Ikääntyminen on osa elämää. Se, miltä näytämme ja kuinka ryppyinen ihomme on, määräytyy osin geenien perusteella. Voimme myös itse vaikuttaa ihon ikääntymiseen.

Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit hidastaa ihon ikääntymisprosessia ja ylläpitää säteilevää ihoa. 

1 | Kosteuta sisältä ja ulkoa

Iän myötä elimistön oma kollageenin ja hyaluronihapon tuotanto vähenee, mikä näkyy nopeimmin iholla, sillä kollageeni ja elastiini pitävät ihon nuorekkaan ja kiinteän näköisenä. Hienojen juonteiden ja ryppyjen torjumiseksi ja ihon kosteuttamiseksi on saatavilla erilaisia anti-aging-tuotteita, kuten voiteita tai seerumeita. Ne eivät ainoastaan kosteuta ihoa, vaan myös stimuloivat esimerkiksi kollageenin tuotantoa. Niiden vaikutuksen maksimoimiseksi ja ihon kuivumisen estämiseksi on kuitenkin tärkeää, että ihoa ei kosteuteta vain ulkopuolelta vaan myös sisältäpäin juomalla riittävästi vettä.

Vettä tulisi juoda vähintään 1,5-2 litraa päivässä. Miksi vesi on niin tärkeää? Ihmiskeho koostuu 70-prosenttisesti vedestä, ja hikoilun tai vessassa käymisen aiheuttama nestehukka on korvattava. Jos vedestä on puutetta, ihokudos ei saa riittävästi verta, se kuivuu ja menettää kimmoisuuttaan ja kiinteyttään. Merkkejä liian vähäisestä juomisesta voivat olla päänsärky, väsymys, pahanhajuinen hengitys ja liian keltainen virtsa.

2 | Salli itsellesi kauneusunet

Keho ja mieli tarvitsevat keskimäärin seitsemästä kahdeksaan tuntia unta uudistuakseen. Uni voi edistää paitsi yleistä hyvinvointia myös hyvinvoivaa ja kaunista ihoa. Unen aikana elimistö tuottaa suuria määriä kasvuhormoni HGH:ta, joka vastaa myös solukudoksen jakautumisesta ja uusiutumisesta. Jotta tätä hormonia vapautuu unen aikana riittävästi, ei tulisi syödä kolmeen tai neljään tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Syöminen nostaa insuliinitasoja ja estää siten hormonin vapautumisen.

3 | Paheet minimiin 

Jos todella haluat hidastaa ihon ikääntymisprosessia, kannattaa karttaa sokeria, alkoholia ja tupakkaa. Erityisesti tupakointi nopeuttaa ihon ikääntymistä valtavasti. Tupakointi supistaa ihon verisuonia, jolloin soluihin pääsee vähemmän happea ja ravinteita. Se myös vähentää ihon luonnollista kimmoisuutta ja kollageenin tuotantoa ja jopa kiihdyttää sen hajoamista. Alkoholi kuivattaa koko kehoa, myös ihoa. Tupakoinnin ja alkoholin juomisen lopettaminen tai kohtuullistaminen ovat hyväksi koko terveydelle. 

4 | Poista aina meikki

Kosmetiikkatuotteiden jäämien ja kaikkien haitallisten hiukkasten poistaminen iholta illalla on yksi tärkeimmistä tekijöistä virheettömän ja säteilevän ihon aikaansaamiseksi. Yön aikana ihomme uudistuu, solujen uusiutuminen on täydessä vauhdissa ja hapettumisvauriot korjataan. Saatavilla on myös anti-aging-puhdistusaineita, jotka sisältävät esimerkiksi hyaluronihappoa. Erityisesti vedenkestävää ripsiväriä poistettaessa silmänympärysiho saattaa ärsyyntyä. Voimakas silmänympärysihon hankaaminen edistää varhaista ryppyjen muodostumista. Siksi on parempi käyttää vedenkestävälle meikille hellävaraista puhdistusmaitoa tai -voidetta, jota hierotaan varovasti pyörivin liikkein silmänympärysiholle. 

5 | Käytä aurinkovoidetta - myös talvella 

Kirkas auringonpaiste tekee usein iloiseksi ja tankkaa iholle D-vitamiinia. UV-säteet voivat kuitenkin olla haitallisia, sillä ne tuhoavat ihon kiinteyttävää kollageenin muodostusta ja edistävät siten ihon ikääntymistä, lisäten myös syöpäriskiä. Siksi kannattaa aina käyttää aurinkosuojakertoimella varustettua päivävoidetta tai levittää meikin alle kerros aurinkovoidetta - myös pilvisenä päivänä ja talvella. Kesällä tarvitaan korkeampaa suojakerrointa ja toistuvaa aurinkovoiteen levittämistä, varsinkin jos otat aurinkoa.

6 | Syö terveellisesti ja anna kehollesi vitamiineja

Ihon ikääntymiseen vaikuttaa myös ruokavalio. Antioksidanttivaikutteisten ruokien tulisi olla olennainen osa ruokavaliota, sillä ne suojaavat kehoa vapailta radikaaleilta. Iholle tärkeitä vitamiineja ja ravinteita ovat muun muassa A-vitamiini, tarkemmin sanottuna beetakaroteeni, C-vitamiini, E-vitamiini ja terveelliset rasvat.

A-vitamiini vähentää kuivuudesta johtuvia juonteita ja parantaa ihon kiinteyttä, minkä vuoksi sitä käytetään ihonhoitotuotteissa monin tavoin. Se toimii myös luonnollisena aurinkosuojana sisältä ulospäin. Runsaasti A-vitamiinia (eli beetakaroteenia) sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa porkkana, parsakaali, selleri, bataatti, pinaatti, vihreä paprika ja mustikat. C-vitamiini on luonnollinen antioksidantti, joka yhdessä E-vitamiinin kanssa sitoo vapaita radikaaleja, parantaa ihon verenkiertoa ja auttaa kehoamme tuottamaan kollageenia. C-vitamiinia saa runsaasti sitrushedelmistä, punaisista paprikoista, parsakaalista, luumuista ja marjoista. E-vitamiini suojaa solukalvoja, ja sitä on pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa ja täysjyväviljatuotteissa. Terveellisiä rasvoja, jotka edistävät solukalvojen vakautta ja terveyttä, on mm. avokadoissa, pähkinöissä ja rasvaisissa kaloissa.