Aftat ovat haavaumia, joita esiintyy suun sisällä. Vaikka aftat ovat yleensä vaarattomia, voivat ne haitata muun muassa syömistä, juomista ja puhumista sekä aiheuttaa epämiellyttävää kipua. Aftat eivät ole tarttuvia, joten ne eivät voi levitä esimerkiksi ruoan ja juoman jakamisen tai suutelun kautta.

Vaikka aftat usein paranevat itsestään viikon tai kahden kuluessa, voit nopeuttaa niiden paranemista erilaisilla Olo-apteekin valikoiman itsehoitovalmisteilla. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä aftojen tehokkaaseen hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn.

Mikä on afta?

Afta on usein pyöreänmallinen haavauma, joka voi ilmestyä mihin tahansa suun sisälle. Ne ovat usein väriltään valkoisia, punaisia tai keltaisia. Yleisimmät paikat aftojen syntymiselle ovat kieli, suun katto, huulien sisäpuolet ja sisäposket. Aftat ovat erittäin yleisiä, eivätkä ne yleensä ole vaarallisia.

Aftat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: suuriin, pieniin ja herpetiformisiin. Pienet aftat ovat halkaisijaltaan alle senttimetrin ja paranevat usein parissa viikossa. Suuremmat aftat paranevat itsestään keskimäärin 2-6 viikon kuluessa.

Herpetoformiset aftat ovat erittäin pieniä, ja niitä esiintyy lähes poikkeuksetta useampi kerrallaan. Herpetoformisia aftoja voi pahimmillaan esiintyä jopa sata kerrallaan. Ota huomioon, että herpetofominen afta ei ole herpeksen oire, toisin kuin rakkulat.

Aftatyypeistä yleisimpiä ovat pienemmät, suurempien ja herpetoformisten ollessa huomattavasti harvinaisempia.

Mistä afta johtuu? - Tunnista riskit ja ennaltaehkäise ikävät haavaumat

Aftan tarkkaa aiheuttajaa ei ole määritetty, mutta useat tutkijat ja lääketieteen ammattilaiset uskovat, että aftojen taustalla voi on useampi syy. Aftan syntymistä uskotaan edesauttavan esimerkiksi:

  • Pienet haavat ja vammat suussa esimerkiksi hammaslääkärin, voimakkaan hampaiden harjauksen, urheiluvammat tai vahingollisen posken puremisen seurauksena
  • Natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat tai suuvedet
  • Tietyt ruoka-aineet, kuten mausteiset ja happamat ruoat, mansikat, kahvi, pähkinät, munat, suklaa sekä juusto
  • B12-vitamiinin, sinkin, foolihapon tai raudan puutos
  • Allerginen reaktio suun bakteereille
  • Helicobacter Pylori -bakteeri
  • Stressi
  • Hormonaaliset muutokset

Aftan hoito kotikonstein - Mikä auttaa aftaan?

Aftan hoito kotikonstein voi lievittää kipua ja epämukavaa tunnetta suussa. Muista, yksikään näistä kotikonsteista ei poista aftaa, vaan nimenomaan auttaa oireisiin. Ainoa keino aftan totaaliseen paranemiseen on antaa sen parantua itsestään. Jos pieni afta ei parane itsestää parin viikon kuluessa, hakeudu lääkäriin.

Tässä esimerkkejä keinoista, joilla voit lievittää aftan oireita kotikonstein:

  • Suun huuhtelu suolavedellä: Sekoita vajaa teelusikallinen suolaa kupilliseen lämmintä vettä, ja purskuttele liuosta 15-30 sekuntia. Suolavesi voi auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta.
  • Käytä alkoholitonta suuvettä: Alkoholi voi pahentaa aftan oireilua, joten käytä alkoholitonta suuvettä suun huuhteluun. Säännöllinen suun puhdistus auttaa vähentämään kipua.
  • Vältä happamia ja mausteisia ruokia: Nämä ruoat voivat ärsyttää aftaa ja lisätä kipua suussa.
  • Vältä kovan hammasharjan käyttöä: Liian kova hammasharja ja voimakas harjaus voivat ärsyttää aftaa.
  • Kokeile reseptivapaita itsehoitovalmisteita: Erilaiset valmisteet kuten suuvedet ja voiteet puhdistavat sekä suojaavat aftaa, mikä voi nopeuttaa sen paranemista.

Näiden hoitokeinojen lisäksi on olemassa ruoka-aineita ja elintarvikkeita, joiden on havaittu lievittävän aftan oireita:

  • Hunaja: Hunaja on antibakteerinen ja anti-inflammatorinen ruoka-aine, joka voi lievittää kipua ja aftan turvotusta.
  • Omenaviinietikka: Sen lisäksi että omenaviinietikka lievittää aftan aiheuttamaa kipua, auttaa se suun puhdistuksessa.
  • Kookosöljy: Kookosöljyn on havaittu toimivan hunajan tavoin aftan oireiden hoidossa.
    • Echinacea: Echinacea on luonnollinen immuunijärjestelmän vahvistaja, joka voi auttaa infektion ehkäisyssä.
  • Kamomillatee: Lämmin kamomillatee voi rauhoittaa aftan oireita.
  • Salvia: Salvia on luonnollinen anti-inflammatorinen ja antibakteerinen aine, joka voi auttaa lievittämään aftan oireita.

Milloin lääkäriin? – Tunnista vakavammat oireet

Vaikka aftat ovat lähestulkoon vaarattomia ja paranevat itsestään muutamassa viikossa, on olemassa tilanteita, jolloin on syytä hakeutua lääkäriin.

 

Yleisin syy jolloin hakeutua lääkäriin on poikkeuksellisen suuri afta. Suuremmat aftat voivat olla erittäin kivuliaita sekä hankaloittaa normaalia elämää. Jos aftoja ilmestyy usein, eivätkä ne parannu ajallaan, on syytä selvittää niiden syy. Toistuvien aftojen taustalla voi vaikuttaa joko sairaus muu terveysongelma kuten ravintoaineiden puute tai pahimmassa tapauksessa autoimmuunisairaus. Viimeistään siinä vaiheessa kun afta laukaisee kuumeen, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Lääkärin määräämät hoidot

Yleisin lääkärin määräämä hoitokeino on kortisonivoide. Kortisonivoiteen voi määrätä joko lääkäri tai hammaslääkäri. Kortisonin lisäksi  vaikean aftan hoitoon voidaan käyttää myös puuduttavaa liuosta, joka vähentää kipua tehokkaasti mahdollistaen puhumisen, syömisen ja juomisen. Puuduttava liuos on tehokas keino kuin aftoja on useampi kerrallaan.

Poikkeustilanteissa aftan hoitoon voidaan käyttää myös vahvempia reseptilääkkeitä, kuten tetrasykliiniä ja glukokortikoidia.

Aftojen ennaltaehkäisy

Tärkein osa aftojen ennaltaehkäisyä on suun hygienian ylläpito. Hampaat tulisi pestä aamuin illoin fluorihammastahnalla. Ota huomioon, että kun tavoitteena on ennaltaehkäistä aftoja, on tärkeä varmistaa että hammastahna ei sisällä lainkaan natriumlauryylisulfaattia.

 

Natriumlauryylisulfaatin tunnistat pakkauksen SLS-merkinnästä. Kyseessä on aine, joka edistää hammastahnan vaahtoamista, ja se voi aiheuttaa yliherkkyyttä ja heikentää suun limakalvojen hyvinvointia.

 

Hyvän suuhygienian lisäksi on tärkeää huolehtia tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista. Etenkin B12-vitamiinin ja foolihapon puutteiden on havaittu edistävän aftojen syntymistä. Muita vitamiineja ja hivenaineita aftojen ehkäisyyn ovat sinkki, C-vitamiini, seleeni, rauta ja kalsium.

 

Jos tiedät, että tietyt ruoka-aineet tai esimerkiksi tulinen ruoka aiheuttaa aftoja, on niitä syytä välttää mahdollisuuksien mukaan. Muita yleisimpiä aftoja aiheuttavia ruoka-aineita ovat muun muassa pippuri, paprika, curry, säilöntä- ja lisäaineet, alkoholijuomat sekä hapotetut juomat. Tarkkaile niiden vaikutuksia, ja pyri karsimaan aftoja aiheuttavat elementit ruokavaliostasi.

Yhteenveto - Aftan hoito kotikonstein

Aftat on yleisiä, mutta kivuliaita ja epämiellyttäviä haavoja suun sisäpuolella. Aftat voivat syntyä useista eri syistä ja niiden yhteisvaikutuksista.

Aftat ovat useimmiten täysin harmittomia ja vaarattomia, ja paranevat itsestään jo muutaman viikon sisällä. Voit kuitenkin lievittää aftan oireita ja kipua useilla eri kotikonsteilla.

Näin lievität aftan oireita kotikonstein:

  • Huolehdi hyvästä suuhygieniasta
  • Nauti antibakteerisia elintarvikkeita kuten hunajaa tai kookosöljyä
  • Huuhtele suu miedolla suolaliuoksella
  • Vältä mausteisia, tulisia ja happamia ruokia