Päivettynyt ja hyvinvoiva iho siintää haaveissa, mutta palaako ihosi silti kerran kesässä? Nappaa tästä vinkit aurinkorasvan valintaan ja pidä aurinkovoide mukana käsilaukussa ja näkyvillä kylppärissä tai eteisessä, niin muistat voiteen lisäämisen helpommin ulos lähtiessä.

Kannattaa myös muistaa, että viime kesänä avatun aurinkorasvatuubin suojateho on jo laskenut. Turvallisinta on päivittää aurinkosuojat tuoreisiin. Iho kaipaa aurinkosuojaa Suomessakin myös pilvisinä päivinä, joten tee ihollesi terveysteko ja ota aurinkorasva säännölliseen käyttöön. Tässä nopea valintaopas onnistuneille aurinkorasvaostoksille.

 

 

Miten valita aurinkorasva?

Aurinkorasvan valinnassa on tärkeää ottaa huomioon oma ihotyyppi ja erityistarpeet. Yleisesti ottaen kannattaa valita aurinkosuoja, joka:

  • Sisältää laajan spektrin suojan sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan.
  • On vedenkestävä, jos aiot uida tai hikoilla paljon.
  • Sopii omaan ihotyyppiin (esim. kuiva, herkkä, epäpuhdas tai atooppinen iho).
  • On riittävän korkealla suojakertoimella. Suojakertoimet 30 ja 50 ovat yleisimpiä, mutta valitse tarvittaessa korkeampi suojakerroin erityisen herkälle iholle.

 

Mikä aurinkorasvan suojakerroin?

Palaako ihosi herkästi? Suuri osa meistä suomalaisista kuuluu tähän porukkaan, jonka iho punoittaa ja palaa herkästi jo lyhyen auringossa oleskelun jälkeen. Reilusti suojaava 30 tai 50 suojakerroin niin kasvoille kuin vartalolle on tämän ihotyypin huoleton valinta.

Tästä löydät korkean yli 50 suojakertoimen aurinkorasvat kasvoille.

Korkean 50 suojakertoimen aurinkovoiteet vartalolle.

 

UVA ja UVB -säteilyn merkitys

Aurinkosuoja on tärkeää, sillä auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) voi aiheuttaa iholle haitallisia vaikutuksia. UVA- ja UVB-säteet ovat kaksi erilaista UV-säteilyn muotoa, joilla on erilaiset vaikutukset ihoon. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, kun taas UVB-säteet aiheuttavat ihon punoitusta ja palamista.

 

UV-indeksi ja sen merkitys

UV-indeksi kuvaa auringon UV-säteilystä aiheutuvaa ihon palamisriskiä. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä voimakkaampi on UV-säteily ja sitä suurempi on ihon palamisriski. On tärkeää valita aurinkovoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. 

UV-suojan tulee olla vähintään suojakerroin 30, joka suojaa tehokkaasti molemmilta säteiltä. Suojakertoimella 50 varustettu aurinkovoide tarjoaa vielä tehokkaamman suojan.

Auringon säteilyltä tulee suojautua, kun UV-indeksi on yli 3. Meillä Suomessa UV-indeksi 3 toteutuu etelärannikolla toukokuusta elokuuhun. Suurin UV-indeksin arvo 6-7 voidaan saavuttaa etelärannikolla keskikesällä keskipäivän aikaan. 

Nykyään reaaliaikaisen UV-indeksin voi nähdä suoraan puhelimesta tai muusta älylaitteesta, mutta voit myös tarkistaa tilanteen ja tulevan ennusteen esimerkiksi Forecan sivuilta.

 

Aurinkorasvan levittäminen iholle

Aurinkorasvaa tulisi levittää iholle riittävä määrä ja tasaisesti ennen auringolle altistumista. Muista levittää aurinkosuojaa myös herkästi palaville alueille, kuten korville, nenälle ja hartioille. Aurinkorasvan tulee antaa imeytyä ihoon vähintään 20-30 minuuttia ennen auringonottoa. 

Muista myös, että aurinkovoidetta tulee levittää riittävä määrä, jotta saat tehokkaan suojan. Nyrkkisääntönä voit pitää noin teelusikallista aurinkovoidetta kasvoille ja vartalolle noin 2-4 ruokalusikallista. 

Uimaan mennessä tai hikoilun jälkeen kannattaa lisätä aurinkovoidetta uudelleen. Aurinkovoiteen käyttöä tulisi muistaa myös pilvisinä päivinä, sillä UV-säteet voivat läpäistä myös pilvipeitteen. Suositeltavaa on levittää aurinkovoidetta parin tunnin välein, jotta suoja pysyy yllä.

 

Vinkkejä aurinkorasvan valintaan

Valitse aurinkosuoja, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Suojakertoimen tulee olla vähintään 30, mutta suojakertoimella 50 varustettu aurinkorasva tarjoaa vielä tehokkaamman suojan. 

 

Herkän ihon aurinkovoide kasvoille

Kasvojen aurinkovoide on hyvä valita oman ihotyypin mukaan, sillä esimerkiksi epäpuhtaalle iholle sopivat eri aurinkovoiteet kuin kuivalle tai herkälle iholle. Herkkäihoisen kannattaa suosia hajusteetonta aurinkosuojaa, sillä nimenomaan hajusteet saavat herkän ihon usein reagoimaan. 

Kasvoille kannattaa myös valita juuri niille tarkoitettu aurinkosuoja, koska vartalolle tarkoitetut aurinkovoiteet voivat olla paljon paksumpia ja rasvaisempia, jolloin niiden käyttö kasvoilla ei ole miellyttävää.

Täältä löydät kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet.

 

Psst! Katso myös paljon ylistystä saanut La Roche Posayn Anthelios UVMUNE aurinkosuoja

 

Aurinkorasvat eri ihotyypeille

 

Aurinkovoide epäpuhtaalle iholle

Jos ihosi on epäpuhdas, kannattaa valita aurinkorasva joka ei tuki ihohuokosia. Monet epäpuhtaalle iholle tarkoitetut aurinkovoiteet tuovat kasvoille myös mattapinnan, mikä hillitsee epäpuhtaan ja helposti rasvoittuvan ihon kiiltelyä auringossa. Katso täältä epäpuhtaan ihon aurinkovoiteet.

 

Aurinkovoide kuivalle iholle

Kuivaihoisen kannattaa valita ihoa auringolta suojaava mutta samalla tehokkaasti kosteuttava aurinkosuoja. Erityisen tärkeää on muistaa myös after sun, sillä aurinko kuivattaa ihoa entisestään. Täältä löydät sopivat aurinkovoiteet kuivalle iholle.

 

Aurinkovoide sekaiholle

Sekaihoiselle sopii usein samat kasvojen aurinkorasvat kuin epäpuhtaallekin iholle. Valitse siis aurinkovoide, joka ei tuki ihohuokosia ja luo kasvoille mattapinnan. 

 

Aurinkovoide herkälle iholle

Herkkäihoisen kannattaa suosia hajusteetonta aurinkorasvaa, sillä nimenomaan hajusteet saavat herkän ihon usein reagoimaan. Myös luonnonkosmetiikan aurinkosuojat sopivat herkkäihoiselle usein hyvin. Fysikaalinen aurinkosuoja on herkälle iholle usein parempi vaihtoehto kuin kemiallisen aurinkosuojan sisältävä aurinkovoide. Täältä löydät herkälle iholle usein sopivat hajusteettomat aurinkorasvat. 

Katso myös Eucerinin laadukkaat aurinkosuojat.

 

Aurinkovoide atooppiselle iholle

Koska atooppinen iho on yleensä erittäin kuiva, kannattaa atoopikon valita hyvin kosteuttava mutta kuitenkin hellävarainen aurinkovoide. Hajusteettomat ja alkoholittomat aurinkovoiteet ovat hyvä valinta atoopikolle. Atooppiselle iholle soveltuvat aurinkovoiteet voit kurkata täältä.

 

Lasten aurinkorasvat

Perheen pienimpiä on välillä hankala saada pysymään aloillaan edes ihon aurinkorasvauksen ajan. Lasten aurinkosuojat on tarkoitettu nimenomaan lapsen herkälle iholle, ja suihkeen tai roll-onin muodossa ihon suojaaminen käy hetkessä. Muista viedä oma aurinkovoide lapselle myös päiväkotiin.

Täältä löydät kaikki lasten aurinkosuojat.

 

Vedenkestävät aurinkorasvat

Jos mökkeily veden äärellä tai polskuttelu uimarannalla on kesän mielipuuhaasi, nappaa varustekassiin koko perheelle sopiva vedenkestävä aurinkorasva. Vedenkestävien aurinkovoiteiden suosikkimme ovat tässä:

ACO Sun aurinkovoiteen reilu perhekoko 300 ml

Avène Sun Intense Protect SK50 150 ml

Vichy Multi-Protection aurinkosuojavoide spf 50+ 200 ml

 

Luonnonkosmetiikan aurinkorasvat

Jos suosit luonnonkosmetiikkaa, löydät myös luonnonkosmetiikan valikoimasta sopivia aurinkotuotteita. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojat tarjoavat tehokkaan suojan auringolta samalla, kun ne ovat ympäristöystävällisiä ja hellävaraisia iholle.

Suuntaa silloin tänne, niin löydät aurinkosuojaa luonnonkosmetiikasta.  

 

Kuinka kauan aurinkorasva säilyy?

Aurinkorasvan säilyvyys riippuu tuotteesta ja säilytysolosuhteista, mutta yleisesti ottaen aurinkorasva säilyy noin 1–2 vuotta avaamisesta. Tarkista tuotteen pakkauksesta parasta ennen -päivämäärä ja säilytä aurinkovoide viileässä ja pimeässä paikassa. 

Aurinkovoidetta tulee säilyttää viileässä, sillä pitkäaikainen altistuminen kuumuudelle laskee sen tehoa huomattavasti. Jos et voi laittaa voidetta viileään suojaan, yritä ainakin säilyttää sitä varjossa, poissa auringon porotukselta. Aurinkosuojat eivät myöskään kestä pakkasta, joten mökille jääneet aurinkovoiteet voit vaihtaa heti uusiin.

 

Muista, että aurinkovoiteen suojateho heikkenee ajan myötä, joten vanhan aurinkorasvan käyttö ei välttämättä tarjoa riittävää suojaa auringolta. Kannattaa siis päivittää aurinkosuojat tuoreisiin säännöllisesti.