Ihon ikääntymistä hidastavissa anti-aging tuotteissa toistuu usein samat, tehokkaiksi ja toimiviksi todetut aktiiviset ainesosat:

  • Kollageeni
  • Retinoli eli a-vitamiini
  • C-vitamiini
  • E-vitamiini
  • Hyaluronihappo
  • AHA-hapot eli hedelmähapot
  • BHA-happo eli salisyylihappo
  • Niasiiniamidi
  • Peptidit

 

Tässä ihonhoito-oppaassa kerromme lisää anti-aging ainesosista ja niiden vaikutuksesta iholle, jotta se pysyy mahdollisimman kiinteänä ja säteilevänä mahdollisimman pitkään. Lue siis eteenpäin!

 

Kollageeni

Kollageeni on proteiini, joka esiintyy luonnollisesti ihmisen kehossa. Esimerkiksi luustossa, rustoissa ja elinten ympärillä on kollageenia. Suuri osa kollageenia sijaitsee kuitenkin ihossa, jossa se muodostaa noin 40% kaikesta elimistön proteiinista. Kollageeni muodostaa myös suurimman osan ihmisen ihosta. Kollageenilla on todella merkittävä rooli juurikin ihon, nivelten ja luuston uusiutumisessa, sekä niiden toimintakyvyn ylläpitämisessä. Lisäksi kollageeni vaikuttaa ihmisen jänteisiin, sekä verenkiertoon ja sen toimintaan. Kollageenilla onkin siis todella tärkeä rooli koko ihmisen elimistön, mutta ihan erityisesti ihon hyvinvoinnissa ja toiminnassa. 

Noin 25-vuotiaana ihmisen elimistön kyky tuottaa kollageenia luonnollisesti omiin tarpeisiin alkaa heikentyä. Heikentyneen kollageenin tuotannon vaikutuksen huomaakin usein helpoiten nimenomaan ihon joustavuudessa ja sen kyvyssä uusiutua. Kun ikävuosia karttuu, myös elimistön tuottaman kollageenin laatu alkaa heikentyä. 50-vuotiaan elimistö ei siis tuota enää yhtä laadukasta kollageenia kuin 20-vuotiaan elimistö. Mutta ei hätää! Kollageenin tuotantoa voi onneksi tukea myös sisäisesti nautittavilla kollageeniravintolisillä. Myös monet suositut anti-aging ihonhoitotuotteet sisältävät kollageenia. Voit siis tukea elimistön omaa kollageenin tuotantoa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, ja säilyttää ihon nuorekkuuden ja hehkun! Asiakkaidemme mielestä ehdottomasti paras kollageenia sisältävä ravintolisä on Puhdas+ Beauty Kollageeni & Biotiini, kun taas hyvä kollageenia sisältävä ihonhoitotuote ikääntyvälle iholle on V10 Plus Collagen serum

 

A-vitamiini/Retinoli 

A-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä retinoli, on yksi yleisimmin käytetyistä ja puhutuimmista kosmetiikan ainesosista. Ja hyvästä syystä, sillä se parantaa ihon yleistä ulkonäköä ja auttaa sitä uusiutumaan. A-vitamiini on luonnollinen antioksidantti. Tämä tarkoittaa sitä, että se pysäyttää haitallisten vapaiden radikaalien iholle haitalliset vaikutukset, jotka voivat saada ihon näyttämään vanhemmalta kuin se todellisuudessa on. A-vitamiini on tehokas ainesosa taistelussa juonteita ja ryppyjä vastaan, koska se stimuloi kollageenin tuotantoa ja hidastaa näin kiinteyden ja kimmoisuuden heikkenemistä. Lisäksi se lisää ihon solujen jakautumista, mikä tarkoittaa, että iho uusiutuu nopeammin. Tämä saa ihon näyttämään kiinteämmältä ja raikkaammalta. Samalla A-retinoli vähentää talintuotantoa ja melaniinin tuotantoa, joten se voi sopia rasvoittuvan ihon ja epätasaisen pigmentaation kanssa kamppaileville. 

Aloita varovasti (1-2 iltana viikossa) A-vitamiinia, eli retinolia sisältävien tuotteiden käyttö. A-vitamiinia sisältävät ihonhoitotuotteet voivat aluksi tehdä ihosta hilseilevän ja kuivan, kunnes ihosi tottuu siihen. A-vitamiini myös herkistää ihoa auringolle. Vaikka aurinkovoidetta tulisi muutenkin käyttää päivittäin, sen käyttö on erityisen tärkeää silloin kun käytät A-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

Tehokas Medik8-kosmetiikkasarja sisältää monia A-vitamiinia eli retinolia sisältäviä ihonhoitotuotteita, jotka edesauttavat säilyttämään nuorekkaan ihon hehkun. Esimerkiksi Medik8 Night Ritual Nuorentava A-vitamiini yövoide sekä Medik8 Crystal Retinal 10 uudistava yöseerumi sisältävät retinolia ja auttavat ihoa uudistumaan ja nuorentumaan yön aikana. 

C-vitamiini

C-vitamiini on voimakas antioksidantti, jota käytetään laajalti ihonhoidossa, erityisesti L-askorbiinihapon muodossa. Ihomme altistuu päivittäin haitallisille ympäristövaikutuksille (vapaille radikaaleille) esimerkiksi ilmansaasteiden, UV-säteilyn, savun, alkoholin tai stressin vaikutuksesta. Vapaat radikaalit vahingoittavat kehon soluja, mutta niiden vaikutusta voi neutraloida antioksidanttien, kuten C-vitamiinin, avulla. C-vitamiinia sisältäviä tuotteita kannattaakin levittää iholle aamuisin, sillä tällöin antioksidantit suojaavat ihoa päivän aikana ympäristövaikutuksia vastaan.

C-vitamiini onkin suosittu ainesosa monissa päivävoiteissa ja seerumeissa, jotka tuovat hehkua iholle. Tutustu esimerkiksi näihin suosittuihin luottotuotteisiin:

- ACO Face Glow Vitamin C Booster

- Medik8 Daily Radiance C-vitamiinivoide SPF 30

- Novexpert Radiance Lifting Eye Contour silmänympärysgeeli

A-vitamiinin tavoin C-vitamiini on hyvä anti-aging-ainesosa, sillä se stimuloi kollageenin tuotantoa ja estää olemassa olevan kollageenin hajoamista, jotta iho pysyy kiinteänä. C-vitamiinilla on myös tulehdusta ehkäisevä vaikutus, mikä tarkoittaa, että se auttaa akneen ja epäpuhtauksiin.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen antioksidantti, jolla on myös kosteuttavia ominaisuuksia. Siksi E-vitamiinia käytetään usein kosteuttavissa ja ihon ikääntymistä ehkäisevissä tuotteissa. E-vitamiinilla on erityisen hyvät uv-säteilyltä suojaavat ominaisuudet, joten se suojaa myös ihoa ikääntymiseltä. C- ja E-vitamiinin yhteisvaikutus on myös tehokas, sillä C-vitamiini voi uudistaa hapettunutta E-vitamiinia.

Hyaluronihappo 

Hyaluronihappo ei nimestään huolimatta ole happo, vaan sokerimolekyyli, jota esiintyy luonnostaan ihossa. Hyaluronihapolla on ainutlaatuisen vahva kyky sitoa ja pidättää vettä. Kosteus on tärkeää, jotta iho pysyy terveenä, kimmoisana ja kiinteänä. Hyaluronihappo on yksi käytetyimmistä ja tutkituimmista anti-aging-ainesosista. Se toimii ikään kuin vesivarastona ja parantaa ihon kimmoisuutta ja sävyä. Iän myötä hyaluronihapon määrä ihossa vähenee. Siksi eri hyaluronihappotyyppien sekoitusta sisältävät tuotteet sopivat erityisen hyvin ihonhoitoon. 

AHA-hapot

AHA:t (alfahydroksihapot), jotka tunnetaan myös nimellä hedelmähapot, ovat sarja vesiliukoisia kemiallisia yhdisteitä, joilla on ihoa uudistava vaikutus. Ne auttavat vähentämään pigmenttimuutoksia, vähentävät juonteita ja kuorivat ihoa liuottamalla kuolleita ihosoluja ihon pinnalla. AHA-hapot stimuloivat solujen uusiutumisprosessia, tekevät ihon pinnasta sileämmän ja kiinteämmän ja parantavat ihon kosteuspitoisuutta. 

Se, kuinka voimakkaalta AHA-happoja sisältävät tuotteet tuntuvat ihollasi, riippuu tuotteen koostumuksesta, pH:sta ja happoprosentista. Kokeile siis, mikä tuote on juuri sinun ihollesi sopiva. AHA-hapot tekevät A-vitamiinin tavoin ihoa herkemmäksi auringolle, joten aurinkosuojan käyttö on erittäin tärkeää näiden tehoaineiden kanssa.

BHA-happo

BHA-happo, joka tunnetaan usein salisyylihappona, on rasvaliukoinen happo, joka kuorii ihoa AHA-happojen tavoin. AHA-hapot sopivat paremmin kuivalle ihotyypille ja niitä käytetään siksi laajemmin anti-aging-tuotteissa. BHA-happo sopii paremmin rasvoittuvalle iholle, akneen taipuvaiselle iholle ja tukkeutuneille ihohuokosille, sillä sillä on tulehdusta ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia. Koska salisyylihappo on rasvaliukoinen, se tunkeutuu tehokkaasti tukkeutuneisiin huokosiin ja vähentää talineritystä. Iho tasoittuu ja näyttää raikkaammalta ja kiinteämmältä.

Niasiiniamidi

Niasiiniamidi, B3-vitamiinin muoto, on vesiliukoinen vitamiini, joka on vuorovaikutuksessa ihossa luonnostaan esiintyvien aineiden kanssa. Tämä tekee siitä yhden parhaiten siedetyistä ainesosista ihonhoidossa. Se supistaa laajentuneita ihohuokosia, silottaa juonteita ja ryppyjä, parantaa ihon epätasaista sävyä ja palauttaa hehkun iholle. Stimuloimalla keramidien, ihossa olevien luonnollisten lipidien, tuotantoa ja  vahvistaa ihon luonnollista suojamuuria, vähentäen siten vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Keramidit estävät myös kosteuden menetystä. Niasiiniamidin hyöty on myös se, että se tukee ihon pinnan uusiutumista ja aiempien vaurioiden uusiutumista. Tämä saa ihon näyttämään pitkällä aikavälillä kiinteämmältä, nuoremmalta ja säteilevämmältä. Tämä B3-vitamiinin muoto tasapainottaa myös ihon sävyä ja sillä on talineritystä säätelevä vaikutus. Koska niasiiniamidi stimuloi kollageenin tuotantoa ja häivyttää juonteita sekä kiinteyttää ihoa, se on myös tehokas anti-aging-ainesosa.

Peptidit

Peptidit ovat tärkeitä ihomme komponentteja, koska ne edistävät kollageenin tuotantoa ihossa muodostaen ja vahvistaen kollageenikuituja. Kollageenikuidut tekevät ihostasi kestävämmän. Samalla peptidit kiinteyttävät ja silottavat ihoa ja parantavat sen kosteustasapainoa. Peptidit ovat verrattain uusia kosmetiikassa, mutta ne ovat nousseet tärkeään asemaan ikääntymistä ehkäisevänä aktiivisena ainesosana.

Ei ole olemassa yhtä aktiivista ainesosaa, joka toimisi kaikkiin iho-ongelmiin. Valitse siis useampia aktiivisia ainesosia ihosi tarpeen mukaan. Yhdessä käytettynä niillä voi olla huomattava anti-aging-vaikutus ja ne voivat saada ihosi näyttämään nuoremmalta!

Anti-aging ainesosien muistilista:

  • Kollageeni
  • A-vitamiini, eli retinoli
  • C-vitamiini
  • E-vitamiini
  • Hyaluronihappo
  • AHA-hapot, eli hedelmähapot
  • BHA-happo, eli salisyylihappo
  • Niasiiniamidi
  • Peptidit

Tutustu anti-aging ihonhoitotuotteisiimme!