Vuodenajan vaihtuminen harmaaksi marraskuuksi saa haikailemaan kesää ja lämpöä. Auringonvalon väheneminen vaikuttaa myös D-vitamiinin muodostumiseen iholla. Kesällä auringosta kerätyt D-vitamiinivarastot riittävät noin kahdeksi kuukaudeksi. Siksi D-vitamiinin saantiin onkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota syksyllä ja talvella. Vaikka pääsisikin piipahtamaan talven aikana aurinkoon ulkomaille, on suositeltavaa nauttia D-vitamiinilisää läpi pimeän kauden.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka mahdollistaa kalsiumin imeytymisen elimistöön, edistää esimerkiksi kalsiumin normaalia imeytymistä ja ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi D-vitamiini edesauttaa luiden ja hampaiden pysymistä normaaleina sekä pitämään lihastoiminnan normaalina.

Saamme D-vitamiinia kolmesta lähteestä: ruuasta, auringosta ja ravintolisistä. Ravinnossa D-vitamiinia on sekä lisättynä että luonnollisesti. D-vitamiinia saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, kananmunista ja maitotuotteista. Iho pystyy itse muodostamaan D-vitamiinia auringon UVB-säteistä. Koska talvisin pääsemme nauttimaan auringon valosta ja sen kautta saatavasta D-vitamiinista niukasti, on D-vitamiinilisän käyttö suositeltavaa.

Huolehdi koko perheen D-vitamiinin saannista

D-vitamiini on hyvinvoinnin kannalta välttämätön vitamiini kaikille, mutta lasten ja vanhusten sekä odottavien äitien tulisi kiinnittää sen riittävään saantiin erityistä huomiota. Yli 75-vuotiaille suositellaan korkeampaa päivittäistä D-vitamiinin annostusta vuoden ympäri. Myös raskaana oleville suositellaan jatkuvaa D-vitamiinilisää. Päivittäistä ruokavaliota voi täydentää helposti D-vitamiinilisällä.

Minisun D-vitamiinitabletit on helppo tapa varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti ympäri vuoden. Minisun sisältää tehokkaasti imeytyvää D3-vitamiinia. Yksi pieni purutabletti päivässä riittää. Minisun 20 mikrogrammaa sopii nuorille ja aikuisille tehostettuun päivittäiseen käyttöön. Minisun D-vitamiini 300 kpl marraskuun ajan kampanjatarjouksessa 19,90 € (norm 24,69 €).

Vauvoille tulisi antaa D-vitamiinilisää heti kahden viikon iästä aina kaksivuotiaaksi asti. Yli kaksivuotiaille lapsille ja nuorille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää 17-vuotiaaksi asti. Lapsille on saatavilla D-vitamiinilisää eri muodoissa, esimerkiksi vauvoille tippoina ja hieman vanhemmille lapsille helpommin pureskeltavina, hyvänmakuisina tabletteina. Olo-apteekin henkilökunta auttaa valitsemaan perheen eri-ikäisille lapsille sekä aikuisille parhaiten sopivat D-vitamiinilisät. Minisun Pehmokonna on lapsille suunnattu appelsiinin makuinen D-vitamiinivalmiste. Konnat on makeutettu hammasystävällisellä maltitolilla ja sen värit sekä aromit ovat luontaisia. Minisun Pehmokonna 120 kpl marraskuun ajan kampanjatarjouksessa 15,90 € (norm. 18,85 €).