Onko kasvoillesi alkanut ilmestyä punaisia tai valkoisia näppylöitä? Akne on jokaisen nuoren pelkäämä ihosairaus, joka, vaikka onkin harmiton, voi aiheuttaa siitä kärsivälle huomattavaa haittaa. Pahimmillaan akne voi olla niin vaikea, että se saa ihmisen vetäytymään muilta, sillä se voi tuntua nololta ja saa ehkä haluamaan välttää muiden ihmisten seuraa.

Akne ei ole vain ihon pinnallinen ongelma, vaan se vaikuttaa ihon syvempiin kerroksiin ja voi aiheuttaa itsetunto-ongelmia, jos siihen ei puututa heti. Jotkut saattavat parantaa lievän aknen itsehoidolla, mutta toisilla vaikeampi akne voi vaatia lääkärin määräämän lääkehoidon.

Hyvät uutiset ovat kuitenkin, että lähes jokaisen aknea voidaan hoitaa! 

Aknen eri tyypit

Akne on yleinen iho-ongelma, joka näkyy näppyinä ja punoituksena. Jos ihosi rasvoittuu paljon, se voi tukkia huokoset ja ärsyttää ihoa. Akne voi olla lievää tai pahaa, riippuen siitä, kuinka paljon huokoset ovat tukossa ja tulehtuneet. Aknen tyypillisimmät muodot ovat:

  • Mustapäät eli komedot: näkyvät iholla pieninä mustina tai valkoisina pisteinä, jotka syntyvät, kun talirauhasen erite kovettuu ihohuokosessa.
  • Finnit eli papulat: näkyvät iholla punaisina tai vaaleanpunaisina kohoumina, jotka syntyvät, kun ihohuokos tulehtuu bakteerien vaikutuksesta.
  • Mäyräpäät eli pustulat: näkyvät iholla keltaisina tai valkoisina märkäpäisinä kohoumina, jotka syntyvät, kun tulehtunut ihohuokos täyttyy märällä eritteellä.
  • Nodulit eli kyhmyt: näkyvät iholla kovina ja kipeinä kyhmyinä, jotka syntyvät, kun tulehdus leviää syvemmälle ihoon.
  • Kystat eli rakkulat: näkyvät iholla pehmeinä ja kipeinä rakkuloina, jotka syntyvät, kun tulehdus leviää vielä syvemmälle ihoon ja muodostaa ontelon.

Aknen hoito voi olla haastavaa, mutta onneksi on olemassa monia tehokkaita hoitokeinoja, jotka voivat auttaa sinua pääsemään eroon finneistä ja parantamaan ihon kuntoa. Seuraavaksi tutustumme aknen hoitotuotteisiin, parhaisiin ihonhoitorutiineihin sekä asioihin, joita tulisi välttää aknen hoidossa. 

Aknen yleiset hoitokeinot

Aknen hoidossa on tärkeää ymmärtää, että akne johtuu usein hormonaalisista muutoksista, jotka aiheuttavat liiallista talin tuotantoa ihossa. Tämä tali yhdessä kuolleiden ihosolujen kanssa tukkii ihohuokoset, mikä johtaa finnien ja muiden aknen oireiden syntymiseen. Myös hivenaineiden, kuten kollageenin puutos, voi aiheuttaa aknen oireita.

Yleisiä hoitokeinoja ovat esimerkiksi bentsoyyliperoksidia sisältävät tuotteet, jotka tappavat aknea aiheuttavia bakteereja, sekä salisyylihappoa sisältävät tuotteet, jotka auttavat kuorimaan pois kuolleita ihosoluja ja avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia.

Erityisesti nuorille suunnatut hoitotuotteet

Aknen hoitoon on saatavilla monia erilaisia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti nuoren ihon tarpeisiin. Aknen hoitotuotteet voivat olla esimerkiksi puhdistusgeelejä, hoitovoiteita, seerumeita tai paikallisia hoitotuotteita. Esimerkiksi LRP Effaclar mikrokuoriva puhdistusgeeli on suunniteltu puhdistamaan iho tehokkaasti mutta hellävaraisesti, kun taas Cerave Foaming Cleanser on mieto puhdistusaine, joka sopii erityisesti herkälle iholle.

Nuoren iholle suunnatut hoitotuotteet ovat usein miedompia kuin aikuisiän aknen hoitotuotteet, sillä nuoren iho on herkempi ja alttiimpi ärsytykselle. Esimerkiksi ACO Spotless Acne hoitovoide ja TikTokistakin tuttu La Roche Posayn Effaclar Duo kosteusvoide ovat yhdet suosituimmat nuoren aknen hoitotuotteet. 

 

 

Miten saada finni pois nopeasti

Jos haluat saada finnin pois nopeasti, on tärkeää muistaa, että finniä ei saa puristaa. Puristaminen voi johtaa arpien muodostumiseen ja tulehduksen leviämiseen. Sen sijaan voit kokeilla paikallisia hoitotuotteita, kuten Ducray Keracnyl Spot Corrector, joka on suunniteltu erityisesti tulehtuneiden finnien hoitoon.

Tässä on myös muutama vinkki, miten voit päästä eroon niistä nopeasti ja helposti. 

  • Pese kasvosi aamuin illoin miedolla puhdistusaineella ja lämpimällä vedellä. Älä hankaa liian kovaa tai käytä saippuaa, sillä se kuivattaa ihoa ja lisää tulehdusta.
  • Käytä kosteusvoidetta, joka sopii ihotyypillesi ja sisältää salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia. Nämä aineet auttavat avaamaan tukkeutuneita huokosia ja torjumaan bakteereja.
  • Vältä koskettelemasta, puristelemasta tai rikkomasta finnejä, sillä se vain pahentaa tilannetta ja voi jättää arpia. Jos sinun on pakko poistaa finni, tee se varovasti ja desinfioi alue jälkeenpäin.

Muista myös, että aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä. Vaikka jotkut tuotteet voivat auttaa lievittämään aknen oireita nopeasti, aknen täydellinen parantaminen voi kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia.

 

Valitse oikeat tuotteet ihotyypin mukaan

Aknetuotteiden valinnassa on tärkeää ottaa huomioon ihon tyyppi ja aknen vakavuus. Esimerkiksi rasvaiselle iholle sopivat tuotteet, jotka eivät tuki ihohuokosia, kun taas kuivalle iholle sopivat kosteuttavat tuotteet. Jos akne on lievää, voi riittää pelkkä puhdistus ja kosteutus, mutta jos akne on vaikeaa, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon.

Hyvä ihonhoito on ensiarvoisen tärkeää aknen ehkäisyssä. Puhdista iho aamuin illoin miedolla puhdistusaineella, kuten ACO Spotless Daily Face Wash, joka on suunniteltu erityisesti akneen taipuvaiselle iholle. 

Akneiho kannattaa myös suojata aina sopivalla aurinkovoiteella, koska aurinko voi pahentaa tulehduksia ja jättää arpia. Aurinkovoiteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen rasvapitoisuuteen ja suojakertoimeen. 

Liian rasvainen voide voi tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa lisää finnejä, kun taas liian matala suojakerroin ei suojaa ihoa riittävästi UV-säteiltä. Hyvä nyrkkisääntö on valita öljytön, vähintään 30 suojakertoimen aurinkovoide

 

 

Milloin nuoren pitää mennä finnien takia lääkäriin

Vaikka useimmat nuoret kärsivät jonkinasteisesta aknesta, on tärkeää tunnistaa, milloin tarvitaan ammattilaisen apua. Jos akne on vakavaa, aiheuttaa arpeutumista tai vaikuttaa merkittävästi nuoren elämänlaatuun ja itsetuntoon, on aika hakeutua ihotautilääkärin puoleen. Myös silloin, jos kotona tehdyt hoidot eivät tuota tuloksia kuukauden kuluessa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Ihotautilääkärin määräämät hoitokeinot voivat vaihdella reseptilääkkeistä, kuten antibiooteista ja retinoidivoiteista. Joissakin tapauksissa, erityisesti vaikeaan akneen, voidaan harkita myös isotretinoiini-lääkitystä.

 

Voiko aknea ehkäistä?

Voiko aknea ehkäistä? Vastaus on ei. Aknen puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa, vaan se on hyvin yksilöllistä. Toisille akne puhkeaa helposti, lievänä tai vaikeana. Jos suvussa on ollut aknea, on todennäköisyydet sen puhkeamiseen suuremmat.

Vaikka ruokavalion ja aknen välisestä yhteydestä on ristiriitaisia tutkimustuloksia, jotkut nuoret saattavat huomata, hyvin rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ruoka tai maitotuotteet pahentavat selvästi finnejä. Myös riittävä uni, stressinhallinta ja säännöllinen liikunta voivat auttaa hallitsemaan aknea.

Aknen hoidossa on tärkeää olla kärsivällinen ja johdonmukainen. Muista, että ihonhoitorutiinin muutokset näkyvät ihossa usein vasta viikkojen kuluttua. Kokeile erilaisia tuotteita ja rutiineja, kunnes löydät sen, joka toimii sinulle parhaiten. Ja muista, että jos akne alkaa vaikuttaa elämänlaatuun tai aiheuttaa arpeutumista, on aika hakeutua lääkärin puoleen.