Ihonhoidon aktiiviaineet

Oletko miettinyt, miten ihonhoitotuotteiden ainesosat vaikuttavat ihoosi ja mitä tarvitset, jotta ihosi pysyy kiinteänä ja säteilevänä? Lue lisää siitä, miten anti-aging -ihonhoitotuotteiden yleiset aktiiviset ainesosat toimivat.

A-vitamiini/Retinoli 

A-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä retinoli, on yksi yleisimmin käytetyistä ja puhutuimmista kosmetiikan ainesosista - ja hyvästä syystä, sillä se parantaa ihon yleistä ulkonäköä. A-vitamiini on luonnollinen antioksidantti. Tämä tarkoittaa sitä, että se pysäyttää haitallisten vapaiden radikaalien iholle haitalliset vaikutukset, jotka voivat saada ihon näyttämään vanhemmalta kuin se todellisuudessa on. A-vitamiini on tehokas ainesosa taistelussa juonteita ja ryppyjä vastaan, koska se stimuloi kollageenin tuotantoa ja hidastaa näin kiinteyden ja kimmoisuuden heikkenemistä. Lisäksi se lisää ihon solujen jakautumista, mikä tarkoittaa, että iho uusiutuu nopeammin. Tämä saa ihon näyttämään kiinteämmältä ja raikkaammalta. Samalla se vähentää talintuotantoa ja melaniinin tuotantoa, joten se voi sopia rasvoittuvan ihon ja epätasaisen pigmentaation kanssa kamppaileville. 

Aloita varovasti (1-2 iltana viikossa) A-vitamiinia sisältävien tuotteiden käyttö. A-vitamiinia sisältävät ihonhoitotuotteet voivat aluksi tehdä ihosta hilseilevän ja kuivan, kunnes ihosi tottuu siihen. A-vitamiini myös herkistää ihoa auringolle. Vaikka aurinkovoidetta tulisi muutenkin käyttää päivittäin, sen käyttö on erityisen tärkeää silloin kun käytät A-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

C-vitamiini

C-vitamiini on voimakas antioksidantti, jota käytetään laajalti ihonhoidossa, erityisesti L-askorbiinihapon muodossa. Ihomme altistuu päivittäin haitallisille ympäristövaikutuksille (vapaille radikaaleille) esimerkiksi ilmansaasteiden, UV-säteilyn, savun, alkoholin tai stressin vaikutuksesta. Vapaat radikaalit vahingoittavat kehon soluja, mutta niiden vaikutusta voi neutraloida antioksidanttien, kuten C-vitamiinin, avulla.

A-vitamiinin tavoin C-vitamiini on hyvä anti-aging-ainesosa, sillä se stimuloi kollageenin tuotantoa ja estää olemassa olevan kollageenin hajoamista, jotta iho pysyy kiinteänä. C-vitamiinilla on myös tulehdusta ehkäisevä vaikutus, mikä tarkoittaa, että se auttaa akneen ja epäpuhtauksiin.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen antioksidantti, jolla on myös kosteuttavia ominaisuuksia. Siksi E-vitamiinia käytetään usein kosteuttavissa ja ihon ikääntymistä ehkäisevissä tuotteissa. E-vitamiinilla on erityisen hyvät uv-säteilyltä suojaavat ominaisuudet, joten se suojaa myös ihon ikääntymiseltä. C- ja E-vitamiinin yhteisvaikutus on myös tehokas, sillä C-vitamiini voi uudistaa hapettunutta E-vitamiinia.

Hyaluronihappo 

Hyaluronihappo ei nimestään huolimatta ole happo, vaan sokerimolekyyli, jota esiintyy luonnostaan ihossa, ja jolla on vahva kyky sitoa ja pidättää vettä. Kosteus on tärkeää, jotta iho pysyy terveenä, kimmoisana ja kiinteänä. Hyaluronihappo on yksi käytetyimmistä ja tutkituimmista anti-aging-ainesosista. Se toimii ikään kuin vesivarastona ja parantaa ihon kimmoisuutta ja sävyä. Iän myötä hyaluronihapon määrä ihossa vähenee. Siksi eri hyaluronihappotyyppien sekoitusta sisältävät tuotteet sopivat erityisen hyvin ihonhoitoon. 

AHA-hapot

AHA:t (alfahydroksihapot), jotka tunnetaan myös nimellä hedelmähapot, ovat sarja vesiliukoisia kemiallisia yhdisteitä, joilla on ihoa uudistava vaikutus. Ne auttavat vähentämään pigmenttimuutoksia, vähentävät juonteita ja kuorivat ihoa liuottamalla kuolleita ihosoluja ihon pinnalla. AHA-hapot stimuloivat solujen uusiutumisprosessia, tekevät ihon pinnasta sileämmän ja kiinteämmän ja parantavat ihon kosteuspitoisuutta. 

Se, kuinka voimakkaalta AHA-happoja sisältävät tuotteet tuntuvat ihollasi, riippuu tuotteen koostumuksesta, pH:sta ja happoprosentista. Kokeile siis, mikä tuote on juuri sinun ihollesi sopiva. AHA-hapot tekevät A-vitamiinin tavoin ihoa herkemmäksi auringolle, joten aurinkosuojan käyttö on erittäin tärkeää näiden tehoaineiden kanssa.

BHA-happo

BHA-happo, joka tunnetaan usein salisyylihappona, on rasvaliukoinen happo, joka kuorii ihoa AHA-happojen tavoin. AHA-hapot sopivat paremmin kuivalle ihotyypille ja niitä käytetään siksi laajemmin anti-aging-tuotteissa. BHA-happo sopii paremmin rasvoittuvalle iholle, akneen taipuvaiselle iholle ja tukkeutuneille ihohuokosille, sillä sillä on tulehdusta ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia. Koska salisyylihappo on rasvaliukoinen, se tunkeutuu tehokkaasti tukkeutuneisiin huokosiin ja vähentää talineritystä. Iho tasoittuu ja näyttää raikkaammalta ja kiinteämmältä.

Niasiiniamidi

Niasiiniamidi, B3-vitamiinin muoto, on vesiliukoinen vitamiini, joka on vuorovaikutuksessa ihossa luonnostaan esiintyvien aineiden kanssa. Tämä tekee siitä yhden parhaiten siedetyistä ainesosista ihonhoidossa. Se supistaa laajentuneita ihohuokosia, silottaa juonteita ja ryppyjä, parantaa ihon epätasaista sävyä ja palauttaa hehkun iholle. Stimuloimalla keramidien, ihossa olevien luonnollisten lipidien, tuotantoa ja  vahvistaa ihon luonnollista suojamuuria, vähentäen siten vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Keramidit estävät myös kosteuden menetystä. Niasiiniamidin hyöty on myös se, että se tukee ihon pinnan uusiutumista ja aiempien vaurioiden uusiutumista. Tämä saa ihon näyttämään pitkällä aikavälillä kiinteämmältä, nuoremmalta ja säteilevämmältä. Tämä B3-vitamiinin muoto tasapainottaa myös ihon sävyä ja sillä on talineritystä säätelevä vaikutus. Koska niasiiniamidi stimuloi kollageenin tuotantoa ja häivyttää juonteita sekä kiinteyttää ihoa, se on myös tehokas anti-aging-ainesosa.

Peptidit

Peptidit ovat tärkeitä ihomme komponentteja, koska ne edistävät kollageenin tuotantoa ihossa muodostaen ja vahvistaen kollageenikuituja. Kollageenikuidut tekevät ihostasi kestävämmän. Samalla peptidit kiinteyttävät ja silottavat ihoa ja parantavat sen kosteustasapainoa. Peptidit ovat verrattain uusia kosmetiikassa, mutta ne ovat nousseet tärkeään asemaan ikääntymistä ehkäisevänä aktiivisena ainesosana.

Ei ole olemassa yhtä aktiivista ainesosaa, joka toimisi kaikkiin iho-ongelmiin. Valitse siis useampia aktiivisia ainesosia ihosi tarpeen mukaan. Yhdessä käytettynä niillä voi olla huomattava anti-aging-vaikutus ja ne voivat saada ihosi näyttämään nuoremmalta!

Tutustu anti-aging ihonhoitotuotteisiimme!

Nappaa ihonhoitotuotteet tästä