Hampaiden säännöllinen harjaus aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus ovat suun päivittäisen puhtauden kulmakivi, mutta tiesitkö, että voit edistää ja ylläpitää suun terveyttä kotona tehokkaasti myös muilla keinoin? 

Etenkin jos suussa on toistuvia ientulehduksia, tai jo kehittynyt tai alkava parodontiitti, on hyvä ottaa kaikkein tehokkaimmat keinot käyttöön, sillä suun terveydellä on merkitystä koko elimistön hyvinvoinnille.   

Uusi Metropolian ammattikorkeakoulun toteuttama suomalaistutkimus myös osoittaa, että pelkkä hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus eivät riitä, vaan suun plakin haitallisen bakteerikannan eliminointi edistää suun terveyttä, ja ehkäisee yleisen kansansairauden parodontiitin ilmaantumista.  

Mikä on parodontiitti? 

Parodontiitti on yleinen hampaiden kiinnityskudossairaus, ja tarkoittaa pitkälle edennyttä ientulehdusta, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Parodontiitissa bakteeritulehdus etenee ikenen alla, ja tuhoaa ienkudosta ja leukaluuta. Parodontiitti on bakteereiden aiheuttama tulehdus.   

Pahimmillaan ikenen alla etenevä tulehdus ja syventyneet ientaskut aiheuttavat hampaan heilumista ja jopa hampaan irtoamisen. Parodontiitti voi esiintyä yksittäisessä hampaassa, tai koko suussa. Sairauden taustalla on huono suuhygienia. 

Mitä ovat parodontiitin ehkäisyn avaintekijät 

Säännöllinen suun ja hampaiden puhdistaminen on tärkein keino ehkäistä parodontiitin syntymistä. Säännöllinen hampaiden tarkistus hammaslääkärissä ja hammaskiven poistaminen suuhygienistillä ovat osa hyvästä hammasterveydestä huolehtimista.      

Ientulehdusten ehkäiseminen on olennaista parodontiitin ennaltaehkäisyssä. Huomioithan, että ientulehdus voi olla myös oireeton. Hammaslääkärikäynti auttaa huomaamaan ientulehduksen ajoissa, jotta tulehdus ei pääse kehittymään parodontiitiksi. Siksi hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti, samoin suuhygienistin suorittama hammaskiven poisto yksilöllisen tarpeen mukaan on tärkeää. 

Tupakointi vaikuttaa suun terveyteen ja lisää parodontiitin riskiä. Siksi tupakoinnin lopettaminen auttaa myös suun terveyden ylläpitämisessä ja ehkäisee parodontiittia.  

Kuinka parodontiitti oireilee? 

Parodontiitti alkaa ientulehduksesta, joka etenee ikenissä ja hampaiden kiinnityskudoksissa.  

Parodontiitin oireita ovat mm. 

  • verenvuoto ikenistä, erityisesti hampaita harjatessa
  • turvonneet tai punoittavat ikenet
  • paha maku suussa 
  • pahanhajuinen hengitys 
  • hampaan tai hampaiden asennon muuttuminen
  • hampaan tai hampaiden heiluminen
  • hampaan tai hampaiden irtoaminen. 

Parodontiitti voi myös olla pitkään oireeton. Silloin sairauden huomaa vasta, kun hammas alkaa heilua tai irrota.

Kuinka parodontiitin hoito tapahtuu? 

Parodontiitin hoidon avaintekijät ovat päivittäinen ja säännöllinen suun kotihoito sekä ammattilaisen suorittamat hoitotoimenpiteet. Hoito aloitetaan suun tutkimuksella ja hoidon suunnittelulla. Usein suusta otetaan myös röntgenkuvat. Ilman päivittäistä kotihoitoa parodontiitti ei parane, siksi hyvän suuhygienian merkitystä ei voi korostaa liiaksi. 

Parodontiitin hoidossa hampaiden pinnat ja ientaskut voidaan puhdistaa hammaslääkärikäynnillä, ja hammaskivi poistetaan samalla. Hammaslääkärin suunnittelemaan hoitoon voivat kuulua myös antibiootit tai vaativissa tapauksissa ienalueen leikkaushoito.  

Hampaiden päivittäinen, huolellinen puhdistus kotona sisältäen myös hammasvälien puhdistamisen on edellytys hoidon onnistumiselle. Kotihoito on lisäksi tuikitärkeä, ettei tulehdus pääse uusiutumaan. 

Tupakoinnin lopettaminen on niin ikään edellytys hoidon onnistumiselle. 

Miltä terveet ikenet näyttävät? 

Terve ien on vaaleanpunainen, tiiviisti kiinni hampaassa, ja kiinteän tuntuinen. Terve ien ei vuoda verta hampaita harjatessa. 

Kuinka Lumoral menetelmä toimii parodontiitin hoidossa? 

Lumoral on uusi, kotimainen hoitomenetelmä suun puhtauteen, jolla voidaan saavuttaa täysin uudenlainen puhtauden taso. Lumoral on tarkoitettu suun terveyden ylläpitoon, ja  hammassairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn kotioloissa. 

Lumoral hoitomenetelmä perustuu valolla aktivoitavaan antibakteeriseen Lumorinse-purskutteluhuuhteeseen, joka poistaa hampaiden pinnalta mikroskooppisen plakin. Suuhuuhteen vaikuttava aine on indosyaniinivihreä. Lumorinse-purskuttelun jälkeen suukappaleen valo aktivoi suuhuuhteen. Lumoral on markkinoiden ensimmäinen lääkinnällinen menetelmä, jonka vaikutus kohdistaa vain hammasplakkiin. 

Säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa toteutettuna Lumoral-hoito ennaltaehkäisee tulehdusten syntymistä. Ientulehduksen ja parodontiitin hoidossa haitallisia bakteereita voidaan vähentää, ja hoitaa aktiivista ientulehdusta tiiviimmällä hoitosyklillä. Kun ientulehdus hoidetaan, ei parodontiitti pääse kehittymään suussa.

Jos parodontiitti on jo syntynyt, voi tiivis Lumoral-hoitojakso kahdesti päivässä toteutettuna hidastaa sairauden etenemistä. Lumoral toimii ammattilaisen toteuttaman hoidon tukena, ja vähentää parodontiittia ylläpitävää bakteerikantaa suussa. Suomen Suuhygienistiliitto suosittelee Lumoralin käyttöä. 

Erityisesti diabetes-potilaiden on syytä kiinnittää erityisen hyvään hammashygieniaan, sillä diabetes lisää parodontiitin riskiä noin kolminkertaiseksi, ja toisaalta parodontiitin aiheuttama tulehdus kehossa vaikeuttaa verensokerin säätelyä. Erityisesti kakkostyypin diabetes nostaa suun tulehdusten riskiä, mutta riski on kohonnut myös ykköstyypin diabeetikoilla. Lumoral onkin erityisen hyvä kokonaisterveyden tuki diabeetikolla, jolla ientulehdukset ovat toistuvia, tai pidemmälle kehittynyt ientulehdus on muodostunut jo parodontiitiksi.   

Mitä Lumoral aloituspakkaus sisältää? 

Lumoral aloituspakkaus sisältää kaiken hoidon aloitukseen tarvittavan: 

  • 1 Lumoral-suukappale suun valotukseen 
  • 10 kpl Lumorinse-purskuttelutabletteja 
  • Virtalähde
  • Mittakuppi
  • Pikaohje ja käyttöohje

Tutustu kaikkiin suun hyvinvoinnin tuotteisiin: 

Terveen suun suosikit