Kärsitkö raudanpuutteesta? Rauta on välttämätöntä monille kehon toiminnoille, kuten punasolujen tuotannolle ja hapenkierrolle. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kamppailevat elimistön alhaisen rautapitoisuuden kanssa. 

Siksi on tärkeää ymmärtää, mitä voimme tehdä lisätäksemme elimistömme kykyä imeä rautaa - tässä kohtaa esille astuu laktoferriini. Mikä tämä aine tarkalleen ottaen on? Miten se auttaa meitä saamaan enemmän rautaa elimistöömme?

Laktoferriini on luonnollinen maidon ainesosa, glykoproteiini, jota esiintyy erityisesti lehmän- ja äidinmaidossa. Laktoferriini sitoo rautaa itseensä jo suolistossa, ja säätelee solunsisäistä rautatasapainoa ehkäisten myös ylimääräisen raudan kertymistä soluihin.

 

Laktoferriinin hyötyjä tutkitaan jatkuvasti enemmän, ja tällä hetkellä sillä on todettu olevan mahdollisesti seuraavia ominaisuuksia:

  • Rauta-aineenvaihdunnan säätely
  • Immuunitoiminnan tehostaminen
  • Suolistoflooran terveyden edistäminen

Mihin laktoferriiniä käytetään?

Raudan puutetta hoidetaan yleensä rautalisillä. Vaikka monet ihmiset käyttävät rautavalmisteita kohottaakseen ferritiinitasojaan ja lievittääkseen anemiaan liittyviä oireita, joillekin valmisteet eivät silti yksinkertaisesti tuo tehoa riittävästi. 

On mahdollista, että ongelma on rautalisän imeytymisessä suolistosta. Jos rautalisä ei imeydy kunnolla elimistöön, se ei pysty tekemään työtään tehokkaasti.

Laktoferriini vahvistaa kehon luontaisia puolustusmekanismeja ja sitoo rautaa itseensä jo suolistossa, sekä säätelee solunsisäistä rautatasapainoa ja ehkäisee ylimääräisen raudan kertymistä soluihin. Sen avulla rauta jakautuu elimistössä oikein, ja se voikin olla hyödyllinen henkilöille, joilla on varastoraudan vajausta tai joilla rautaa on liikaa. 

Laktoferriiniä voi käyttää joko yksinään, tai yhdessä rautavalmisteiden kanssa.

 

Laktoferriinin monet hyödyt

Raudan imeytymisen tehostamisen lisäksi laktoferriini toimii osana ihmiskehon luonnollista puolustusjärjestelmää, joka estää erilaisten haitallisten mikro-organismien kasvua ja kehitystä. Se sitoutuu vapaaseen rautaan, jota jotkin bakteerilajit tarvitsevat selviytyäkseen, ja häiritsee niiden lisääntymistä. 

Laktoferriini on ravintoaine, joka auttaa vastustuskyvyn lisäksi ravitsemaan ihoa sisältäpäin. Se sopii loistavasti edistämään ongelmaihon hyvinvointia, ja sopiikiin moneen, kuten nuorten ja aikuisten epäpuhtaan ihon hoitoon, ihon punoitukseen ja rasvoittumiseen.

 

Mistä saa laktoferriiniä?

Kuten raudan kohdallakin, paras lähestymistapa laktoferriinin saamiseen löytyy ruokavaliosta. Normaalilla ruokavaliolla sitä saa maitotuotteista, kuten maidosta, juustosta, jogurtista, piimästä tai voista. Mikäli noudattaa ruokavaliota johon maitotuotteet eivät kuulu, parhaiten sitä saa laktoferriinivalmisteesta.

Vitaali Laktoferriini + C on maidosta prosessoitu, raudan imeytymistä tukeva laktoferriinivalmiste. Se sisältää myös C-vitamiinia, joka auttaa tehostamaan raudan imeytymistä. Raudan imeytymisen lisäksi C-vitamiini edistää terveyttä monin eri tavoin, esimerkiksi se: 

    • tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
    • toimii elimistössä antioksidanttina ja suojaa soluja hapettumiselta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä
    • suojaa hermosoluja hapetusstressin aiheuttamilta vaurioilta
    • auttaa neutralisoimaan happiradikaaleja
    • edistää hermoston normaalia toimintaa
    • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
    • tukee energia-aineenvaihduntaa
    • tukee ihon hyvinvointia

 

Vitaali Laktoferriini + C -ravintolisä on veden kanssa nautittava kapseli, joka otetaan kerran päivässä. Valmisteen käytöstä helppoa tekee se, että sen voi ottaa milloin vain vuorokauden ajasta riippumatta. 

 

Laktoferriini ja sen haitat

Ravintolisänä laktoferriini on hyvin siedetty ja sillä ei ole juurikaan raportoituja sivuvaikutuksia. Laktoferriinistä tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että haittavaikutukset ovat lähes olemattomia, kun valmistetta käytetään suositellulla annostasolla. 

Koska valmiste on prosessoitu maidosta, se ei sovi maitoallergikoille. Laktoosi-intolerantikot voivat kuitenkin valmistetta käyttää. 

 

Raudan puute ja sen hoitaminen

Mikäli epäilet, että kärsit raudanpuutteesta, kannattaa ferritiiniarvot aina mitata ennen rautalisän käyttöä. Voit mitata ferritiinin tasosi joko kotona tehtävällä pikatestillä, tai käydä mittauttamassa arvosi laboratoriossa. 

 

Matalan ferritiinin oireita ovat tyypillisesti:

   • väsymys
   • suorituskyvyn lasku
   • poikkeuksellinen hengästyminen tai 
   • hiustenlähtö. 

 

Päivittäinen ravintolisän käyttäminen voi olla hyödyllistä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta jos epäilet, että väsymys tai muut oireet johtuvat alhaisista rautapitoisuuksista, on tärkeää tarkistaa ruokavaliosi ennen lisäravinteiden käyttöä. Raudanpuute johtuu useimmiten siitä, että ravinnosta ei saa riittävästi rautaa, ja se voidaan siksi helposti ehkäistä muutamalla ruokavaliomuutoksella: 

Syömällä runsaasti rautaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa, kananmunia. Kasviperäisiä raudan lähteitä ovat palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet. Rautapitoisen ruoan nauttimisen yhteydessä tulisi välttää kofeiini- tai laktoosipitoisia juomia, koska ne heikentävät raudan imeytymistä. 

 

Voit lukea lisää ferritiinistä ja matalan ferritiinin hoidosta täältä.

 

Mikäli raudanpuute ei ratkea ruokavalion myötä, voit kokeilla rautalisää tai laktoferriinivalmistetta ferritiinin nostoon. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ferritiinitasot nousevat hitaasti ajan myötä siitä, kun raudansaantia on lisätty. 

Rautalisän vaikutusta ferritiinin tasoon on hyvä seurata tietyin aikavälein mittauksien avulla. Kaiken kaikkiaan prosessi vaatii pitkäjänteisyyttä, koska ferritiini nousee hitaasti, noin 6 -24 kuukauden aikana. 

 

Laktoferriini tiivistettynä

   • Laktoferriini on lehmän- ja äidinmaidossa esiintyvä luonnollinen proteiini, joka auttaa säätelemään elimistön rautatasapainoa
   • Laktoferriinin mahdollisia ominaisuuksia ovat muun muassa: raudan aineenvaihdunnan säätely, immuunijärjestelmän toiminnan parantaminen, antibakteeriset ominaisuudet ja suolistoflooran terveyden edistäminen
   • Se voi auttaa parantamaan raudan imeytymistä suolistossa, jolloin rauta voi jakautua elimistössä, ja se voi olla hyödyllinen henkilöille, joilla on raudan puutetta tai ylimääräistä rautaa kehossa
   • Laktoferriini on osa ihmiskehon luonnollista puolustusjärjestelmää, sillä se sitoo tiettyjen huonojen bakteerien tarvitsemaa vapaata rautaa ja häiritsee haitallisten bakteerien lisääntymistä
   • Se toimii myös antioksidanttina ja ravitsee ihoa sisältäpäin sekä vahvistaa immuunijärjestelmää
   • Maitotuotteet ovat luonnollisia laktoferriinin lähteitä
   • Raudanpuute on tarkistettava laboratoriokokeilla ennen lisäravinteiden käyttöä; ravinnosta, kuten lihasta, kalasta, kananmunista ja palkokasveista, on hyötyä yleisen terveyden kannalta