Vaihdevuodet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 31

Tilaamasi tuotteet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 31

Tilaamasi tuotteet

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittaa naisilla viimeisiä ilman hormonihoitoa ilmaantuvia kuukautisia. Kun viimeisistä kuukautisista on kulunut yli vuosi, puhutaan menopaussista.

Vaihdevuosioireita ilmenee munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisen vuoksi, ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Osa naisista ei koe vaihdevuosioireita lainkaan, osalla oireet aiheuttavat merkittävää jokapäiväistä haittaa.  

Vaihdevuodet ajoittuvat suomalaisnaisilla keskimäärin 51 vuoden ikään. Perimä vaikuttaa siihen koska vaihdevuodet alkavat, ja vaihdevuosien oireet voivat alkaa jo ennen ennen kuin nainen on täyttänyt 40 vuotta. Tällöin puhutaan ennenaikaisesta menopaussista. 

Vaihdevuodet voivat tulla tavanomaista aiemmin erilaisten sairauksien, lääkitysten, munasarjojen poiston tai sädehoidon seurauksena. Lisäksi tupakoiminen voi aikaistaa menopaussin alkua 1-2 vuodella.

Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Muutokset johtavat hedelmättömyyteen sekä voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Menopaussin kriteerinä pidetään, että kuukautiset ovat olleet poissa vuoden.

Vaihdevuosien tyypillisimmät oireet ovat kuumat aallot ja unihäiriöt.  Vaihdevuosioireisiin, oireiden aiheuttamaan vireystilaan ja vaihdevuosien jälkeiseen terveyteen voi vaikuttaa elintavoilla.  Vaihdevuosioireiden vuoksi lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää. 

Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset saavat aikaan munasarjojen toiminnan heikkenemisen ja sammumisen. Vaihdevuosien myötä estrogeenin tuotanto naisen elimistössä hiipuu ja ovulaatiot loppuvat. 

Mitä ovat esivaihdevuodet 

Esivaihdevuodet ovat siirtymäjakso vaihdevuosiin. Ennen kuin kuukautiset loppuvat, monella naisella kierto muuttuu epäsäännölliseksi. Tämä on usein selkein merkki esivaihdevuosien alkamisesta. Myös vuodon määrän vaihtelu on tavallista. 

Esivaihdevuodet kestävät noin 5 - 10 vuotta ennen varsinaista menopaussia, ja oireet voivat alkaa jo noin 40-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa heikentyä jo huomattavasti aikaisemmin, noin 35 ikävuoden paikkeilla. 

Esivaihdevuosien ensimmäisessä vaiheessa kuukautiskierto tyypillisesti lyhenee, ja kuukautisvuodon määrä voi vaihdella. Myöhemmin kuukautiskierto pitenee, ennen kuin kuukautiset jäävät kokonaan pois.   

Mitä ovat vaihdevuosioireet ja mistä tiedän, onko minulla vaihdevuodet?

Mikäli nainen on yli 45-vuotias ja hänellä on tyypillisiä vaihdevuosioireita, kuten hikoilupuuskia, kuumia aaltoja, unihäiriöitä, mielialan muutoksia, sydämentykytyksiä, virtsankarkailua tai emättimen kuivuutta yhdistettynä kuukautisten loppumiseen tai harvenemiseen, on kyseessä vaihdevuodet. 

Mikäli kuukautiset loppuvat aiemmin, tai vaihdevuosien alku halutaan varmistaa, voidaan lääkärissä ja laboratoriokokein tehdä myös tarkempia tutkimuksia. Seuraavaksi hieman enemmän yleisistä vaihdevuosien oireista.

Kuumat aallot

Vaihdevuosien yleisimpiin oireisiin kuuluvat kuumat aallot ja voimakas hikoilu, joiden voimakkuus ja kesto voivat vaihdella paljon naisten välillä. Joillain naisilla hikoilu ja kuumat aallot voivat kestää muutamia vuosia. Toisilla kuumat aallot voivat ilmetä vielä reilusti kymmenen vuoden jälkeen oireiden alkamisesta. 

Tyypillisiä kuumien aaltojen merkkejä ovat nopeasti nouseva kuumotus ja hikoilu, erityisesti ylävartalossa, sekä puuskittaisesti tai lehahduksina toistuva voimakas lämmöntunne, punastuminen ja mahdollisesti sydämen tykytys. 

Kuumat aallot voivat johtaa myös vaikeuksiin nukkua, ja unihäiriöt ovatkin melko yleisiä vaihdevuosien aikana. Tähän kuuluvat sekä nukahtamisen vaikeudet että keskellä yötä herääminen.

Vaihdevuosien unihäiriöt 

Vaihdevuosien aikaisista unihäiriöistä kärsii jopa 40 - 60% naisista, ja osalle uniongelmat ovat ainoa vaihdevuosioire. Vaihdevuosien uni on usein katkonaista kuumien aaltojen ja hikoilupuuskien vuoksi, ja aamuöiset heräilyt voivat olla toistuvia. Vaihdevuosissa estrogeenin puutteeseen liittyvät unihäiriöt hankaloittavat erityisesti unessa pysymistä, minkä vuoksi uni on aamuöisin katkonaista.  

Vaihdevuosien hormonihoito auttaa unihäiriöihin. Hormonihoito helpottaa kaikkia unettomuuden osa-alueita: nukahtaminen on helpompaa, yölliset heräilyt ja liian aikaiset aamuheräämiset vähenevät. 

Psyykkiset oireet

Menopaussiin liittyvät psyykkiset oireet voivat ilmetä monella tapaa. Näihin voivat kuulua muutokset mielialassa, ärtyneisyys, alakuloisuus ja jopa masentuneisuus. 

Seksuaalinen haluttomuus on yksi menopaussin oireista, ja siitä kärsii jopa yli puolet naisista vaihdevuosien aikana. Tämä johtuu naishormoni estrogeenin puutteesta, ja emättimen kuivuus ja kirvely, tai unihäiriöiden aiheuttama väsymys voivat myös aiheuttaa haluttomuuden tunnetta.  

Emättimen oireet 

Vaihdevuosi ikäisellä on tyypillisesti myös emättimen kuivuudesta johtuvaa kirvelyä, kutinaa tai ärsytyksen tunnetta. Emättimen oireet voivat hankaloittaa arkea, ja vähentää myös seksuaalista halukkuutta, sillä hankaus voi tuntua ikävältä tai kivuliaalta. Estrogeenin väheneminen elimistössä on myös näiden oireiden taustalla.  

Emättimen ja ulkoisen intiimialueen oireita voi onneksi helpottaa kosteuttavilla itsehoitovalmisteilla, joita on saatavilla sekä hormonittomina että estrogeenivalmisteina. 

Kuukautisten loppuminen

Erilaiset vaihdevuosioireet alkavat jo ennen kuin estrogeenin tuotanto loppuu kokonaan. Menopaussissa naisen kuukautiskierto loppuu, kun munasarjojen toiminta lakkaa. Ennen menopaussia naisen estrogeenituotanto hiipuu hiljalleen ja kuukautiskierrosta tulee epäsäännöllistä. 

Tätä menopaussia edeltävää aikaa kutsutaan premenopaussiksi eli esivaihdevuosiksi. Naisen viimeiset kuukautiset tulevat aikana, jota kutsutaan nimellä perimenopaussi. Postmenopaussin aikana naishormonin eli estrogeenin tuotanto päättyy lopullisesti. Vaihdevuosioireet voivat kuitenkin jatkua vielä muutaman vuoden ajan tämänkin jälkeen.

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan?

Vaihdevuosioireita voit helpottaa säännöllisillä, terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Aina nämä eivät riitä pitämään oireiluja kurissa. 

Oireisiin voi kokeilla ilman reseptiä saatavia valmisteita vaihdevuosioireita helpottamaan. 

Valikoimaamme kuuluvat Menoforce Strong salviatabletit auttavat osalla hikoiluun ja kuumiin aaltoihin tasapainottamalla lämmönsäätelyä. 

Ilman reseptiä on saatavilla myös kosteuttavia paikallishoitovalmisteita emättimen limakalvojen kuntoa parantamaan. Erilaiset emätinpuikot ja emätingeelit auttavat ylläpitämään naisen emättimen luonnollista pH-tasapainoa, jonka järkkyminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten vuotoa, kuivuutta ja kutinaa. 

Emätinvoide rauhoittaa oireilua, ja saatavilla on useita valmisteita. Itsehoitolääkkeiden sisältämä estrogeeni lievittää paikallisesti emättimen limakalvo-oireita. 

Paikallisestrogeenivalmisteita ovat mm.  

Mikäli reseptivapaat valmisteet eivät helpota oireita tarpeeksi, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tilanteesta riippuen aloittaa hormonikorvausvalmisteen, jotka yleensä auttavat tehokkaasti vaihdevuosioireisiin. 

Voit saada myös hormonittoman reseptivalmisteen oireita helpottamaan. Hormonikorvaushoito auttaa taustalla oleviin hormonitasapainon muutoksiin ja hoito voidaan toteuttaa kullekin potilaalle sopivalla valmisteella tableteista suihkeisiin ja laastareihin. Hoito auttaa niin kuumiin aaltoihin, uniongelmiin kuin emättimen oireisiin. Kysy lisää hormonikorvausvalmisteista lääkäriltäsi. 

Olo-apteekista löydät monipuoliset vaihdevuosien hoitoon soveltuvat itsehoitotuotteet, kuten emätinvoiteet, -geelit ja -puikot sekä suun kautta nautittavat tabletit. Tutustu myös muihin Olo-apteekin intiimituotteisiin ja löydä helpotusta intiimialueen vaivoihin sekä vaihdevuosioireiden hoitoon.

Milloin vaihdevuodet loppuvat? 

Keskimäärin vaihdevuodet ilmaantuvat 51 vuoden iässä. Useimmiten vaihdevuodet osuvat 45 - 55 ikävuoden väliin, mutta vaihteluväli on pitkä, jopa 40 - 60 vuoden välillä.  

Vaihdevuosien yleisimmät oireet kuumat aallot ja hikoilu kestävät tyypillisesti 2 - 7 vuotta. 10 prosentilla naisista oireita voi kuitenkin esiintyä huomattavan pitkään, vielä 10 - 20 vuoden ajan siitä kun kuukautiset ovat loppuneet. 

Lue lisää blobista: Vaihdevuodet: mikä avuksi vaihdevuosioireisiin?