Smoothie taipuu näppärästi niin pääateriaksi, jälkiruoaksi kuin virkistäväksi välipalaksikin. Smoothie on myös hyvä tapa tankata nestettä, sillä hedelmät, marjat, vihannekset ja yrtit sisältävät runsaasti vettä. Veden lisäksi smoothien nesteeksi sopii vaikkapa yrttitee, kookos- ja siemenmaidot tai elektrolyyttipitoinen kookosvesi. 

Kokoa täysipainoinen ateriasmoothie

Jos haluat että smoothiestasi syntyy täysipainoinen ateria, koosta smoothieen seuraavia ainesosia. 

Vihannekset, marjat, hedelmät, yrtit. Tästä osuudesta saat kylläisyyttä antavia ja vatsaa helliviä kuituja, nestettä, elektrolyyttejä, hiven- ja kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja.

Proteiinia tuomaan kylläisyyttä ja elimistölle tärkeitä aminohappoja. Proteiinia saat mm. siemenistä ja pähkinöistä. Lisäksi niissä on kuitua, hivenaineita, kivennäisaineita ja rasvoja. Smoothieihin soveltuvia proteiinijauheita ovat mm. hera- ja munaproteiinijauheet, samoin kollageenijauheet ja luomugelatiini. Kasviperäisiä vaihtoehtoja ovat mm. herne- hamppu- ja riisiproteiinit.

Rasvaa. Elimistö käyttää rasvaa energiaksi. Se on tärkeää myös solukalvoille, hermostoille, aivoille, immuunipuolustuksen soluille ja hormonitoiminnalle. Rasvojen sisältämien rasvahappojen puute näkyy ulkoisesti mm. kuivana, elottomana tai huonokuntoisena ihona.
Hyviä kasviperäisiä rasvoja smoothieissa ovat mm. vehnänalkioöljy, kameliaöljy ja pellavansiemenöljy. Voit myös kokeilla pidätkö avokadoöljyn mausta smoothiessasi.
Erikoismaininnan ansaitsee myös neitsytkookosöljy. Sen hienostunut maku sopii erinomaisesti smoothieen.

Kuituja. Kuituja saadaan smoothieen marjoista, vihanneksista, siemenistä, pähkinöistä ja erilaisista kuitujauheista, kuten psyllium, omenapektiini tai akaasiakuitu. Kuidut edistävät kylläisyyttä, verensokerin pysymistä tasaisena sekä suoliston hyvinvointia.

Sujauta kollageenijauhetta smoothieen


Kollageeni on elimistön joustava proteiinipitoinen aine, joka on tärkeää mm. ihon kimmoisuudelle ja täyteläisyydelle sekä kehon monenlaisille tukirakenteille. Noin 40% elimistön proteiineista on kollageenia. Sen tuotanto alkaa kuitenkin vähentyä yli 25-vuotiailla.

Kollageenijauhetta valmistetaan yleensä kalasta tai naudasta. Saatavilla on myös kasviperäisiä kollageenijauheita. Kollageenijauheissa on ainutlaatuinen yhdistelmä mm. aminohappoja, glysiiniä, alaniinia, hydroksiproliinia ja hydroksilysiinia. Kollageenijauhe täydentää sekä kasvis- että sekaruokavaliossa proteiinin saantia, ja auttaa varmistamaan, että elimistön omalle kollageenin tuotannolle riittää sen tarvitsemia ravintoaineita. Kollageenin muodostumiseen elimistössä tarvitaan myös C-vitamiinia.

Kollageenismoothie

Kokeile tätä kollageenia sisältävää marjaisaa ja täyteläistä ateriasmoothieta vaikkapa aamiaiseksi tai lounaaksi.

Ainesosat:

2 dl valitsemiasi marjoja
1 avokado
1 porkkana
Kourallinen siemeniä tai pähkinöitä
1 rkl kollageenijauhetta
2 rkl valitsemiasi proteiinijauheita
1 rkl akaasiajauhetta, psylliumia tai 1 tl omenapektiiniä
2 tl vehnänalkioöljyä, pellavansiemenöljyä, kameliaöljyä tai hamppuöljyä (säilytä näitä jääkaapissa)
1 rkl kookosöljyä
1 lasillinen vettä, yrttiteetä tai kookosvettä

Makua antamaan sopii lisäksi pieni pala tuoretta inkivääriä, muutama mintunlehti tai ruokalusikallinen lucumajauhetta. Smoothien voi halutessaan makeuttaa hunajalla, steviatipoilla tai vaikkapa kookossokerilla.

Artikkelin asianutuntijana yhteistyössä Puhdas+ kanssa ravintoterapeutti Nina Saine.