Viidenkympin lähestyessä esivaihdevuodet tai selkeät vaihdevuosioireet ovat naisen elämässä tosiasia. Moni huomaa muutoksia kuukautiskierron kestossa ja vuodon määrässä, ja ennakkoon pelätyt kuumat aallot ilmestyvät yllättäen, ja vaivaavat öisin tai milloin tahansa. 

Yleisimmin tunnettujen vaihdevuosioireiden lisäksi kropassa huomaa muita ikääntymisen merkkejä. Moni pohtii, ovatko erilaiset krempat ja oireet osa menopaussia, vai muuta iän tuomaa muutosta.  

Kun kuukautiskierto pitenee huomattavasti aiemmasta, ja vuodon määrä poikkeaa totutusta, ja jää lopulta pois kokonaan, on viisikymppinen vaihdevuosissa. 

Paneudutaanpa tarkemmin oireisiin: mitkä oireet liittyvät vaihdevuosiin, ja miten oireita ja oloa voisi helpottaa. Nappaa itsellesi sopivat täsmäohjeet. 

Muista olla myös armollinen itseäsi kohtaan: vaihdevuodet ovat keholle iso muutos, joka ottaa oman aikansa. Toisilla oireet ovat hyvin lieviä, tai niitä ei ole ollenkaan. Jollakulla oireet voivat kestää vuosia vielä varsinaisen menopaussin jälkeenkin. 

Jos oireet ovat hankalia ja häiritsevät arkea, kannattaa vointia yrittää helpottaa itsehoidon keinoin, ja hakea tarvittaessa apua lääkäristä. Muista myös vertaistuki ja huumori.  

Vaihdevuodet ja unettomuus

Jopa yli puolet naisista kärsii unettomuudesta vaihdevuosien aikana. Yleisimpiä ongelmia ovat yölliset heräämiset, jolloin unesta tulee rikkonaista.

Vaihdevuosiin liittyvän unettomuuden syyt eivät ole täysin selvillä. Muilla vaihdevuosioireilla ja erityisesti kuumilla aalloilla ja hikoilulla on kuitenkin vaikutusta uneen. Vaihdevuosien hormonihoito helpottaa unettomuuden oireita varsinkin, jos naisella on myös vasomotorisia oireita eli kuumia aaltoja. 

Hormonihoitoa harkittaessa sen vasta-aiheet tulee selvittää huolellisesti, ja myös lääkkeettömät unen parantamisen keinot kannattaa ottaa käyttöön. 

Säännöllinen vuorokausirytmi, hyvä ja rauhallinen nukkumisympäristö, makuuhuoneen viilennys, nautintoaineiden välttäminen ja säännöllinen liikunta on todettu toimiviksi apukeiksi. 

Vaihdevuodet, hikoilu, kuumat aallot 

Kuumat aallot ja voimakkaina kohtauksina esiintyvät hikoilupuuskat ovat tunnetuin vaihdevuosien oire, ja suuri osa naisista kokee niitä eri asteisina. Oireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. 

Hikoilua voi helpottaa mm. helposti muokattavalla kerrospukeutumisella, alentamalla makuuhuoneen lämpötilaa tai itsehoitovalmisteena myytävillä salviatableteilla. Myös vaihdevuosien hormonihoito suitsii kuumia aaltoja.   

Mikäli poikkeuksellisen runsas hikoilu alkaa reilusti ennen tavanomaista vaihdevuosi-ikää, eikä kuukautiskierrossakaan ole merkkejä vaihdevuosien tuomista muutoksista, tulee hikoilun syy selvittää, sillä hikoilu voi johtua myös muusta syystä kuin vaihdevuosista. 

Runsas hikoilu voi liittyä esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan häiriöihin, diabetekseen tai sydänsairauksiin.   

Vaihdevuodet ja lihominen

Moni vaihdevuosi-ikäinen tuskailee painonnousun kanssa. Vaikka lihavuus lisääntyy ikääntyessä, ja keski-ikäisillä naisilla paino voi nousta keskimäärin puoli kiloa vuodessa, ei munasarjojen hormonitoiminnan hiipuminen kuitenkaan merkittävästi lisää painonnousua. 

Suurin syy vaihdevuosien painonnousuun löytyy elintapojen muutoksesta, ja aktiivisuuden ja liikunnan vähenemisestä. 

Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat kuitenkin rasvan jakautumiseen naisen kropassa niin, että rasvan kertyminen keskivartaloon yleistyy keski-iässä. Keskivartalolihavuutta kannattaa pyrkiä välttämään, sillä vatsaonteloon kertyvän rasva on terveydelle haitallista.  

Vaihdevuodet ja hiustenlähtö 

Hiukset harvenevat ja ohenevat ikääntyessä. Naisen hiusten oheneminen johtuu tyypillisesti  hiuksen läpimitan pienenemisestä, ei hiusten harvenemisesta tai lähtemisestä. Hiustenkasvun hidastuminen ja rakenteelliset muutokset ovat normaaleja estrogeenin vähenemisen seurauksia, eikä niitä tule sekoittaa hiustenlähtöön. 

Hiusten käsittelyt ja hiusta kuluttavat tekijät kannattaa minimoida, ja hoitaa hiuksia laadukkailla hiustenhoitotuotteilla, jotta hiuksista saa elinvoimaiset ja runsaammat. 

Hiusten kasvua vahvistavia suosittuja tuotteita ovat mm. 

Vaihdevuodet ja harmaantuminen 

Vaikka hiukset saattavat harmaantua samanaikaisesti vaihdevuosien kanssa, ei hiusten värin muutos ja harmaantuminen kuitenkaan liity estrogeeniin. Harmaantuminen on sekä periytyvää että ikään liittyvää muutosta.

Vaihdevuodet ja limakalvo-oireet  

Estrogeeni pitää emättimen limakalvon paksuna ja joustavana. Vaihdevuosissa estrogeenin erityksen loppuessa emättimen limakalvo ohenee pysyvästi. 

Ensin emättimestä häviävät poimut, sen jälkeen ohenee koko limakalvo. Muutos on pysyvä.   Kuiva ja ohut limakalvo aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja aristusta. 

Emättimen limakalvon oireita voi helpottaa kosteuttavilla hormonittomilla valmisteilla, kuten geeleillä ja voiteilla sekä maitohappobakteerivalmisteilla. Hormonittomia tuotteita ovat valikoimassa mm. Vagisan, Hyalofemme ja Gynevia

Kuivan limakalvon hoitoon tarkoitettujen tuotteiden valikoima on laaja. 

Olo-apteekin valikoimasta löytyvät myös emättimen oireiden hoitoon tarkoitetut paikallisestrogeenivalmisteet, kuten 

Vaihdevuodet ja virtsankarkailu 

Estrogeeni vaikuttaa myös virtsaputken ja virtsarakon alueella. Estrogenin vähenemiseen liittyvien limakalvomuutosten vuoksi bakteerit pääsevät on helpommin virtsarakkoon, ja voivat aiheuttaa tulehdusta. 

Virtsarakon tulehdukset yleistyvät vaihdevuosien jälkeen. Muita oireita voivat olla tihentynyt virtsaamistarve ja virtsankarkailu. Nämä vaivat liittyvät sekä limakalvon että sidekudoksen heikkenemiseen.

Apua tulehdusten ehkäisemiseen voi saada myös karpalovalmisteista. 

Virtsankarkailua voi vähentää lantionpohjan lihasten harjoittelulla. Elämää ei kannata rajoittaa virtsankarkailun vuoksi, vaan hankkia tarvittaessa itselle sopivimmat virtsankarkailuun tarkoitetut suojat, jotka sitovat nestettä ja hajuja kuukautissuojia tehokkaammin. 

Vaihdevuodet ja mieliala 

Mielialan vaihtelut liittyvät erityisesti esivaihdevuosiin, kun estrogeenitaso vaihtelee. Ärtyisyys, hermostuneisuus ja levottomuus voivat lisääntyä. Osa voi kokea ahdistusta. Myös itkuherkkyys lisääntyy. 

Myös fyysiset oireet voivat laskea mielialaa. Uniongelmat laskevat jatkuessaan vireystasoa, ja emättimen häiritsevät oireet voivat vähentää seksuaalista halukkuutta, sillä kuivalla limakalvolla kosketus voi tuntua kivuliaalta. 

Vaihdevuodet ja nivelvaivat 

Estrogeenin väheneminen vaikuttaa sidekudoksiin ja niveliin kaikkialla kehossa. Tämä voi heijastua erilaisina kipuina nivelissä ja lihaksissa tai kehon kankeuden tunteena. 

Vaikka oireiden kirjo voi tuntua laajalta, löytyy moniin niistä kuitenkin apukeinoja, jotka helpottavat elämää. Terveelliset ja säännölliset elämäntavat, itsehoitovalmisteet ja tarvittaessa lääkärin määräämä hormonihoito paikkaavat estrogeenin vähenemisen vaikutuksia. 

 

Tutustu oireita helpottaviin valmisteisiin