HUSin sairaalaan tulee uusia lähetteitä lasten nukutushammashoitoon kuukaudessa noin 150. Määrä on kasvanut vuositasolla noin neljänneksen koronavuosia edeltävältä ajalta. 

Tutkijoiden mukaan lapsilla jopa 20 %:lla on suussaan erityisen taudinaiheuttamiskykyinen Mutans-streptokokki (S. mutans) -kanta, jolla on tavanomaista parempi kyky aiheuttaa kariesta. Suomalaistutkijoiden kehittämästä Lumoral -menetelmästä on nyt julkaistu lasten tarpeisiin soveltuva versio. Lumoral Junior tehostaa lasten suunhoitoa ja luo hyvät lähtökohdat aikuisiän suunterveydelle.

Hampaiden reikiintyminen lapsella itse ehkäistävissä 

Suun sairaudet poikkeavat monista sairauksista siinä, että ne ovat valtaosaltaan itse ehkäistävissä. Hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus ovat silti lapsillakin hyvin tavallisia. Vaikuttamalla suun olosuhteisiin voi lapselle turvata hyvän suun terveyden melko yksinkertaisilla päivittäisillä toimilla. Tärkeimmät asiat ovat 

    • ruokavalio 
    • suuhygienia ja 
    • fluori

Reikiintymiseltä suojaavat säännölliset ruokailutavat, huolellinen hampaiden mekaaninen puhdistaminen niiden pinnalla elävistä bakteereista ja fluorin säännöllinen käyttö. 

Altistavia tekijöitä hammas- ja suusairauksille ovat tiheä hiilihydraattipitoisen ruoan tai juoman nauttiminen ja kehno suuhygienia. Tähän tilanteeseen auttaa Lumoral Junior: lasten tarpeisiin kehitetty antibakteerinen suun puhdistusmenetelmä.

Suun bakteerit kuriin

S. mutans on yksi yleisimmistä hampaiden reikiintymistä aiheuttavista bakteerilajeista. Jotta nämä bakteerit eivät lisääntyisi ja vaurioittaisi lapsen herkkiä hampaita, tarvitaan hyvää suuhygieniaa. 

Huolellinen mekaaninen hampaiden puhdistus harjaamalla ja fluorihammastahnaa käyttämällä ovat lasten suuhygienian perusta. Tehokkainkaan mekaaninen hampaiden harjaus ei kuitenkaan aina riitä.

Lumoral Junior tehostaa lasten suun omahoitoa ja soveltuu erityisesti niille lapsille, joilla on alttius reikiintymiselle, alkavia reikiä tai voimakas S. mutans -bakteerikanta suussaan. 

Vuonna 2017 julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa mukana olleilla lapsilla jopa 20 %:lla oli suussaan erityisen virulentti S. mutans -kanta, jolla oli tavanomaista parempi kyky kiinnittyä hampaaseen ja sietää happamia suun olosuhteita sekä aiheuttaa enemmän kariesta. Ominaisuuksia, jotka ovat haasteellisia perinteisille karieksen hallinnan keinoille.

Antibakteerinen suunhoitomenetelmä ei korvaa perinteistä suun omahoitoa, eli hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistamista, mutta voi innostaa ja aktivoida lapsia ja vanhempia pitämään parempaa huolta hampaistaan. Päävastuu lasten hampaiden puhtaanapidosta on aina aikuisella – vähintään alakoulun 3. luokalle saakka.

Sitä mukaa kun lapsen käsien motoriset taidot kehittyvät, vastuuta hampaiden puhdistamisesta voi siirtää lapselle itselleen. Mutta perään katsomista lapsen suun omahoito kaipaa koko alakouluiän. 

Antibakteerinen Lumoral Junior -hoito tepsii, kun mekaaninen puhdistus ei riitä

Lumoral Junior vähentää plakin muodostumista, ja sitä voi käyttää bakteerien aiheuttamien suusairauksien, kuten karieksen ja ientulehduksen ehkäisyyn. Laitetta voi käyttää myös kemoterapiasta johtuvan suun mukosiitin ehkäisyyn. Laite on tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Käyttösuositus hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn on vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Lumoral Junior on tarkoitettu yli 3-vuotiaille – tyypillinen ikäryhmä laitteen käytölle on 4–12-vuotiaat lapset. Lumoral Junioria on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan yhdessä valoaktivoitavan, plakkiin kiinnittyvän Lumorinse-suuhuuhteen kanssa.

Lumoral Junior tehostaa lasten hampaiden omahoitoa myös silloin, kun perinteiset keinot eivät riitä tai olemassa oleva suun sairaus vaatii suun omahoidolta enemmän kuin pelkän hampaiden mekaanisen puhdistamisen, kertoo Tommi Pätilä, HUS lastensairaalan kirurgi ja yksi antibakteerisen suunhoitomenetelmän kehittäjistä.

Harjaaminen on tärkein osa hammashoitoa. Täytyy kuitenkin muistaa, että harjaamalla saamme parhaimmillaankin vain 50–60 % plakista poistettua. Antibakteerisen menetelmän avulla saadaan hampaiden plakki poistettua erittäin tehokkaasti, mutta silti hellävaraisesti. Myös uuden plakin muodostuminen hidastuu, Pätilä jatkaa. 

Terve suu suojaa myös sydäntä

On tärkeää, että lapsen pysyvät hampaat pääsevät kehittymään ilman kariestartuntaa. Tällöin on erittäin todennäköistä, että lapsi pärjää hyvin suunterveyden kannalta myös jatkossa. Tämä suojaa lasta myös aikuisiän sydän- ja verisuonitaudeilta. 

Moniin pitkäaikaissairauksiin liittyy kohonnut suusairauksien riski. Suusairauksista suurin osa on biofilmiperäisiä. Juuri tähän Lumoral Juniorin antibakteerinen vaikutus tehoaa. 

Reikiintymisen lisäksi myös ientulehdus on osalla lapsia yleistä, mikäli hampaita ei puhdisteta riittävän huolellisesti. Hyvä suun terveys on eduksi myös perussairauden hoidon kannalta. Heikko suuhygienia lapsuusiässä voi olla askel kohti aikuisuusiän vakavaa iensairautta eli parodontiittia. Lapsena opitut tavat ja tottumukset säilyvät, ja lapset oppivat nopeasti, että harjaus aamuin illoin kuuluu arkirutiineihin. 

Lumoral Junior iskee suun piilevään plakkiin ilman, että suun normaalifloora häiriintyy. Tässä Lumoral eroaa suun tulehduksia vähentävistä antimikrobisista suuhuuhteista, kuten klooriheksidiinistä.

Kemialliset suuhuuhteet tuhoavat myös suun hyviä bakteereja, ja niiden pitkäaikaisessa käytössä suun bakteerit tottuvat niihin. 

Lumoral Junior-menetelmän käyttö helpottaa biofilmin mekaanista poistamista lapsen suusta ja on siten yksi osa lapsen suunterveyttä ylläpitävässä huolellisessa suun omahoidossa.

Kuinka Lumoral Junior toimii? 

Lumoral Junior suukappale on Lumoral aloituspakkaus -laitteen lisätarvike. Lisäksi tarvitaan Lumrorinse suuhuuhdetta. 

Lumoral hoidossa suu purskutellaan ensin Lumorinse suuhuuhteella, sen jälkeen suuta valotetaan Lumoral laitteeseen liitetyn Lumoral Junior -suukappaleen avulla, jonka valo aktivoi suuhuuhteen. 

Lopuksi hoito viimeistellään huolellisella hampaiden harjauksella. Hoito kannattaa toistaa noin kahdesti viikossa.