vaan estää taudinaiheuttajien haitallisia vaikutuksia suolen pinnalla. Precosan vaikutus perustuu Saccharomyces boulardii -probiootteihin. 


Lisää apua ripulin hoitoon? Nesteytys -tuoteryhmästä apua nestetasapainon ylläpitämiseen.