Hiuksia lähtee kaikilta. Se on luonnollista. Hiusten oheneminen on monelle elinikäinen taistelu ja toisilla se alkaa ikääntymisen myötä. Hiustenlähtö on tyypillistä sekä naisille että miehille, joskin naisilla se alkaa normaalisti myöhemmin. Hiustenlähtöä vauhdittaa huono ravinto, sairaudet ja ikääntyminen.

Hiustenlähtöön vaikuttavat monet eri tekijät. Onkin tärkeää selvittää syy hiustenlähdölle oikean hoidon löytämiseksi. Useimmissa tapauksissa syynä ovat perintötekijät. Katsomalla vanhempiasi voit parhaiten arvata mitä on edessä. Kaljuuntumisen syitä voivat olla myös taudit, sairaudet, lääkitykset, stressi ja monet ympäristötekijät.

Onnistunut hoito riippuu pitkälti siitä miten nopeasti ongelmaan puututaan. Nuoruusvuosien tuuheaa hiuspehkoa on mahdotonta saada takaisin edes lääkehoidolla. Paljon voi kuitenkin tehdä hiusten kasvun tukemiseksi.

 

Hiustuppi on hiusten kasvukeskus

Hiuksen elävä osa löytyy hiustupesta, ja hiustupen ytimessä on hiusnysty. Se on kasvukeskus, josta hiuksen juuri saa ravintonsa, ja josta hius kasvaa ja kehittyy. Hiuspohjan ongelmat heijastuvat hiustuppien hyvinvointiin ja lopulta hiusten kuntoon. 

Hiustuppien määrää ei voi lisätä eikä kuollutta hiustuppea palauttaa enää toimivaksi. Siksi päänahan hoitoon ja hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota ja niistä kannattaa huolehtia hyvissä ajoin. Jos hiustenlähtö vaikuttaa epänormaalin voimakkaalta, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen ja pyrkiä selvittämään syy tilanteen taustalla.

 

1. Tärkein hoito on päivittäinen hiustenpesu

Tiheä pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena ja vähentää tulehduksia. Tämä vähentää hiusten irtoamista. Pesu olisi hyvä tehdä vähintään joka toinen päivä.

Shampoot ja hoitoaineet lähinnä elvyttävät hiuspohjan pintaverenkiertoa. Tällöin karvatuppi saa ravinteita helpommin. Ne myös puhdistavat hiuspohjan kristallisoituneesta talista ja poistavat kalkkikertymiä.

Pesuun voi käyttää ketokonatsolia sisältävää shampoota tai muuta hilseshampoota kerran tai kaksi kertaa viikossa. Shampoiden yleisimpiä vaikutusaineita ovat eukalyptus, mentholi, kofeiini ja xylitoli. 

Katso kaikki Olo-apteekin hiustenlähdön ja kaljuuntumisen shampoot

2. Aloita hiusten hoito päänahasta

Liialliset kemikaalit ja epäpuhtaudet tukkivat pahimmillaan hiusten juuret estäen hiusten kasvun. Hoida hiuspohjan ongelmat ja kuiva päänahka monipuolisilla hoitotuotteilla. 

Hiuspohjalle on saatavana monenlaisia hoitotuotteita. Niillä voi hoitaa hiuspohjan ongelmia, kuten kuivuutta, ja ylläpitää hyvää kuntoa. Hoitonesteiden ja -aineiden  lisäksi markkinoilta löytyy mm. hiusöljyjä, lämpösuojia, hiusnaamioita.

Hiuspohjan hilseilyyn olisi hyvä käyttää hoitoainetta, joka sisältää sinkkipyritonia, climbazolia tai octopiroxia.

Katso Olo-apteekin hoitonesteet

3. Terveet hiukset tarvitsevat ravintoaineita

 

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa lähes kaikkeen. Niin myös hiusten kasvuun ja hyvinvointiin.

Ravinteilla voidaan vahvistaa hiuksia ja edistää niiden kasvua. Vitamiineja ja hivenaineita on tarjolla myös ravintolisinä sisäisesti hiusten kasvua tukeviksi. Terve hiuspohja tarvitsee paljon vitamiineja ja hivenaineita, etenkin biotiinia ja kollageenia.

Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja. Niiden avulla voi kuitenkin lisätä hyvien rasvojen, vitamiinien ja aminohappojen saantia. Erityisesti biotiini, sinkki, seleeni ja kupari ovat tärkeitä ravintoaineita hiuksille.

  • Priorin Extra on vitamiini-, kasviuute- ja aminohappovalmiste, joka on kehitetty hiusten kauneuden ylläpitoa silmälläpitäen. Kapseleiden ominaiset aineet ovat biotiini, pantoteenihappo (B5-vitamiini), hirssiuute, L-kysteiini (aminohappo) ja vehnänalkioöljy.
  • Biorion Strong yhdestä päivittäisestä kapselista saat runsaasti biotiinia, seleeniä, sinkkiä, rautaa, E-vitamiinia ja monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja, mm. pantoteeni- ja foolihappoa, L-kysteiiniä ja hirssiuutetta.
  • Biotin Strong Hair & Nail -tableteissa on hiuksille biotiinia, rikkiä sisältävää metioniini-aminohappoa ja sinkkiä.

Olo-apteekista löytyy laaja valikoima hiusten ravintolisiä.

4. Terveelliset elämäntavat auttavat myös hiustenlähtöön

Terveelliset elämäntavat ovat hyvä lähtökohta myös hiusten hyvinvoinnille. 

Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja terveellisesti, jolloin saat kaikki elimistölle tärkeät ravintoaineet ruoan kautta. Mikään yksittäinen ruoka ja ravintoaine ei tuuhenna tukkaa. Ruokailussa voi toki huomioida hiuksille tärkeiden ravintoaineiden saanti. Esimerkiksi pähkinöissä on hyviä rasvoja ja muun muassa sinkkiä, joten pähkinöiden syöminen voi olla hiuksille hyväksi.

Vältä liian nopeaa laihduttamista ja tiukkoja dieettejä, sillä ne saattavat kiihdyttää hiustenlähtöä.