Herpes

Suodata
Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Huuliherpes

Vaivaavatko sinua ikävät huuliherpes rakkulat? Nämä voivat olla kiusallisia seuralaisia, mutta onneksi ne ovat hoidettavissa. Me Olo-apteekissa tarjoamme sinulle huuliherpestä helpottavia tuotteita, jotta pääset rakkuloista eroon mahdollisimman pian. Meiltä löydät erilaiset tuotteet huuliherpeksen omahoitoon. 

Alla opit lisää siitä, mitä huuliherpes ja sen oireet ovat, sekä miten huuliherpestä hoidetaan ja milloin vaivan kanssa tulisi hakeutua lääkäriin. Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai tarvitset apua sopivimman tuotteen löytämisessä juuri sinulle, niin kysythän rohkeasti apua asiakaspalvelustamme!

Mikä on huuliherpes?

Huuliherpes on herpes simplex -viruksen, eli HSV:n aiheuttama infektio kasvoissa. HSV voi tarttua myös sukuelimiin aiheuttaen genitaaliherpeksen. Huuliherpeksen oireita ovat  kipu, rakkulat, erittely ja lopulta rupeutuminen. Tartunta voi olla myös oireeton. HSV on tarttuva, joten viruksen oireiden ollessa aktiivisina, tulisi suutelua, oireisen alueen koskettelua ja muita kontakteja oireilevaan alueeseen välttää. 

Kun henkilö on saanut tartunnan kerran, herpesvirus jää elämään kehossa ja voi uusiutua esimerkiksi stressin, hormonien, toimenpiteiden, auringon uv-valon tai vilustumisen seurauksena. Vaiva voi uusiutua vaihtelevan ajan kuluttua. Kaikilla tauti ei kuitenkaan koskaan uusi. Toisinaan herpes voi uusiutuessaan aiheuttaa myös muita oireita ja tulehduksen silmään. Herpesvirus voi aiheuttaa myös kasvohermohalvauksen. Herpeksellä on myös muita harvinaisempia esiintymismuotoja. Valtaosalla tauti onneksi kuitenkin rajoittuu paikallisiksi iho-oireiksi huulissa ja lähialueella.

Huuliherpeksen hoito

Lieväoireinen huuliherpes ei välttämättä vaadi hoitoa, kunhan vältät sen levittämistä muille. Herpes voi tarttua kunnes rakkulat ovat täysin parantuneet. Tarvittaessa huuliherpestä voi hoitaa esimerkiksi valikoimastamme löytyvillä huuliherpeksen omahoitoon tarkoitetuilla laastareilla, geeleillä ja voiteilla. Jatkossa huuliherpestä provosoivia tekijöitä, kuten stressiä välttämällä ja uv-valolta suojautumalla voit vähentää uusiutumisen riskiä.

Milloin lääkäriin?

Jos olet epävarma, onko oireidesi taustalla herpes, oireesi ovat hankalia - kuten laajalla alueella olevat rakkulat, huonovointisuus, silmäoireet, tai herpes uusiutuu yli kuusi kertaa vuodessa, on syytä hakeutua lääkäriin. Hankalissa uusissa oireissa on lääkäriin hakeuduttava pikaisesti.  Herpekseen on olemassa myös estolääkitys, jonka voit saada reseptillä, mikäli lääkärisi arvioi sen tarpeelliseksi.