Nenähuuhtelukannu, suomalaisille kenties tutummin Sarvikuono -nenäkannu, on perinteinen väline nenän huuhteluun, jota on käytetty jo satoja vuosia eri kulttuureissa ympäri maailmaa. Nenän huuhtelu auttaa poistamaan nenäonteloiden limakalvojen kertymiä ja puhdistaa nenän sekä sivuontelot tehokkaasti. Nenän huuhtelu voi helpottaa tukkoisuutta, allergiaoireita ja nenän limakalvojen ärsytystä.

 

Miten nenäkannu auttaa allergiaoireisiin?

Nenähuuhtelukannun käyttö allergisen nuhan hoitoon voi tuoda useita hyötyjä. Ensinnäkin, sen avulla voit poistaa nenäontelosta allergeenit ja muita ärsyttäviä aineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen nuhan oireita. Toiseksi, nenän huuhtelu auttaa vähentämään liman määrää nenässä ja poistaa tukkoisuuden tunteen. Kolmanneksi, nenäkannun käyttö voi auttaa vähentämään nenän limakalvojen turvotusta, mikä auttaa helpottamaan hengittämistä.

Allergisen nuhan hoidon lisäksi nenäkannua voidaan käyttää myös yleiseen nenän puhdistukseen. Se voi auttaa poistamaan pölyä, bakteereita ja muita epäpuhtauksia nenäontelosta, mikä voi auttaa ehkäisemään tulehduksia ja muita nenävaivoja.

Allergiakautena nenäkannun käyttö voi tarjota useita tärkeitä etuja allergioista kärsiville. Se voi auttaa vähentämään tulehdusta nenäkäytävissä, jolloin ilma pääsee virtaamaan paremmin läpi ja tukkoisuus helpottuu.

Voit myös käyttää Sarvikuono -nenähuuhtelukannua allergian oireiden lääkehoidon tehostamiseen. Nenän huuhteleminen ennen nenäsumutteen käyttöä voi tehostaa merkittävästi niiden vaikutusta. Huuhtelemalla ärsyttävät aineet ja allergeenit pois luot puhtaan pinnan, josta lääkkeet imeytyvät tehokkaammin. 

Allergiaa aiheuttavat pienhiukkaset eivät myöskään pääse yhtä hyvin läpi terveiltä limakalvoilta, kuin kuivilta ja rikkinäisiltä. Suolaliuoksella huuhteleminen voi vähentää ilmassa olevien allergioiden, kuten siitepölyn, pölypunkkien tai lemmikkieläinten hilseen aiheuttamaa aivastelua ja nuhaa. 

 

Miten nenäkannua käytetään?

Oikeaoppinen käyttö on tärkeää, koska muuten siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Nenän huuhtelussa suolana käytetään vain hienokiteistä merisuolaa, koska vääränlaiset suolat (Pansuola, mineraalisuola, Seltin yms) voivat aiheuttaa ärsytystä. 

Suolaveden tulisi olla kädenlämpöistä ja vahvuudeltaan noin 0,9%, jolloin nenän huuhtelu on kaikista mieluisinta eikä suolavesi ärsytä nenän limakalvoja. Yhteen kannulliseen vettä suolaa laitetaan 2,7 grammaa.

Oikean määrän lisääminen voi kuulostaa työläältä, mutta esimerkiksi Sarvikuono -nenähuuhtelukannun mukana tulee oma mitta, jonka avulla saat kannuun aina oikean määrän suolaa huuhtelua varten. Apteekista voit myös ostaa nenäkannuun suolaa valmiina annospusseina

Nenähuuhtelukannua käytetään kaatamalla kannusta suolavettä sieraimeen niin, että vesi tulee toisesta sieraimesta ulos samalla kun hengitetään suun kautta. Oikean asennon ja tekniikan löytäminen voi olla aluksi hankalaa. Leuka pidetään tiukasta kiinni rinnassa, kannua pidetään posken myötäisesti ja päätä kallistetaan siten, että vesi alkaa virrata. Vääränlaisessa asennossa nenän huuhtelu voi tuntua epämiellyttävältä, kun suolavettä valuu nieluun. 

 

Nenäkannun käyttö

    1. 1. Aloita nenäkannun käyttö lämmittämällä vesi ja lisäämällä suola. Suolavedellä täytetyn kannun nokka asetetaan toista sierainta vasten niin, että kannu on poskenmyötäisesti
    2. 2. Hengitä suun kautta tasaisin aikavälein. Veden virratessa kannusta et voi hengittää nenän kautta
    3. 3. Taivuta itseäsi eteen päin niin, että pääsi on lavuaarin yläpuolella. Pidä leuka tiukasti kiinni rinnassa ja pyri olemaan kohottamatta sitä eteenpäin
    4. 4. Varmista, että olet mukavassa asennossa ja kallista päätäsi sivulle, jolloin vesi alkaa virrata ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos. Pidä leuka rintakehälläsi ja anna painovoiman vapauttaa mahdolliset tukokset, kun vesi virtaa sierainten läpi
    5. 5. Kun kannusta on kulunut noin puolet, suorista pää ja ota nenäkannu pois sieraimesta. Tämän jälkeen sieraimista valuu hiukan vettä, ja loput saat sieraimista pois kevyellä tuhautuksella. Älä kuitenkaan puhalla liian kovaa tai niistä, jotta vältät korvien lukkiutumisen
    6. 6. Kaada jäljellä oleva vesi vastakkaisesta sieraimesta sisään samalla tavoin kuin

 

Kuinka usein nenäkannua voi käyttää?

Voit huuhdella nenäsi turvallisesti kerran päivässä ärsytystilojen aikana. Pahempien allergisten oireiden tai flunssakauden aikana voit tarpeen vaatiessa käyttää nenäkannua 1-4 kertaa päivässä. Suurella käytöllä suola voi kuitenkin kuivattaa nenän limakalvoja ja aiheuttaa nenäverenvuotoja, jolloin nenähuuhtelun jälkeen voi käyttää kosteuttavaa nenäsuihketta. 

 

Nenäkannun puhdistus

Nenäkannu tulee steriloida jokaisen käytön jälkeen bakteerien kasvun välttämiseksi. Kannu huuhdellaan vedellä, jonka jälkeen sen voi laittaa pariksi minuutiksi mikroaaltouuniin, jolloin siinä olevat bakteerit ja virukset kuolevat. 

Henkilökohtainen hygienia on ehdottoman tärkeää tartuntojen minimoimiseksi, jonka takia nenäkannuissa tulisi noudattaa samaa periaatetta kuin hammasharjoissa - jokaiselle oma. Yleisesti ottaen suositellaan kannun vaihtamista uuteen noin vuoden välein ja etenkin infektioiden jälkeen.