Kesä aurinkoineen on taas täällä! Mukanaan se kuitenkin voi tuoda ikäviä tuliaisia, kuten ruskeita läikkyjä etenkin kasvojen alueella. Todennäköisesti ne ovat olleet esillä jo pidemmän aikaa, mutta kesän aurinko rusketuksineen on korostanut niitä entisestään.

Jos tämä kuulostaa tutulta, kyseessä voi hyvinkin olla maksaläiskät. Yleensä niiden aiheuttamat haitat ovat vain kosmeettisia, mutta tarpeen mukaan niitäkin voidaan hoitaa!

Mutta mitä maksaläiskät tarkalleen ottaen ovat ja miten ne syntyvät? Lukemalla lisää opit kaiken maksaläiskistä, niiden synnyistä sekä hoitokeinoista!

 

Mistä maksaläiskät johtuvat?

Maksaläiskät eli melasmat ovat ihon pigmentaatiohäiriö, joka johtaa tummien, yleensä ruskeiden läiskien muodostumiseen kasvojen iholle. Ne ovat yleisimpiä auringolle alttiilla alueilla, kuten otsalla, poskilla, ylähuulessa ja leuassa.

Yleisimmät syyt maksaläiskien syntymiselle ovat:

  • Auringon säteily
  • Hormonaaliset muutokset
  • Perintötekijät

 

Auringon säteily

Auringon UV-säteily on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat maksaläiskien, hyperpigmentaation ja tummien läiskien muodostumiseen iholla. Vaikka auringonvalo ei välttämättä suoraan aiheuta maksaläiskiä, on sillä suuri rooli niiden tummentumisessa.

UV-säteily lisää melaniinin tuotantoa, joka on ihon luonnollinen suoja auringon haitallisilta vaikutuksilta. Liiallinen melaniinin tuotanto voi kuitenkin johtaa pigmenttimuutoksiin ja epätasaiseen ihon sävyyn.

Tämän vuoksi ihmiset, joilla on maksaläiskiä, saattavat huomata, että heidän ihonsa tummenee tai maksaläiskät pahenevat kesäkuukausina tai kun he ovat paljon auringossa. Talvella tai kun altistus auringonvalolle vähenee, maksaläiskät taas saattavat haalentua.

Kesäisin auringolta suojautuminen onkin erityisen tärkeää keskipäivän auringon paistaessa voimakkaimmin, yleensä kello 10–15 välisenä aikana. Tällöin kannattaa välttää pitkiä oleskeluja auringossa ja suosia varjoisia kohtia.

Luonnollisesti myös aurinkorasvalla on suuri rooli maksaläiskien ehkäisyssä. Pyri käyttämään aurinkorasvaa aina ulkoillessasi, ja käytä vähintään aurinkosuojaa vähintään SPF 30 suojakertoimella, mieluiten SPF 50.

 

Hormonaaliset muutokset

Hormonit kuten estrogeeni, progesteroni ja melanosyyttistimuloiva hormoni (MSH) voivat stimuloida melaniinin tuotantoa. Maksaläiskät ovatkin naisilla yleisempiä kuin miehillä tämän takia. Hormonaaliset muutokset, kuten raskaus ja ehkäisypillereiden käyttö, voivat aiheuttaa melasman.

Yleisesti ottaen melasman aiheuttamat muutokset alkavat näkymään 4. raskauskuukauden jälkeen, jolloin yleisimmät pigmenttimuutokset ovat maksaläiskät kasvoissa. Maksaläikkiä voi ilmestyä kasvojen alueen lisäksi kaulalle, sekä vartalossa olevat pisamat ja luomet saattavat tummentua.

 

Perintötekijät

Perimällä on suuri vaikutus siihen, miten alttiita olemme maksaläiskille ja pigmenttimuutoksille. Joillakin ihmisillä on geneettinen taipumus tuottaa enemmän melaniinia, mikä voi johtaa tummien läiskien muodostumiseen iholla. Maksaläiskien syntymistä voi kuitenkin ehkäistä ja hoitaa asianmukaisella ihonhoidolla.

Iän myötä ihon melaniinituotanto voi muuttua epätasaiseksi, mikä voi johtaa maksaläiskiin ja muihin pigmenttimuutoksiin. Ikääntyvä iho on myös alttiimpi auringon aiheuttamille vaurioille, joten auringonsuojan merkitys korostuu entisestään. Vaaleanruskeita läiskiä voi esiintyä kasvojen, käsien ja muiden aurinkoon alttiiden alueiden iholla.

 

Ovatko maksaläiskät vaarallisia?

Lyhyesti: Ei. Maksaläiskät aiheuttavat eniten vain kosmeettista haittaa. Maksaläiskät ovat yleensä hyvänlaatuisia, eivätkä ne tyypillisesti kehity syöväksi. Ne ovat pigmentaation muutos ihossa, mutta ne eivät ole merkki ihosyövästä.

Jos kuitenkin huomaat ihossasi muutoksia, kuten uusia ihomuutoksia, muutoksia vanhoissa ihomuutoksissa, tai ihomuutoksia, jotka kasvavat nopeasti, muuttavat muotoaan tai väriään, tai kutiavat tai vuotavat verta, sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä nämä voivat olla merkkejä ihosyövästä.

 

Pigmenttiläiskien ehkäisy ja hoito

Pigmenttiläiskiä on onneksi mahdollista hoitaa myös kotikonstein. Niiden ehkäisyyn ja hoitoon tulee kuitenkin valita oikeat ihonhoitotuotteet, joilla voit saada maksaläiskät pois, kuten ihon sävyä tasoittavat ja vaaleanruskeita läiskiä hoitavat tuotteet. Maksa- ja pigmenttiläiskien hoitoon on onneksi olemassa monia vaihtoehtoja, joten voit löytää juuri sinun ihosi tarpeille sopivat tuotteet. Alta löydät suosituksiamme, joilla pääset ihonhoidossasi alkuun:

 

Valitse tehokas voide pigmenttiläiskiin

Kun haluat tehokkaasti vaalentaa pigmenttimuutoksiasi, kannattaa ihonhoitorutiiniin ottaa mukaan hoitavat seerumit. 

  • Eucerin ANTI-PIGMENT Day Cream, voide häivyttää tehokkaasti tummia läiskiä iholla ja ehkäisee niiden muodostumista. Kosteuttava päivävoide sisältää UVA- ja UVB-suodattimen ja saa ihon näyttämään tasaiselta ja säteilevältä
  • Eucerin Anti-Pigment Dual Serum on vaalentava seerumi, jonka sisältämä thiamidoli ja hyaloronihappo tasoittaa ihoa ja tuo siihen uutta hehkua. 
  • Detria Arbutin Seerumi sopii ruskean liikapigmentin vaalentamiseen maksaläiskissä, arvissa ja pisamissa, vähentämään couperosa-ihon punoitusta sekä ehkäisemään ihon ennenaikaista ikääntymistä.
  • SVR CLAIRIAL SERUM on seerumi, joka on suunniteltu kaikentyyppisille pigmenttimuutoksille, jotka johtuvat auringosta, ihon ikääntymisestä, raskaudesta, epäpuhtauksista tai epätasaisesta ihonsävystä. Sopii käytettäväksi kasvoille, kaulalle, dekolteelle, käsille.

Yön ajaksi voit harkita myös uudistavia, hellästi kuorivia voiteita. Kuiva iho ja kuollut ihosolukko voi korostaa pigmenttimuutoksia, jonka takia säännöllinen ihon kuorinta voi auttaa häivyttämään niitä. 

Yövoiteeksi sopivia tuotteita ovat esimerkiksi Bybi Bakuchiol Skin Restore yövoide, joka on retinolin luonnollinen vaihtoehto, joka uudistaa ihoa ilman retinolin aiheuttamia ärsytysreaktioita.

Myös SVR CLAIRIAL NIGHT PEEL yövoide on kehitetty erityisesti pigmenttimuutoksia varten ja se kuorii ihoa hellävaraisesti. Yö toisensa jälkeen iholla olevat pigmenttiläiskät ovat vähemmän näkyvissä, iho on tasaisempi ja säteilevämpi.

Päivävoiteeksi kannattaa valita koostumukseltaan kevyempi ja nopeasti imeytyvä voide. Herkälle iholle sopiva Ducray Melascreen Depigmenting Care on hoitovoide maksaläiskien poistoon ja ihon sävyn tasoittamiseen, sisältäen atselaiinihappoa ja glykolihappoa.

Älä unohda aurinkosuojaa

Auringolta suojautuminen on erityisen tärkeää, sillä se vähentää pigmenttimuutosten riskiä ja auttaa ehkäisemään niiden syntymistä. Erityisesti maksaläiskät syntyvät liiallisen auringon altistumisen seurauksena. Aina kun vietät aikaa ulkona aurinkoisella säällä, on syytä suojata ihosi tehokkaalla aurinkosuojalla. 

Maksaläiskien lisäksi auringon säteily voi tummentaa muita ihon pigmenttimuutoksia. Seuraavat tuotteet ovat suunniteltu erityisesti ihon pigmenttimuutoksia mielessä pitäen: 

  • Ducray Melascreen UV light cream ja Ducray Melascreen UV hand cream ovat kevyitä aurinkovoiteita, jotka on suunniteltu erityisesti pigmenttimuutoksiin taipuvaiselle iholle. Ne sisältävät SPF 50 -suojan, joka suojaa ihoa UVA- ja UVB-säteiltä. Tuotteet auttavat ehkäisemään hyperpigmentaation syntymistä ja sopii erinomaisesti herkälle iholle. Voiteet on helppo levittää ja ne imeytyvät nopeasti jättäen ihon miellyttävän tuntuiseksi.
  • La Roche Posay Pigmentclar Uv spf30 on hoitovoide, joka tarjoaa SPF 30 suojan auringon haitallisilta säteiltä ja sisältää myös pigmenttimuutoksia hoitavia ainesosia. Pigmentclar Uv -voide sisältää La Roche Posayn kehittämän Phe-Resorsinoli -yhdisteen, joka auttaa ehkäisemään ja häivyttämään pigmenttimuutoksia sekä tasoittamaan ihon sävyä.
  • Eucerin Pigment Control Sun Fluid SPF50 on aurinkovoide, joka on suunniteltu erityisesti pigmenttimuutoksiin herkälle iholle. Se tarjoaa laajan spektrin aurinkosuojan (SPF 50) ja sisältää Eucerinin kehittämää Thiamidol-ainesosaa, joka vähentää hyperpigmentaatiota ja tasoittaa ihon sävyä. Voide on, nopeasti imeytyvä ja ihanteellinen käytettäväksi kesäkuukausina tai auringonoton aikana.

 

Nämä aurinkosuojatuotteet suojaavat ihoa tehokkaasti auringon haitallisilta säteiltä ja auttavat ehkäisemään ja hoitamaan pigmenttimuutoksia. On tärkeää muistaa levittää aurinkosuojaa säännöllisesti ja riittävä määrä, erityisesti jos olet ulkona pitkiä aikoja tai olet alttiina voimakkaalle auringonvalolle.

Milloin ammattilaisen hoitoon?

Vaikka monet ihon pigmenttimuutokset voidaan hoitaa tehokkaasti kotioloissa, joissakin tapauksissa kannattaa hakeutua ammattilaisen arvioon. Maksaläiskät ovat vaarattomia, ja yleensä vain kosmeettisia haittoja. Jos kuitenkin koet, ettei itsehoito ole tarpeeksi tehokasta, voit kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka voi hoitaa maksaläiskiä lääke- tai laserhoidoilla. 

Ihotautilääkäri voi myös tunnistaa mahdolliset vakavammat iho-ongelmat, kuten melanooman, joka voi joskus sekoittua pigmenttimuutoksiin. Ihon ruskeat läiskät kannattaa näyttää ihotautilääkärille, etenkin mikäli läiskä on tumma, aristava tai muista poikkeava.



Yhteenveto maksaläiskistä

Maksaläikkien ja pigmenttimuutosten hoitoon on olemassa monia eri vaihtoehtoja, ja hoitomuodon valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista. Auringolta suojautuminen on tärkeää molempien ongelmien ehkäisyssä ja hoidossa.

Oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden valinta on avainasemassa ihon hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Maksaläiskiä ei tarvitse kuitenkaan pelätä, mikäli niissä ei ole ollut huomattavissa selkeitä muutoksia. 

Muista myös, että ihon hoitaminen ja pigmenttimuutosten häivyttäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Älä odota välittömiä tuloksia, vaan ole valmis panostamaan ihonhoitoon pitkäjänteisesti. Muutokset ihossa voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia, mutta oikeilla hoidoilla ja ihonhoitorutiineilla voit saavuttaa paremman ja tasaisemman ihon sävyn.

Lopulta on tärkeää muistaa, että kukaan ei ole täydellinen, ja pienet ihon epätasaisuudet ovat täysin normaaleja. Opettele hyväksymään ihosi sellaisena kuin se on ja keskity hoitamaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Myönteinen asenne voi auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi ja heijastua myös ulkonäköösi.

Usein kysytyt kysymykset maksaläiskistä

Usein kysytyt kysymykset maksaläiskistä