Verenpaine on tärkeä terveydentilan mittari, jonka hallinta on tärkeää sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä. Korkea verenpaine (hypertensio) on yleinen terveysongelma, joka voi johtaa vakaviinkin komplikaatioihin, kuten aivoinfarktiin ja sydänkohtaukseen. Matala verenpaine (hypotensio) on hieman harvinaisempi, mutta yhtälailla vaarallinen ongelma, johon tulee kiinnittää huomiota.

Elämäntapamuutokset ja varsinkin ruokavalio ovat suuressa roolissa verenpaineen hallinnassa. Ruokavaliomuutokset ja tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen auttavat madaltamaan verenpainetta ja ylläpitämään perusterveyttä.

Verenpaineen perusteet – Tunnista riskit hyvissä ajoin

Verenpaine kuvaa voimaa, jolla sydän pumppaa verta valtimoiden seinämiin. Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla: systolisella verenpaineella (yläpaine) ja diastolisella verenpaineella (alapaine).

Korkean verenpaineen riskit ovat moninaiset. Se rasittaa sydäntä ja verisuonia, mikä voi ajan myötä johtaa niiden vaurioitumiseen. Kohonnut verenpaine lisää riskiä sairastua sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen, munuaissairauksiin sekä muihin vakaviin terveysongelmiin. Korkea verenpaine voi myös vahingoittaa silmien verisuonia ja heikentää näköä.

Korkean verenpaineen syyt voivat olla moninaiset. Perimällä on merkittävä rooli, mutta myös elämäntavat, kuten ruokavalio, liikunnan puute, ylipaino, huonot yöunet, tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö vaikuttavat merkittävästi verenpaineeseen. Stressi voi myös olla tekijä korkean verenpaineen taustalla.

Verenpaineen viitearvot

VIITEARVO YLÄPAINE ALAPAINE
Matala Alle 90 Alle 60
Optimaalinen Alle 120 Alle 80
Normaali Alle 130 Alle 85
Tyydyttävä Alle 140 Alle 85
Hieman koholla Alle 150 Alle 100
Huomattavasti koholla Alle 160 Alle 110
Vaarallisen koholla Yli 160 Yli 110

Lähde: Apteq.fi

Ruoka-aineiden vaikutukset verenpaineeseen

Eri ruoka-aineiden on havaittu vaikuttavan joko positiivisesti tai negatiivisesti verenpaineeseen. Siksi ruokavalio onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä verenpaineen hallinnassa.

Hedelmät ja kasvikset

Runsaalla kasvisten ja hedelmien syömiselle on havaittu positiivinen vaikutus verenpaineeseen. Ne sisältävät runsaasti kuituja, kaliumia ja magnesiumia, jotka auttavat madaltamaan verenpainetta. Kalium auttaa tasapainottamaan natriumin vaikutuksia verenpaineeseen sekä edistämään verisuonien terveyttä.

Täysjyväviljat

Täysjyväviljat sisältävät runsaasti kuituja, jotka auttamaan hallitsemaan verenpainetta. Kuitu edistää myös sydämen terveyttä.

Rasvat

Rasvan laadulla on merkittävä vaikutus verenpaineeseen. Kovien eli tyydyttyneiden rasvojen sekä transrasvojen runsas käyttö voi nostaa verenpainetta. Kannattaakin valita kovien rasvojen tilalle esimerkiksi oliiviöljyä, rypsiöljyä tai pähkinöitä. Suosi Omega-3-rasvahappoja, joita löytyy rasvaisista kaloista kuten lohesta ja sardiineista. Omega-3 rasvahappoja voidaan nauttia myös lisäravinteena.

Sokeri ja jalostetut hiilihydraatit

Runsas sokerin ja jalostettujen hiilihydraattien käyttö edistää painonnousua ja insuliiniresistenssiä, mikä johtaa verenpaineen kohoamiseen. Esimerkiksi makeiset, virvoitusjuomat sekä vaalea leipä nostavat tunnetusti verenpainetta, joten näitä kannattaa nauttia kohtuudella. 

Suolan merkitys verenpaineen hallinnassa – Eliminoi suurin riskitekijä

Liiallinen suolan saanti on yksi yleisimmistä syistä korkealle verenpaineelle. Ruokasuolan sisältämä natrium sitoo kehossa nestettä, mikä lisää veren tilavuutta ja sitä kautta verenpainetta. Suolan määrän vähentäminen onkin yksi tehokkaimmista keinoista verenpaineen madaltamiseen. Helppo tapa vähentää suolan saantia on suosia terveellistä kotiruokaa valmisruokien ja pikaruoan sijaan, ja kiinnittää huomiota suolan määrään esimerkiksi kaupan leipähyllyllä ja muro-ostoksilla. 

Suolan saantisuositukset

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan suolaa tulisi saada korkeintaan viisi grammaa päivässä. Suurella osalla ihmisistä saantisuositus ylittyy johtuen pikaruoasta, valmisruoasta, prosessoiduista elintarvikkeista sekä suolaisista naposteltavista.

Apteekkarin vinkit suolan vähentämiseen

1. Tarkasta tuotteiden suolapitoisuus

Vertaillessasi tuotteita kiinnitä huomiota niiden pakkausselosteisiin ja suolapitoisuuksiin. Pyri valitsemaan vähäsuolaisempia vaihtoehtoja erityisesti niissä tuotteissa, joita käytät päivittäin. Valitse päiväittäiseen käyttöön leipä, jonka pakkauksesta löytyy maininta “vähemmän suolaa” tai “suolaa vähennetty”. 

2. Käytä vähemmän suolaa ruoanlaitossa

Kokeile suolan sijaan muita mausteita, kuten valkosipulia, mustapippuria, yrttejä tai sitruunamehua. Jos käytät valmiita mausteseoksia, suosi suolattomia vaihtoehtoja. Jos et halua luopua suolasta kokonaan, kokeile vähentää suolan ja liemikuutioiden määrää resepteissä. Noudata tarkkoja mittoja ruoan maustamisessa liiallisen suolan välttämiseksi.

3. Vähennä suolaisia välipaloja

Korvaa sipsit ja suolatut pähkinät terveellisemmillä vaihtoehdoilla kuten tuoreilla hedelmillä tai vihanneksilla. Kokeile esimerkiksi herkullisia dippivihanneksia suolaisten sipsien sijaan.

4. Varo piilosuolaa

Monissa valmisruoissa, säilykkeissä, pikaruoissa ja eineksissä on runsaasti piilosuolaa. Suosi ennemmin itse valmistettua terveellistä kotiruokaa.

DASH-ruokavalio verenpaineen hallinnassa

DASH-ruokavalio, (Dietary Approaches to Stop Hypertension) on suunniteltu auttamaan verenpaineen hallinnassa ja sydänterveyden edistämisessä. Ruokavalion kehittivät Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin tutkijat, ja se on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi alentaa korkeaa verenpainetta sekä parantaa muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Kyseessä ei ole pelkästään verenpaineen alentamiseen tähtäävä dieetti, vaan DASH on kokonaisvaltainen lähestymistapa terveelliseen syömiseen ja elämäntapaan. Se edistää ruokavalion monipuolisuutta ja tasapainoa, mikä tekee siitä helposti noudatettavan ja sovellettavan erilaisiin elämäntyyleihin. Lisäksi DASH-ruokavalion on osoitettu olevan hyödyllinen myös painonhallinnassa ja diabeteksen riskin vähentämisessä.

DASH-ruokavalion noudattaminen voi vaatia totuttelua, erityisesti jos aiempi ruokavalio on sisältänyt runsaasti suolaa, sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja. Kuitenkin sen terveyshyödyt, erityisesti verenpaineen alentamisen ja sydänterveyden osalta, ovat merkittävät ja hyvin dokumentoidut.

DASH-ruokavalio pähkinänkuoressa

  • Runsas kasvisten ja hedelmien käyttö: Kasvikset ja hedelmät ovat täynnä kuituja, vitamiineja ja mineraaleja, kuten kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat tärkeitä verenpaineen alentamisessa.
  • Täysjyväviljojen suosiminen: Täysjyväviljat, kuten täysjyväleipä, ruskea riisi ja kaurapuuro ovat tärkeitä kuidun lähteitä. Ne auttavat alentamaan verenpainetta ja edistävät pitkäaikaista kylläisyyden tunnetta, mikä on hyödyllistä painonhallinnassa.
  • Vähärasvaiset maitotuotteet: Ruokavaliossa suositaan vähärasvaisten maitotuotteiden kuten rasvattoman tai vähärasvaisen maidon ja jogurtin käyttöä. Vähärasvaiset maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin lähteitä.
  • Rajoitettu punaisen lihan, suolan ja makeisten käyttö: DASH-ruokavalio suosittelee punaisen lihan, suolan ja lisätyn sokerin käytön rajoittamista. Niiden sijaan suositaan siipikarjaa, kalaa ja palkokasveja proteiininlähteinä.
  • Terveelliset rasvat: DASH-ruokavaliossa korostuu kovien ja transrasvojen välttäminen. Voi ja muut kovat rasvat korvataan esimerkiksi oliiviöljyllä.

Lisäravinteet osana sydänystävällistä ruokavaliota

Voit hyödyntää erilaisia lisäravinteita, joiden on havaittu edistävän verenpaineen hallintaa osana sydänystävällistä ruokavaliota. Löydät Olo-apteekista laajan valikoiman erilaisia ravintolisiä, jotka toimivat sydänystävällisen ruokavalion tukena.

Kalium

Kalium auttaa kumoamaan suolan verenpainetta nostattavia vaikutuksia. Kaliumia saadaan yleensä riittävä määrä terveellisestä ruokavaliota, mutta tietyissä tapauksissa kaliumlisät ovat hyödyllisiä. Ota huomioon, että liiallinen kaliumin saanti voi myös olla haitallista.

Magnesium

Magnesiumin on havaittu rentouttavan verisuonia ja edistävän verenkiertoa. Magnesiumin saantia on suositeltavaa tehostaa laadukkaalla magnesiumlisällä.

Omega-3

Omega-3 -lisät voivat auttaa verenpaineen hallinnassa. Omega-3-rasvahapot edistävät sydämen terveyttä ja auttamaan vähentämään tulehduksia kehossa.

L-arginiini

L-arginiini on aminohappo, joka edistää elimistön typen tuotantoa. L-arginiinilisä voi auttaa madaltamaan kolesterolia ja verenpainetta.

Vaikka lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä korkean verenpaineen hallinnassa, ne eivät korvaa terveellistä ruokavaliota ja elämäntapamuutoksia. Lisäravinteet voivat kuitenkin toimia tukevana osana kokonaisvaltaista lähestymistapaa verenpaineen hallintaan.

Yhteenveto – Hallitse verenpainettasi terveellisessä ruokavaliolla

Terveellinen ja sydänystävällinen ruokavalio on yksi tehokkaimmista keinoista verenpaineen hallintaan sekä sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn. Mikäli havaitset verenpaineesi olevan koholla, on ruokavalio ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Välttämällä tiettyjä ruoka-aineita, kuten liiallista suolaa ja kovia rasvoja, voit ylläpitää normaalia verenpainetta ja yleistä terveyttä.