Hiusten oheneminen on yleinen huolenaihe. Monet tekijät aiheuttavat hiustenlähtöä, mutta yleisin syy on perinnöllinen hiustenlähtö1

Ikääntyminen voi johtaa hiusten ohenemiseen ja perinnölliseen hiustenlähtöön eli androgeeniseen kaljuuntumiseen, jota esiintyy sekä naisilla että miehillä.2

Suomessa hiustenlähtöä on n. joka toisella 45–60-vuotiaalla naisella ja

kolmella neljästä yli 65-vuotiaasta naisesta.3

Suomalaisista miehistä n. 80 % kärsii perinnöllisestä hiustenlähdöstä.4 Kyseessä on siis hyvin yleinen, mutta kiusallinen, vaiva. 

Rogaine® – apua perinnölliseen hiustenlähtöön

Rogaine® on ainoa reseptitön lääke perinnölliseen hiustenlähtöön. Se auttaa pysäyttämään hiustenlähdön ja stimuloimaan hiusten kasvua. Rogainen® teho on kliinisesti tutkittu. Vaikuttava aine, minoksidiili, tehostaa verenkiertoa ja lisää ravinteiden määrää hiustupessa, mikä auttaa vahvistamaan hiuksia ja edistää hiusten kasvua. 

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka Rogaine® toimii?

Rogaine vaikuttava aine on minoksidiili, joka kliinisesti tutkitusti auttaa pysäyttämään perinnöllisen hiustenlähdön ja stimuloimaan hiusten kasvua sekä miehillä että naisilla. Rogaine® uudelleenaktivoi lepovaiheessa olevat hiustupet. 

Mitä on minoksidiili?

Minoksidiili on ainoa reseptivapaa vaikuttava aine, joka tieteellisesti todistetusti auttaa pysäyttämään perinnöllisen hiustenlähdön ja stimuloimaan hiusten kasvua. Minoksidiili tehostaa verenkiertoa ja lisää ravinteiden määrää hiustupessa, mikä auttaa vahvistamaan hiuksia ja edistää hiusten kasvua.

Kuinka minoksidiili vaikuttaa?

Rogainen® vaikuttava aine, minoksidiili, auttaa stimuloimaan hiusten kasvua neljällä tavalla:

  • Ehkäisee hiustuppien kutistumista.
  • Tehostaa mikroverenkiertoa hiustupissa.
  • Stimuloi hiustuppien siirtymistä lepovaiheesta kasvuvaiheeseen.
  • Pidentää hiustuppien kasvuvaihetta. Kuinka minoksidiili vaikuttaa

Tehoaako Rogaine® oikeasti?

Rogaine® pysäyttää hiustenlähdön n. 80 %:lla käyttäjistä ja saa aikaan uusien hiusten kasvua keskimäärin kuudella kymmenestä käyttäjästä. Mitä aikaisemmin Rogainen® käytön aloittaa, sitä todennäköisemmin saavutetaan parempia tuloksia. *

*) koskee miehiä

Kuinka Rogaine® annostellaan?

  • Varmista että hiuksesi ja hiuspohja ovat täysin kuivat.
  • Suuntaa joko pumppusumutin tai sumutinkärki keskelle hoidettavaa aluetta ja paina annostelijaa kerran. 
  • Levitä Rogaine®-liuos sormenpäillä hoidettavalle alueelle.
  • Annostele liuosta vielä viisi kertaa, jolloin saat hiuspohjaan yhteensä 1 ml:n annoksen.
  • Pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen.
  • Toista kahdesti vuorokaudessa, aamuin ja illoin.

Hiusten peseminen käsittelyn jälkeen heikentää Rogaine®-hoidon tehoa, joten pese hiukset ennen käsittelyä.

Rogainea® käytetään enintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Tiheämpi käyttö ei nopeuta hiusten kasvua, vaan voi aiheuttaa haittavaikutuksia. 

Kasvavatko hiukseni takaisin samanlaisina kuin ne olivat aiemmin?

Uudet hiukset ovat ensin pehmeitä ja untuvaisia, mutta voivat jatkuvan Rogainen® käytön myötä muuttua omien normaalien hiustesi kaltaisiksi.

Kuinka nopeasti Rogaine® tehoaa?

Hiukset kasvavat hitaasti, joten tulosten ilmaantuminen vie oman aikansa. Hiustenlähtö pysähtyy noin kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta ja uusia hiuksia voi kasvaa jo kahden hoitokuukauden jälkeen. 

Hiustenlähtö voi joskus kiihtyä tilapäisesti Rogaine®-hoidon alkuvaiheessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että minoksidiili siirtää lepovaiheessa olevat hiukset kasvuvaiheeseen eli vanhojen hiusten tilalle alkaa kasvaa uusia hiuksia.  Lisääntynyttä hiustenlähtöä esiintyy tavallisesti 2–6 hoitoviikon jälkeen, ja se loppuu parissa viikossa. Jos hiustenlähtö jatkuu, Rogaine-liuoksen käyttö on lopetettava ja otettava yhteys lääkäriin.

Mitä tapahtuu, jos lopetan Rogainen® käytön? Pysyvätkö uudet hiukseni?

Jos Rogainen paikallinen käyttö lopetetaan, hiuspohjan tila palautuu hoitoa edeltävälle tasolle 3–4 kuukaudessa, ja hiustenlähtö saattaa jatkua entiseen tapaan.

Tarvitsenko reseptin Rogainen® ostamista varten?

Et tarvitse. Rogaine® on itsehoitolääke, ja sitä voi ostaa apteekeista ilman reseptiä. 

Mikä on Rogainen® ikäraja?

Rogaine® on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

Voiko Rogainea® käyttää raskauden tai imetyksen aikana?

Rogainea® ei tulisi käyttää raskauden tai imetyksen aikana, sillä verenkiertoon imeytynyt minoksidiili erittyy äidinmaitoon.


Lähteet

 1. Airola, Kristiina: Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen. Lääkärikirja Duodecim 1.2.2022, p.1.
 2. Hannuksela-Svahn A. Hiustenlähtö. Lääkärikirja Duodecim. 22.2.2016. www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00220
 3.  Hannuksela-Svahn A. Naistyyppinen kaljuuntuminen. Lääkärikirja Duodecim. 22.2.2016. www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00257)
 4. Airola, Kristiina: Miestyyppinen ja naistyyppinen kaljuuntuminen (androgeneettinen alopecia). Lääkärikirja Duodecim 26.1.2022, p.1.