Tuliko nukuttua heikosti, tai eikö uni meinaa tulla iltaisin laisinkaan? Niinpä. Uni on kateissa erilaisista syistä meistä monella, ja apukeinot ja vinkit uneen, nukahtamiseen tai kuorsaukseen ovat kullanarvoisia.  

Onneksi hyvän unen merkitys ja terveysvaikkutukset tiedostetaan nykyisin hyvin, eikä liian vähillä unilla pärjäämistä pidetä enää kummoisena sankaritekona. Nukkuminen,  palautuminen ja levännyt olo kiinnostavat yhä enemmän.  

Unen terveysvaikutukset ja tehtävät 

Unella on monia tärkeitä tehtäviä hyvinvoinnin ylläpitämisessä

  • Elimistön fyysinen lepo ja voimien palautuminen 
  • Oppimisen ja muistitoimintojen tukeminen 
  • Vastustuskyvyn ylläpitäminen ja tulehdussairauksien torjuminen 
  • Kuona-aineiden ja haitallisten aineenvaihduntatuotteiden huuhtominen aivoista 
  • Tasapainoinen hormonitoiminta 

 

Uni on elimistöllemme korvaamatonta lepoaikaa. Unen aikana aivojen nestekierto tehostuu ja haitallisia kuona-aineita poistuu. Aivot puhdistuvat kun nukumme, ja hyvä uni kasvattaa elintapamuutosten toteuttamisen edellyttämiä voimavaroja.

Uni on tärkeä stressinhallinnan ja elintapamuutosten tukipilari. Liian vähän nukkuneena ja univajeessa painonhallinta, terveelliset ruokavalinnat ja liikunnan harrastaminen vaikeutuvat.  

Unenpuute voi vaikuttaa myös rasva-aineenvaihduntaan. 

Unen aikana aivot käsittelevät edellisen päivän asioita. Levänneenä havaintokyky toimii, ja mieli on virkeämpi kuin huonosti nukutun yön jälkeen. 

Mikä sitten on riittävä määrä unta? Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, noin 6-9 tuntia yössä. Aikuiselle unisuositus on 7-8 tuntia unta vuorokaudessa.

​​​Millaista lääkkeetöntä apua nukkumiseen saa apteekista? 

Uniongelmien hoitamisessa lääkkeettömät keinot ja elintapamuutokset ovat aina ensisijainen keino ennen lääkehoitoa, joka on tarkoitettu vain tilapäiseksi avuksi unensaantiin ja nukkumisen häiriöihin. 

Apteekin valikoimasta unta tukevat mm. 

Kuinka melatoniini vaikuttaa  

Melatoniini on yksi yleisimmistä apukeinoista nukahtamiseen, ja melatoniinivalmisteita voi kokeilla erityisesti silloin, kun nukahtaminen kestää liian pitkään, tai aikaerorasitus sotkee unirytmiä. 

Melatoniinin vaikutus perustuu siihen, että se tahdistaa vuorokausirytmiä, ja vaikuttaa lievästi väsyttävästi. Kun melatoniinin ottaa noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, auttaa se lisäämään väsymyksen tunnetta ja nukahtamista toivottuun aikaan. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti melatoniinia itsehoitolääkkeinä.

Apteekista apua kuorsaukseen?

Kuorsaamisesta kärsii usein paitsi kuorsaaja itse, myös muut samassa taloudessa nukkuvat. Kuorsaamista kannattaakin pyrkiä ehkäisemään apuvälinein, ja mikäli kuorsaamiseen liittyy myös unenaikaisia hengityskatkoja, tulee mahdollinen unipanea selvittää myös terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. 

Suosituimmat apuvälineet kuorsaukseen ovat  

Valikoimasta löydät myös kuorsaajan tyynýn, kuorsausstopperin, nenäklipsit ja nenäteipin, jotka kaikki tähtäävät kuorsauksen vähentämiseen.   

Kiinnitä lisäksi huomiota elintapoihin. Pyri normaalipainoon ja vältä alkoholin käyttöä, niin kuorsauskin saattaa vähentyä.  

Kiinnostaako unen analysointi? 

Sleep analyser unianturi on kiinnostava uutuus unen tarkkailuun. Patjan alle asetettava anturi kerää tietoa koko yön, ja tunnistaa kuorsauksen tai uniapnean. Sovelluksen kautta voi seurata myös unianturin mittaamaa unen kokonaismäärää ja unen laatua, unisyklejä ja sydämen sykettä. 

Stressaajan ravintolisä voi auttaa uneen 

Yksi unentuloa edistävä tekijä on stressin tuntemusten vähentäminen. Levollinen olotila edistää nukahtamista. 

Suositun Harmonia KSM66 ravintolisän sisältämä ashwagandha-uute auttaa ylläpitämään stressinsietokykyä, tukee nukahtamista sekä fyysistä ja henkistä vireyttä. Tuote auttaa edistämään toipumista stressaavista tilanteista ja emotionaalista tasapainoa.

Moni asiakas on jakanut kokemuksia Harmonia KSM66-tuotteesta: 

“Ollut käytössä 3 vuotta. Tasoittaa mielen eikä stressi ota valtaa. Uni on hyvää ja nukahtaminen nopeampaa.”

“Käytän itse stressin hallintaan ja toimii siihen loistavasti. Olen aikamoinen jännittäjä/stressaaja ja tämän avulla normaalisti ahdistusta ja huolta aiheuttavat asiat eivät tunnu niin pahalta. Huomaan käytön lopettamisen jo seuraavana päivänä, joten uskon helpotuksen johtuvan tästä.”

Ravintolisäuutuus parempaan nukkumiseen on kotimainen MELZEN, jossa yhdistyvät melatoniini ja B6-vitamiini. tuotteet auttavat nuahtamaan ja vähentävät väsymystä ja uupumusta. 

Korvatulpat pelastavat unen hätätilanteessa 

Välillä tulee tilanteita, jolloin korvatulpat ovat nopein ensiapu hyvään uneen. Reissun päällä voi olla ennakoimatonta meteliä, huonekaveri saattaa olla kuorsaaja, tai tulee muuta yllättävää, jolloin nopein apu löytyy korvatulpista. Paras korvatulppa löytyy kokeilemalla, sillä korvan koko ja malli vaihtelee yksilöllisesti. Laajasta valikoimasta löydät sopivat korvatulpat aikuiselle ja lapselle.  

Apua nukkumiseen