D-vitamiinin merkitys terveydelle on kiistaton. Se on tärkeä lisäravinne varsinkin täällä Suomessa, jossa on tunnetusti pitkä ja pimeä talvi. Kun riittävää D-vitamiinia ei saada auringosta tai ruokavaliosta, on D-vitamiinilisän käyttö usein tarpeellista.

Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle kattavan oppaan D-vitamiinin maailmaan: sen merkitykseen terveydelle, eri lähteisiin sekä siihen, miten valita itselle sopivin D-vitamiinivalmiste. D-vitamiinin merkitys terveydelle ulottuu laajalle, sillä sen puute voi johtaa useisiin sairauksiin ja terveysongelmiin.

Tarkastelemme erilaisia valmisteita ja niiden ominaisuuksia, jotta jokainen löytäisi juuri itselleen ja elämäntilanteeseensa sopivan ratkaisun. Tarjoamme myös vinkkejä D-vitamiinitasojen seurantaan ja ylläpitoon, jotta voit nauttia hyvästä terveydestä ympäri vuoden.

D-vitamiinin tärkeimmät hyödyt

  • Edistää kalsiumin imeytymistä, mikä on tärkeää luuston terveyden kannalta
  • Ylläpitää vireyttä ja jaksamista
  • Tehostaa vastustuskykyä
  • Säätelee veren sokeripitoisuutta
  • Tukee hermoston toimintaa sekä edistää aivotoimintaa.
  • Parantaa unen laatua ja auttaa ehkäisemään niin kutsuttua kaamosmasennusta

Huomaathan, että artikkelissa esitetyt D-vitamiinipitoisuudet ja saantisuositukset ilmoitetaan mikrogrammoina (µg), joka on helppo sekoittaa milligrammoihin (mg).

Tutustu Olo-apteekin D-vitamiinivalmisteisiin

Mitä ottaa huomioon D-vitamiinivalmisteen valinnassa? 

D-vitamiinin muoto: Markkinoilla on pääasiassa kahden tyyppistä D-vitamiinia: D2 (ergokalsiferoli) ja D3 (kolekalsiferoli). D3-vitamiini on yleisesti pidetty tehokkaampana vaihtoehtona, erityisesti kun tavoitteena on nostaa D-vitamiinitasoja veressä.

Annostus: D-vitamiinivalmisteiden annostus vaihtelee laajalti. On tärkeää valita annos, joka vastaa yksilöllisiä tarpeita, perustuen muun muassa ikään, elämäntilanteeseen ja mahdolliseen D-vitamiinin puutokseen. Lääkärin tai ravitsemusterapeutin suositus on arvokas apu oikean annostuksen määrittelyssä.

Puhtaus ja laatu: Suosimalla avainlippu- ja apteekkituotteita löydät usein parhaat tuotteet, joiden laatuun voit luottaa.

Lisäaineet: Tarkista myös valmisteen sisältämät lisäaineet, kuten täyteaineet, säilöntäaineet ja väriaineet. Joillekin ihmisille tietyt lisäaineet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai muita terveyshaittoja. Jos olet vegaani, tarkasta pakkausselosteesta ettei valmisteessa ole eläinperäisiä raaka-aineita.

Hinta-laatusuhde: Vaikka halvin vaihtoehto ei välttämättä ole aina paras, on tärkeää vertailla hintoja ja miettiä, mikä valmiste tarjoaa parhaan vastineen rahalle.

Paras D-vitamiini - Olo-apteekin suositukset

Devisol Strong 50 µg

Devisol Strong on sitruunan makuinen imeskelytabletti, joka sisältää 50 mikrogrammaa D3-vitamiinia per tabletti. Tuote on suunniteltu erityisesti nostamaan alhaista D-vitamiinitasoa. Sen käyttö on helppoa, sillä tabletit voi joko imeskellä, pureskella tai antaa liueta suussa. Tuote on laktoositon, gluteeniton, hiivaton, sokeriton, eikä sisällä soijaa tai liivatetta, mikä tekee siitä sopivan lähes jokaiselle käyttäjälle.

  • Korkea D-vitamiinipitoisuus tukee tehokkaasti D-vitamiinitason nostoa.
  • Monipuoliset käyttövaihtoehdot: imeskely, pureskelu tai suussa liuottaminen.
  • Laktoositon, gluteeniton, hiivaton, sokeriton: sopii myös erityisruokavalioille.
  • Raikas sitruunan maku

Arvoisteluiden keskiarvo: 5 tähteä (17 arvostelua)

Tutustu tarkemmin Devisol Strongiin

Puhdas+ D3-vitamiini oliiviöljy 100 µg

Puhdas+ D3-vitamiini on korkealaatuinen D-vitamiinivalmiste, joka sisältää 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia per kapseli. Tämä tuote on erityisen hyödyllinen niille, jotka haluavat tehostaa D-vitamiinin imeytymistä luonnollisella tavalla, sillä se on sekoitettu kylmäpuristettuun extra-neitsytoliiviöljyyn. Pieni ja helposti nieltävä pehmytkapseli tekee päivittäisestä D-vitamiinin saannista vaivatonta.

Ota huomioon, että öljypohjainen valmiste voi aiheuttaa vatsavaivoja varsinkin pienillä lapsilla.

  • Korkea D-vitamiinipitoisuus tukee tehokkaasti terveyttä.
  • Kylmäpuristettu oliiviöljy edistää D-vitamiinin parempaa imeytymistä.
  • Pienikokoinen kapseli on helppo niellä.
  • Ei sisällä ylimääräisiä ainesosia, kuten säilöntä-, väri- tai makuaineita.

Arvosteluiden keskiarvo: 4 tähteä (1 arvostelu)

Tutustu tarkemmin Puhdas+ D3-vitamiiniin

Devisol 20 µg

Devisol 20 µg -imeskelytabletti on suosittu D3-vitamiinilisä, joka tarjoaa päivittäisen annoksen miellyttävän sitruksen makuisena. Tabletit on makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla, ja ne ovat maidottomia, sokerittomia, väriaineettomia, gluteenittomia, laktoosittomia ja liivatteettomia, mikä tekee niistä sopivan valinnan monenlaisille käyttäjille. Tuote on Avainlippu-merkitty, mikä takaa kotimaisen laadun.

  • Sisältää hyvin imeytyvää D3-vitamiinia.
  • Imeskelytabletti on helppo nauttia, ja sen sitruksinen maku tekee käytöstä miellyttävää.
  • Monipuoliset käyttövaihtoehdot erityisruokavalioita noudattaville.
  • Suositeltu päivittäinen annos tukee D-vitamiinitason ylläpitoa.

Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä (10 arvostelua)

Tutustu tarkemmin Devisoliin

D-max 50 µg

D-max 50 µg on mansikan ja vadelman makuinen D3-vitamiinipurutabletti, joka tukee luuston, lihasten ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Purutabletit on suunniteltu päivittäiseen käyttöön, ja ne on makeutettu hammasystävällisellä ksylitolilla, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan terveellisen D-vitamiinin saannin varmistamiseen.

  • Korkea D-vitamiinipitoisuus (50 µg per tabletti) tukee tehokkaasti terveyttä.
  • Hammasystävällinen ksylitolimakeutus.
  • Miellyttävä mansikka-vadelman maku.
  • Suuri pakkauskoko (300 tablettia) tarjoaa pitkäaikaisen saannin.

Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä (6 arvostelua)

Tutustu tarkemmin D-maxiin

Multivita Nalle kalsium+D3 100 mg/5 µg

Multivita Nalle Kalsium+D3 on lapsille suunnattu ravintolisä, joka yhdistää kalsiumin ja D-vitamiinin helposti nautittavaksi “nallekarkiksi”. Jokainen nalle sisältää 100 mg kalsiumia ja 5 mikrogrammaa D3-vitamiinia, tukien lapsen luuston normaalia kasvua ja kehitystä sekä edistäen immuunijärjestemän normaalia toimintaa. Mansikan ja mustikan makuiset nallevalmisteet sisältävät vain luontaisia väri- ja aromiaineita, ja niiden makeutusaineena käytetään maltitolia ja asesulfaami K:ta.

  • D-vitamiinia nallekarkkina
  • Sisältää sekä kalsiumia että D-vitamiinia.
  • Luontaiset väri- ja aromiaineet.
  • Lapsille sopivat makuvaihtoehdot.
  • Turvallinen valmiste lapsille.

Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä (3 arvostelua)

Tutustu Multivita Nalle kalsium+D3:een 

Super D-tippa 8 ml

Super D-tippa on D3-vitamiinivalmiste, joka sisältää 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia per tippa. Tuote on helppokäyttöinen ja voidaan annostella suoraan suuhun, lusikkaan tai sekoittaa ruokaan. Pakkauskoko on 8 ml, joka sisältää noin 280 tippaa. Valmiste on tarkoitettu tukemaan luuston, lihasten ja immuunijärjestelmän terveyttä, ja se on suositeltu käytettäväksi erityisesti lapsille, nuorille, ikäihmisille ja raskaana oleville.

  • Helppo annostella.
  • Riittoisa pakkauskoko.
  • Monipuolinen käyttö.
  • Tukee luuston ja immuunijärjestelmän terveyttä.

Tutustu Super D-tippaan

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini 100 µg

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini 100 µg on vegaaninen ravintolisä, joka tarjoaa korkean annoksen D3-vitamiinia kasviperäisestä lähteestä. Jokainen kapseli sisältää 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia, tehostaen immuunijärjestelmän toimintaa ja tukien luuston terveyttä. Tuote on suunniteltu erityisesti niille, jotka etsivät vegaanista vaihtoehtoa D-vitamiinin saantiin.

  • Vegaaninen, sopii kasvisruokavalioon.
  • Korkea D-vitamiinipitoisuus tukemaan terveyttä.
  • Helposti nieltävä kapseli.

Arvosteluiden keskiarvo: 5 tähteä (7 arvostelua)

Tutustu tarkemmin Puhdas+ Kasviperäiseen D3-vitamiiniin

D-vitamiinin merkitys terveydelle

D-vitamiinin merkitys ihmisen terveydelle on moninainen ja merkittävä. Se ei ole pelkästään vitamiini, vaan hormonin kaltainen aine, joka säätelee yli 200 geenin toimintaa ihmiskehossa.

D-vitamiini on välttämätön luuston terveyden ylläpitämisessä, sillä se edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä, mikä on ehdoton edellytys luuston normaalille kasvulle ja uusiutumiselle. D-vitamiinin puutos on yhdistetty useisiin luuston sairauksiin, kuten lasten riisitautiin ja aikuisten osteomalasiaan, jotka molemmat johtuvat nimenomaan kalsiumin ja fosforin puutteellisesta imeytymisestä.

Lisäksi D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa. Sen on havaittu edistävän immuunipuolustusta ja mahdollisesti auttavan ehkäisemään tulehduksia sekä tartuntatauteja, mukaan lukien hengitystieinfektiot.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä D-vitamiinitaso voi vähentää flunssan sekä muiden hengitystieinfektioiden riskiä.

D-vitamiinin on myös havaittu vaikuttavan sydän- ja verisuoniterveyteen ja mielialaan. Sen puutos on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin kehittää sydän- ja verisuonisairauksia sekä mielialahäiriöitä, kuten masennusta. Vaikka D-vitamiinin suora vaikutus näihin sairauksiin kaipaa vielä lisätutkimuksia, on selvää, että sen merkitys yleiselle terveydelle ja hyvinvoinnille on huomattava.

D-vitamiinin luonnolliset lähteet

D-vitamiini on ainutlaatuinen vitamiini, sillä ihmiset voivat saada sitä sekä ravinnosta että auringonvalosta. Auringonvalo on merkittävin D-vitamiinin lähde: kun UV-säteet osuvat iholle, ne käynnistävät kemiallisen reaktion, joka tuottaa D-vitamiinia. Prosessi on tehokkaimmillaan kesäkuukausina, kun aurinko paistaa korkealta ja ihmiset viettävät pidempiä aikoja ulkosalla.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että sijainti, vuodenaika, ihon pigmentti ja auringolta suojautuminen voivat vaikuttaa D-vitamiinin muodostumiseen iholla. Siksi monilla alueilla, erityisesti pohjoisilla leveysasteilla, D-vitamiinin saanti auringosta vähenee merkittävästi syksy- ja talvikuukausina​​.

D-vitamiinin saanti auringosta on yksilöllistä: Siksi onkin tärkeää mittauttaa D-vitamiiniarvot säännöllisesti.

Ravinnosta D-vitamiinia saadaan pääasiassa rasvaisista kaloista, kuten lohesta, makrillista ja sardiineista. Myös munankeltuaiset, maksat sekä D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten jotkin maitotuotteet, kasvimaidot tai aamiaismurot ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. 

Kasviperäinen D-vitamiini eli D2-vitamiini löytyy joistakin sienistä, mutta yleisesti ottaen kasviperäisistä lähteistä D-vitamiinin saanti on haastavampaa.

Siksi juuri kasvissyöjien ja vegaanien on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiinsa ja tarvittaessa käyttää ravintolisiä​​​​.

Vaikka D-vitamiinia on mahdollista saada luonnollisista lähteistä, monien ihmisten on vaikea saavuttaa riittävää D-vitamiinitasoa pelkästään ruoan ja auringonvalon avulla. Tämä pätee erityisesti niille, jotka asuvat korkeilla leveysasteilla, viettävät paljon aikaa sisätiloissa tai käyttävät runsaasti aurinkosuojaa. Lisäksi iän myötä ihon kyky tuottaa D-vitamiinia vähenee, mikä lisää vanhempien aikuisten riippuvuutta ravinnosta tai ravintolisistä saatavasta D-vitamiinista.

D-vitamiinin saantisuositukset ja tarve

D-vitamiinin saantisuositukset korostavat tasapainoa tarpeen ja turvallisuuden välillä, pyrkien varmistamaan riittävän saannin ilman yliannostuksen riskiä.

Suomalaisille suositellaan yleensä 10 mikrogrammaa (μg) D-vitamiinia päivässä aikuisille ja lapsille. Yli 75-vuotiaiden suositellaan nauttivan 20 μg päivässä, sillä vanhemmilla ihmisillä D-vitamiinin muodostus ihossa vähenee ja tarve kasvaa​​.

Tutkimukset osoittavat, että monilla ihmisillä (erityisesti pohjoisemmilla leveyspiireillä) on vaikeuksia saavuttaa suositeltu D-vitamiinitaso pelkästään ravinnosta ja auringonvalosta.

Tämä pätee varsin hyvin Suomen talveen, jolloin auringonvalo on niukkaa ja D-vitamiinin luontainen muodostuminen iholla minimissään. D-vitamiinilisien käyttö on suositeltavaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville, kuten ikäihmisille, lapsille, raskaana oleville ja imettäville naisille, sekä niille, jotka eivät saa riittävästi D-vitamiinia ruokavaliostaan​​​​​​.

On tärkeää huomioida, että D-vitamiinin tarve voi vaihdella yksilöllisesti, riippuen muun muassa iästä, elämäntilanteesta, ihon luonnollisista ominaisuuksista, auringonvalon saannista ja erityisistä terveydentilanteista.

Siksi D-vitamiinin saantisuosituksia tutkitaan ja päivitetään säännöllisesti, jotta ne vastaavat parhaalla mahdollisella tavalla väestön tarpeita ja uusinta tieteellistä näyttöä​​.

D-vitamiinitasojen seuranta

D-vitamiinitason voi selvittää verikokeella, joka mittaa 25-hydroksi-D-vitamiinin pitoisuutta, eli D-vitamiinin tärkeintä varastomuotoa elimistössä. Verikoe antaa tarkan D-vitamiinitilanteesta: Onko taso normaali, koholla vai liian alhainen​​?

Mittauksen avulla on mahdollista tunnistaa D-vitamiinin puutos, joka on monella tapaa haitallista ihmisen terveydelle. Puutosoireita voivat olla muun muassa heikentynyt immuunivaste, lisääntynyt infektioiden riski, luuston pehmeneminen sekä osteoporoosi pitkällä aikavälillä. 

D-vitamiinitason seuranta on tärkeää myös D-vitamiinilisää käyttäville henkilöille, jotta voidaan varmistaa, että saanti on riittävää mutta ei myöskään liiallista. Vaikka  D-vitamiinin yliannostus on harvinaista, mutta suurien annosten pitkäaikainen käyttö voi johtaa liiallisen kalsiumin kertymiseen veressä, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia.

Ennen vitamiinilisän käytön aloitusta kannattaakin tarkistaa vitamiinitaso, jotta annostus voidaan säätää sekä turvalliselle että tehokkaalle tasolle​​.

Terveysalan ammattilaiset voivat auttaa tulkitsemaan mittaustuloksia ja antamaan suosituksia D-vitamiinin saannin optimoimiseksi, olipa kyse sitten ruokavaliomuutoksista, optimaalisesta annostuksesta tai oikeiden valmisteiden valinnasta.

D-vitamiini lapsille

D-vitamiini on erityisen tärkeä lapsille, sillä se edistää luuston ja hampaiden terveellistä kehitystä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Lapsuusiässä riittävä D-vitamiinin saanti on välttämätöntä, jotta voidaan ehkäistä riisitaudin kaltaisia sairauksia, jotka johtuvat D-vitamiinin puutteesta.

Lapsille suositellaan D-vitamiinilisää heti syntymästä alkaen, erityisesti pohjoisissa maissa, joissa auringonvalon määrä talvikuukausina on vähäistä. Lapsen kasvaessa ja ruokavalion laajentuessa D-vitamiinin saanti varmistetaan monipuolisella ruokavaliolla sekä mahdollisesti jatkamalla D-vitamiinilisän käyttöä lääkärin suosituksen mukaan.

Valittaessa lapsille sopivaa D-vitamiinilisää suosi valmisteita, jossa on mahdollisimman vähän täyte- ja makeutusaineita. Myös rasvapohjaisia tuotteita tulee välttää, sillä niiden on havaittu aiheuttavan vatsavaivoja varsinkin vauvaikäisille.

Usein kysyttyä D-vitamiinista

Mikä on paras D-vitamiini?

Parhaan D-vitamiinin valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista. D3-vitamiini (kolekalsiferoli) imeytyy yleensä parhaiten, ja sitä suositellaan usein tehokkaimmaksi tavaksi nostaa D-vitamiinitasoja.

Mikä D-vitamiini imeytyy parhaiten?

D3-vitamiini (kolekalsiferoli) on tutkitusti tehokkain muoto nostamaan D-vitamiinitasoja veressä, joten se imeytyy parhaiten verrattuna D2-vitamiiniin (ergokalsiferoli).

Onko kaupan vitamiinit yhtä hyviä kuin apteekin?

Laadukkaita D-vitamiinivalmisteita löytyy sekä kaupoista että apteekeista. Tärkeintä on valita luotettavan valmistajan tuote, joka sisältää riittävästi D-vitamiinia laadukkaassa muodossa.

Onko D3 sama kuin D-vitamiini?

D3-vitamiini on yksi D-vitamiinin muodoista, joka tunnetaan myös nimellä kolekalsiferoli. Se on luonnollinen muoto, jota ihminen saa auringonvalosta ja tietyistä elintarvikkeista.

Miten D-vitamiinin puutos vaikuttaa terveyteen?

D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa luuston pehmenemistä (osteomalasia aikuisilla, riisitauti lapsilla), lihasheikkoutta ja lisää riskiä monille sairauksille, kuten autoimmuunisairaudet ja tietyt syövät. Pitkäaikainen puutos voi myös lisätä osteoporoosin riskiä.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen päivässä?

Suositeltu päivittäinen saanti vaihtelee iän, elämäntilanteen ja terveydentilan mukaan. Yleisesti aikuisille suositellaan 10-20 mikrogrammaa päivässä, mutta tarve voi olla suurempi tietyissä olosuhteissa, kuten raskauden aikana tai vanhuudessa.

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

Kyllä, D-vitamiinin yliannostus on mahdollista, erityisesti suurten ravintolisäannosten myötä. Se voi johtaa hyperkalsemiaan, joka on korkea kalsiumpitoisuus veressä ja voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten munuaiskiviä ja munuaisten vajaatoimintaa.

Miten voin tietää, onko minulla D-vitamiinin puutos?

D-vitamiinin puutos voidaan todeta verikokeella, joka mittaa 25-hydroksi-D-vitamiinin tasoa. Jos epäilet puutosta, keskustele lääkärin kanssa sopivista toimenpiteistä.

Voiko D-vitamiini auttaa ehkäisemään flunssaa?

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että riittävä D-vitamiinitaso voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään flunssaa ja muita hengitystieinfektioita, mutta tulokset vaihtelevat ja lisätutkimuksia tarvitaan.

Onko D-vitamiinin lähteillä eroa?

Kyllä, D-vitamiinia saadaan kahdessa päämuodossa: D2 (ergokalsiferoli), jota löytyy kasvilähteistä ja tietyistä sienistä, ja D3 (kolekalsiferoli), joka on eläinperäinen ja muodostuu myös iholla auringonvalon vaikutuksesta. D3-muoto on yleisesti tehokkaampi nostamaan veren D-vitamiinitasoja.