Vaihdevuodet eli menopaussi on osa jokaisen noin viisikymppisen naisen elämää. Nimensä mukaisesti vaihdevuodet kestävät useita vuosia. Vaihdevuosioireet voivat kestää koko tämän ajan, jonka vuoksi useimmat naiset haluavatkin etsiä keinoja oireiden helpottamiseen. 

Kuumat aallot, väsymys, unihäiriöt, alavatsakipu, nivel- ja lihaskivut sekä erilaiset mielialanvaihtelut ovat vain esimerkkejä vaihdevuosioireista. Oireiden helpottamiseksi on olemassa hyväksi havaittuja keinoja sekä vaihdevuosioireisiin suunniteltuja tuotteita, joista kerromme nyt.

Vaihdevuosien alkamisikä

Vaihdevuosien alkamisikä voi olla mitä tahansa 45-60 ikävuoden välillä. Vaihdevuosien aikana naisen elimistö siirtyy hedelmättömään tilaan, eli menopaussin jälkeen nainen ei enää voi tulla raskaaksi. Useimmiten vaihdevuodet alkavat 50 ikävuoden kohdalla, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta – toisilla menopaussi alkaa jo nelikymppisenä, kun taas toisilla vasta lähempänä kuusikymppisiä. Kuuntele omaa kehoasi, se kertoo kyllä.

Vaihdevuosien vaiheet – premenopaussi, perimenopaussi ja postmenopaussi

Vaihdevuodet sisältävät kolme erilaista vaihetta, jotka jokainen nainen käy läpi. Eri vaiheessa oireet voivat olla erilaisia, mutta oireilu voi myös olla samanlaista koko menopaussin ajan. On myös täysin mahdollista, ettei oireita esiinny lainkaan.

Premenopaussi tarkoittaa aikaa ennen viimeisiä kuukautisia. Tänä aikana naisen hormonitoiminta alkaa vähentyä ja kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi. 

Perimenopaussi on varsinainen menopaussi. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä luonnollisesti ilman hormonivalmisteita ilmaantuvia kuukautisia. Perimenopaussi katsotaan alkaneeksi silloin, kun vaihdevuosioireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa. 

Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin jälkeistä aikaa. Tänä aikana naisen hormonitoiminnan vaihtelu jatkuu. Vaihdevuosioireet alkavat helpottaa pikku hiljaa.

Estrogeenin väheneminen näkyy koko kehossa

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee. Vaikutus näkyy koko kehossa – kasvojen ja vartalon iho saattavat tuntua kuivalta, limakalvot oireilevat, mieliala vaihtelee ja nivel- ja lihaskivut alkavat vaivata. Estrogeeni vaikuttaa myös virtsaputken ja virtsarakon alueella, jolloin virtsankarkailu tai virtsatietulehdukset saattavat ilmaantua oireistoon. Lisäksi esimerkiksi hiusten kasvun hidastuminen on normaali estrogeenin vähenemisen seuraus.

Kuumat aallot, väsymys, kuivat limakalvot ja muut vaihdevuosien oireet

Jokainen nainen kokee vaihdevuodet eri tavalla. Osalla naisista oireita ei ilmene ollenkaan. Vaihdevuosien eri vaiheissa oireet voivat myös vaihdella. Useimmiten oireita on mahdollista helpottaa, joten esimerkiksi kuumista aalloista tai unettomista öistä ei tarvitse kärsiä loputtomiin. Vaihdevuosioireet helpottavat viimeistään vaihdevuosien päättyessä. Millaisia oireita vaihdevuodet voivat aiheuttaa? Oireita saattavat olla esimerkiksi seuraavat:

  • kuumat aallot
  • väsymys
  • unihäiriöt
  • vatsan turvotus
  • jalkasärky
  • alavatsakipu
  • nivel- ja lihaskivut
  • mielialanvaihtelut
  • limakalvojen kuivuus
  • päänsärky
  • painonnousu

 

Miten vähentää vaihdevuosioireita?

Tärkeintä on pitää kiinni liikunnasta, hyvästä ruokavaliosta ja muista terveellisistä elämäntavoista. Esimerkiksi painonhallinta on tärkeää. Liikunnan lisäämisellä on mahdollista vähentää vaihdevuosioireita. Kahvi, tupakka ja alkoholi kannattaa suosiolla jättää vähemmälle. Ne voivat laukaista vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja. 

Aina terveelliset elämäntavat eivät kuitenkaan riitä pitämään oireiluja kurissa.

Monet naiset saavat apua luontaistuotteista ja muista tuotteista vaihdevuosien oireiden helpotukseen. Salviatabletit auttavat kuumiin aaltoihin ja hikoiluun, kun taas emätinpuikot, emätingeelit sekä paikallisestrogeenivalmisteet tuovat helpotuksen limakalvojen kuivuuteen ja muihin intiimialueen vaihdevuosioireisiin. Menopaussioireisiin suunnitellut, suun kautta otettavat lisäravinteet ovat myös erinomainen tuki vaihdevuosien ajalle.

Viisi vinkkiä vaihdevuosiin

Vaihdevuosioireiden helpottaminen voi tuntua hankalalta. Saatat pohtia, mitä ihmettä pitäisi tehdä, jotta kuumat aallot, unihäiriöt, kuivat limakalvot ja muut oireet pysyisivät kurissa? Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä me tiedämme parhaat vinkit menopaussioireiden helpottamiseen. Tässä olemme listanneet viisi tehokasta vinkkiä vaihdevuosien oireiden helpotukseen. Olo-apteekin valikoimassa on myös kattavasti itsehoitolääkkeitä vaihdevuosioireiden hoitoon.

1. Kuumat aallot kuriin – kokeile kasviestrogeeneja

Kuumien aaltojen tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi yöhikoilu, sydämentykytys sekä poskien punoitus. Kasviestrogeenit voivat tuoda avun kuumiin aaltoihin ja hikoiluun. Salvia ja puna-apila ovat yleisimpiä kasviestrogeeneja, jotka saatat löytää menopaussioireisiin suunniteltujen lisäravinteiden pakkausselosteista.

Suosittelemme: Menoforce Strong salviatabletit, 4Her Menopause, Vitaali Nainen, Uniqu Menopause 


2. Melatoniini ja valeriaana voivat auttaa unihäiriöissä

Nukahtamisvaikeudet, unihäiriöt ja seuraavan päivän väsymys häiritsevät monia vaihdevuosi-ikäisiä naisia. Suosittelemme lisäämään kevyttä, rauhallista liikuntaa päivään, jotta uni tulee illalla paremmin. Apua unihäiriöihin voit saada myös melatoniinista tai valeriaanavalmisteesta, sillä ne tukevat nukahtamista luonnollisesti. Tyynyyn ja lakanoille suihkutettava unituoksu on myös ihana tapa rentoutua ja antaa unen tulla omaan tahtiin. Koska vaihdevuosien unihäiriöiden taustalla on usein estrogeenihormonin tuotannon hiipuminen, saa moni avun unettomuuteen hormonikorvaushoidosta. 

Suosittelemme: Puhdas+ Unijauhe, Melatoniini Orion, Supermood unituoksu

3. Kosteuta kuivat limakalvot kuntoon

Kuivat limakalvot ovat yleinen vaihdevuosioire. Epätavanomainen vuoto, ikävä kuivuus ja häiritsevä kutina liittyvät usein emättimen pH:n epätasapainoon. Oli huolenasi sitten kuivat limakalvot, vuoto tai kutina, apunasi ovat emätinpuikot ja -geelit sekä emätinvoiteet.

Vaihtoehtona kuivien limakalvojen hoitoon on useita erilaisia, hormonittomia itsehoitovalmisteita, kuten emätinpuikkoja ja emätinvoiteita. 

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, jonka vuoksi estrogeenia sisältävät paikallisestrogeenivalmisteet sopivat myös lievittämään emättimen vaihdevuosioireita.

Suosittelemme: Vagisan® kosteuttavat emätinpuikot, Membrasin Vaginal Vitality Cream

4. Piihappogeeli vatsan turvotukseen ja muihin oireisiin

Vatsan turvotus, alavatsakipu sekä ummetus ovat vain muutamia esimerkkejä vatsan alueen oireista vaihdevuosien aikana. Monet vaihdevuosi-ikäiset naiset kokevat vatsan oireita siinä missä esimerkiksi intiimialueen ongelmiakin. Piihappogeeli on täysin luonnollinen tuote, joka voi helpottaa erilaisia vatsan kiputiloja – sitä voi siis kokeilla myös vaihdevuosioireisiin.

Suosittelemme: Silicea vatsa-suolistogeeli, katso myös muut tuotteet vatsan hyvinvointiin

5. Hormonihoito helpottaa vaihdevuosioireita

Mikäli terveiden elämäntapojen noudattaminen sekä itsehoitovalmisteet, kuten salviatabletit ja intiimituotteet eivät tuo riittävää helpotusta vaihdevuosioireisiin, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen. Hormonihoito tai toiselta nimeltään hormonikorvaushoito on tehokas apu.

Hormonihoito auttaa niin kuumiin aaltoihin, uniongelmiin kuin emättimen oireisiin. Hormonihoidossa käytetään estrogeenia suun kautta nieltävinä tabletteina, ihon pinnalle asetettavana laastarina, geelinä tai suihkutettavana valmisteena. 

Voit saada myös hormonittoman reseptivalmisteen lääkäriltäsi.

Miesten vaihdevuodet – onko sellaisia?

Tavallaan kyllä, miesten vaihdevuodet tunnetaan nimellä andropaussi. Siinä missä menopaussi kuuluu kaikkien naisten elämään, ilmenee andropaussi vain osalla miehistä. 

Andropaussilla tarkoitetaan ikääntymiseen liittyvää testosteronivajetta. Miesten vaihdevuodet eivät kuitenkaan kuvaile tilannetta täysin oikein, sillä miehillä mikään hormonaalinen toiminto ei lopu kokonaan, kun taas naisilla vaihdevuosien aikaan näin käy.

Elämäntapamuutoksen lisäksi andropaussia voidaan hoitaa testosteronikorvaushoidolla.

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa elämää

Vaikka harva nainen odottaa menopaussia innoissaan, voivat vaihdevuodet olla myös ihan mukava asia. Vaihdevuosioireet ovat yksilöllisiä ja niiden helpottamiseksi on saatavilla paljon erilaisia ratkaisuja, joten niitä ei kannata turhaan stressata. 

Intiimialueen ongelmia helpottavat emätinpuikot ja -geelit sekä emätinvoiteet, kun taas kuumat aallot väistyvät usein esimerkiksi salviatableteilla. Vaihtoehtona on lääkärin niin arvioidessa myös hormonihoito, joka vie menopaussioireet mennessään.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®