Hyaluronihappoa on meidän kaikkien ihossa ja se on yksi tekijä ihon nuorekkuuden ylläpitämisessä. Hyalurinohapon tuotanto elimistössämme kuitenkin vähenee ikääntyessämme. 

Lue lisää hyaluronihapon hyödyistä ja siitä, miksi se on yksi ihonhoidon parhaista ainesosista erityisesti ikääntymisen estämisessä.

Hyaluronihappo on polysakkaridimolekyyli eli luonnollinen hiilihydraatti, jota esiintyy lähes kaikissa kudoksissa: Sitä on 56% ihossa, 35% lihaksissa ja luissa, 9% nivelissä ja soluväleissä. Hyaluronihapon hyödyllisyys perustuu sen kykyyn sitoa vettä jopa tuhatkertaisesti omaan painoonsa nähden. Se toimii voiteluaineena nivelissä ja lihaksissa ja varmistaa, että iho on tasapainoinen, suojattu, kiinteä ja uudistuu jatkuvasti. Imeytymiskykynsä ansiosta hyaluronihappo on suosittu ainesosa monissa ihonhoito- ja kosmetiikkateollisuuden tuotteissa. Hyaluronihappoa käytetään kuitenkin myös monilla lääketieteen aloilla, olipa kyse sitten ihotautien, urheilulääketieteen, reumatologian, ortopedian tai hammaslääketieteen aloista.

Hyaluronihapon kosteutta sitova ominaisuus on erityisen tärkeä ihon ikääntymisen kannalta. Olet varmasti kuullut, että aurinkovoiteen päivittäinen käyttö ja ihoa ärsyttävien ihonhoitotuotteiden välttäminen ovat olennaisen tärkeitä ihon ikääntymisen ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Mutta tiesitkö, että myös hyaluronihappo voi auttaa vähentämään ikääntymisen merkkejä, etenkin kun sitä käytetään osana kattavaa anti-aging- rutiinia muiden todistetusti vaikuttavien ainesosien kanssa? Koska suurin osa hyaluronihaposta on ihossamme, näkyy sen puute siellä selvimmin: iho menettää vähitellen kimmoisuuttaan ja kiinteyttään, siitä tulee veltostunut, kuivempi ja siihen ilmestyy juonteita ja ryppyjä.  Nuorena iho pystyy säilyttämään hyvän kosteustasapainon, mutta ikääntyessä elimistön hyaluronihapon tuotanto vähenee.

Hyaluronihappo on siis todellinen monitaituri ikääntymistä ehkäisevien aktiivisten ainesosien joukossa:

- Parantaa ihon luonnollista kykyä pidättää vettä.

- Tekee ihosta täyteläisemmän, kiinteämmän, pehmeämmän ja tasaisemman.

- Tasoittaa juonteita ja ryppyjä

- Tukee ihon uusiutumista: vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta ja sillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

- Antioksidanttina torjuu ikääntymisprosessia kiihdyttäviä vapaita radikaaleja (esim. UV-säteily) ja ehkäisee kollageenin ja elastiinin hajoamista.

Jo 30 ikävuoden jälkeen ihon uusiutuminen ja siten myös kiinteys vähenee huomattavasti. Hyaluronihappoa sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö kannattaa aloittaa siis jo nuorella iällä.

Osoitetun tehokkuuden ja tutkimustulosten vuoksi hyaluronihoidoille ja -tuotteille on suuri kysyntä. Tiede ja kosmetiikkateollisuus ovat vastanneet kysyntään: on kehitetty hyaluronihappojohdannaisia, jotka täyttää ihon eri kerroksia. Suuremmat hyaluronihappomolekyylit vaikuttavat ihon pinnalla, kun taas niin sanotut "pienimolekyyliset" hyaluronihapot imeytyvät ihon syvempiin kerroksiin, mikä johtaa selvästi parempiin tuloksiin.

Hyaluronihappoa käytetään usein päivä- ja yövoiteissa, seerumeissa, kasvovoiteissa ja naamioissa sekä täyteainehoidoissa. Hyaluronihappoa sisältäviä ravintolisiä on saatavilla kapseleina ja jauheina. Hyaluronihappoa voi siis käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ulkoisesti käytettynä se vaikuttaa positiivisesti ihon vesitasapainoon, mutta ei sidekudokseen, joka paranee vain sisäisesti käytettynä.