Varsiluomet - nuo pienet ihonäpyt, jotka saattavat ilmaantua yllättäen ympäri kehoamme. Oletkin jo ehkä kokenut niiden aiheuttaman pienen ärsytyksen, joka tulee niiden hankaamisesta vaatteita tai ihoa vasten. Jos sinulla on jo näitä pikku näppylöitä, tiedät varmaan, kuinka turhauttavia ne voivat olla.

Entäpä jos olet vasta hiljattain huomannut ensimmäisen varsiluomesi? Saatat kysellä itseltäsi: "Mikä tämä on? Pitäisikö minun olla huolissani?" Niiden ilmestyminen voi herättää monia kysymyksiä ja epäilyksiä.

Ei ole epäilystäkään, että varsiluomet voivat olla ärsyttäviä. Mutta onneksi meillä on keinoja, joilla niitä voidaan hoitaa, jotta sinä voit jatkaa elämääsi mukavammin.

 

Mikä on varsiluomi?

Varsiluomi on pehmeä fibrooma, eli toisin sanoen hyvänlaatuinen ihokasvain. Ne ovat yleensä pieniä ihon nypyköitä, joita voi tulla mihin tahansa kehon osaan, mutta usein ne ovat niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainalossa tai käsivarren sisäpuolella. Luomet syntyvät kun iho hankautuu ja ärsyyntyy. Tämän jälkeen ihossa olevat aineet, kuten kollageeni, rasvasolut ja verisuonet, liittyvät toisiinsa ja luovat luomen.

Varsiluomet eivät nimestään huolimatta ole luomia, vaan ihopoimuja. Yleensä ne ovat samaa väriä kuin iho ympärillään, ja niitä voi olla yksin tai ryhmissä. Ne eivät leviä ihmisestä toiseen, joten niitä ei tarvitse myöskään pelätä.

 

Miten varsiluomi kehittyy?

Varsiluomi on pieni ihonäppy, joka tulee, kun ihon värin antavat solut, eli melanosyytit, alkavat kasvaa eri tavalla kuin normaalisti. Yleensä varsiluomet ovat ruskeita tai mustia, ja niitä voi olla yksi tai useampia.

Varsiluomia löytyy eniten vanhemmilta ihmisiltä. Lisäksi jos ihminen on ylipainoinen, odottaa lasta tai sairastaa tyypin 2 diabetesta, hänellä voi olla enemmän luomia olla enemmän.

Varsiluomet eivät ole vaarallisia eivätkä aiheuta oireita, mutta joskus ne voivat ärsyyntyä tai tarttua vaatteisiin. Niitä voi poistaa kosmeettisista syistä tai jos ne häiritsevät elämänlaatua. Varsiluomi voidaan poistaa, mikäli se koetaan haitalliseksi. Luomien poisto on yksinkertainen ja kivuton toimenpide, joka voidaan tehdä esimerkiksi nestemäisellä typellä, leikkauksessa tai laserilla.

 

Miten tunnistaa varsiluomi?

Ihmisellä voi olla monenlaisia näppylöitä ihollaan, mutta minkä näköinen on varsiluomi ja miten sen voi tunnistaa? Joskus se saatetaan sekoittaa syyläksi tai luomeksi, mutta niillä on kuitenkin eroavaisuuksia:

  • Syylät löytyvät useimmiten käsistä ja jaloista. Useimmat syylät ovat kovia, koholla olevia ihon pinnasta ja niiden pinta on karhea.
  • Luomet puolestaan löytyvät yleisimmin ihoalueilta, jotka ovat alttiina auringolle. Ne ovat yleensä eri värisiä kuin muu iho, ja niiden väri voi olla vaaleanpunainen, vaaleanruskea, ruskea tai tummanruskea riippuen ihosi sävystä. Luomet ovat yleensä litteitä ja pyöreitä tai soikeita.
  • Varsiluomet ovat yleensä vaaleita, ruskeita tai mustia ja niillä on tyypillisesti karhea pinta. Ne voivat olla yksittäisiä tai ryhmissä ja ne sijaitsevat usein kasvoissa, kaulassa tai vartalossa. 

 

 

Varsiluomet ovat yleensä alle 2mm kokoisia, mutta voivat kasvaa huomattavasti suuremmiksi. Ne tuntuvat pehmeiltä ja voivat olla sileitä ja pyöreitä, ryppyisiä ja epätasaisia. Ne voivat olla ihonvärisiä tai tummempia, joskus jopa tummansinisiä.

Vaikka varsiluomet eivät ole vaarallisia, on hyvä idea tarkkailla kaikkia iholuomia aika ajoin. Jos huomaat, että luomi kasvaa nopeasti, muuttaa väriään tai muotoaan tai vuotaa verta, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tarkistaa luomen ja jos tarpeellista, poistaa sen.

 

Miten varsiluomen saa pois?

Varsiluomet yleensä katoavat itsestään ajan myötä. Ne eivät yleensä aiheuta oireita tai vaadi hoitoa, mutta joskus ne voivat ärsyyntyä tai tulehtua. Silloin itsehoito on tärkeää. 

Kotihoitoon kuuluu ensisijaisesti luomen suojaaminen. Jos varsiluomi on paikassa, jossa se hankautuu vaatteisiin tai koruihin, se kannattaa peittää laastarilla tai sidetaitoksella. Tämä on tärkeää, koska ärtynyt varsiluomi voi sattua ja pitkän hankauksen jälkeen se saattaa tulehtua.

Jos tulehtunut varsiluomi vuotaa verta tai jotain muuta nestettä, se pitää puhdistaa haavanpuhdistusaineella ja laastari pitää vaihtaa joka päivä. Jos luomi on kipeä tai turvonnut, siihen voi laittaa kylmähauteen.

 

Itsehoito

Yleisiä hoitomuotoja ovat jäädyttäminen, leikkaaminen ja laserhoito. Jäädyttäminen eli kryoterapia on myös kotikäyttöön tarkoitettu menetelmä, joka sopii pienille varsiluomille. Jäädyttämällä luomi saadaan kuolioitumaan ja irtoamaan ihosta. Apteekista voit ostaa pienien, 2-5mm varsiluomien poistamiseen tarkoitetun SyylEnd Skin Tagsin. Skin Tags jäädyttää varsiluomen -80 asteeseen, jolloin se kuolee. Hoidon jälkeen se katoaa hiljalleen 2-3 viikon kuluessa.  

Toinen yleinen keino etenkin kotona on varsiluomen poisto hirttämällä, joka tarkoittaa menetelmää, jossa siihen kiedotaan lanka tai sidos, joka puristaa sen tyveä. 

Tavoitteena on estää verenkierto luomeen, minkä seurauksena se kuolee ja putoaa pois. Vaikka varsiluomen poistaminen hirttämällä saattaa vaikuttaa houkuttelevalta, on suositeltavaa kääntyä ennemmin ihotautilääkärin puoleen. Väärin tehtynä varsiluomen hirttäminen voi aiheuttaa luomen tulehtumisen. Lisäksi on olemassa infektioriski, jos aluetta ei pidetä puhtaana. Yleisesti suurten tai erityisen herkkien alueiden, kuten silmäluomien, varsiluomien kanssa tulisi aina kääntyä ammattilaisen puoleen. 

 

Varsiluomien poistaminen lääkärillä

Lääkäri voi poistaa varsiluomen leikkaamalla, jäädyttämällä tai laserilla. Tämä voi tapahtua lääkärin vastaanotolla, ja siellä voidaan poistaa useita varsiluomia kerrallaan. Lääkärin käyttämä jäädytysmenetelmä on myös tehokkaampi ja kylmempi kuin kotikäyttöön tarkoitetut tuotteet. 

Toinen lääkärin suorittama hoitomuoto on laserhoito, jossa varsiluomi hävitetään käyttämällä laservaloa. Tämä menetelmä voi olla erityisen tehokas, jos luomi sijaitsee kasvoissa. Laserhoidon jälkeen hoidetussa kohdassa saattaa esiintyä punoitusta tai turvotusta.

Usein kysytyt kysymykset varsiluomista

Usein kysytyt kysymykset varsiluomista