Intiimialueen iho tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa, kuten keho muutenkin. Intiimialueen pesuun liittyy usein monia kysymyksiä. Mitä herkälle alueelle saa laittaa ja mitä ei? Millaista pesuainetta tulisi käyttää ja kuinka usein? Mikä sopii kuivien limakalvojen kosteutukseen? Kokosimme tärkeimmät muistettavat asiat intiimialueen ihonhoitoon.

Pese alapää kerran päivässä. Pelkkä vesikin riittää, sillä saippua voi ärsyttää herkkää ihoa ja häiritä intiimialueen normaalia bakteeri- ja pH-tasapainoa. Jos haluat käyttää pesuainetta esimerkiksi seksin jälkeen tai kuukautisten aikaan, valitse intiimialueelle tarkoitettu pesuaine, joka on iholle turvallinen valinta. Naisen tulisi tarkistaa, että pesuaine on mahdollisimman lähellä emättimen pH-arvoa, joka on välillä 3,5-4,5.

Alushousujen valinnalla on väliä. Liian kiristävät tai hankaavat alushousut voivat ärsyttää herkkää limakalvoa. Varsinkin, jos saat herkästi tulehduksia, kannattaa valita alushousut hengittävästä materiaalista. Voit myös välillä kokeilla nukkua ilman alusvaatteita, jolloin iho saa ilmakylvyn yön aikana.

Limakalvojen kuivuus voi vaivata kaikenikäisiä, mutta etenkin vaihdevuodet ylittäneitä naisia. Kuivaa intiimialuetta voi hoitaa voiteilla, öljyillä ja kosteusgeeleillä. 

Vähennä hajusteita ja kemikaaleja. Emätin on yksi herkimmistä alueista naisen kehossa, ja voimakkaat hajusteet voivat ärsyttää ihoa sekä limakalvoja. Pyri välttämään hajustettuja tuotteita ja suosi tuoksuttomia pesu- ja huuhteluaineita alusvaatepyykissä.

Olo-apteekin verkosta löydät sopivat tuotteet intiimialueen pesuun ja kosteuden ylläpitämiseen.