Verenpainemittari on tärkeä joka kodin apuväline, joka auttaa seuraamaan omaa terveydentilaa sekä tunnistamaan mahdolliset riskit hyvissä ajoin. Kohonnut verenpaine on yksi suomalaisten yleisimmistä terveysongelmista, ja siksi verenpainemittarin käyttö on elintärkeää riskien minimoimiseksi henkilöillä, joilla on todettu tai epäillään kohonnutta verenpainetta.

Investoimalla laadukkaaseen verenpainemittariin keräät luotettavia ja vertailukelpoisia mittaustuloksia myös kotioloissa.

Tässä artikkelissa laitamme vertailuun Olo-apteekin valikoiman suosituimmat verenpainemittarit sekä jaamme vinkkejä oikean mallin valintaan sekä oikeaoppiseen kotimittaukseen.

Otamme vertailussa huomioon eri kategoriat ja hintaluokat auttaaksemme sinua löytämään juuri itsellesi sopivimman mallin, joka vastaa tarpeitasi ja budjettiasi.

Vinkit parhaan verenpainemittarin valintaan

Verenpainemittareita on tarjolla laidasta laitaan eri hintaisina ja erilaisilla ominaisuuksilla. Ei siis ole ihme, että ostovaiheessa voikin yllättää valinnanvaikeus.

Ennen varsinaisia laitevertailuja jaamme muutamia vinkkejä ja seikkoja, joita ottaa huomioon ennen ostopäätöstä.

Budjetti

Laadukkaiden verenpainemittarien hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta jopa 250 euroon. Kun mietit budjettiasi, on tärkeää muistaa, että laadukkaammat ja luotettavammat laitteet maksavat usein hieman enemmän, mutta ovat pitkällä aikavälillä hintansa arvoisia.

Ominaisuudet

Nykyaikaisissa mittareissa on monia hyödyllisiä toimintoja, kuten EKG ja eteisvärinän mittaus, jotka tarjoavat kliinistä lisätietoa sydämesi terveydestä verenpaineen lisäksi. Jos sinulla on erityisiä terveydellisiä huolenaiheita tai haluat seurata terveyttäsi entistä tarkemmin, nämä lisäominaisuudet voivat olla investoinnin arvoisia.

Ranne- vai mansettimalli?

Kotikäyttöön tarkoitettuja verenpainemittareita on kahden mallisia: mansettimallisia sekä rannemalleja. Mansettimittarit tarjoavat usein tarkempia mittaustuloksia, kun taas rannemallit ovat helppokäyttöisempiä ja helpompia ottaa mukaan matkalle. Jos olkavarteen kiinnitettävän mallin ympärysmitta ei olisi sinulle riittävä, on rannemittari silloin usein hyvä vaihtoehto. 

Jos matkustat paljon ja haluat seurata verenpainetta myös reissun päällä, on laadukas rannemalli loistava vaihtoehto. Kotikäyttöön kannattaa hankkia laadukas mansettimalli, joka takaa luotettavat tulokset joka mittauksella.

Käyttötarve

Jos tarvitset verenpainemittarin säännölliseen, päivittäiseen käyttöön, kannattaa panostaa luotettavuuteen ja käyttömukavuuteen. Toisaalta, jos mittaat verenpainettasi harvemmin, voi keskihintainen perusmalli olla fiksuin valinta.

Muista: Apteekkituotteet ja tunnettujen valmistajien mallit ovat usein luotettavin valinta. Halvemmat markettituotteet voivat antaa vaihtelevia mittaustuloksia sekä olla vaikeita ja monimutkaisia käyttää.

Paras verenpainemittari: Olo-apteekin suositukset 

Uusi huippumalli: Omron M7

Omron M7 Intelli IT on lippulaivamalli, joka tarjoaa äärimmäisen tarkan ja luotettavan verenpaineen mittauksen. M7 mahdollistaa tulosten seurannan mobiilisovelluksen kautta, mikä tekee laitteesta erittäin käyttäjäystävällisen. Mittari on varustettu Intelli Wrap -mansetilla, joka mahdollistaa tarkat mittaukset, vaikka mansetti olisikin asetettu väärin.

  • Mahdollistaa verenpainetulosten seurannan mobiilisovelluksen kautta.
  • Intelli Wrap -mansetti takaa tarkat tulokset.
  • Helppokäyttöinen ja luotettava lippulaivamalli.
  • Markkinajohtaja alalla

Koe Omron M7

Varma ja luotettava valinta: Omron M2

Omron M2 on tutkitusti luotettava verenpainemittari, joka yhdistää helppokäyttöisyyden ja tarkkuuden. Sen Intellisense™-teknologia takaa käyttömukavuuden estämällä mansetin liikatäytön. Laite sisältää 21 muistipaikkaa, sekä selkeän graafisen näytön tulosten helppoon tarkasteluun. M2 ilmoittaa myös epäsäännöllisestä sykkeestä.


Omron M2:n erikoisuus on sen kyky ilmoittaa oikein kiinnitetystä mansetista, mikä varmistaa luotettavat mittaustulokset. M2 on hyvä vaihtoehto kotikäyttöön, tarjoten mielenrauhaa ja luotettavaa seurantaa verenpaineen tehokkaaseen hallintaan.

  • Intellisense™-teknologia: Mukava käyttää, estää mansetin liikatäytön.
  • Muistitoiminto joka tallentaa jopa  21 mittauksen tulokset.
  • Selkeä näyttö helpottaa tulosten lukemista.
  • Epäsäännöllisen sykkeen havaitseminen
  • Mansetin asennon tarkastus varmistaa tarkan mittaustuloksen.
  • Kliinisesti validoitu: Luotettavuus ja tarkkuus varmistettu laboratorio-olosuhteissa.

Tutustu tarkemmin Omron M2- verenpainemittariin

Paras edullinen verenpainemittari: Breuer BC28

Beurer BC28 on edullinen, kätevä ja täysin automaattinen rannemittari, joka mittaa verenpaineesi ja sykkeesi nopeasti ja vaivattomasti. Sen suuri, helppolukuinen näyttö ja väritaulukko tekevät tulosten seuraamisesta helppoa.

Lisäksi BC28 varoittaa mahdollisista rytmihäiriöistä sekä tallentaa mittaustuloksia, jotta voit seurata verenpaineesi kehitystä ajan myötä. Laite toimii paristoilla ja mukana tulee näppärä kuljetuslaukku, mikä tekee siitä ihanteellisen matkakumppanin. Laitteen käyttö on yksinkertaista, mikä tekee siitä loistavan valinnan päivittäiseen terveyden seurantaan.

  • Täysin automaattinen: Helppo ja nopea verenpaineen ja sykkeen mittaus.
  • Suuri ja helppolukuinen näyttö
  • Varoittaa mahdollisista rytmihäiriöistä
  • Mittaustulosten tallennus mahdollistaa verenpaineen helpon.
  • Langaton laite on helppo napata matkalle mukaan
  • Käyttäjäystävällinen: Sopii päivittäiseen terveyden seurantaan.

Tutustu tarkemmin Breuer B226 -verenpainemittariin

Laajat ominaisuudet kohtuuhintaan: Apteq Q5

Apteq Q5 on edistyksellinen olkavarsiverenpainemittari, joka erottuu kilpailijoistaan rytmihäiriöiden tarkalla tunnistuksella. Se kykenee tunnistamaan eteisvärinän ja rytmihäiriöt, mikä on tärkeä lisäetu, sillä ne ovat merkittäviä riskitekijöitä vakaville sairauksille.

Mittari on suunniteltu tarjoamaan nopean ja helpon tavan verenpaineen seurantaan, ja sen kliinisesti validoitu PARR-toiminto tekee siitä luotettavan työkalun terveyden seurantaan.

  • Tarkka rytmihäiriöiden tunnistus.
  • Tunnistaa eteisvärinän ja lisälyönnit.
  • Kliinisesti validoitu PARR-toiminto.
  • Helppokäyttöinen ja nopea mittaus.

Tutustu tarkemmin Apteq Q5 -verenpainemittariin

Keskihintainen rannemalli: Breuer BC54

Beurer BC54 BT on moderni rannemallinen verenpainemittari, joka yhdistää helppokäyttöisyyden ja modernin teknologian. Mallin erottaa kilpailijoistaan erityisesti Bluetooth Smart® -teknologia, jonka ansiosta mittaustulokset voidaan siirtää langattomasti mobiililaitteille. Lisäksi laitteessa on rytmihäiriöiden tunnistus, joka varoittaa mahdollisista poikkeavuuksista.

Mittari tallentaa tulokset kahdelle käyttäjälle, tarjoten 60 muistipaikkaa kummallekin, mikä mahdollistaa pitkäaikaisen seurannan. Mukana tulevat myös paristot ja säilytyskotelo, mikä tekee laitteesta käytännöllisen valinnan matkoille.

  • Bluetooth-yhteys mobiililaitteisiin
  • Rytmihäiriöiden tunnistus
  • Kaksi käyttäjäprofiilia, 60 muistipaikkaa kummallekin
  • Mukana säilytyskotelo ja paristot

Tutustu tarkemmin Breuer BC54 -verenpainemittariin

Monipuolinen Premium-malli: Withings BPM Core

Withings BPM Core on monipuolinen verenpainemittari, joka tarjoaa paitsi tarkan verenpaineen mittauksen myös EKG-mittauksen ja digitaalisen stetoskoopin sydänsairauksien varhaiseen tunnistamiseen. Laite mahdollistaa saumattoman terveystietojen seurannan ja jakamisen lääkärin kanssa Health Mate -sovelluksen kautta. Tämä älykäs mittari on suunniteltu tarjoamaan kattava arviointi sydämen terveydestä kotioloissa, ja sen pitkäkestoinen akku tekee siitä käytännöllisen valinnan päivittäiseen käyttöön.

  • Kattava terveystiedon seuranta (verenpaine, EKG, digitaalinen stetoskooppi).Saumaton tietojen synkronointi ja jakaminen Health Mate -sovelluksen kautta.
  • Hiljainen ja mukava käyttää
  • FDA/CE lääketieteellinen hyväksyntä, mikä takaa laitteen luotettavuuden ja tarkkuuden.

Tutustu tarkemmin Withings BPM Core -verenpainemittariin

Älykäs Bluetooth-mittari: Microlife BP B6 Connect

Microlife BP B6 Connect on huipputeknologialla varustettu verenpainemittari, joka tarjoaa eteisvärinän ja epäsäännöllisen sykkeen havainnoinnin, tuoden lisäarvoa verenpaineen seurantaan. AFIBsens- ja MAM-teknologiat takaavat tarkkuuden ja luotettavuuden mittaustuloksissa. Mittari on yhteensopiva Microlife Connected Health+ -sovelluksen kanssa, mikä mahdollistaa mittaustietojen helpon seuraamisen ja analysoinnin.

  • Tarkka eteisvärinän ja epäsäännöllisen sykkeen havainnointi.
  • AFIBsens- ja MAM-teknologiat takaavat tarkan mittauksen.
  • Yhteensopivuus Microlife Connected Health+ -sovelluksen kanssa helppoon datan seurantaan.
  • Soveltuu erinomaisesti käyttäjille, jotka arvostavat tarkkuutta ja teknologiaa terveyden seurannassa.

Tutustu tarkemmin Microlife BP B6 Connect -verenpainemittariin

 

Miten verenpainemittari toimii?

Kotikäyttöön tarkoitetut verenpainemittarit tarjoavat helpon ja nopean tavan seurata verenpainetta omassa rauhassa. Ne koostuvat kahdesta pääosasta: mansetista ja itse mittauslaitteesta.

Mansetti kiedotaan olkavarren ympärille suunnilleen sydämen korkeudelle. Mittausprosessi alkaa, kun mansettiin pumpataan ilmaa, jolloin verenkierto kädessä estyy tilapäisesti. Tämä on merkki siitä, että mansetti on tarpeeksi tiukka ja valmis mittaukseen.

Kun mansetin paine on nostettu riittävän korkeaksi, se alkaa hitaasti laskea. Mittarin teknologia tunnistaa, milloin veri alkaa jälleen virrata verisuonissa – tämä hetki merkitsee systolista painetta, joka on verenpaineen korkein arvo sydämen lyönnin aikana.

Mittari seuraa tarkkaan veren virtauksen muutoksia mansetin paineen laskiessa. Kun veren virtaus muuttuu vähemmän katkonaiseksi ja lopulta täysin normaaliksi, mittari rekisteröi diastolisen paineen, eli matalimman paineen sydämen lyöntien välillä.

Näiden kahden arvon – systolisen ja diastolisen paineen – mittauksen ansiosta saadaan tarkka kuva verenpaineen tasosta. Mittarit näyttävät tulokset selkeästi digitaalisella näytöllä, jolloin käyttäjä voi helposti seurata verenpaineen muutoksia ja kirjata mittaustulokset ylös.

Edistyneimmissä malleissa laite kirjaa tulokset ylös tai lähettää ne Bluetoothin välityksellä suoraan älypuhelinsovellukseen. Modernin teknologian ansiosta verenpaineen aktiivinen seuraaminen on entistä helpompaa.

Miksi kannattaa hankkia verenpainemittari?

Verenpaineen kotiseuranta on ensiarvoisen tärkeää, varsinkin jos sinulla on historiaa joko kohonneesta tai madaltuneesta verenpaineesta. Kuitenkin, verenpaineen säännöllinen seuraaminen ei ole koskaan pahaksi, vaikka verenpainearvoissa ei olisi havaittu mitään poikkeavaa. Korkea verenpaine on valtava riskitekijä, johon tärkeää reagoida ajoissa esimerkiksi elämäntapa- tai ruokavaliomuutoksilla

Kotimittaus voi toisinaan tuoda jopa realistisempia mittaustuloksia – ottaen huomioon monilla ihmisillä esiintyvän valkotakkikammon. On täysin normaalia, että lääkärin vastaanotolla verenpainemittaus voi jännittää, jolloin mittari näyttää normaalia korkeampia arvoja.

Kotisohvalla mittaus mahdollistaa täydellisen rentoutumisen ennen mittausta, varsinkin jos säännölliset mittaukset muodostuvat tavaksi. Mittaukseen tottuu ajan myötä, eikä toimenpide enää jännitä tai aiheuta piikkejä mittaustuloksissa.

Ohjeet kotimittaukseen: Näin varmistat parhaat mittaustulokset

Ennen mittausta

Ennen mittausta istu rauhalliseen paikkaan ja rentoudu. Vältä raskasta liikuntaa, tupakointia tai kofeiinin nauttimista noin puolta tuntia ennen mittausta. Istu mukavassa mutta ryhdikkäässä asennossa ja vältä puhumista. Ennen mittausta on suositeltavaa istua paikoillaan parisen minuuttia, jotta sydämen rytmi tasaantuu ja koet olosi täysin rentoutuneeksi.

Aseta mansetti paikoilleen

Kiedo mansetti paljaan olkavarren ympärille noin 2-3 cm kyynärpään yläpuolelle suurinpiirtein sydämen korkeudelle. Mansetin tulisi istua tiukasti, mutta ei liian kireästi.

Käynnistä laite

Kytke verenpainemittari päälle vasta kun olet asettanut mansetin paikalleen. Uudet automaattiset verenpainemittarit käynnistyvät yhdellä napin painalluksella.

Ilman pumppaaminen

Modernit verenpainemittarit pumppaavat ilman mansettiin automaattisesti. Varmista, että mansetti on kiedottu oikein ja että et liikuta kättäsi mittauksen aikana.

Mittaustuloksen odottaminen

Odota, kunnes laite mittaa verenpaineen ja päästää ilman ulos mansetista. Pysy rauhallisena, pidä käsivartesi paikallaan ja vältä puhumista mittauksen aikana.

Seuranta ja mittausten toisto

Jos käyttämäsi laite ei tallenna mittaustuloksia tai lähetä niitä älypuhelinsovellukseen, kirjaa mittaustulokset ylös. Mittaa verenpaine säännöllisesti aamuin ja illoin tasaisten ja vertailukelpoisten tulosten saavuttamiseksi.

Ota huomioon, että verenpaine voi vaihdella päivän aikana eri tilanteissa. Siksi onkin tärkeää mitata verenpaine säännöllisesti ja samanlaisissa olosuhteissa luotettavien tulosten saavuttamiseksi.

Viitearvo Yläpaine Alapaine
Matala Alle 90 Alle 60
Optimaalinen  Alle 120 Alle 80
Normaali Alle 130 Alle 85
Tyydyttävä Alle 140 Alle 90
Hieman koholla Alle 150 Alle 100
Korkea 150-159 100-109
Merkittävästi korkea Yli 160

Yli 110

 

Taulukon lähde: apteq.fi

Yhteenveto - Laadukkaalla verenpainemittarilla ylläpidät terveyttäsi

Laadukas verenpainemittari olisi hyvä löytyä jokaisesta kodista. Säännöllisella verenpaineen seurannalla pysyt kärryillä terveydentilastasi sekä tunnistat mahdolliset riskit hyvissä ajoin.

Tässä vertailussa esittelimme viisi suosittua verenpainemittaria Olo-apteekin valikoimasta, joista jokainen kerännyt kiitosta luotettavuudestaan ja tarkoista mittaustuloksistaan. Etsit sitten perusvarmaa vaihtoehtoa, hyvää hinta-laatusuhdetta tai premium-mallia kattavilla ominaisuuksilla, löydät varmasti sopivan vaihtoehdon valikoimastamme.


Tutustu Olo-apteekin verenpainemittareihin

Lue lisää verenpaineesta Sydänliiton sivuilta