Pikkulapsiperheessä on paljon muistettavaa, ja ensimmäisen lapsen syntyessä vanhemmilla paljon uutta opeteltavaa. Yksi mietityttävä teema on lasten vitamiinien saanti. Mistä tietää saako lapsi riittävästi vitamiineja, ja milloinkas sen D-vitamiinilisän antaminen pitikään aloittaa. Kokosimme lasten vitamiineihin ja ravintolisiin yleisimmin liittyvät kysymykset. Nappaa perheellenne sopivat lasten vitamiinivinkit tästä. 

Mitä vitamiinisuosituksia lapsille on? 

Suomessa kaikki lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää. D-vitamiinilisän antaminen aloitetaan vauvoille kahden viikon iässä. Alle vuoden ikäisille D-vitamiini annetaan tippoina. Vitamiinilisän saantisuositus täysimetyksessä olevalla vauvalle on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Runsaasti äidinmaidonkorviketta käyttävä vauva saa osan vitamiinilisästä korvikkeesta, jolloin D-vitamiinilisän annostus on pienempi. Vuoden täyttäneiden lasten päivittäinen D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa, ja 2-17 -vuotiailla 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. 

Milloin lapselle kannattaa antaa monivitamiini? 

Jos taapero syö hyvällä ruokahalulla monipuolista kotiruokaa, D-vitamiinilisä riittää täydentämään lapsen ravitsemusta. Jos lapsen ruokahalu on huono, lapsi nirsoilee useamman ruoka-aineen suhteen, lapsella on ruoka-aine -allergioita tai vegaaninen ruokavalio, on lasten monivitamiini helppo tapa varmistaa riittävä ravinteiden saanti. Apteekin valikoimasta löytyvä lapsille tarkoitettu monivitamiini on turvallinen valinta. Tuotteissa on huomioitu lapsille tarpeelliset pitoisuudet, eikä valmisteiden käytöstä ole haittaa kun noudattaa pakkauksen annostusohjetta eikä käytä useampaa päällekkäistä valmistetta samanaikaisesti. Lasten vitamiinitarpeisiin sopivat tuotteet löytyvät helposti lasten vitamiinien ja ravintolisien valikoimasta. 

D-vitamiinin saannin ohella on tärkeää huolehtia mm. lapsen kalsiumin saannista, jotta kasvava luusto kehittyy hyvin. Jos lapsen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti mietityttää, voi asian hyvin ottaa puheeksi myös neuvolakäynnillä. 

Kuinka saan lapsen ottamaan vitamiinin?

Lapsen vitamiinilisän ottaminen käy vaivattomammin silloin, kun vitamiini on osa muita päivärutiineja. Vitamiinin ottamisesta ei kannata tehdä liian suurta numeroa, vaan asia hoituu samaan tapaan päivittäin kuin vaikkapa aamupala tai hammaspesu. Lasten vitamiinit ovat usein pureskeltavia ja hyvänmakuisia, ja monissa lasten vitamiineissa on myös mukava muoto tai pakkaus. Tämä helpottaa päivittäisen vitamiinilisän nauttimista. Kun aikuinen näyttää mallia ottamalla oman vitamiinilisänsä, tai lapsi saa valita monimakupakkauksesta päivän maun, voi vitamiinin ottaminen olla mukava yhteinen päivittäin toistuva hetki. 

Valikoimasta löydät kaikki suositummat lasten vitamiinit ja ravintolisät: Sanasol, Minisun, Multivita, Multi-Tabs, Rela, Möller Pikkukalat ja Sideral Junior.

Mihin aikaan päivästä vitamiini kannattaa ottaa? 

Vitamiinin ottamisen ajankohdalla ei ole väliä. Paras aika on silloin, kun se sopii perheenne päiväohjelmaan, ja jolloin asia on helpointa muistaa.  

5 keinoa lisätä lasten vitamiinin saantia

Ykkösjuttu on D-vitamiinilisä. Jos muistat vain yhden, muista tämä. 

Väriä ruokapöytään. Laske lapsen kanssa kuinka monta väriä päivän aikana löytyy ruokalautaselta. Mitä enemmän, sen varmemmin täyttyy myös vitamiinien monipuolinen ja riittävä saanti. 

C-vitamiinista vastustuskykyä. Sitrushedelmät, paprika, kaalit ja marjat ovat vahvistavaa huippuevästä täynnä vitamiineja. 

Uiko kala lautaselle? Huippujuttu jos näin käy kaksi kertaa viikossa, sillä kalasta saa roimasta hyviä rasvahappoja ja D-vitamiinia. 

Anna lapsen valita. Tutkikaa kauppareissulla yhdessä hedelmä-, kasvis- ja marjahyllyjä. Mikä näyttää lapsesta kiinnostavalle? Jos lapsella ei ole allergioita, hevi-osastolla voi tehdä vain hyviä valintoja. Maistelkaa uutuuksia ja ihailkaa värien ja muotojen kirjoa.