Ihonalainen finni on kipeä, punoittava ja ennen kaikkea varsin sinnikäs – sen nujertaminen saattaa tuntua jopa mahdottomalta. Ihonalaiset finnit syntyvät usein kasvoihin, leuan tai otsan alueelle, josta ne halutaan syystäkin pois mahdollisimman nopeasti.

Ihonalaiset finnit voivat vaivata ketä tahansa, mutta usein ne kiusaavat etenkin teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia. Lisäksi perintötekijät voivat vaikuttaa, eli jos esimerkiksi vanhemmillasi on ollut ihonalaisia finnejä, todennäköisesti myös sinulla on taipumus saada niitä.

Seuraavaksi asiantuntijamme jakavat sinulle muutaman tehokkaaksi todetun vinkin, joilla ihonalaisen finnin voi saada pois nopeasti kotikonstein. Ihonalaisen finnin hoitaminen on tärkeää tehdä oikein, jotta finnistä ei jää ikäviä arpia ihon pinnalle.

Mikä on ihonalainen finni?

Ihonalainen finni on toiselta nimitykseltään kystinen tai koteloitunut finni, joka eroaa tavanomaisesta, ihon pinnalla olevasta finnistä. Ihonalainen finni on nimensä mukaisesti ihon alla, eli siinä ihon pinnalle ei muodostu valkeaa märkäpäätä.

Ihonalainen finni ei aina sijaitse kasvoissa – se voi vaivata myös vartalolla. Vaikka ihonalaiset finnit ilmaantuvat useimmiten kasvoille, saattaa niitä syntyä myös vartalon iholle esimerkiksi yläselän tai rintakehän alueelle.

Ihonalaisen finnin kolme tunnusmerkkiä:

  • Pieni kyhmy, jonka voit tuntea ihon alla.
  • Kipua tai epämukavuutta kyhmyn päällä tai vieressä.
  • Turvotusta ja/tai punoitusta ihon pinnalla.

Mistä ihonalainen finni johtuu?

Ihonalainen finni johtuu siitä, että talirauhaset tukkeutuvat ja tulehtuvat ihon syvemmissä kerroksissa. Ihossa tulehdus näkyy punoittavana, kipeänä kyhmynä. 

Syitä talirauhasten tukkeutumiselle ja tulehtumiselle voi olla monia – esimerkiksi iholle sopimattomat ihonhoitotuotteet tai tavat hoitaa ihoa, hormonaaliset muutokset sekä jotkin lääkitykset voivat aiheuttaa talirauhasten tukkeutumista. Myös perintötekijät vaikuttavat siihen, miksi jotkut kärsivät ihonalaisista finneistä ja toiset eivät.

Ihonalaisen finnin hoito

Ihonalaisen finnin hoidossa täytyy olla kärsivällinen. Tärkeintä on muistaa olla puristamatta finniä ja antaa parantumiselle aikaa. Kun hoidat ihonalaista finniä oikein, vältyt ikäviltä seuraamuksilta, kuten arpien syntymiseltä. Tulehduksen rauhoittuminen saattaa viedä turhankin kauan aikaa, mutta näillä vinkeillä pystyt nopeuttamaan paranemista. 

1. Ihonalainen finni ei puristamalla parane

Vaikka finnin puristaminen saattaa tuntua oikotieltä onneen, ei se sitä todellisuudessa ole. Siinä missä tavallisen finnin puristaminen voi onnistua, vaikka suositeltavaa sekään ei ole, on ihonalaisen finnin puristaminen täysin turhaa.

Ihonalainen finni sijaitsee tavallista finniä kauempana ihon pinnasta. Tämän vuoksi sitä ei voi saada pois puristamalla. Finnin puristaminen voi pahentaa tulehdusta, jolloin paranemisprosessi saattaa ottaa takapakkia ja kestää entistäkin kauemmin. 

Ihonalaisen finnin puristaminen voi jättää ihoon myös arven, joten on parempi antaa tulehduksen parantua rauhassa ja välttää alueen koskettelua.

2. Kokeile ihonalaiseen finniin bentsoyyliperoksidia, teepuuöljyä tai salisyylihappoa

Ihonalaisen finnin hoidossa vähemmän on enemmän – anna finnin olla rauhassa ja suosi ainoastaan antibakteerisia tuotteita sen hoidossa.

Bentsoyyliperoksidi auttaa ihon alle jääneen tulehduksen parantamisessa. Se estää aknebakteerin (Cutibacterium acnes) kasvua ja edistää ihon kuoriutumista. Esimerkiksi Basiron AC geeli sisältää bentsoyyliperoksidia.

Toinen kokeilemisen arvoinen vinkki on teepuuöljyn levittäminen iholle. Teepuuöljy on luonnollinen, antibakteerinen raaka-aine, joka rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Muista kuitenkin sekoittaa muutama tippa teepuuöljyä esimerkiksi arganöljyyn tai kasvoöljyyn ennen sen käyttämistä, sillä teepuuöljy on turhan voimakasta sellaisenaan käytettäväksi iholla.

Myös salisyylihappoa sisältävät tuotteet voivat auttaa rauhoittamaan tulehdusta.  Salisyylihappo eli betahydroksidihappo (BHA) kuorii ihoa ja vähentää ihohuokosten tukkeutumista, joten se voi auttaa myös ihonalaisen finnin nujertamisessa.

Kokeile esimerkiksi salisyylihappoa sisältävää ACO Spotless Daily Face Toneria, tulehdusta tehokkaasti rauhoittavaa V10PLUS Clean Spot Solutionia tai akneen taipuvaiselle iholle suunniteltua La Roche Posay Effaclar ultratiivistettyä seerumia.

3. Anna finnille lämpöhoitoa tai kylmää kyytiä

Ihonalaisen finnin voi kokeilla nujertaa lämpöhoidolla. Lämmön vaikutuksesta ihohuokoset avautuvat, jolloin lika ja bakteerit pääsevät nousemaan ihon pintaan. Lämpöhoito toteutetaan siten, että pyyhettä kastetaan lämpimään veteen ja sitä painellaan kipeän finnin päälle.

Lämpöhoidon rinnalla myös kylmää kannattaa kokeilla ihonalaisen finnin hoidossa. Kylmä tunnetusti auttaa turvotukseen. Ihonalainen finni on usein turvonnut, joten finnin paineleminen kylmällä voi tuoda helpotuksen jomotukseen. 

Kokeile painella turvonnutta aluetta jääpalalla noin 10 minuutin ajan. Jääpala kannattaa kääriä paperiin, jotta se ei ole suorassa kontaktissa ihoon.

4. Vaihda tyynyliina ja kiinnitä huomiota sen materiaaliin

Mietitään hetki tyynyliinan vaikutusta ihomme hoidossa. Koska nukumme viikon aikana useita kymmeniä tunteja kasvot vasten tyynyliinaa, kannattaa sen vaihtoväliin ja myös materiaaliin kiinnittää huomiota.

Tyynyliinaan kerääntyy hikeä sekä bakteereja, jonka vuoksi on tärkeää vaihtaa tyynyliina säännöllisesti. Tyynyliinan lisäksi myös lakanoiden vaihtoväliin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin silloin, jos ihonalaisia finnejä esiintyy vartalon iholla.

Lisäksi tyynyliinan materiaalilla on merkitystä ihon hyvinvoinnin kannalta. Esimerkiksi silkkinen tyynyliina voi vähentää aknen esiintymistä. 

5. Peitä punaisuus ja pyri unohtamaan finnin olemassaolo

Kuten tiedämme, stressi usein pahentaa monia iho-oireita. Punoittava finni kasvoissa juuri ennen tärkeää juhlapäivää tai luokkakuvausta aiheuttaa helposti ahdistusta, mutta tulehduksen rauhoittumisen kannalta on parasta myös itse rauhoittua.

Ihonalainen finni näyttäytyy yleensä punoittavana kyhmynä. Punoittava kyhmy kasvoissa saattaa häiritä hyvinkin paljon, joten punaisuus on fiksua yrittää peittää, jotta näpit pysyvät irti näppylästä. Mitä paremmin pystyt olemaan ajattelematta ja koskettelematta finniä, sitä nopeammin se yleensä parantuu.

Mieto hydrokortisonivoide auttaa pitämään punoituksen kurissa ja vähentää paikallista tulehdusta. Punoittavan kyhmyn voi peittää myös aknelaastarilla tai hoitavalla peitepuikolla.

Ihonalainen finni ei lähde – mitä tehdä?

Ihonalaisen finnin parantuminen saattaa kestää useamman päivän tai jopa yli viikon. Anna aikaa tulehduksen rauhoittumiselle, sillä ihonalainen finni parantuu usein hitaammin kuin tavallinen näppy. Yritä olla stressaamatta ja ajattelematta finnin olemassaoloa. 

Jos olet kokeillut jo useimpia vinkkejä ihonalaisen finnin nujertamiseen, eikä finni lähde paranemaan viikossa tai kahdessa, voit kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Ihotautilääkäri osaa tunnistaa ongelman ja auttaa selvittämään syyn sekä löytämään ratkaisun.

Saatat pitää myös näistä artikkeleistamme:

Nuoren aknen hoito – miten pääset finneistä eroon

Miten akneihoa voidaan hoitaa?

Lähteet: Cleveland Clinic