Hikoilu on meille jokaiselle arkinen ongelma, joka saattaa myös toisinaan aiheuttaa hämmennystä ja kysymyksiä. Miksi hikoilen niin paljon, kun liikun? Miksi hikoilen yöllä? Tai miksi toisinaan koen yhtäkkiä alkaneita hikoilukohtauksia? Syitä voi olla monia.

Hikoilu on normaalia ja terveellistä, varsinkin kun kehon lämpötila nousee, esimerkiksi runsas hikoilu liikkuessa on täysin normaalia. Mutta joskus hikoilu voi olla liiallista tai noloa — onneksi on olemassa muutamia keinoja, joilla voit auttaa selättämään sen.

Mutta miten tunnistat, mikä on syypää juuri sinun vaivoihisi? Entä miten valitset itsellesi sopivimmat tuotteet niiden hoitamiseen? Näissä asioissa me autamme sinua.

Joten jatka lukemista ja selätä hikoilu!

 

Liikahikoilu, miten se eroaa normaalista hikoilusta?

Normaali hikoilu on kehon tapa säädellä lämpötilaa, esimerkiksi fyysisen rasituksen aikana tai kuumassa ympäristössä. Se voi myös liittyä stressiin tai ahdistukseen.

Hyperhidroosi sen sijaan tarkoittaa liiallista hikoilua, joka ylittää kehon tarpeen lämpötilan säätelyyn. Tämä tarkoittaa, että hikoilu on niin runsasta, että se voi häiritä normaalia elämää ja aiheuttaa merkittävää henkistä haittaa esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa.

Seuraavat ovat merkkejä siitä, että hikoilu voi olla hyperhidroosia:

 

  • Hikoilu on niin voimakasta, että se vaatii päivittäistä vaatteiden vaihtoa.
  • Hikoilu aiheuttaa toistuvaa märkyyttä kämmenissä, jalkapohjissa, kainaloissa tai muilla alueilla, joissa hiki erittyy.
  • Hikoilu häiritsee normaaleja toimintoja, kuten työskentelyä, koulua tai sosiaalista elämää.
  • Hikoilu herättää yöllä.

 

Jos kärsit liikahikoilusta, se on usein valitettavan perinnöllinen vaiva, joka alkaa jo murrosiässä kestäen koko aikuisiän. Hikoilu kuitenkin vähenee iän myötä, sillä hikirauhasten toiminta rauhoittuu mitä iäkkäämpi ihminen on.

Jotkut liikahikoilun tapauksista johtuvat kuitenkin sairauksista, kuten kilpirauhasen liikatoiminnasta tai diabeteksesta Lisäksi se voi johtua tiettyjen lääkkeiden käytöstä tai ympäristötekijöistä, kuten kuumasta säästä tai stressistä.

 

Yöllinen hikoilu

Hikoilu yöllä ei sekään ole välttämättä harvinaista, ja monesti syypää onkin yksinkertaisesti huoneen lämpötila tai liian paksu peitto. Yölliseen hikoiluun harvoin liittyy terveydellisiä ongelmia, mutta yöhikoilua esiintyy myös seuraavissa tapauksissa:

  • Lihavuus
  • Alkoholin runsas käyttö
  • Uniapnea
  • Diabetes
  • Kilpirauhasen liikatoiminta


Yöllisen hikoilun vuoksi ei yleensä ole syytä hakeutua lääkäriin, kuitenkin jos hikoilulle ei ole muuta selvää aiheuttajaa tai hikoilu on alkanut äkillisesti, kannattaa asia tarkistuttaa terveydenhoidon ammattilaisella. Joskus yöllinen hikoilu saattaa paljastaa vakavan sairauden.

 

Yhtäkkiä alkanut hikoilu on syy lääkärikäyntiin

Mikäli hikoilu on alkanut äkillisesti ja on selvästi normaalista poikkeavaa, on syytä käydä tutkituttamassa se. Äkillinen hikoilu voi olla oire vakavallekin sairaudelle, kuten diabetekselle, tuberkuloosille, kilpirauhasen liikatoiminnalle tai pahimmillaan syövälle. Naisilla hikoilukohtaukset tai kuumat aallot saattavat myös johtua vaihdevuosista

 

Hikoilun esto kotikonstein

 

Pukeudu kevyesti ja kerroksittain

Valitsemalla oikeanlaiset vaatteet voit auttaa pienentämään hikoilua ja sen aiheuttamia haittoja. Kokeile valita luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita, kuten puuvillaa tai pellavaa, sillä ne hengittävät hyvin ja imevät kosteutta paremmin kuin synteettiset materiaalit. Muista, että vaaleat värit heijastavat auringonvaloa ja paahtumista, kun taas tummat värit imevät lämpöä ja voivat aiheuttaa lisääntyvää hikoilua.

Lisäksi on hyvä panostaa väljiin ja ilmaviin vaatteisiin, jotka eivät ahdista ja lisäävät näin mukavuutta. Vältä liian tiukkoja vaatekappaleita, jotka eivät anna hikialueille tarpeeksi hengitystilaa. Suurien lämpötilavaihtelujen aikaan kannattaa suosia kerrospukeutumista, jotta ylimääräiset vaatekerrokset on helppo riisua tarpeen vaatiessa. Muista, että on parempi poistaa kerros, kun sinusta tuntuu lämpimältä, kuin jatkaa hikoilua.

 

Karvojen ajelu

Karvojen ajelu varsinkin kainaloista voi auttaa vähentämään hikoilua ja hajunmuodostusta. Hikoilua esiintyy enemmän alueilla, joilla on paljon karvoitusta, koska hiki jää helpommin karvojen pintaan. Karvojen ajelun myötä hiki haihtuu nopeammin iholta ja siten myös bakteerien määrä ja hajunmuodostus vähenevät.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että iho saattaa olla herkkä ajelun jälkeen, joten on hyvä käyttää ihonhoitotuotteita, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa.

 

Liiallinen hikoilu kuriin oikeilla tuotteilla

Oletko miettinyt, kannattaisiko sinun valita deodorantti vai antiperspirantti? Oikealla valinnalla voit nimittäin vaikuttaa huomattavasti hikoilun määrään.

Siinä missä deodorantin sisältämät ainesosat ovat suunniteltu piilottamaan hiestä aiheutuvia hajuja, antiperspirantit vähentävät hikoilua tukkimalla hikirauhaset. Liiallisesta hikoilusta kärsivän kannattaakin aina suosia antiperspiranttia normaalin deodorantin sijaan. Deodorantit tarjoavat myös luonnollisia vaihtoehtoja, kuten mineraalideodoranttia, rauhoittavia ainesosia sisältäviä roll-oneja sekä tehokkaita jauhemuotoisia deodorantteja.

 

Myös antiperspirantin oikeanlaiseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut saattavat käyttää antiperspiranttia aina aamuisin heti suihkun jälkeen, mutta eivät kuitenkaan koe siitä olevan ollenkaan hyötyä. Paras teho antiperspirantista saavutetaankin levittämällä sitä puhtaalle, kuivalle iholle aina iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Riippuen myös antiperspirantin tehosta, ei sitä tarvitse välttämättä käyttää joka päivä, vaan levittää tarpeen mukaan. Monet tuotteet kestävät muutaman suihkukerran ilman, että niiden teho heikentyy huomattavasti.

Mikäli taas kärsit liikahikoilusta käsissä tai jaloissa, helppokäyttöisimmät tuotteet ovat esimerkiksi jaloille tarkoitettu CCS jalkasuihke tai voidemainen Akileine Anti-Perspirant Foot Cream.

 

Jos liikahikoilu ei lievity normaalin antiperspirantin avulla, voidaan ongelmaan kokeilla kerran viikossa käytettävää, erittäin tehokasta antiperspiranttia. Joillakin nämä tuotteet saattavat aiheuttaa ihoärsytystä, kuten kutinaa tai punoitusta. Tällöin kannattaa iholle levittää perusvoidetta ennen antiperspirantin käyttöä.

 

Entä jos kotihoito ei riitä?

Mikäli hikoilu vaivaa itsehoidosta riippumatta, voivat lääkärin tutkimukset olla paikallaan. Ihotautilääkäri osaa tutkia hikoilun syyt paremmin, ja tarpeen mukaan neuvoa jatkotoimenpiteissä.

Esimerkiksi käsien ja jalkojen liikahikoiluun on mahdollista antaa iontoforeesihoitoa, joka perustuu veden läpi iholle kulkevan sähkövirran käyttöön. Sähkövirta estää hikirauhasten toimintaa ja vähentää siten hikoilua. Ensimmäiset hoidot suoritetaan lääkärin ohjauksessa, jonka jälkeen se voidaan toistaa myös kotona oman laitteen avulla. Tulosten säilyttämiseksi hoitoa on myös jatkettava säännöllisesti.

 

Toinen liikahikoilun hoitokeino on botuliinitoksiini eli botox-injektiot. Botox on erityisen tehokas käsien, jalkojen ja kainaloiden liikahikoilun hoidossa.

Botox toimii estämällä hermoimpulsseja, jotka aktivoivat hikirauhaset. Kun hikirauhaset eivät saa näitä signaaleja, ne eivät tuota hikeä. Tämä menetelmä voi vähentää hikoilua merkittävästi.

Botox-injektiot annetaan yleensä lääkärin toimesta. Menettelyyn kuuluu useita pieniä injektioita hoidettavalle alueelle. Vaikutus alkaa näkyä muutaman päivän kuluessa ja kestää yleensä noin 4-12 kuukautta. Hoidon tulosten ylläpitämiseksi injektiot on uusittava säännöllisesti.