Sinkki on elimistölle tärkeä hivenaine, jota on pääasiassa saadaan päivittäin ravinnon kautta. Sinkkilisäravinteen käyttö on kuitenkin monesti hyvä valinta, sillä sillä on todettu olevan mm. immuunipuolustuksen, luuston ja ihon uusiutumista edistäviä ominaisuuksia. Paras sinkkivalmiste löytyy eri vaihtoehtoja tutkimalla ja kokeilemalla.

Sinkin imeytyminen riippuu monista eri tekijöistä, kuten sinkin muodosta, annoksesta ja ruoansulatuskanavan terveydestä. Joitakin sinkin muotoja pidetään yleisesti ottaen paremmin imeytyvinä kuin toisia.

Tässä artikkelissa kerromme yleisimmistä sinkin muodoista ja paljastamme, mitkä sinkin muodot imeytyvät parhaiten. Oppaan avulla löydät sinulle sopivan sinkkivalmisteen.

Mikä on paras sinkki?

Sinkkipikolinaatti imeytyy hyvin, kun taas sinkkiasetaatti tuo nopean avun flunssaan.
Sinkkisitraatti puolestaan tukee kehon vastustuskykyä pidemmällä aikavälillä. Vaihtoehtona on myös tehokkaasti imeytyvä sinkkibisglysinaatti tai harvinaisempi sinkkimonometioniini. Paras sinkki riippuu siitä, mihin tarkoitukseen sinkkiä käytetään. 

Sinkkiasetaatti flunssaan

Kun flunssa iskee, kokeile imeskellä sinkkiasetaattia sisältävää tablettia. Flunssan oireiden selättäjänä toimii nimenomaan sinkkiasetaatti ja juurikin tabletti – esimerkiksi sinkkisitraatti ei tehoa yhtä nopeasti, ja imeskelytablettina otettu sinkkiasetaatti toimii sitoen viruksia nielun limakalvoilla. Tabletin sisältämä sinkki vapautuu ja vaikuttaa juuri siellä, missä sitä tarvitaan.

Aloita sinkkiasetaatin käyttö heti ensimmäisten flunssaoireiden nostaessa päätään. Kun kurkkuun koskee ja olo on vetämätön, suuntaa saman tien sinkkipurkille. Imeskelytabletteja kannattaa pitää kaapissa valmiina etenkin pahimpina flunssakausina. Sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssan kestoa jopa kolmella päivällä, kun sen käytön aloittaa ajoissa eli heti ensioireiden ilmaannuttua. 

Posivil Fluzink imeskelytabletti

Posivil Fluzink imeskelytabletti saa voimansa sinkkiasetaatista. Tabletit sisältävät sinkkiasetaattia, josta vapautuu 10 mg sinkkiä kerta-annoksena suun ja nielun limakalvolle. Tuote on valmistettu Suomessa ja saatavilla on useita eri makuvaihtoehtoja.

Sinkkiasetaatti ja punahattu

Erinomainen kombo on myös sinkkiasetaatti ja echinacea, joka tunnetaan suomalaisittain myös nimellä punahattu. Punahattu-uutteen on sanottu voivan auttaa lyhentämään flunssan kestoa ja lievittämään sen oireita. Se sisältää erilaisia aktiivisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, polyfenoleja ja polysakkarideja, jotka voivat vaikuttaa immuunijärjestelmään.

Molemmilla aineilla, sekä sinkkiasetaatilla että punahattu-uutteella, on oma roolinsa immuunijärjestelmän tukemisessa, ja niitä voidaan käyttää yhdessä.

Vitabalans Echinasinkki

Vitabalans Echinasinkki on miellyttävä imeskelytabletti vastustuskyvyn tueksi. Echinasinkki sisältää auringonhattu-uutetta, acerola-kirsikkauutetta, sinkkiä, anista ja mentolia. Sinkki ja acerolan sisältämä luonnon C-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän toimintaa.

APTEEKKI FluAcute Zinc+

APTEEKKI FluAcute Zinc+ on helppokäyttöinen, sinkkiasetaattia sisältävä suusuihke flunssan oireiden selättämiseen. Makuna ihanan raikas piparminttu. Tuote sisältää myös punahattua. Valmistettu Suomessa.

Sinkkisitraatti pitkäaikaisena puolustajana

Sinkkisitraatti on kehon pitkäaikainen puolustaja: se imeytyy vatsan kautta, ja vahvistaa vastustuskykyä pidemmällä aikavälillä, kun taas vaikkapa sinkkiasetaatti tuo nopean avun flunssan iskiessä. Sinkkisitraattia kannattaakin käyttää ennaltaehkäisevänä valmisteena.

Sinkkisitraatti muodostuu sinkistä ja sitruunahaposta. Sinkkisitraatti tunnetaan yleisesti hyvin imeytyvänä muotona, mikä tarkoittaa sitä, että keho pystyy hyödyntämään siitä saatavan sinkin tehokkaasti. Sinkkisitraatti on yleisesti myös varsin hyvin siedetty sinkin muoto.

Apteq C+D+Sinkki

Apteq C+D+Sinkki on hyvä valinta vastustuskyvyn ylläpitoon. Tämä appelsiinin ja tyrnin makuinen purutabletti sopii koko perheelle. Valmiste sisältää C-vitamiinia, D-vitamiinia sekä sinkkiä. Laktoositon, hiivaton, gluteeniton, soijaton, liivatteeton.

 

Sinkkipikolinaatti on hyvin imeytyvä sinkki

Sinkkipikolinaatti imeytyy hyvin verrattuna muihin sinkin muotoihin. Pikolinaatti on orgaaninen yhdiste, joka voi tehostaa sinkin imeytymistä. Pikolinaattimuoto auttaa sinkkiä imeytymään suolistosta hyvin. Kehon on helpompi hyödyntää orgaaninen sinkkipikolinaattimuoto. Mikäli sinulla on hankaluuksia suoliston hyvinvoinnin kanssa ja ravintoaineiden imeytymisessä on puutteita, sinkkipikolinaatti voi sopia sinulle parhaiten.

Solgar® Sinkkipikolinaatti 

Solgar® Sinkkipikolinaatti on varma valinta. Nimensä mukaisesti se sisältää hyvin imeytyvää sinkkipikolinaattia, joka auttaa tukemaan vastustuskykyä sekä hiusten, ihon ja kynsien terveyttä. Sopii myös herkkävatsaisille. Valmiste on maidoton, gluteeniton, sokeriton, suolaton ja tärkkelyksetön. Solgar käyttää ravintolisissään vain luontaisperäisiä ainesosia.  

Puhdas+ Caps Tuplasinkki Vegekaps

Puhdas+ Caps Tuplasinkki Vegekaps yhdistää kaksi tehokkaasti imeytyvää sinkin muotoa yhteen kapseliin: sinkkipikolinaatti ja sinkkiglukonaatti. Ei sisällä laktoosia, hiivaa eikä gluteenia. Ei sisällä sokeria, suolaa, tärkkelystä, maissia, soijaa eikä makeutusaineita.

Sinkkibisglysinaatti ja sinkkimonometioniini

Sinkkibisglysinaatti on sinkin ja glysiinin muodostama yhdiste, ja monet pitävät sitä erittäin hyvin imeytyvänä sinkin muotona. Se on myös hyvin siedetty eikä yleensä aiheuta vatsavaivoja. Sinkkimonometioniini on aminohapon ja sinkin yhdistelmä. Sinkkimonometioniini voi mahdollistaa sinkin paremman imeytymisen.

Bioteekki Super Sinkki

Bioteekki Super Sinkki on vahva ja hyvin imeytyvä sinkkivalmiste, joka sisältää sinkkibisglysinaattia sekä myös sinkkipikolinaattia. Valmisteen sisältämä kupari varmistaa sinkin ja kuparin tasapainon säilymisen elimistössä. Liiallinen sinkin saanti voi johtaa kuparin puutteeseen, kun taas liiallinen kuparin saanti voi heikentää sinkin imeytymistä. 

Puhdistamo Pharma Tripla Sinkki

Puhdistamo Pharma Tripla Sinkki sisältää kolmea korkealaatuista sinkin muotoa: hyvin imeytyvää sinkkipikolinaattia, -bisglysinaattia ja -monometioniinia, mikä tekee siitä poikkeuksellisen monipuolisen sinkkivalmisteen. Valmisteesta löytyy myös sinkin imeytymistä tehostava B6-vitamiini.

Sinkin imeytyminen

Sinkin saanti ja sen imeytyminen on tärkeää, sillä ihmiskeho ei valmista sinkkiä itse. Sinkkiä täytyy saada ravinnosta ja sen määrä on turvattava tarvittaessa lisäravinteella. Katso seuraavaksi, mitkä tekijät vaikuttavat sinkin imeytymiseen.

  • Ruokavalio: Sinkki imeytyy parhaiten proteiinien ja hiilihydraattien kanssa. Ruokavalion liiallinen määrä kuitua tai fytaatteja (esim. täysjyvätuotteissa ja palkokasveissa) voi estää sinkin imeytymistä.
  • Sinkin muoto: Sinkkipikolinaatti imeytyy usein paremmin kuin muut sinkin muodot. Myös sinkkibisglysinaatti on hyvin imeytyvä sinkki.
  • Ruoansulatuselimistön terveys: Esimerkiksi keliakia tai tulehdukselliset suolistosairaudet voivat vaikuttaa hivenaineiden imeytymiseen.
  • Rauta ja kalsium: Joillain hivenaineilla, kuten raudalla ja kalsiumilla, voi olla heikentävä vaikutus sinkin imeytymiseen.
  • C-vitamiini ja B6-vitamiini: C-vitamiini ja B6-vitamiini edistävät sinkin imeytymistä, jonka vuoksi joissakin sinkkivalmisteissa on valmiina näitä vitamiineja.

Parhaiten imeytyvä sinkki

Mikäli etsit parhaiten imeytyvää sinkkiä, suosittelemme kokeilemaan etenkin sinkkipikolinaattia tai sinkkibisglysinaattia sisältävää valmistetta. Tehokkaasti imeytyviä sinkkivalmisteita ovat muun muassa seuraavat:

Sinkkilisäravinteet – näin löydät sinulle sopivan

Oikean sinkkilisäravinteen valitseminen voi olla hankalaa, sillä vaihtoehtoja on paljon erilaisia. Me Olo-apteekin asiantuntijat haluamme tehdä sen sinulle kuitenkin mahdollisimman helpoksi. Alla olevien seikkojen huomioon ottaminen auttaa sinua valitsemaan sopivan ja laadukkaan sinkkivalmisteen, joka vastaa tarpeitasi ja odotuksiasi. 

Oikean sinkkimuodon löytäminen

Kannattaa valita valmiste, joka sisältää sinkkiä hyvin imeytyvässä muodossa. Hyvin imeytyviä muotoja ovat esimerkiksi sinkkipikolinaatti ja sinkkibisglysinaatti. Mikäli etsit sinkistä apua pahimpiin flunssakausiin, kokeile nopeasti vaikuttavaa sinkkiasetaattia tai kehon pitkäaikaisena puolustajana toimivaa sinkkisitraattia. 

Sinkkiä sopivalla annoksella

Tarkista, että valitsemasi valmiste sisältää sopivan määrän sinkkiä tarpeisiisi nähden. Suositeltu päivittäinen saantisuositus sinkille vaihtelee yleensä 7–11 mg aikuisille, mutta se voi olla enemmän erityisissä tilanteissa tai tiettyjen terveydentilojen vuoksi. Flunssan selättämiseksi on kuitenkin usein syötävä sinkkiä enemmän, jopa 100 mg päivässä.

Kotimaista ja korkealaatuista

Monille meistä kotimaisuus on tärkeää. Valikoimastamme löydät useita Suomessa valmistettuja sinkkivalmisteita. Tarkista myös valmisteen lisäaineet ja täyteaineet. Pyri valitsemaan valmiste, joka sisältää mahdollisimman vähän ylimääräisiä aineita ja täyteaineita. Joissakin tapauksissa voi olla hyödyllistä valita valmiste, joka sisältää esimerkiksi C-vitamiinia tai B6-vitamiinia, jotka voivat auttaa sinkin imeytymisessä.

Sinkkiä saa tablettina, suihkeena ja poreena

Onko valintasi kenties sinkkiasetaattia sisältävä tabletti, mustaherukanmakuinen suusuihke vaiko vadelmainen poretabletti? Myös esimerkiksi kuumajuomajauhe on kätevä tapa nauttia annos sinkkiä lämpimässä kupillisessa. Sinkkiä on saatavilla monenlaisessa muodossa, joista löytyy jokaisen arkeen sopiva – niin aikuisille kuin lapsillekin. 

Katso kaikki sinkkivalmisteet täältä.