Miltä kuulostaisi suomalainen luomukaura, kotimainen metsämustikka tai vaikkapa metsämikrobiuute ihonhoidossa? Kotimainen luonnonkosmetiikka on ottanut suuria askeleita viime vuosien aikana, ja sen vuoksi tahdommekin kertoa sinulle lisää.

Ihon hyvinvointi vaikuttaa moneen asiaan, kuten arkeen ja ihmissuhteisiin. Ihonhoito on tapa pitää huolta ihosta, jotta se jaksaa pitää huolta sinusta. Jos iho on esimerkiksi kuiva tai sitä kiusaavat epäpuhtaudet, voit sopivilla ihonhoitotuotteilla saada ongelman kuriin. 

Monet valitsevat tänä päivänä luonnonkosmetiikan. Ympäristöystävällisyys on yhä useammalle tärkeä asia, jolloin kotimainen luonnonkosmetiikka on erinomainen valinta.

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkaa, joka sisältää ainoastaan luonnosta saatavia raaka-aineita, kuten luonnonöljyjä, kasviuutteita tai mehiläisvahaa. Luonnonkosmetiikan tuotteiden valmistuksessa ei käytetä synteettisiä raaka-aineita. 

Välty viherpesulta

Eläinkokeeton kosmetiikka tai luonnollinen kosmetiikka eivät automaattisesti tarkoita samaa asiaa kuin luonnonkosmetiikka. Tuote voi olla eläinkokeeton ja sisältää luonnollisia raaka-aineita olematta kuitenkaan luonnonkosmetiikkaa.

Kannattaakin olla tarkkana markkinointiväittämien kanssa. Voit vakuuttua siitä, että tuote on luonnonkosmetiikkaa ainoastaan lukemalla tuotteen ainesosaluettelon (INCI) ja huomioimalla mahdolliset ekosertifikaatit. 

Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat muun muassa ECOCERT, NaTrue, Soil Association, BHID sekä FI-Natura. Tuote voi kuitenkin olla luonnonkosmetiikkaa myös ilman sertifikaattia. Olo-apteekin verkkokaupassa löydät tiedon tuotteen mahdollisesti saamasta sertifikaatista jokaisen tuotteen tuotesivulta. 

Miksi valita kotimainen luonnonkosmetiikka?

Tänä päivänä kotimainen luonnonkosmetiikka on todellinen taidonnäyte suomalaisesta osaamisesta – täydellisyyttä hipovat koostumukset, tarkoin valitut raaka-aineet ja ympäristöystävälliset pakkausratkaisut tekevät vaikutuksen. On monta syytä valita kotimainen luonnonkosmetiikka. Seuraavaksi kerromme sinulle niistä muutaman.

Tehty suomalaiselle iholle

Kotimainen luonnonkosmetiikka on tehty suomalaisen ihon tarpeet ja toiveet huomioiden. Kun tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, on osattu ottaa huomioon myös pohjolan kylmien vuodenaikojen vaikutus ihoon.

Läpinäkyvä tuoteketju

Kotimaiset luonnonkosmetiikkabrändit ovat useimmiten pieniä tai keskisuuria. Valmistajat tunnetaan ja tuotteiden tuotantoketju on mahdollista jäljittää tarkasti. Läpinäkyvä tuoteketju takaa tuotteiden eettisyyden sekä vastuullisuuden tehokkaasti.Parempaa maapallollemme

Esimerkiksi Helsingissä valmistettu Atopik-kasvovoide on myös ekologinen valinta. Kotimaisessa luonnonkosmetiikassa hyödynnetään usein lähellä tuotettuja raaka-aineita, kuten suomalaista kauraa ja metsämustikkaa.

Tukee työllisyyttä Suomessa

Ostamalla kotimaista luonnonkosmetiikkaa olet mukana luomassa työllisyyttä Suomeen. Koko tuotteen valmistusprosessi aina raaka-aineen viljelystä tai poiminnasta lähtien mahdollistaa töitä suomalaisille.

Luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan erot

Oletko pohtinut, mitä eroa on luonnonkosmetiikalla ja synteettisellä kosmetiikalla? Merkittävin ero on se, miten ja mistä tuotteet tehdään. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivat tuotteet.

Synteettinen kosmetiikka tehdään laboratoriossa

Synteettinen kosmetiikka tarkoittaa sitä tavanomaista kosmetiikkaa, joka ei ole luonnonkosmetiikkaa. Synteettinen kosmetiikka sisältää laboratoriossa valmistettuja raaka-aineita. Synteettisten raaka-aineiden lisäksi tuotteet voivat sisältää myös luonnollisia raaka-aineita, mutta usein niitä on tuotteessa vähemmän kuin synteettisiä raaka-aineita.Synteettinen kosmetiikka noudattaa luonnonkosmetiikan tavoin voimassa olevaa lainsäädäntöä, jonka vuoksi markkinoilla olevaa, synteettistä kosmetiikkaa on tietenkin  täysin turvallista käyttää.

Luonnonkosmetiikka on peräisin luonnosta

Luonnonkosmetiikkatuotteissa käytetään aina mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita ja kiinnitetään huomiota siihen, millainen vaikutus tuotteiden raaka-aineilla, valmistuksella, pakkauksella ja käytöllä on sekä ihmiseen että ympäristöön.

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä esimerkiksi synteettisiä hajusteita tai synteettisiä säilöntäaineita, alkyylisulfaatteja, PEG- ja PPG-yhdisteitä tai maaöljyperäisiä raaka-aineita.

Kenelle luonnonkosmetiikka sopii?

Kun haluat vähentää synteettisten kemikaalien käyttöä tai tehdä valintoja ympäristön hyväksi, kannattaa kokeilla luonnonkosmetiikkaa.

Etenkin herkkä, kuiva ja ärtynyt iho voi hyötyä luonnonkosmetiikkatuotteiden raaka-aineiden rauhoittavista, hoitavista sekä suojaavista ominaisuuksista. Luonnollisista raaka-aineista löytyy myös esimerkiksi talintuotantoa tasapainottavia ainesosia, jolloin tuotteet sopivat myös rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle kontrolloimaan talineritystä. 

Ikääntyvälle iholle suunnitellut luonnonkosmetiikan tuotteet voivat häivyttää pieniä juonteita sekä palauttaa ihon luonnollisen elon ja hehkun. Luonnonkosmetiikan laajasta valikoimasta löydät jokaiselle ihotyypille ja ihon erilaisiin tarpeisiin sopivat ihonhoitotuotteet.

Atopik – apteekkikosmetiikkaa suomalaisesta kaurasta

Atopik on kotimainen luonnonkosmetiikkasarja herkälle iholle. Sarjan tuotteet sisältävät lähellä tuotettuja raaka-aineita, kuten suomalaista luomukauraa ja mustikkaa. Näistä raaka-aineista hyötyy myös muun muassa ikääntyvä iho ja rasvoittuva iho. 

Atopik on yhtä aikaa sekä apteekkikosmetiikkaa, luonnonkosmetiikkaa että vegaanista kosmetiikkaa. Tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä niitä testata eläimillä.

Atopikin valikoimasta löydät kasvojenhoitotuotteet, fysikaaliset aurinkosuojat, itseruskettavat tuotteet ja koko perheelle sopivat vartalonhoitotuotteet.

Allergiaystävällistä ihonhoitoa Olivia Klein -tuotteilla

Olivia Klein on syntynyt sarjan perustajan Olivian omasta tarpeesta. Hän herkistyi monille kosmetiikan raaka-aineille ja päätti luoda ihonhoitosarjan atooppiselle ja kuivalle iholle. Tuotteet eivät sisällä lisättyjä hajusteita, väriaineita tai mitään muuta ylimääräistä.

Tuotteiden pohjana toimii kosteuttava aloe vera. Lähes kaikki Olivia Kleinin tuotteet ovat vegaanisia. Kaikki tuotteet ovat eläinkokeettomia.

Olivia Kleinin valikoimasta löydät laadukkaat kasvojenhoitotuotteet.

Murumuru – lähituotettua luonnonkosmetiikkaa

Murumuru on lähituotantoa parhaimmillaan. Helsingin Herttoniemessä valmistetut tuotteet sisältävät paljon kotimaisia raaka-aineita, kuten nokkosuutetta, mustaherukansiementä sekä takiaisenlehtiuutetta.

Kaikki Murumurun tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, eläinkokeettomia ja vegaanisia. Tuotteet suunnitellaan, valmistetaan, testataan sekä pakataan Suomessa.

Murumurun valikoimasta löydät kasvojenhoitotuotteet, vartalonhoitotuotteet ja hiustenhoitotuotteet.

Puhdas+, Luonkos, Moi Forest ja muut kotimaiset luonnonkosmetiikkasarjat saatavillasi

Me Olo-apteekissa arvostamme kotimaista tuotantoa sekä suomalaista ihonhoidon osaamista. Valikoimastamme löydätkin suosittua, kotimaista luonnonkosmetiikkaa, jolla hellit ihoasi päästä varpaisiin. Luonnonkosmetiikka on erinomainen valinta etenkin sinulle, joka haluat vähentää päivittäistä kemikaalikuormaasi ja suojella ympäristöä omilla valinnoillasi.

Suomalaiselle iholle suunniteltu, pohjoisen vaihteleviin olosuhteisiin luotu, kotimainen luonnonkosmetiikka on tämän hetken trendikkäin valinta. Olemme kuitenkin varmoja siitä, ettei kyse ole ohimenevästä muoti-ilmiöstä, sillä näihin tuotteisiin voit todella rakastua.

Valikoimastamme löydät niin luonnonkosmeettiset kasvovoiteet, kasvoöljyt, seerumit kuin esimerkiksi luonnolliset hiustenhoitotuotteet.


Lähteet: HUS, Pro luonnonkosmetiikka ry