Ihotyypin tunnistaminen

Iho on ihmisen suurin elin. Sillä on kokoa pari neliötä ja painoa nelisen kiloa. Iholla on monia tärkeitä tehtäviä: 

 • elimistön suojaaminen
 • taudeilta puolustaminen
 • lämmönsäätelyyn osallistuminen 
 • D-vitamiinin tuottaminen 

Ihosta kannattaa siis pitää hyvää huolta!

Ihonhoitotuotteet ja -rutiinit on tärkeää valita oman ihotyypin mukaan. Ihotyypin tunnistaminen auttaa hoitamaan ihoa oikein ja tehokkaasti. Vääränlaisten tuotteiden käyttö saattaa herkistää tai ennenaikaisesta vanhentaa ihoa. Onnistuneen ihonhoidon ensiaskel onkin siis oman ihotyypin tunnistaminen.

Tunnista omasi kuudesta ihotyypistä:

 • Normaali iho
 • Rasvainen iho
 • Kuiva iho
 • Herkkä iho
 • Sekaiho
 • Ikääntyvä iho

Normaali iho

Olet onnekas, jos sinulla on  normaali iho. Normaali iho muistuttaa lapsen ihoa. Normaali iho on terve, sileä, pehmeä, kiinteä ja tasavärinen. 

Normaali iho on aikuisella melko harvinainen. Tali- ja hikirauhasten toiminta on tasapainossa. Ihohuokoset ovat normaalikokoiset tai pienet. Kosteustasapaino ja verenkierto ovat erinomaiset. 

Normaalin ihon hoito

Normaalin ihon hoidon tavoitteena on pitää iho samanlaisena. Normaali ihon kosteutus on kuitenkin tärkeää terveen ulkonäön säilyttämiseksi. Kasvot kannattaa puhdistaa ja kosteuttaa päivittäin sekä syväkuoria iho vähintään kerran viikossa lian ja kuolleiden ihosolujen poistamiseksi.


Rasvainen tai epäpuhdas iho

Rasvainen ihotyyppi on yleensä paksu ja sen pinta kiiltelee, sillä iho tuottaa runsaasti talia. Suurentuneet ihohuokoset erottuvat selvästi.

Useimmilla murrosikäisillä on rasvainen iho talirauhasten ylituotannon vuoksi. Ihomatoja ja finnejä voi olla runsaasti. Rasvaiselle ihotyypille erilaiset ihotulehdukset, kuten akne ja rosacea, ovat yleisiä. 

Rasvaisen ja epäpuhtaan ihon hoito

Rasvaisen ihon hoidon tavoitteena on rasvaisuuden vähentäminen ja talinerityksen hillitseminen. Ihotulehdusten ennaltaehkäiseminen on tärkeää.

Puhdista kasvosi kahdesti päivässä. Tällöin ihosi pysyy puhtaana ja siinä on vähemmän epäpuhtauksia. Älä unohda kosteuttaa! Jos iho kuivuu, se tuottaa enemmän rasvaa.

Käytä siis erityisesti rasvaiselle iholle tarkoitettua kosteusvoidetta, joka kosteuttaa, mutta hillitsee talineritystä. Älä käytä liian paksuja ja rasvaisia voiteita päivällä tai yöllä.

Illalla ennen nukkumaanmenoa ihon puhdistaminen on välttämätöntä. Meikki tulee myös poistaa illalla, koska se tukkii ihohuokoset yön aikana lisäten epäpuhtaan ihon ongelmia. Antibakteeriset puhdistus- ja hoitotuotteet auttavat ihosi luonnollisen tasapainon palauttamisessa.

Muista pitää näppisi erossa mustapäistä ja finneistä. Niitä ei pidä puristella. Tämä voi aiheuttaa aknearpia ja levittää bakteereja muualle kasvoihin.

Halutessasi voit sisällyttää ihonhoitorutiiniin myös tehohoidon, seerumin tai kasvonaamion, jota voit käyttää 1–2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan.

Lue lisää akneihon hoitamisesta täältä.


Kuiva iho

Kuiva iho on hyvin yleinen suomalaisilla. Kuiva iho tuntuu kiristävältä, helposti ärtyvältä ja osittain kutiavalta. Se näyttää kuivalta ja hilseilevältä. Kuiva iho on usein hyvin ohut ja sillä on taipumus tulehduksiin, punotukseen sekä couperosaan.

Kuivalta iholta puuttuu sekä kosteutta että lipidejä eli rasvoja, sillä ihon talineritys on heikkoa. Siksi se on vähemmän joustava ja tuntuu kireämmältä. Tästä johtuen kuiva iho voi olla kutiseva ja jopa aristava. Kuiva iho on erityisen herkkä ympäristövaikutuksille kuten auringonvalolle tai tuulelle. 

Kuivan ihon hoito

Kuivan ihon hoidon tavoitteena on kosteuttaa ihoa sekä estää kosteuden haihtumista.

Päivittäiset ihonhoitorutiinit voivat estää kuivan ihon ei-toivottuja oireita: 

 • Vältä voimakkaita puhdistusaineita ja pesuharjan käyttöä.
 • Pese lika ja hiki aina pois käyttämällä kuivalle iholle soveltuvaa puhdistusainetta. Voit käyttää kevyitä, vesipitoisia perusvoiteita saippuan sijaan.
 • Käytä perusvoidetta heti pesun jälkeen, sillä se estää ihon kuivumista ja sitoo ihoon kosteutta.
 • Käytä syvästi kosteuttavia kosteusvoiteita.
 • Käytä päivävoiteita, joissa on suojakerroin. Ne suojaavat ihoa UV-säteilyltä, joka kuivattaa ihoa entisestään.
 • Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä.

Kuiva iho janoaa kosteutta, joten anna iholle riittävästi kostetusta. Yleensä kuivalle iholle sopii parhaiten rasvaisempi perusvoide. Jos 1–2 päivittäistä voitelukertaa ei pidä ihoa riittävän kosteana, voi ihon mahdollisten tulehdusten ja ärtyneiden alueiden rauhoittamiseen käyttää kuuriluontoisesti myös apteekista saatavaa hydrokortisonivoidetta. Ihonhoitorutiiniin voi sisällyttää myös tehohoidon, seerumin tai kasvonaamion.

Atooppisen ihon hoitoon suositellaan monilta osin samoja rutiineja kuin kuivan ihon hoitoon. Tutustu aiheeseen tarkemmin, jos epäilet atooppista ihottumaa tai keskustele tarvittaessa lääkärin kanssa ihonhoidosta.


Herkkä iho

Herkkä iho on herkkä ympäristövaikutuksille. Se reagoi normaalia ihoa enemmän mm. stressiin, lämmitysjärjestelmien kuivaan ilmaan, saunomiseen, voimakkaaseen tuuleen tai auringon UV-valoon. Ihon tasapainon järkkyessä se tuntuu tiukalta, kutiavalta ja kuivalta ja alkaa punoittaa.

Herkkä iho voi johtaa kuivaan ihoon, epäpuhtauksiin, akneen tai mustapäihin. Siksi herkkä iho vaatii hellää hoitoa ihon rauhoittamiseksi ja ihon suojien vahvistamiseksi.

Herkän ihon hoito

Herkän ihon hoito tulee aloittaa maltillisesti ja pienellä määrällä tuotteita. Aluksi tavoitteena on rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta, turvotusta ja tulehdusta sekä tasapainottaa ihoa. Vähitellen ihon rauhoittuessa voit siirtyä tuotteisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi ikääntymisen merkkejä. Tällöinkin tulee huomioida taustalla oleva ihon herkkyys.

Herkkä iho saattaa reagoida voimakkaasti tiettyihin ainesosiin kuten hajusteisiin, eteerisiin öljyihin ja väriaineisiin. Näitä ainesosia onkin hyvä välttää. Suositeltavaa on tutustua esimerkiksi apteekkikosmetiikkaan, josta löytyy reilusti herkkäihoisille tarkoitettuja tuotteita.

Turvallisinta on käyttää täysin hajusteettomia tuotteita ja erityisesti herkälle iholle kehitettyjä tuotteita niin puhdistukseen kuin kosteutukseenkin. Hajusteet voivat ärsyttää ihoa. Valitse kasvojen puhdistukseen tuote, joka puhdistaa hellävaraisesti eikä kuivata ihoa.

Herkkää ihoa on useimmiten kasvojen alueella, sillä ne ovat auringon, pakkasen ja tuulen armoilla, ja lisäksi meikkaaminenkin voi rasittaa ihoa. Erityisesti kasvojen herkän ihon hoitoon suosittelemme neljän kohdan hoitoa:

 1. Puhdista hellävaraisesti: Valitse tuote, joka pesee kuivattamatta. Öljyjä sisältävät tuotteet rauhoittavat ihoa. Pesun jälkeen huuhtele lämpimällä vedellä.
 2. Kosteuta kasvovedellä: Herkkä kasvojen iho tykkää vesikosteutuksesta. Taputtele iholle kosteuttavaa ja rauhoittavaa kasvovettä.
 3. Suojaa seerumien tehoaineilla: Kuiva ja herkkä iho janoaa syväkosteutusta, antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja suojaamaan ja elvyttämään ärtyneitä alueita. Herkkä iho saa seerumeista erityistä tukea ja kosteutusta, joten tätä vaihetta ei kannata ohittaa.
 4. Suojaa kasvovoiteella: Käytä herkän ihon kasvovoidetta antamaan suojaa ja varmistamaan iholle edellisissä vaiheissa annettu kosteus. Valitse ihollesi sopiva herkän ihon päivävoide ja yövoide.

Aivan kuten muidenkin ihotyyppien hoidossa, voit halutessasi myös herkän ihon kohdalla sisällyttää ihonhoitorutiiniin tehohoidon, seerumin tai kasvonaamion, jota voit käyttää 1–2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan.

Lue lisää herkän ihon hoito-oppaastamme.


Ikääntyvä iho

Ihon ikääntyminen alkaa jo 25-vuotiaana ja iän myötä myös ihomme muuttuu. Ihon ikääntymisen syitä ovat mm. soluaktiivisuuden vähentyminen, ihon hitaampi uudistuminen, kollageenin ja hyaluronihapon tuotannon väheneminen sekä auringon UV-säteilyn aiheuttamat vauriot. Myös elämäntavat voivat vauhdittaa ihon ikääntymistä.

Lopulta iholle ilmaantuu näkyviä merkkejä, kuten kuivuutta, juonteita ja ryppyjä. Vaikka ihotyyppisi on kuiva, normaali, sekaiho, herkkä tai rasvoittuva, se voi samanaikaisesti olla myös aikuinen, ikääntyvä iho.

Ikääntyvän ihon hoito

Elämäntavoilla voi suojata ihoa ikääntymiseltä. Kannattaa välttää tupakointia, alkoholin käyttöä ja sokeripitoisen tai rasvaisen ruoan syömistä. Myös liiallinen UV-säteily aiheuttaa ihosi ennenaikaista ikääntymistä, joten erityisesti kasvojen ihon aurinkosuoja vuoden ympäri on a ja o ikääntymismuutosten ennaltaehkäisemisessä. 

Innovatiivisilla hoitotuotteilla voit vähentää juonteita, ryppyjä ja maksaläiskiä. Voit auttaa vähentämään ihon ikääntymisen ei-toivottujen vaikutusten ilmenemistä käyttämällä ikääntymistä hidastavia tuotteita, kuten anti-age päivävoiteita ja anti-age yövoiteita. Kasvovoiteista kannattaa valita tuotteet, joissa on suojakerroin UV-säteilyltä suojautumiseksi. 

Käytä myös anti-age silmänympärysvoidetta, sillä “naururypyt” silmien ympärillä ovat yleensä ensimmäisiä ikääntyneen ihon ilmenemismuotoja.

Korkealaatuisia öljyjä sisältävät kosteuttavat anti-age kasvonaamiot ravitsevat ihoasi. Käytön jälkeen hemmoteltu iho tuntuu rentoutuneelta. 

Hyaluronihappoa sisältävät tuotteet sitovat kosteutta tehokkaasti ja toimivat samalla ihoa täyttävänä ainesosana, siksi suosittelemme niitä ikääntyvän ihon hoitamiseen. Lue lisää hyaluronihapon hyödyistä täällä.

Aivan kuten muidenkin ihotyyppien hoidossa, voit myös ikääntyvän ihon hoidossa halutessasi sisällyttää ihonhoitorutiiniin tehohoidon, kuten seerumin tai kasvonaamion, jota voit käyttää 1–2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan.

Lue lisää ikääntyvän ihon hoidosta täältä.


Sekaiho

Sekaiho on nimensä mukaisesti sekoitus kahdesta erilaisesta ihotyypistä: kuivasta ja rasvaisesta ihosta. Sekaiho on yksi yleisimmistä ihotyypeistä. 

Rasvaisuutta on sekaiholle tyypillisesti T-alueella eli otsassa, nenässä ja leuassa. Rasvaisella T-alueella on taipumus kiiltää ja muodostaa epäpuhtauksia. Poskien, silmien ja suun alueen iho on sen sijaan usein normaali tai kuiva. 

Sekaihon hoito

Sekaihon ihonhoitorutiini vaatii hieman vaivannäköä, sillä kasvojen eri alueita tulee hoitaa eri tavalla. On tärkeää kiinnittää huomiota talinerityksen hallintaan, epäpuhtauksien tehokkaaseen poistamiseen iholta ja ihon riittävään kosteutukseen.

Sekaihon hoitotavoite on T-alueen eli otsan, nenän ja leuan ihon normalisoimisessa. Rasvaiset alueet puhdistetaan rasvasta. Hoitoon kannattaa valita rasvaisuutta poistava kasvovesi tai puhdistusaine, jota voi käyttää täsmäiskuna vain T-alueelle. 

Puhdistava naamio kasvojen ihon T-alueella noin kerran viikossa on hyvä valinta. Halutessasi voit sisällyttää ihonhoitorutiiniin myös tehohoidon, seerumin tai kasvonaamion, jota voit käyttää 1–2 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan. 

Sekaihon hoitoon sopivien tuotteiden valikoima on apteekkituotteissa onneksi laaja. Tutustu sekaihon hoitotuotteisiin.