D-vitamiini

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 133

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 133

Tilaamasi tuotteet

Mitä D-vitamiini on ja mihin se vaikuttaa?

D-vitamiini on elintoiminnalle sekä lasten kasvulle ja kehitykselle tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy iholle auringonvalossa. Sitä saa myös ravinnosta; ollakseen mahdollisimman tehokasta, sitä tulisi saada sekä auringosta että ravinnosta.

D-vitamiinilla on monta elintärkeää tehtävää:

  • Tukee kalsiumin imeytymistä, tärkeää luuston terveyden kannalta
  • Ylläpitää vireyttä 
  • Tukee vastustuskykyä
  • Säätelee veren sokeripitoisuutta
  • Pitää huolta hermoston toiminnasta ja tukee esimerkiksi aivotoimintaa.
  • Parantaa unen laatua ja auttaa ehkäisemään niin kutsuttua kaamosmasennusta, mikä johtuu pohjoisen pallonpuoliskon pimeistä talvista.

 

D-vitamiini ravinnosta

  1. Kala, ravintoaineista kala sisältää luontaisesti eniten D-vitamiinia. Parhaiten D-vitamiinia saa ankeriaasta ja nahkiaisesta, joissa D-vitamiinia on jopa 25 µg/100 g. Myös tutummat kotimaiset kalat, kuten siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat erinomaisia D-vitamiinin lähteitä (13–22 µg/100 g). D-vitamiinia on myös kalan mädissä, noin 10 µg/100 g.

  2. Kananmuna, yhdessä kanan­munassa on noin 1,3 µg D-vitamiinia.

  3. Maksa, D-vitamiinia saa myös maksasta. Eniten D-vitamiinia sisältävät sian ja naudan maksa (noin 1 µg/100 g).

  4. Sienet, sienissä on kasviperäistä D2-vitamiinia. Kotimaisista metsä­sienistä suppilovahverot sisältävät eniten D-vitamiinia, sitä on peräti­ ­15 µg/100 g. Myös kantarelleista ja kangasrouskuista saa D-vitamiinia noin 6 µg/100 g.

Maitotuotteet, Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin, lukuun ottamatta joitain luomu- ja tilamaitoja. Maidossa D-vitamiinia on valmisteesta riippuen 1–2 µg/dl ja rasvalevitteissä 20 µg/100 g.

Lue artikkelimme: Mikä on paras D-vitamiini juuri minulle?

Kuinka paljon D-vitamiinia aikuinen tarvitsee?

D-vitamiinia on vaikea saada tarpeeksi ravinnosta, mutta jo muutama minuutti auringonvalossa täydentää tehokkaasti varastoja. Varsinkin talvella suomalaisille on hyvin suositeltavaa käyttää D-vitamiinivalmisteita. 

Aikuisille suositeltava päivittäinen D-vitamiiniannos on 10 mcg, ja tarvittaessa toiset 10 esimerkiksi talvella. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrog vuorokaudessa tukemaan kalsiumin imeytymistä ja ehkäisemään osteoporoosia. 

Vahvoja 50 mcg tai 100 mcg vahvuuksia lääkäri saattaa suositella etenkin, jos D-vitamiiniarvo ovat alhaiset.

 

Kuinka paljon D-vitamiinia lapsille?

Lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille suositellaan käytettäväksi D-vitamiinilisää kahden viikon ikäisestä aina 18-vuotiaaksi asti. Kaksivuotiaaksi asti D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja siitä eteenpäin 7,5 µg vuorokaudessa

 

Sopiva D-vitamiini lapselle

D-vitamiinilisää on saatavilla eri muodoissa. Esimerkiksi D-vitamiinisuihke ja -tipat ovat käteviä lapsilla. Lasten d-vitamiini on usein myös hyvänmakuinen. Eri makuisia D-vitamiinitabletteja taas on saatavilla apteekista laaja valikoima.

Lasten monivitamiini voi olla myös hyvä D-vitamiini lähde ja siitä lapsi saa myös muita tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

Tutustu lasten D-vitamiinilisiin tästä

 

D-vitamiini ja raskaus

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen sekä vauvan luuston kehittymiseen ja kasvuun raskaus- ja imetysaikana. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala sekä vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit.

Raskaana olevilla naisilla D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa kaikille äideille ympäri vuoden, ruokavaliosta riippumatta. Ensisijaisesti suositellaan D-vitamiinia D3-muodossa. Katso tästä D3-vitamiinit.

 

Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiineilla

Tärkein D-vitamiinin saantimuoto on luonnollinen D3-vitamiini eli kolekalsiferoli. Samaa kolekalsiferolia syntyy runsaasti ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB-säteily) vaikutuksesta. Ennen vanhaan kolekalsiferolia kutsuttiin eläinperäiseksi D-vitamiiniksi, koska sitä saatiin ja osattiin valmistaa vain eläinperäisistä lähteistä (kala ja lampaanvilla). Nykyään tämä ei enää pidä paikkaansa ja D3-vitamiinia osataan valmistaa myös kasviperäisestä lähteestä (jäkälä).

 

Toinen vähemmän tärkeä D-vitamiinin saantimuoto on D2-vitamiini eli ergokalsiferoli. Eräät kasvit tuottavat pieniä määriä ergokalsiferolia. Ennen vanhaan ergokalsiferolia kutsuttiin kasviperäiseksi D-vitamiiniksi ja kasvissyöjät ja vegaanit käyttivät sitä, koska kasviperäistä D3-vitamiinia ei ollut vielä saatavilla.

 

Tutustu tästä vegaanisiin D-vitamiineihimme.

 

Miten tunnistan D-vitamiinin puutteen?

D-vitamiinin puutoksen oireita ovat muun muassa unihäiriöt, mielialan lasku ja alakuloisuus, muistin ja oppimisen heikentyminen, veren kalsiumpitoisuuden lasku, ja väsymys. D-vitamiinin puutos voi myös altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille. D-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää jos olet raskaana, ylipainoinen, kasvissyöjä tai vegaani, tai tummaihoinen ihminen pohjoisessa.

 

Voiko D-vitamiinia saada yliannostuksen?

D-vitamiini yliannostus on hyvin harvinaista. D-vitamiinin yliannostuksen voi saada jos D-vitamiinilisää nautitaan säännöllisesti huomattavan suuria määriä. Noudata aina tuoteselosteen ohjeita. Sopivaa D-vitamiinin saantia voi myös testata.

 

D-vitamiinimittaus

D-vitamiinitason voi mittauttaa laboratoriotutkimuksella. Myös kotikäyttöön on saatavilla testejä, joilla voi seurata riittävän d-vitamiinin saannin. 

D-vitamiinin mittaus kotona tehdään ottamalla verinäyte sormenpäästä ja tulos on luettavissa 15 min kuluttua.