Lomamatka lähestyy ja olet täynnä intoa odottaessasi uusia seikkailuja ja rentouttavia hetkiä. Mutta tiesitkö, että matkalla koettu onni saattaa muuttua hetkessä murheeksi, jos et ole varautunut omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin haasteisiin? 

Ei hätää, olemme täällä auttamassa sinua kokoamaan itsellesi sopivan matka-apteekin, joka pitää sisällään kaiken tarpeellisen ja mahdollistaa nautinnollisen loman ilman terveysmurheita.

Matka-apteekkisi avulla voit ennaltaehkäistä ja hoitaa yleisimpiä vaivoja, kuten rakkoja, ihon palamista, päänsärkyä ja ripulia. Muista kuitenkin, että jokainen matkustaja ja matkakohde on erilainen, joten ota huomioon omat tarpeesi ja kohteen erityispiirteet matka-apteekkia kootessasi.

Onneksi oppaamme on täynnä hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita matka-apteekin kokoamiseen, jotta voit varmistaa itsellesi ja matkakumppaneillesi mukavan ja terveellisen loman. Olo-apteekin valikoimassa on kattavasti itsehoitolääkkeitä tavanomaisiin matkailijan vaivojen ja oireiden hoitoon.

 

Ensiapupakkaus

Ensiapupakkaus on oleellinen osa matkavarusteita, ja sen valmistelu etukäteen voi säästää paljon aikaa ja vaivaa matkan aikana. Vaikka useimmissa maissa onkin apteekkeja ja lääkkeitä on saatavilla, voi olla hankalaa löytää tiettyjä tuotteita, varsinkin jos matkustat alueille, joissa kieli tai kulttuuri on vieras. Lisäksi hätätilanteessa on tärkeää, että sinulla on tarvittavat tarvikkeet välittömästi saatavilla.

Hyvin suunniteltu ensiapupakkaus sisältää kaiken, mitä tarvitset yleisimpien vaivojen ja vammojen hoitoon. Näitä voi olla esimerkiksi:

 

  • Laastarit ja rakkolaastarit, jotka ovat tärkeitä pienten haavojen ja rakkuloiden hoitoon, jotka voivat syntyä esimerkiksi pitkien kävelyretkien seurauksena
  • kipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai parasetamoli, auttavat hallitsemaan kipua ja vähentämään tulehdusta
  • allergialääkkeet ovat jokaiselle vähänkään allergiselle oiva matka-apu
  • hydrokortisonivoide on hyödyllinen ihon ärsytysten, kuten hyönteisten puremien tai allergisten reaktioiden, hoitoon

 

Tämän lisäksi on myös suositeltavaa ottaa mukaan antiseptinen voide tai liuos haavojen puhdistamiseen ja infektioiden estämiseen. Jos matkustat alueille, joissa hyönteiset ovat yleisiä, hyönteiskarkote on myös hyvä lisä ensiapupakkaukseen.

Muistathan myös pakata mukaan omat säännölliset lääkityksesi ja varmistaa, että ne ovat käsimatkatavaroissasi saatavilla tarvittaessa. Muista myös ottaa tarvittavat rokotukset ennen reissua.

Aurinkotuotteet

Monissa lomatarinoissa on yleensä yhtenäinen tekijä; nimittäin palanut iho. Etenkin eteläisemmällä pallonpuoliskolla lämpötilat ovat totuttua korkeammat ja aurinko porottaa entistä kovemmin. Kohteissa, joissa oleskellaan paljon auringossa, kannattaakin valmistautua levittämään aurinkovoidetta entistä tiheämmin. 

Jokaiselle reissaajalle kannattaa valita oikeanlaiset aurinkorasvat, joihinkin kohteisiin tulee valita erityisen korkean suojakertoimen aurinkosuoja, jotta pahoilta palamisilta vältytään. 

Jos kuitenkin aurinko pääsi yllättämään ja iho paloi, muista myös levittää iholle after sun-voidetta.

 

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit ovat ystäviämme, jotka asuvat suolistossamme ja auttavat pitämään sen tasapainossa. Ne ovat hyviä bakteereita, jotka taistelevat pahojen bakteerien, kuten matkaripulia aiheuttavien bakteerien kanssa, ja estävät niitä aiheuttamasta hankalia oireita. 

Jos mietit, mihin maitohappobakteeri auttaa, vastaus on monessa asiassa! Ne auttavat esimerkiksi suojaamaan meitä ulkopuolisilta bakteereilta ja tukemalla ruuansulatusta. Matkaan kannattaa valita maitohappobakteeri, joka maistuu koko perheelle, kuten pureskeltavat Gefilus maitohappobakteerit.

Käyttämällä maitohappobakteereita ennen matkaa voit auttaa vatsaasi tottumaan uusiin bakteereihin, joita saatat kohdata matkallasi etenkin, jos matkustat kaukana kotimaastasi. Niiden ehdoton hyöty matkailijoille on, että ne voivat auttaa ehkäisemään matkaripulia ja muita vatsaoireita.

 

Maitohappobakteerit vatsatautiin

Maitohappobakteerit voivat täydentää vatsan ja suoliston bakteereita myös silloin, kun kärsit vatsataudista matkallasi. Ne saattavat auttaa nopeuttamaan paranemista, sillä niiden tehtävä on ylläpitää suoliston tasapainoa ja auttaa kehoa taistelemaan huonoja bakteereita vastaan. Maitohappobakteerien käyttö vatsataudin aikana voi siis olla hyödyllistä.

Matkaripuli ja sen hoito

Matkaripuli (tai ennen turistiripuli) on yleinen vaiva, joka voi kohdata monia matkailijoita. Se tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaakin - ripulia, joka iskee turisteille yllättäen ja usein erittäin huonolla hetkellä. 

Yleisimmät syyt turistiripuliin liittyvät veden ja ruuan puhtauteen matkakohteessa. Huonosti säilytetyt liha-, kala- ja majoneesipohjaiset salaatit voivat aiheuttaa ripulia, samoin kuin juomavesi ja jäätelöt, joissa on käytetty paikallista vettä.

Ripulin hoidon tärkeimmät osat ovat paljon nesteen juominen, suolan ja sokerin saannin varmistaminen sekä ripulin aiheuttajan selvittäminen. Jos ripuli jatkuu pitkään ja virtsa on tummaa, saattaa kehittyä nestehukka, joka on syytä hoitaa ensisijaisesti.

Paras turistiripuli lääke on sellainen, joka sisältää loperamidia, kuten Imodium. Ripulin hoitoa varten kannattaa myös varata nesteytystä tukevia tuotteita

 

Turistiripuli: milloin lääkäriin?

Turistiripuli itsessään ei yleensä ole vaarallista, ja useimmat ihmiset paranevat siitä muutaman päivän sisällä. Kuitenkin, jos ripuli kestää yli viikon, kuume nousee korkeaksi tai oireet pahenevat, on syytä hakeutua lääkäriin.

Ennaltaehkäisy on paras tapa välttyä matkaripulilta ja sen aiheuttamalta epämukavuudelta. Turistiripulin ehkäisykeinot perustuvat hyvään ruoka- ja vesihygieniaan sekä käsienpesuun ja -desinfiointiin. Käytännön vinkkejä matkaripulin ehkäisyyn ovat:

  • Vältä raakaa lihaa ja kalaa sekä majoneesipohjaisia salaatteja, jotka on valmistettu useita tunteja aiemmin
  • Juo vain pullovettä tai keitettyä vettä
  • Pese kätesi huolellisesti ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen

Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi on epämiellyttävä tunne, joka voi aiheutua monista eri syistä, kuten liikkuvassa autossa, junassa, lentokoneessa tai laivalla. Matkapahoinvointi johtuu aivojen ja sisäkorvan tasapainoelimien välisestä ristiriidasta: aivot saavat ristiriitaisia viestejä siitä, missä keho on ja mihin suuntaan se liikkuu.

Matkapahoinvointi voi tuntua todella ikävältä. Se saa olon tuntumaan huonolta, ja voi aiheuttaa pahoinvointia, oksetuksen tunnetta, huimausta ja hikoilua. Joskus se voi johtaa myös oksentamiseen. Joillekin se on tutumpaa kuin toisille. Ihmiset reagoivat näihin tilanteisiin eri tavoin ja joillekin meistä matkapahoinvointi on yksinkertaisesti hieman tutumpi matkakumppani.

Onneksi on olemassa monia tapoja ehkäistä ja hallita matkapahoinvointia:

  • Istu paikalla, josta näet eteenpäin (esim. autossa etupenkillä, junassa ikkunan vieressä)
  • Katsele maisemia ja keskity horisonttiin
  • Vältä lukemista
  • Syö kevyesti ja vältä rasvaisia, mausteisia tai voimakkaan hajuisia ruokia ennen matkaa

 

Jos tiedät jo etukäteen kärsiväsi matkapahoinvoinnista, voit myös pyytää lääkäriä kirjoittamaan reseptin matkapahoinvointilääkkeelle. 

 

Tukisukat pitkille matkoille

Tukisukat, kuten Apteekki Hoid-tukisukat, ovat erittäin hyödyllinen apuväline monille matkustajille, erityisesti pitkillä lennoilla. Ne voivat auttaa parantamaan matkasi mukavuutta monella tavalla:

  1. 1. Parantavat jalkojen verenkiertoa: Pitkän lennon aikana jalkojen painoa kohdistuu niiden verisuonille. Tukisukat puristavat jalkojen verisuonia kevyesti, mikä auttaa veren kiertämään tehokkaammin ja estää turvotuksen syntymistä.
  2. 2. Vähentävät turvotusta: Pitkään istuminen voi aiheuttaa jalkojen turvotusta. Tukisukat auttavat ehkäisemään turvotusta puristamalla jalkoja sopivasti ja ylläpitämällä veren virtausta.
  3. 3. Ehkäisevät laskimotukosten muodostumista: Pitkillä lennoilla on lisääntynyt riski laskimoveritulpan muodostumisesta. Tukisukat voivat vähentää verihyytymisriskiä, koska ne auttavat parantamaan verenkiertoa ja estämään veren seisahtumista jaloissa.

Tukisukkien vaikutusmekanismi perustuu niiden kevyesti puristavaan ominaisuuteen, joka tehostaa verenkiertoa ja estää turvotusta. Ne ovat erityisen suositeltavia henkilöille, joilla on tunnistettu lisääntynyt riski laskimotukosten muodostumiselle, tai joilla on aiempi kokemus jalkojen turvotuksesta pitkillä lennoilla.

Sopivat tukisukat lennolle ovat kevyemmän puristuksen sukat. Tukisukkia on olemassa eri paineluokkia, joista toiset ovat suunnattu enemmän lääkinnälliseen käyttöön. Sukkien käyttö kannattaa aloittaa ennen matkaa ja pitää tukisukat jalassa koko lennon ajan.

Muut vinkit mukavaan matkustamiseen

Tukisukkien lisäksi on muita keinoja, joilla voit parantaa matkustamismukavuutta ja terveyttä matkustamisen aikana:

  1. 1. Nouse ylös ja liiku: Kävele ainakin kerran tunnissa aikana, tai tee jalka- ja sääriharjoituksia istuma-asennossa.
  2. 2. Syö kevyesti: Valitse kevyitä ja terveellisiä vaihtoehtoja aterioilla, jotta vatsasi toimii normaalisti myös matkan aikana. Liiallinen syöminen tai epäterveellisten ruokien nauttiminen voi aiheuttaa epämukavuutta ja ruuansulatusongelmia.
  3. 3. Levitä painetta istumapaikalla: Istuessaan pitkään paikoillaan voi aiheuttaa lantion ja alaselän kireyttä. Voit käyttää matkatyynyä tai pyyhettä alaselän tukena tai laittaa sen istuimen ja selkänojan väliin.
  4. 4. Pidä huolta unesta: Pitkillä lennoilla on tärkeää varmistaa riittävä lepo. Ota mukaan silmälaput, korvatulpat tai melua vaimentavat kuulokkeet ja anna itsellesi lupa rentoutua ja nukkua lennon aikana.

 

Kun otat huomioon nämä vinkit ja huolehdit itsestäsi lennon aikana, voit saapua matkakohteeseesi virkeänä, rentoutuneena ja valmiina uusiin seikkailuihin.

Toivotamme sinulle hauskaa ja terveellistä matkustamista! Muista nauttia elämästä ja uusista kokemuksista - se on parasta terapiaa niin keholle kuin mielellekin.