D-vitamiini

Aseta nousevaan järjestykseen
 1. Minisun Oliiviöljykapseli 50 mikrog 150 kpl
  Rating:
  100%
  17,00 €
 2. Minisun D-Vitamiini 100 mikrog 90 purutabl
  Rating:
  90%
  16,30 €
 3. Minisun Oliiviöljykapseli 100 mikrog 100 kpl
  Rating:
  80%
  17,00 €
 4. Minisun D-Vitamiini 50 mikrog purutabl 200 kpl
  Rating:
  100%
  21,80 €
 5. Minisun D-Vitamiini 20 mikrog 300 purutabl
  Rating:
  100%
  20,20 €
 6. Minisun D-vitamiini 20 mikrog Metsämansikka 200 tabl
  15,20 €
Aseta nousevaan järjestykseen

D-vitamiini

D-vitamiini on elintoiminnalle välttämätön vitamiini, jota syntyy iholle auringonvalossa. Sitä saa myös ravinnosta; ollakseen mahdollisimman tehokasta, sitä tulisi saada sekä auringosta että ravinnosta.

D-vitamiinilla on monta elintärkeää tehtävää. Se tukee kalsiumin imeytymistä, ylläpitää vireyttä, tukee vastustuskykyä, säätelee veren sokeripitoisuutta, ja parantaa unen laatua. Se myös auttaa ehkäisemään niin kutsuttua kaamosmasennusta, mikä johtuu pohjoisen pallonpuoliskon pimeistä talvista. Lisäksi D-vitamiini pitää huolta hermoston toiminnasta ja tukee esimerkiksi aivotoimintaa.

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen?

D-vitamiinia on vaikea saada tarpeeksi ravinnosta, mutta jo muutama minuutti auringonvalossa täydentää tehokkaasti varastoja. Varsinkin talvella suomalaisille on hyvin suositeltavaa käyttää D-vitamiinivalmisteita. Aikuisille suositeltava päivittäinen D-vitamiiniannos on 10 mikrogrammaa, ja tarvittaessa toiset 10 esimerkiksi talvella. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramma päiväannosta tukemaan kalsiumin imeytymistä ja ehkäisemään osteoporoosia.

D-vitamiinin yliannostus on hyvin harvinaista, ja johtuu vain ravintolisän liiallisesta käytöstä. Noudata aina tuoteselosteen ohjeita.

Miten tunnistan D-vitamiinin puutteen?

D-vitamiinin puutteen oireita ovat muun muassa unihäiriö, mielialan lasku ja alakuloisuus, muistin ja oppimisen heikentyminen, kalsiumin huono imeytyminen, ja väsymys. Se voi myös altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille. D-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää jos olet raskaana, ylipainoinen, kasvissyöjä tai vegaani, tai tummaihoinen ihminen pohjoisessa.