Mikä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä oireita ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Ihon läpäisyesteen toiminta on heikompaa kuin terveessä ihossa, jolloin iho haihduttaa vettä normaalia enemmän ja iho kuivuu, kutisee ja ärtyy. Toisaalta ihoa ärsyttävät tekijät, kuten bakteerit, allergeenit yms., läpäisevät ihon normaalia herkemmin ja pahentavat oireilua. Kutinan seurauksena ihoa raavitaan, jolloin iholle tulee rupia, pieniä haavoja ja iho paksuuntuu. Iho voi myös infektoitua.

Atooppisen ihottuman aiheuttajaa ei tarkkaan tunneta, mutta väestötutkimuksen pohjalta sen taustalla tiedetään olevan perinnöllisiä tekijöitä sekä yliaktiivinen immuunipuolustus ja ympäristötekijöitä. Atooppista ihottumaa ei nykytiedon valossa voi tehokkaasti ehkäistä. Atooppisen ihottuman syynä ei ole ruoka-allergia, vaan tulehdus ihon ylemmissä rakenteissa.

Atooppinen ihottuma luokitellaan seuraavasti:

  • Lievä atooppinen ihottuma: kuivia ihoalueita, satunnaisesti kutinaa ja pienillä ihoalueilla punoitusta
  • Keskivaikea atooppinen ihottuma: kuivia ihoalueita, toistuvaa kutinaa ja punoitusta ja mahdollisesti myös ihon rikkoutumista ja paksuuntumista
  • Vaikea atooppinen ihottuma: iho on kuiva, kutina jatkuvaa ja punoitus laaja-alaista. Lisäksi esiintyy ihorikkoumia, ihon huomattavaa paksuuntumista, verenvuotoa, vetistystä, karstoittumista ja pigmentaatiohäiriöitä.

Suurimmalla osalla sairaus on lievä ja sen ennuste hyvä. Vaikea atooppinen ekseema heikentää elämänlaatua, ja käsi-ihottumana ilmenevä atooppinen ekseema voi rajoittaa työkykyä.

Atooppisen ihottuman hoito

Atooppisen ihottuman ehkäisyyn ei tunneta kiistattomasti todistettuja keinoja. Atooppisen ihottuman hoidon päätavoitteet ovat oireiden hallinta ja pahenemisvaiheiden määrän ja vaikeusasteen vähentäminen.

Omahoito on atooppisen ekseeman hoidon kulmakivi. Omahoitoon kuuluvat aina perusvoiteet ja kortikosteroidivoiteet lääkärin ohjeiden mukaan.

Perusvoiteet vähentävät atooppisen ihottuman oireita ja myös parantavat ihon suojaominaisuuksia. Parhaiten on osoitettu karbamidia sisältävien perusvoiteiden kliininen teho osana atooppisen ihottuman hoitoa.

Päivittäinen pesu vedellä ja tarvittaessa saippualla ei pahenna atooppista ihottumaa. Pesun avulla iholta poistetaan ihoa ärsyttävää likaa, hikeä, karstaa ja bakteereita. Pesuun käytetään tarvittaessa hajusteetonta, hapanta tai neutraalia pesunestettä tai saippuaa. Perusvoidevoitelu pesun jälkeen estää ihon kuivumista ja sitoo ihoon kosteutta.

Atooppinen ihottuma lapsilla ja sen hoito

Atooppinen ihottuma on tavallista pikkulapsilla. Se ilmenee usein ennen viiden vuoden ikää, mutta voi puhjeta myös aikuisiällä. Pikkulapsilla tauti puhkeaa tavallisesti alle 2 vuoden iässä ja ilmenee usein ensin poskissa.

Atooppisen ihottuman vallitsevuus lapsilla on noin 10–20%. Ennuste on yleensä hyvä, ja ihottuma rauhoittuu lapsuusvuosien aikana. Tauti voi uudelleen pahentua aikuisiässä, koska sama ihotyyppi säilyy aikuisenakin.

Atooppinen ihottuma myös muuttaa muotoaan eri ikäkausina. Vauvoilla se esiintyy poskissa, päänahassa, vartalolla ja raajojen ojentajapuolilla, leikki- ja kouluikäisillä taipeissa, pakaroissa ja takareisissä (ratsupaikkaihottuma) ja murrosiässä yleensä pään alueella ja ylävartalolla. Erityismuotoja ovat niin sanottu lumipalloihottuma käsissä ja kumisaapasihottuma jaloissa.

Osalla alle vuoden ikäisistä keskivaikeaa tai vaikeaa ekseemaa sairastavista lapsista taustalla voi olla ruoka-allergia. Muissa potilasryhmissä ruoka-aineallergiaa ei yleensä tarvitse etsiä.

Atooppisen ihottuman hoidolla pyritään rauhoittamaan kutina ja ihon tulehdus. Hoitona on paikallishoito, yleensä perusvoiteilla jatkuvasti ja kortisonivoiteilla toistuvina jaksoina.

Ihottuma ei parane 1 tai 2 hoitojaksolla, vaan ihomuutokset palaavat jossain vaiheessa kortisonirasvauksen loputtua. Suurimmalla osalla oireet ovat lieviä ja oireita voi lievittää aktiivisella omahoidolla.

Atooppinen ihottuma kutisee aina, ja kutinan hoito on paikallishoito. Antihistamiineista ei ole apua. Jos kutinaa on paljon, voidaan ohjata käyttämään sidoksia ihottuma-alueille.

Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ja ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö aktiivisen ekseeman aikana ovat omahoidon kulmakivi.

Hoidosta on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Atooppinen ihottuma ja ruokavalio

Ruoka pahentaa vain harvoin atooppisen ihottuman oireita. Atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergiat tulisi pitää selvästi erillään. Yli yksivuotiailla ruoka-aineallergia vain harvoin pahentaa atooppista ihottumaa. Allergiaselvityksiä ei yleensä tarvita eikä ruoka-aineita pidä tarpeettomasti välttää.

Alle yksivuotiailla tilanne on hieman toinen. Jos vauvalla on keskivaikea tai vaikea atooppinen ihottuma, ruoka-allergia voi pahentaa oireita. Silloinkin tarvitaan ensin valvottu välttö-altistuskoe, jonka pohjalta diagnoosi tehdään.

Mikä on paras voide atooppiselle iholle?

Riittävän tehokkaan tuotteen löytäminen atooppisen ihon kosteuttamiseen voi olla haasteellista. Karbamidivoide tuo monelle kuivaihoiselle helpotusta elämään ja useissa perusvoiteissa on karbamidia eri pitoisuuksina. Yleensä atooppiselle iholle tai psoriaatikolle haetaan mahdollisimman rasvaista kosteuttajaa. Karbamidivoide ei kuitenkaan ole erityisen rasvaisen tuntuinen ja imeytyy nopeasti ihoon. Parhaiten on osoitettu karbamidia sisältävien perusvoiteiden kliininen teho osana atooppisen ekseeman hoitoa.

Olo-apteekissa on paljon valinnanvaraa erilaisissa karbamidia sisältävissä perusvoiteissa. Juuri sinulle parhaiten sopiva voide löytyy kokeilemalla. Tässä esittelemme suosituimpia karbamidia sisältäviä voiteitamme.

Perusvoiteita atooppisen ihon hoitoon

Carbalan- ja Carbalan Plus -tuotteet

Carbalan on perusvoide normaalille, kuivalle ja atooppiselle iholle. Se sisältää 5% karbamidia sekä runsaasti glyserolia, jotka sitovat tehokkaasti kosteutta ihoon. Carbalan on helposti imeytyvä.
Carbalan Plus on hieman Carbalania rasvaisempi vaihtoehto. Carbalan Plus perusvoide sisältää 5% karbamidia eli ureaa. Tuotteessa on myös runsaasti glyserolia sekä ksylitolia. Nämä aineet toimivat humektantteina eli sitovat kosteutta tehokkaasti ihoon. Voide sisältää myös karitevoita, joka suojaa, korjaa ja hoitaa ihoa. Voiteen koostumus on helposti levittyvä ja nopeasti imeytyvä.

Canoderm- ja Miniderm-tuotteet

Canoderm on tehokosteuttava perusvoide, joka vahvistaa, suojaa ja rauhoittaa kuivaa ihoa. Sisältää 5 % karbamidia, joka sitoo kosteutta ihoon. Kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle ja/tai atooppiselle iholle.

Voide on helppo levittää ja se imeytyy nopeasti. Sopii sekä aikuisille että lapsille. Hajusteeton.

Miniderm Duo on erityisesti lapsille suunniteltu hellävarainen ja tehokosteuttava perusvoide, joka vahvistaa, suojaa ja rauhoittaa kuivaa ihoa. Sisältää yhdistelmän 20 % glyserolia ja 2 % karbamidia, jotka sitovat tehokkaasti kosteutta ihoon ja vahvistavat ihon läpäisyestettä. Helpottaa ihon kuivuutta ja kutinaa. Miellyttävä käyttää, levittyy helposti ja imeytyy nopeasti. Hajusteeton. Sopii kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle ja atooppiselle iholle ja kaikenikäisille: vauvoille, lapsille ja aikuisille.

Apobase Carbamide -tuotteet

Apobase Carbamide on tehokosteuttava perusvoide päivittäiseen käyttöön koko vartalolle. Se soveltuu kaikille ihotyypeille ja erityisesti kuivalle iholle, esimerkiksi atoopikoille.
Se sisältää mm. 5 % karbamidia sekä glyserolia, jotka auttavat vähentämään kosteuden haihtumista iholta. Lisäksi se sisältää useita ihoa kosteuttavia ja pehmentäviä ainesosia. Voide imeytyy nopeasti iholle. Rasvapitoisuus 22 %. Hajusteeton ja väriaineeton.

Voiteita jalkojen hoitoon

Valikoimassamme on useita jalkavoiteita, jotka auttavat, kun jalkojen ongelmana ovat pahat kovettumat ja halkeamat.