Kuiva iho on lapsilla tavallinen ongelma, joka voi lisätä riskiä ihotulehduksille ja ihottumille.

Mistä kuiva iho johtuu?

Aivan kuten talo on rakennettu tiilistä, joiden välissä on laastikerros, on iho rakennettu ihosoluista ja niitä sitovista rasvoista, jotka estävät veden haihtumisen. Ihon kuivuminen ja sen aiheuttamat tuntemukset johtuvat siitä, että ihon sarveiskerroksen kosteus on liian alhainen. Tällöin riski vierasaineiden tunkeutumisesta ihorikkojen läpi korostuu, ja iho voi jopa tulehtua.

Emme voi parantaa alttiutta kuivaihoisuudelle tai ihottumille. Toisaalta voimme usein lievittää ja vähentää ongelmien oireita itsehoidolla. Olennaista on, ettei altista ihoa sitä heikentäville tekijöille, kuten liian tiheille lämpimille kylvyille, ja välttää ärsyttäviä ainesosia sekä keinokuituisia vaatteita, jotka voivat hiertää tai lämmetä liikaa.

Pyri lisäksi luomaan kestävät rutiinit pitääksesi lapsen ihon suojakerros ehjänä. Tunnettu tosiseikka on myös, että kuiva iho on sääherkempi ja tavallisempi kylminä talvikuukausina sekä kuivemmassa ilmastossa. Suomessa kuivan ihon riski on suurimmillaan talvikuukausina.

Huomioi nämä kun kylvetät lasta

  • Kylpyveden tulee olla 35–37ºC. Käytä mahdollisuuksien mukaan kylpymittaria. 
  • Älä käytä saippuaa kylpyvedessä – se kuivattaa ihoa. Vesi riittää ja mikäli tarve vaatii, käytä hieman kylpyöljyä puhdistamiseen. 
  • Huolehdi siitä, että ihopoimut pysyvät kuivina – myös niinä päivinä, kun lapsi ei kylve. 
  • Monet lapset eivät pidä kokonaan riisumisesta, joten odota paidan riisumisella, kunnes on kylvyn aika. 
  • Huolehdi siitä, että lapsella ei ole nälkä tai että hän ei ole väsynyt, kun on aika kylpeä, niin kylpyhetki sujuu mukavimmin. 
  • Kylvyn jälkeen kaikenikäisille lapsille sopiva ihovoide on Decubal Junior Cream.