Aurinkovoiteet ja itseruskettavat

1-24 / 113

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta laskevaan järjestykseen
Sivu:
Sivu

1-24 / 113

tuotetta

View as Ruudukko Luettelo
Aseta laskevaan järjestykseen
Sivu:
Sivu

Miksi aurinkovoidetta tarvitaan?

Aurinkosuojavoiteilla voi ehkäistä ihon palamista, sillä ne vaimentavat ihoa polttavaa UV-säteilyä.

UV-säteily vaikuttaa ihon väriainetta muodostaviin soluihin, ja altistuessaan UV-säteilylle iho ruskettuu. UV-A -säteily ruskettaa jo ihon olemassaolevaa pigmenttiä. UV-B sen sijaan lisää ihon pintasolukkoa.

Rusketus on ihon suojakeino, joka pyrkii vähentämään vahingollisten ultraviolettisäteiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin. Jos säteilyä saa liikaa, iho palaa. Liiallinen UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, iho muuttuu kuivaksi ja karheaksi ja siihen voi tulla värimuutoksia. Jos oleskelee auringossa runsaasti, iho myös paksuuntuu. Auringon UV-säteet vahingoittavat myös elastaania, eli ihon kimmoisuutta ja joustavuutta. Juonteet näkyvätkin selkeimmin kasvoissa, nilkoissa ja käsissä, sillä nämä ihoalueet altistuvat auringolle yleensä eniten.

Melanooman eli ihosyövän esiintyvyys Suomessa on kasvussa. Liiallinen auringonsäteily on melonooman merkittävimpiä riskitekijöitä.

Millainen suojakerroin on riittävä?

Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo, kuinka monta kertaa kauemmin auringossa voi voidetta käyttämällä oleskella saamatta auringonpolttamaa. Sopiva suojakerroin on Suomessa 20–25 mutta etelässä yli 30. Herkkäihoisille ja lapsille suositellaan suojakerrointa 50.

Aurinkovoiteen käytön lisäksi kannattaa välttää pitkäaikaista oleskelua suorassa auringonpaisteessa kaikkein kuumimpaan aikaan keskipäivällä, ja suojata kehoa myös vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla. Kannattaa myös muistaa, että aurinkovoiteiden suojateho UV-säteilyä vastaan säilyy pakkauksen avaamisen jälkeen noin vuoden. Edelliskesänä avatut aurinkovoiteet kannattaakin päivittää kesän alussa uusiin. Lisäksi oleskele veden äärellä lisää suojautumisen tarvetta vielä enemmän, sillä vesi heijastaa säteilyä.

Mikä aurinkovoide sopii minulle?

Apteekissa on saatavilla laaja valikoima aurinkosuojatuotteita, ja vartalolle ja kasvojen iholle on omat aurinkosuojatuotteet. Kannattaa muistaa suojata myös huulet ja tarkistaa, että huulirasvassa on aurinkosuoja.

Tärkeintä aurinkorasvaa valitessa on kiinnittää huomio omalle ihotyypille riittävän suojakertoimen valintaan. Monen suomalaisen iho kestää aurinkoa huonosti. Jos iho palaa herkästi ja ruskettuu vain vähän tai ei lainkaan, kannattaa valita mahdollisimman korkea suojakerroin.

Omien mieltymysten mukaan voi valita joko levitettävän aurinkovoiteen tai suihkutettavan aurinkosuihkeen. Monella sarjalla on omat aurinkosuojat myös lapsille.

Aurinkosuojavoiteissa on sekä kemiallista että fysikaalista suojaa. Kemiallinen suodatin imee UV-säteilyä, muuntaen iholle vaarallisen säteilyn turvalliseksi lämmöksi. Fysikaalinen suodatin muodostaa haitallisia säteitä heijastavan pinnan.

Aurinkorasvaa kannattaa käyttää vartalolle reilusti, noin 30 ml voitelukertaa kohti. Aurinkovoide tulee lisätä iholle hyvissä ajoin ennen ulosmenoa, noin puoli tuntia ennen auringossa oleilua. Lisäksi voidetta tulee lisätä säännöllisesti päivän mittaan. Uinnin, suihkussa käynnin ja runsaan hikoilun jälkeen iho pitää rasvata uudestaan.

Mitä UV-indeksi tarkoittaa?

UV-indeksi kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrästä. Nolla tarkoittaa ettei säteilyä ole lainkaan. Mitä korkeampi lukema on, sitä haitallisempaa säteily on. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan auringolta tulisi suojautua aina, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Kesällä lukema 3 ylittyy Suomessa päivittäin, jolloin iho tulisi suojata myös pilvisinä päivinä ja silloinkin, kun ei oleskele suoraan auringonpaisteessa. UV-indeksiä voi seurata Ilmatieteen laitoksen ennusteista ja varoituksista.