Suomen kesä tulee yllättäen, ja pitkän talven jälkeen on houkuttelevaa mennä ulos nauttimaan auringonpaahteesta. Suomalaiset altistuvat auringolle yleensä liian nopeasti ja liian pienellä totuttelemisella. Siksi UV-säteilyn aiheuttama palaminen on yleinen vaiva.

  • Auringossa palanut iho punoittaa ja on kosketusherkkä
  • Jos palat auringossa, siirry varjoon ja vältä palaneen ihon ärsytystä mm. hankaavilla vaatteilla
  • Käytä aurinkosuojaa välttääksesi ihon palamisen
  • Palanutta ihoa voi hoitaa after sun -voiteilla ja aloe veralla

Ihon palaminen auringossa (eli auringonpolttama) on kivulias vaiva, joka syntyy liiallisesta altistumisesta suoralle auringonvalolle. Auringon UV-säteet voivat vahingoittaa ihon pintakerrosta, aiheuttaen punoitusta, kipua ja myöhemmin hilseilyä.

Auringon polttama iho ei ole vain ohimenevä vaiva. Kerran palanut iho palaa herkästi uudestaan, ja toistuva palaminen lisää ihosyövän riskiä. Liiallinen UV-säteily aiheuttaa myös ihon ennenaikaista vanhenemista ja altistaa sen pigmenttimuutoksille kuten maksaläiskille ja kesakoille.

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka tunnistaa auringonpolttama, millaisia hoitokeinoja on saatavilla ja miten auringonpolttama voidaan ehkäistä tehokkaasti. 

Näiden vinkkien avulla voit nauttia kesästä huoletta ja suojata ihoasi haitallisilta UV-säteiltä.

Tunnista palaneen ihon oireet

Auringonpolttaman oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin kuluttua auringolle altistumisesta ja voivat pahentua seuraavien 24–48 tunnin aikana. Tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus ja kuumotus, joka tuntuu koskettaessa ihoa.

Palanut iho on usein arka ja kivulias. Vakavammissa tapauksissa iholla voi myös esiintyä turvotusta ja rakkuloita. Paranemisvaiheessa iho alkaa hilseillä ja kutista, kun vaurioitunut iho korvautuu uudella.

Ensimmäisen asteen auringonpolttama vaikuttaa vain ihon pintakerrokseen ja aiheuttaa punoitusta, arkuutta ja lievää turvotusta. Se on yleisin ja lievin auringonpolttaman muoto, joka paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä.

Toisen asteen auringonpolttama on vakavampi ja ulottuu syvemmälle ihoon, aiheuttaen rakkuloita ja voimakasta kipua. Toiseen asteen palamisen oireiden paraneminen voi kestää viikkoja.

Palamisen yhteydessä voi myös tulla ns. auringonpistos, joka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, kuumetta ja vilunväristyksiä. Auringonpistos voi olla vaarallinen tila, joka vaatii lähes poikkeuksetta reissun lääkäriin.

Aurinkosuojan käyttö on äärimmäisen tärkeää kuumina kesäpäivinä

Ensiapu ja oireiden lievitys

Kun huomaat auringonpolttaman ihollasi, on tärkeää toimia nopeasti lievittääksesi oireita ja estääksesi vaurioiden pahenemisen.

Ensimmäinen ja tärkein askel on siirtyä varjoon tai sisätiloihin välttääksesi lisäaltistumista auringolle. Viilennä ihoasi viileällä (ei kuitenkaan jääkylmää) vedellä, kylmällä suihkulla tai esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. Viilennys auttaa lievittämään kipua ja ehkäisemään tulehdusta.

Juo runsaasti vettä tai muuta nestettä estääksesi nestehukkaa, joka on yleinen seuraus auringonpolttamasta. Kosteuta ihoasi levittämällä runsas kerros kosteuttavaa voidetta tai geeliä, joka sisältää rauhoittavia ainesosia kuten aloe veraa.

Vältä alkoholipitoisia tuotteita, jotka voivat kuivattaa ihoa entisestään.

Kipua ja tulehdusta voi lievittää myös ottamalla särkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai aspiriinia. Levitä palaneille kohdille aloe vera - tai hydrokortisonivoidetta, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa.

Jos iholle muodostuu rakkuloita, älä puhkaise niitä, koska se lisää infektioriskiä. Sen sijaan anna rakkuloiden parantua itsestään.

Ennaltaehkäisy: Suojaa ihosi haitallisilta UV-säteiltä

Auringossa palamisen välttäminen on paras tapa suojella ihoa sen haitallisilta vaikutuksilta. Ennaltaehkäisevät toimet auttavat vähentämään riskiä auringonpolttamien lisäksi myös ihosyövän ja ihon ennenaikaisen vanhenemisen osalta. Seuraavat käytännön vinkit auttavat sinua nauttimaan auringosta turvallisesti:

1. Käytä aurinkovoidetta

Aurinkovoiteen käyttö on keskeistä auringon haitoilta suojautumisessa. Valitse laajakirjoinen aurinkovoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Vähintään SPF 30 on suositeltavaa, ja sitä tulisi levittää runsaasti noin 15 minuuttia ennen auringolle altistumista. Lisää voidetta muutaman tunnin välein sekä uimisen tai voimakkaan hikoilun jälkeen.

2. Vältä auringon voimakkainta säteilyä

Auringon säteily on voimakkaimmillaan klo 10 ja 16 välillä. Pyri välttämään suoraa auringonvaloa näinä aikoina ja hakeudu varjoon mahdollisuuksien mukaan​.

3. Käytä suojaavia vaatteita

Suojavaatteet, kuten pitkähihainen paita, pitkät housut, leveälierinen hattu ja UV-suojatut aurinkolasit, ovat tehokkaita tapoja vähentää auringolle altistumista. Erityisesti herkimmät ihoalueet, kuten kasvot ja niska, kannattaa suojata hyvin​.

5. Kokeile lisäsuojakeinoja

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että tiettyjen antioksidanttien, kuten beetakaroteenin ja lykopeenin käyttö voivat antaa lisäsuojaa UV-säteiltä. Näiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin aurinkovoiteiden, joten ne tulee nähdä lisänä, ei korvaajana, aurinkosuojalle.

Parhaat tuotteet hoitoon ja ehkäisyyn

Aurinkovoide

Monipuoliset aurinkovoiteet, jotka suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä, ovat tehokkaimpia. Suosi vähintään SPF 30 -suojakerrointa. Levitä aurinkovoidetta paljaalle ennen ulkoilua. Voidetta voi myös lisätä päivän mittaan.

Suositellut tuotteet:

La Roche Posay Anthelios UVMUNE Ultra Light SPF50+

Avene Sun B-Protect 50+ 30 ml

CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF30

Aco Sun Intolerance Lotion SPF 50

After sun -tuotteet

After sun -tuotteet on tarkoitettu rauhoittamaan ja viilentämään ihoa auringonoton jälkeen. Ne sisältävät usein kosteuttavia ja ihoa rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa ja allantoiinia, jotka auttavat vähentämään punoitusta ja kuumotusta sekä ehkäisemään ihon hilseilyä. After sun -tuotteet auttavat myös pidentämään rusketuksen kestoa.

Suositellut tuotteet

Aco Sun After Sun Gel Cream

Aco Sun After Sun Milk Tan Extending

Piz Buin Tan Intensifying After Sun

Avene After-sun Repair Creamy Gel

 

Aloe vera -voiteet

Aloe vera -voiteet soveltuvat erinomaisesti auringonpolttaman ihon hoitoon. Aloe vera sisältää luonnollisia antioksidantteja ja tulehdusta estäviä yhdisteitä, jotka auttavat lievittämään kipua ja punoitusta. Voiteet kosteuttavat tehokkaasti ja edistävät ihon paranemista.

Suositellut tuotteet

Ccs Aloe Vera Gel

APTEEKKI Aloe Vera geeli

Via Naturale Aloe Vera

Urtekram Aloe vera

Hydrokortisoni

Hydrokortisonivoide on Olo-apteekin valikoimaan kuuluva itsehoitolääkevalmiste, joka vähentää tulehdusta ja kutinaa. Se sopii käytettäväksi auringon polttaman ihon hoidossa, erityisesti jos iho on voimakkaasti ärtynyt tai kutiseva. Hydrokortisonia tulisi käyttää ohjeiden mukaisesti ja välttää pitkäaikaista käyttöä ilman lääkärin suositusta.

Vaihtoehtoja on kaksi, Orionin ja Ratiopharmin hydrokortisonivoide, joita on saatavilla eri vahvuisina. 

Lähdevesisuihke

Lähdevesisuihkeet ovat tehokkaita tuotteita, jotka viilentävät ja kosteuttavat ihoa välittömästi. Ne sisältävät mineraalipitoista lähdevettä, joka rauhoittaa ja virkistää ihoa. Lähdevesisuihkeita voidaan käyttää milloin tahansa päivän aikana tuomaan helpotusta kuumottavalle ja ärtyneelle iholle.

Tutustu näihin

SVR Sun Secure After sun spray

Vichy Eau Thermale

La Roche Posay Eau Thermale

Kosteusvoide

Kosteusvoiteet auttavat palauttamaan ihon kosteustasapainon ja ehkäisevät hilseilyä. Hyvä kosteusvoide sisältää kosteuttavia ainesosia, kuten glyseriiniä, hyaluronihappoa ja keramideja, jotka auttavat pitämään ihon pehmeänä ja joustavana. Kosteusvoidetta tulisi käyttää säännöllisesti, erityisesti auringonoton jälkeen.

CeraVe Facial Moisturising Lotion

Aco Face Moisturising Day Cream

Aco Sun Sunkissed Self-Tanning Face Cream

Favora Rauhoittava kosteusvoide

Dekspantenoli

Dekspantenoli, eli kansankielellä Bepanthen, on tehokas apu palaneen ihon hoitoon. Itsehoitolääkkeenä saatavan voiteen vaikuttava aine muuttuu iholla B-vitamiiniksi, jolla on tutkitusti ihovaurioita parantavia vaikutuksia. Vaihtoehtoinen valmiste on Ratiophram Dexpanthenol, jossa on täysin samat vaikuttavat aineet. 

 

Milloin hakeutua lääkäriin?

Palanut iho paranee yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa, mutta joskus tarvitaan lääkärin apua. On tärkeää tunnistaa, milloin oireet ovat vakavia ja vaativat ammattilaisen hoitoa.

Vakavat oireet

Jos auringonpolttama iho aiheuttaa voimakasta kipua, laajoja rakkuloita, epänormaalia turvotusta tai iho alkaa kuoriutumaan, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Tällaiset oireet voivat viitata palovammoihin, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa ja seurantaa infektioiden estämiseksi.

Yleisvointiin liittyvät oireet

Kuume, päänsärky, pahoinvointi, vilunväristykset ja huimaus voivat olla merkkejä auringonpistoksesta tai lämpöhalvauksesta. Molemmat ovat vakavia tiloja, jotka voivat vaatia välitöntä hoitoa.

Yhteenveto ja usein kysytyt kysymykset

Auringossa palaminen on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja vakavimmillaan johtaa terveysongelmiin. Hoidon tavoitteena on lievittää oireita ja estää ihon vaurioiden paheneminen. On tärkeää tunnistaa oireet ja hoitaa niitä asianmukaisesti, jotta iho voi parantua nopeasti ja ilman komplikaatioita.

Keräsimme vielä tähän loppuun yleisimpiä kysymyksiä liittyen palaneeseen ihoon ja sen hoitoon:

Kuinka nopeasti palanut iho paranee?

Palaneen ihon parantuminen kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon riippuen sen vakavuudesta.

Mitkä ovat parhaat tuotteet palaneen ihon hoitoon?

Parhaita tuotteita palaneen ihon hoitoon ovat aloe vera -geeli, after sun -voiteet, hydrokortisonivoide, lähdevesisuihkeet ja kosteuttavat voiteet. Nämä tuotteet auttavat rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihoa sekä vähentämään tulehdusta.

Voinko käyttää hydrokortisonivoidetta palaneen ihon hoitoon?

Kyllä, hydrokortisonivoide voi auttaa vähentämään tulehdusta ja kutinaa auringonpolttamalla iholla. Sitä tulisi käyttää ohjeiden mukaisesti ja vain lyhytaikaisesti ilman lääkärin suositusta.

Kuinka usein aurinkovoidetta tulisi levittää?

Aurinkovoidetta tulisi levittää vähintään 15 minuuttia ennen auringolle altistumista ja uudelleen kahden tunnin välein tai heti uimisen ja hikoilun jälkeen. Runsas ja tasainen levitys varmistaa parhaan mahdollisen suojan.

Voiko auringonpolttama johtaa ihosyöpään?

Toistuvat auringonpolttamat voivat lisätä melanooman riskiä. Siksi onkin tärkeää suojata iho UV-säteiltä, varsinkin jos vietät pidempiä aikoja auringossa.

Mitä teen, jos auringonpolttama aiheuttaa rakkuloita?

Jos auringonpolttama aiheuttaa rakkuloita, älä puhkaise niitä. Pidä iho puhtaana ja käytä tarvittaessa steriilejä sidoksia. Jos rakkulat ovat laajoja tai kivuliaita, hakeudu lääkäriin.

Miten hoidan palanutta ihoa kotikonstein?

Kyllä, viileät kylvyt, aloe vera, kosteuttavat voiteet ja runsas vedenjuonti ovat tehokkaita kotikonsteja lievittää auringonpolttaman oireita.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Hakeudu lääkäriin, jos auringonpolttama aiheuttaa voimakasta kipua, laajoja rakkuloita, syvää turvotusta tai jos yleisoireita kuten kuumetta, pahoinvointia tai päänsärkyä ilmenee. Varsinkin lasten, vanhusten ja raskaana olevien tulee hakeutua herkästi hoitoon.