Pitkän, pimeän kauden jälkeen päivetys voi tarttua vaaleaan ihoon nopeastikin. Rusketus kuuluukin usean kesähaaveisiin. Iho tulisi kuitenkin muistaa suojata voimakkailta UV-säteiltä keväästä aina kesän viimeisiin auringonsäteisiin asti.

Hoida ihoa ja valitse aurinkosuoja tarpeidesi mukaan. Hyvin kosteutettu, kuorittu ja suojattu iho näyttää heleältä ja tuntuu hyvältä. Jos saat helposti aurinkoihottumaa, kannattaa välttää hajuvesiä ja alkoholia sisältäviä deodorantteja auringossa. Aktiivisen liikkujan kannattaa valita hikoilua kestävä aurinkosuoja. Jos ihosi punoittaa ja palaa herkästi auringossa, valitse reilusti korkeampi suojakerroin.

Joskus aurinkorasva voi tuntua liian raskaalta kasvojen iholle. Kokeile kasvoille tarkoitettuja, koostumukseltaan kevyempiä aurinkosuojia, joista useimmat soveltuvat hyvin myös meikin alle. Jos et ole varma, millainen aurinkosuoja sopisi sinulle, kysy neuvoa sinulle sopivan tuotteen valintaan Olo-apteekin henkilökunnalta.

Miksi iho ruskettuu auringossa?

Ihon väri muuttuu auringossa, kun ihon uloin kerros eli orvaskesi vaurioituu. Orvaskeden vaurioituessa pigmentin muodostus vilkastuu ja iho ruskettuu. Pigmenttimuutoksen on tarkoitus suojata ihon syvempiä kudoksia haitalliselta UV-säteilyltä. Jos oleskelee auringossa runsaasti, iho myös pikkuhiljaa paksuuntuu. Auringon UV-säteet vahingoittavat myös elastaania, eli ihon kimmoisuutta ja joustavuutta. Juonteet näkyvätkin selkeimmin kasvoissa, nilkoissa ja käsissä, koska nämä ihoalueet altistuvat auringolle yleensä eniten.

Mitä UV-indeksi tarkoittaa?

UV-indeksillä ilmoitetaan auringon haitallisen UV-säteilyn määrää. UV-indeksi ilmoitetaan yhdellä numerolla. Nolla tarkoittaa ettei säteilyä ole ollenkaan. Mitä korkeampi lukema, sitä haitallisempaa säteily on. Maailman terveysjärjestön mukaan auringolta tulisi suojautua viimeistään silloin, kun UV-indeksi ylittää luvun 3. Kesäkuukausina arvo ylittyy Suomessa päivittäin, jolloin iho tulisi suojata myös pilvisempinä päivinä ja silloin, kun ei oleskele suorassa auringonpaisteessa. Talven jäljiltä vaalea iho on altis auringon aiheuttamille vaurioille ja voi palaa myös kevätauringossa. Nauti kevät- ja kesäsäästä turvallisesti ja suojaa aurinkovoiteella kasvojesi ja käsiesi iho aina ulkoillessa.

Toukokuussa Olo-apteekista laaja valikoima aurinkosuojia koko perheen tarpeisiin.

ACO Sun aurinkosuojat -25%

Avéne aurinkosuojat -20%