Mietitkö, onko jalassasi syylä vai känsä? Ei hätää, sillä me kerromme, kuinka tunnistat ja hoidat nämä kiusalliset vaivat. Ennen hoidon aloittamista on kuitenkin tärkeää tiedostaa, vaikka syylät ja känsät saattavat näyttää samankaltaisilta, niiden syyt ja hoidot eroavat toisistaan. 

Syylät ovat viruksen aiheuttamia, kun taas känsät syntyvät ihon paksuuntumisen seurauksena esimerkiksi kitkan tai paineen takia. Tämän vuoksi on tärkeää tietää, kumpi vaiva on kyseessä, jotta voit valita oikean hoidon.

 

Syylät ja känsät – mistä on kyse?

Syylät ja känsät ovat yleisiä ihomuutoksia, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta ja kosmeettista haittaa. Vaikka molemmat vaivat näyttävät samankaltaisilta, niillä on erilaiset syyt ja ominaisuudet.

Syylät aiheutuvat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) eri kantojen infektiosta ja voivat ilmestyä mihin tahansa kehon osaan, mutta yleisimmin käsiin ja jalkoihin. Yleisimpiä syylätyyppejä ovat yleiset syylät, jalkapohjasyylät (mosaiikkisyylät) ja litteät syylät. Syylän hoitoon on tarjolla monipuolisia vaihtoehtoja, kuten itsehoitotuotteitaja lääkärin suorittamia hoitoja, kuten jäädytystä tai laserhoitoa.

Känsä puolestaan muodostuu ihon paksuuntumisesta ja kovettumisesta usein jatkuvan paineen tai kitkan seurauksena. Känsät ovat yleisimpiä jalkojen alueella, erityisesti jalkapohjissa ja varpaissa. Känsien hoito keskittyy niiden aiheuttaman paineen tai kitkan vähentämiseen, esimerkiksi käyttämällä pehmentäviä känsävoiteita tai -laastareita, valitsemalla oikeanlaiset jalkineet ja korjaamalla jalkojen virheasentoja.

On tärkeää tunnistaa syylän ja känsän erot, jotta voit valita oikean hoitomenetelmän ja tuotteet. Muista myös, että syylät voivat tarttua ihmisestä toiseen, joten hyvä käsihygienia ja yleisen tilojen, kuten suihkun ja uima-altaan, välttäminen voi auttaa ehkäisemään tartuntoja. Känsät puolestaan eivät ole tarttuvia, mutta niiden hoitoon kannattaa panostaa jalkojen terveyden ja mukavuuden vuoksi.

 

Näin tunnistat syylän ja känsän erot

Vaikka syylät ja känsät voivat näyttää samankaltaisilta, ne ovat kahden eri tyyppisiä ihomuutoksia. Syylät ovat viruksen, yleensä ihmisen papilloomaviruksen (HPV), aiheuttamia ja ne voivat tarttua ihmisestä toiseen. Känsät sen sijaan johtuvat ihon paksuuntumisesta ja kovettumisesta, yleensä jatkuvan paineen tai kitkan seurauksena.

 

Syylät:

Syylät ovat yleensä ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia viruksen infektioita. Niihin tulee suhtautua varovaisesti, koska syylät tarttuvat ihmisestä toiseen kosketuksen kautta tai yhteisten pintojen välityksellä. Syylät voivat ilmestyä mihin tahansa kehon osaan, mutta yleisimmin ne ilmestyvät käsiin ja jalkoihin. 

Vaikka ne ovat yleensä harmittomia, ne voivat aiheuttaa kosmeettista haittaa tai kipua, erityisesti jos ne sijaitsevat paineen alla, esimerkiksi syylä jalkapohjassa. Syylät ovat usein karheita, kuperia ja niiden pinnalla saattaa olla pieniä mustia pisteitä, jotka ovat syylän verisuonia, ja syylän pinta voi olla epätasainen.

Normaalisti syylät häviävät ajan myötä. Lapsilla ne voivat parantua suhteellisen nopeasti, mutta aikuisia ne voivat vaivata vuosia. Normaalisti harmittomia syyliä ei tarvitse hoitaa, mutta mikäli niiden aiheuttama kipu tai kosmeettinen haitta vaivaa, voi niiden häviämistä vauhdittaa apteekista saatavilla tuotteilla. 

 

Känsät:

Känsä henkilön jalkapohjassa

Känsät johtuvat ihon paksuuntumisesta ja kovettumisesta, mikä tapahtuu yleensä jatkuvan paineen tai kitkan seurauksena. Ne voivat syntyä esimerkiksi varpaiden virheasennosta, jolloin känsä muodostuu lisääntyneen paineen takia. Toisin kuin syylät, känsät eivät ole tarttuvia eivätkä johdu viruksesta. Ne ovat yleisimpiä jalkojen alueella, erityisesti jalkapohjissa ja varpaissa.

Känsät voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kävellessä, etenkin jos ne sijaitsevat painon alla. Tämä voi olla erityisen ongelmallista, jos jalkaterän tuntoaisti on alentunut. Känsät ovat yleensä sileitä, kovia ja keltaisen tai harmaan värisiä, ja niiden ympärillä on usein selkeä reunus. Känsät voivat kehittyä aina luiden kalvoon asti, mikä voi aiheuttaa lisää kipua ja haittaa.

 

Syylän ja känsän hoito

Syylän ja känsän hoitaminen voi olla yksinkertaista, kunhan tiedät oikeat keinot ja tuotteet. Tässä on muutamia helppoja ohjeita molempien vaivojen hoitoon.

 

Syylän poisto ja hoito:

Kotona voit kokeilla erilaisia itsehoitotuotteita, kuten syylänpoistoon tarkoitettuja tuotteita, jotka sisältävät aineita, jotka auttavat hajottamaan syylän kudosta. Vaikka nämä tuotteet ovat usein tehokkaita ja helppokäyttöisiä, tulee samalla ylläpitää hyvää käsihygieniaa, jotta syylän leviämistä muihin kehon osiin tai muihin ihmisiin voidaan estää.

Voit kokeilla syylän poistoon tarkoitettuja tuotteita, kuten syylän päälle levitettävää, tehokasta muurahaishappoa sisältävää Syylend Originalia tai salisyylihappoa sisältävää Verruxin Geeliä. Jos etsit helppokäyttöistä ratkaisua, kannattaa harkita kynämuodossa olevaa, helposti annosteltavaa Scholl Syylänpoistokynää

Mikäli syylät aiheuttavat haittaa ja haluat niistä nopeammin eroon, kokeile jäädyttävää ratkaisua. Ne toimivat jäädyttämällä syylän, jolloin se kuolee ja irtoaa ihosta ajan myötä.

Usein jo ensimmäinen hoitokerta auttaa ja näet tuloksia parin viikon sisällä tuotteen käytöstä. Jäädyttäviä syylänpoistajia ovat esimerkiksi Verruxin Freeze, Syylend Freeze sekä Scholl jäädyttävä syylänpoistaja.

Jos syylä ei häviä kotihoitojen avulla, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Ammattilainen voi tarjota erilaisia hoitomuotoja, kuten kryoterapiaa (jäädytystä), laserhoitoa tai kirurgista poistoa.

 

Känsän poisto kotikonstein:

Känsän hoidossa voi käyttää erilaisia voiteita ja laastareita, jotka auttavat pehmentämään ihoa ja tekevät känsän poistamisesta helpompaa. Känsälaastareiden sisältämä salisyylihappo auttaa myös lievittämään känsien aiheuttamaa kipua pehmentämällä ihoa. 

 

Känsiä pehmentäviä aineososia sisältäviä laastareita on monia erilaisia, jotta voit löytää sinulle parhaiten sopivat helposti. Olo-apteekin valikoimasta löydät känsälaastareita kuten:

 

 

Laastarien lisäksi voit kokeilla levittää känsiin joko Verruxin Geeliä tai käyttää helppokäyttöistä Wartner känsäkynää.

Tehokkain tapa estää känsien syntymistä on kuitenkin välttää pysyvää painetta ja hankausta. Käytä jalkoihin sopivia, mukavia kenkiä, joissa varpailla on tarpeeksi tilaa liikkua. Näin vähennät painetta ja kitkaa, mikä auttaa ehkäisemään känsien syntymistä.

Jos kärsit jalkojen virheasennoista, jotka aiheuttavat känsiä, harkitse ortopedisten pohjallisten tai muiden jalkoja tukevien apuvälineiden käyttöä. Ne voivat auttaa korjaamaan jalkojen asentoa ja vähentämään känsien muodostumista. Tarvittaessa voit myös kääntyä jalkojenhoitoon erikoistuneen ammattilaisen, kuten jalkaterapeutin, puoleen saadaksesi lisäapua känsien hoidossa.

 

Kohti mukavampaa arkea

Syylät ja känsät ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta ja kosmeettista haittaa. Tärkeintä on tunnistaa kummasta vaivasta on kyse, jotta voit valita oikean hoidon. Muista noudattaa hyvää hygieniaa, erityisesti syyläinfektioiden ehkäisemiseksi, ja panosta jalkojen terveyteen ja mukavuuteen käyttämällä sopivia kenkiä sekä tarvittaessa ortopedisiä pohjallisia. 

Jos kotihoito ei riitä tai epäilet virheasentoja, älä epäröi kääntyä ammattilaisen, kuten jalkaterapeutin, puoleen saadaksesi apua ja ohjeita. Näin voit hoitaa jalkasi kuntoon ja nauttia jokaisesta askeleesta kivuttomasti ja huolettomasti.