Unohtaako läheinen sovitut asiat tai sanat kesken lauseen? Alzheimerin taudin varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian ja näin parantaa taudista kärsivän sekä läheisten elämänlaatua. Tautia parantavaa hoitokeinoa ei ole löydetty. Sen sijaan oireita voidaan helpottaa. Vaikka Alzheimerin etenemisnopeus ja oireet ovat yksilöllisiä, on olemassa yhtenäisiä tunnusmerkkejä, jotka voivat paljastaa taudin.

Alzheimer on muistisairaus

Alzheimerin taudista kärsii jopa yli 70 000 ihmistä Suomessa. Alzheimer on etenevä muistisairaus, jonka oireet aiheutuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista. Ensin tauti voi olla oireeton, mutta varhaisessa vaiheessa asioiden, sanojen ja paikkojen unohtelua sekä muita oireita alkaa esiintyä. Varhaisesta vaiheesta Alzheimerin tauti voi kehittyä dementiaan asti.

Alzheimerin taudin vaiheet:

  1. Varhainen Alzheimerin tauti
  2. Lievä Alzheimerin tauti
  3. Keskivaikea Alzheimerin tauti
  4. Vaikea Alzheimerin tauti

Miten nopeasti muistisairaus etenee?

Alzheimer on muistisairaus, joka etenee vaiheittain. Taudin eteneminen on yksilöllistä, mutta jo 2–3 vuotta diagnoosin saamisen jälkeen tilanne voi olla hyvinkin erilainen. Tämän vuoksi Alzheimerin taudille tyypillisistä varhaisista oireista kannattaa jokaisen olla tietoinen.

Mistä tunnistaa Alzheimerin?

Ensimmäisiä Alzheimer-oireita ovat usein muistin heikkeneminen ja uusien asioiden oppimisen hankaloituminen. Ensioireet voivat muistuttaa normaalia hajamielisyyttä – vanhojen tuttujen nimet ja sovitut asiat saattavat unohtua, ja tavarat voivat olla kateissa.

Se, mikä erottaa Alzheimerin normaalista hajamielisyydestä, on oireiden runsas esiintyminen sekä niiden pahentuminen ja muuttuminen. Me kaikki unohtelemme joskus asioita, nimiä ja paikkoja, mutta jatkuvat ongelmat kognitiivisissa toiminnoissa eli havaitsemisessa, muistamisessa sekä ajattelussa, usein kertovat varhaisesta muistisairaudesta.

Näin varhainen Alzheimer on mahdollista havaita

Varhainen Alzheimer on mahdollista tunnistaa. Helpointa oireiden tunnistaminen ja yhdistäminen muistisairauteen on silloin, kun henkilön käytöstä on pystynyt seuraamaan jo pidempään – esimerkiksi oman sukulaisen tai muun läheisen Alzheimer on helpompi havaita ajoissa. Muista, että Alzheimerin tauti kehittyy ja etenee yksilöllisessä tahdissa.

1. Asiat unohtuvat nopeasti

Yleinen ensioire Alzheimerin taudissa on äskettäin tapahtuneiden tai puhuttujen asioiden muistamisen vaikeudet. Juuri luetusta tekstistä jää mieleen vain pieni pätkä, ja edellisen viikon tapahtumista ei muistu mieleen paljoakaan. 

Lisäksi Alzheimerin ensioireet muistuttavat hyvin paljon hajamielisyyttä. Esimerkiksi vanhojen tuttujen nimien muistaminen voi tuottaa vaikeuksia, eikä sovituista asioista muista pitää kiinni. Tavarat voivat olla jatkuvasti hukassa, ja niitä voi löytyä vääristä tai epäloogisista paikoista.

Myös samojen asioiden kysyminen ja toistelu yhä uudelleen ovat tyypillisiä oireita.

2. Sanat eivät muistu mieleen

Alzheimer saattaa oireilla myös siten, että senat menee sakaisin – tuleekin sanottua ihan jotain muuta, kuin mitä oli ajatellut. Tuttujen sanojen tilalle voi tulla itse keksittyjä sanoja. Kun sanat unohtuvat, lauseiden muodostaminen vaikeutuu. Puhuminen mahdollisesti hidastuu, puheen ymmärtäminen voi tuottaa päänvaivaa ja kirjoittaminen saattaa tuntua haastavalta. 

3. Arkiset askareet tuntuvat vaikeilta

Niinkin arkinen asia, kuin laskujen maksu, voi aiheuttaa suuria vaikeuksia Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa. Alzheimerin taudille tyypillinen arvostelukyvyn heikkeneminen näkyy usein arkisten askareiden hoitamisen vaikeutena – esimerkiksi laskujen maksu tai kaupassa asioidessa numeroiden ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia. Myös arjen erilaisten ongelmatilanteiden ratkaisu ja keskittyminen tilanteissa saattaa tuntua mahdottomalta. 

4. Ihmisten seura ei enää kiinnosta

Varhainen Alzheimer voi aiheuttaa myös alakuloa ja masentuneisuutta. Muistisairaudesta kärsivä saattaa vetäytyä omiin oloihinsa, eikä halua enää tavata muita ihmisiä kuten ennen. Keskustelun seuraaminen voi aiheuttaa vaikeuksia. Sietokyky kiirettä ja häiriötekijöitä kohtaan laskee, jonka vuoksi ärtyneisyys usein lisääntyy.

5. Oppiminen tuottaa hankaluuksia

Alzheimerin varhaisessa vaiheessa uuden oppiminen voi tuottaa hankaluuksia. Esimerkiksi uuden laitteen tai ohjelman käyttöönotto saattaa tuntua vaikealta. Uuden asian omaksumista, suunnittelua ja keskittymistä vaativien tehtävien suorittaminen ei suju entiseen tapaan. Oppimisvaikeudet voivat aiheuttaa myös hermostuneisuutta.

 

Alzheimerin hoito – mikä auttaa alzheimeriin?

Parantavaa hoitokeinoa sairauteen ei ole löydetty. Alzheimerin hoito perustuu lääkehoitoon, jonka avulla  taudin oireita voidaan lievittää ja taudin etenemistä hidastaa. Alzheimerin taudin vaaraa on kuitenkin mahdollista vähentää omilla valinnoilla, kuten säännöllisellä liikunnalla, tupakoimattomuudella, monipuolisella ravitsemuksella, aivojen aktiivisella käyttämisellä, normaalipainossa pysymisellä sekä muilla terveillä elämäntavoilla. Myös mahdolliset muut perussairaudet kannattaa hoitaa hyvin. 

Souvenaid varhaisen Alzheimerin hoitoon

Alzheimerin tautia sairastavan elimistössä on poikkeuksellisen vähän tiettyjä ravintoaineita kuin normaalisti, muun muassa omega-3-rasvahappoja, uridiinia, koliinia ja tiettyjä vitamiineja. Souvenaid-ravintovalmistejuoma on kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon. Se sisältää näitä tärkeitä ravintoaineita, joita on vähemmän Alzheimer-tautia sairastavan elimistössä kuin terveen ihmisen elimistössä.

Tärkeintä on tunnistaa muistisairaus ajoissa

Varhaisen Alzheimerin oireet voivat olla lieviä vuosien ajan. Taudin etenemistä on mahdollista hidastaa, ja sen vuoksi apua kannattaa hakea jo varhaisessa vaiheessa. 

Muistisairaudet eivät koske ainoastaan ikääntyneitä, vaan myös monilla suomalaisilla työikäisillä on varhaisen muistisairauden ensioireita. Mikäli tunnistat itselläsi tai läheiselläsi yllä mainittuja oireita, kuten asioiden unohtelua, hankaluuksia arkisten asioiden hoitamisessa tai uusien asioiden oppimisessa, suosittelemme rohkeasti ottamaan yhteyttä lääkäriin. Muistisairautta ei ole syytä hävetä, vaan hoitoon tulee hakeutua mahdollisimman nopeasti.

Näistä oireista voit tunnistaa varhaisen Alzheimerin:

  • Asiat, nimet, paikat ja edellisen viikon tapahtumat unohtuvat nopeasti.
  • Puhuminen hidastuu, puheen ymmärtäminen vaikeutuu ja kirjoittaminen hankaloituu.
  • Keskustelun seuraaminen vaikeutuu, muiden ihmisten seura ei enää kiinnosta.
  • Uuden oppiminen, suunnittelu ja keskittyminen tuottavat vaikeuksia.

Lisäksi myös ajantaju voi kadota, persoonallisuus muuttua sekä mieliala vaihdella. Varhaisen muistisairauden oireet ovat jokaisen kohdalla erilaisia, vaikka yhdistäviä tekijöitä löytyykin. Muista myös se, että useimmiten oireet muuttuvat taudin edetessä – ole siis valppaana.

Keskivaikea tai vaikea Alzheimer on usein voimakkaammin oireilevaa

Varhaisen ja lievän Alzheimerin oireet eroavat usein merkittävästi keskivaikean tai vaikean Alzheimerin oireista. Jos Alzheimerin tauti on edennyt jo vaikeampaan vaiheeseen, tulevat mukaan myös voimakkaammat oireet, kuten vaikeudet perheenjäsenten ja itsensä tunnistamisessa, hallusinaatiot sekä erilaiset pelko- ja ahdistustilat. 


Vaikeasta Alzheimerista kärsivä henkilö voi käyttäytyä myös levottomasti – esimerkiksi huutaa, raivota, itkeä tai puhua hyvin epäasiallisesti läheisilleen. Myös menneisyydessä eläminen saattaa olla osa muistisairauden vakavampaa muotoa. 


Kun varhainen Alzheimer havaitaan, on mahdollista ennaltaehkäistä keskivaikean tai vaikean Alzheimerin taudin oireiden kehittymistä. Avun hakeminen ajoissa kannattaa.


Lähde: © Suomalainen Lääkäriseura Duodecim