Beetakaroteeni

Suodata
Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Karovit 140 tabl
  Arvio:
  100%
  9,70 €
 2. Bio-Karoten+E 150 kaps
  13,70 €
 3. Betamax Aurinkokapseli 48 kaps
  Arvio:
  100%
  10,70 €
 4. Bertils MultiKarosin 60 kpl
  14,00 €
  Ei saatavilla
Aseta nousevaan järjestykseen

Beetakaroteeni

Beetakaroteeni on luonnollinen antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, jonka keho muuttaa tarvittaessa A-vitamiiniksi.

Mihin tarvitsen beetakaroteenia?

Beetakaroteenilla itsellään ei varsinaisesti ole terveysvaikutuksia. Sen suurin hyöty tulee, kun keho muuntaa sen A-vitamiiniksi.

A-vitamiini on hyväksi muun muassa näölle, iholle, limakalvoille, ja vastustuskyvylle.

Beetakaroteeni on turvallinen A-vitamiinin lähde. Liiallinen A-vitamiinin saanti voi olla vaarallista, etenkin raskauden aikana. Beetakaroteeni muuttuu A-vitamiiniksi vain tarvittaessa, joten liiallinen A-vitamiinivarasto ei pääse kertymään.

Voiko beetakaroteenia saada liikaa?

Suurimmalle osalle ihmisistä beetakaroteenin liiallisen saannin ainoa tunnettu sivuvaikutus on ihon kellertyminen. Tämä on vaaratonta, ja iho palautuu normaalin väriseksi heti, kun liiallinen beetakaroteeni poistuu elimistöstä.

Tupakoitsijoissa on kuitenkin havaittu, että synteettisen beetakaroteenin käyttäminen lisää keuhkosyövän riskiä. Synteettinen beetakaroteeni voi myös lisätä riskiä eturauhassyöpään, aivoverenvuotoon, tai sydän- ja verisuonitauteihin henkilöillä, jotka tupakoivat tai ovat altistuneet suurille määrille asbestia. Tällaisten henkilöiden kannattaa siis välttää synteettistä beetakaroteenia. Ruuasta saatavan beetakaroteenimäärän ei ole todettu aiheuttavan samanlaista vaikutusta.

Luonnollista beetakaroteenia saa muun muassa kurpitsoista, bataateista, pinaatista, ja etenkin porkkanoista. Huhu, että porkkanat parantavat näköä ei siis ole täysin perätön!