Vaihdevuodet

Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 39

Tilaamasi tuotteet

  1. Menoforce Strong 2x 90 tabl kampanjapakkaus
    Arvio:
    100%
    81,90 €
Aseta nousevaan järjestykseen
Sivu

1-24 / 39

Tilaamasi tuotteet

Vaihdevuodet ja sen oireet kuriin itsehoitovalmisteilla

Kuulostavatko kuumat aallot, unihäiriöt ja epämiellyttävä hikoilu turhankin tutulta? Vaihdevuodet tuovat mukanaan monilla naisilla erilaisia oireita. Vaihdevuosioireita ilmenee munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisen vuoksi. 

Olo-apteekista löydät monipuoliset vaihdevuosien hoitoon soveltuvat itsehoitolääkkeet ja muut itsehoitotuotteet, kuten emätinvoiteet, emätingeelit ja emätinpuikot sekä suun kautta nautittavat tabletit. 

Tutustu myös muihin Olo-apteekin intiimituotteisiin ja löydä helpotusta intiimialueen vaivoihin sekä vaihdevuosioireiden hoitoon. Asiantuntijamme auttavat oikeiden tuotteiden valinnassa.

Hikoiluun ja kuumiin aaltoihin Menoforce Strong salviatabletit

Nuku paremmin ja unohda epätavanomainen hikoilu – Menoforce Strong salviatabletit auttavat osalla naisista hikoiluun sekä kuumiin aaltoihin tasapainottamalla lämmönsäätelyä. 

Tämä tuoreista salvianlehdistä valmistettu tuote on monien asiakkaidemme suosikki. Yksi tabletti päivässä riittää. Päivittäinen annos sisältää tuoreita salvianlehtiä 1083 mg.

Hormonittomat emätinpuikot ja emätingeelit

Erilaiset emätinpuikot ja emätingeelit auttavat ylläpitämään naisen emättimen luonnollista pH-tasapainoa, jonka järkkyminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten vuotoa, kuivuutta ja kutinaa.

Vagisan® kosteuttavat emätinpuikot

Vagisan® kosteuttavat emätinpuikot Cremolum® lievittää emättimen kuivuudesta johtuvia oireita, kuten kuivuuden tunnetta, kirvelyä, kutinaa, pieniä haavaumia sekä kipuja sukupuoliyhteydessä. Täysin hormoniton vaihtoehto.

Saatavilla myös Vagisan® yhdistelmäpakkaus, joka sisältää emätinpuikot ja -geelit.

Femisan Vital emätingeeli

Femisan Vital on hormoniton emätingeeli, joka auttaa etenkin emättimen kuivuuteen, ärsytykseen tai kutinaan sekä yhdyntä- ja virtsaamiskipuihin. Miellyttävän pehmeä geeli.

Membrasin Vaginal Vitality Cream emätinvoide

Membrasin Vaginal Vitality Cream emätinvoide on kotimainen, kolmitehoinen voide intiimialueiden ja emättimen kuivuusoireisiin. Tämä hormoniton ja hajusteeton emätinvoide sisältää muun muassa kosteuttavaa tyrniöljyä sekä normaalia pH-tasapainoa ylläpitävää maitohappoa. Suosittelemme tätä lämpimästi – tuotteella on kliinisesti osoitettu teho.

Paikallisestrogeenivalmisteet limakalvo-oireisiin

Itsehoitolääkkeiden sisältämä estrogeeni lievittää paikallisesti emättimen limakalvo-oireita. Laajan valikoimamme paikallisestrogeenivalmisteet, kuten Vagifem, Ovestin, Pausanol, Vagidonna ja Estrokad ovat apteekista saatavia itsehoitolääkkeitä, joita käytetään lievittämään emättimen vaihdevuosioireita. Saatavilla emätinpuikot ja emätingeelit.

Suun kautta otettavat valmisteet – kuten 4Her Menopause tai Vitaali Nainen

Vaihdevuosien aikana on tärkeää tukea koko kehon hyvinvointia. Menopaussioireisiin suunnitellut lisäravinteet voivat auttaa lievittämään vaihdevuosien aikana esiintyviä oireita.

4Her Menopause saa voimansa puna-apilasta ja salviasta. Se sopii etenkin sinulle, joka kärsit kuumista aalloista, hikoilusta, levottomuudesta ja ärtyneisyydestä. 

Vitaali Nainen on monipuolinen lisäravinne naisen elimistön tasapainottamiseen. Tuote sisältää siveydenpuun hedelmäuutetta, kärsimyskukkauutetta ja helokkiöljyä, B6-vitamiinia, E-vitamiinia ja magnesiumia. Näistä esimerkiksi siveydenpuun hedelmäuute tunnetaan naisen hormonitoimintaa tasapainottavista vaikutuksistaan ja se voi auttaa lievittämään vaihdevuosi- ja PMS-oireita.

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittaa naisilla viimeisiä ilman hormonihoitoa ilmaantuvia kuukautisia. Kun viimeisistä kuukautisista on kulunut yli vuosi, puhutaan menopaussista.

Vaihdevuosioireita ilmenee munasarjojen estrogeenituotannon vähenemisen vuoksi, ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Osa naisista ei koe vaihdevuosioireita lainkaan, osalla oireet aiheuttavat merkittävää, jokapäiväistä haittaa.  

Vaihdevuodet ajoittuvat suomalaisnaisilla keskimäärin 51 vuoden ikään. Perimä vaikuttaa siihen koska vaihdevuodet alkavat, ja vaihdevuosien oireet voivat alkaa jo ennen ennen kuin nainen on täyttänyt 40 vuotta. Tällöin puhutaan ennenaikaisesta menopaussista. 

Vaihdevuodet voivat tulla tavanomaista aiemmin erilaisten sairauksien, lääkitysten, munasarjojen poiston tai sädehoidon seurauksena. Lisäksi tupakoiminen voi aikaistaa menopaussin alkua 1-2 vuodella.

Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenin tuotanto hiipuu. Muutokset johtavat hedelmättömyyteen sekä voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Menopaussin kriteerinä pidetään, että kuukautiset ovat olleet poissa vuoden.

Vaihdevuosien tyypillisimmät oireet ovat kuumat aallot ja unihäiriöt.  Vaihdevuosioireisiin, oireiden aiheuttamaan vireystilaan ja vaihdevuosien jälkeiseen terveyteen voi vaikuttaa elintavoilla. Vaihdevuosioireiden vuoksi lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, kun oireet haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää. 

Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset saavat aikaan munasarjojen toiminnan heikkenemisen ja sammumisen. Vaihdevuosien myötä estrogeenin tuotanto naisen elimistössä hiipuu ja ovulaatiot loppuvat.

Mitä ovat esivaihdevuodet?

Esivaihdevuodet ovat siirtymäjakso vaihdevuosiin. Ennen kuin kuukautiset loppuvat, monella naisella kierto muuttuu epäsäännölliseksi. Tämä on usein selkein merkki esivaihdevuosien alkamisesta. Myös vuodon määrän vaihtelu on tavallista. 

Esivaihdevuodet kestävät noin 5–10 vuotta ennen varsinaista menopaussia, ja oireet voivat alkaa jo noin 40-vuotiaana. Hedelmällisyys alkaa heikentyä jo huomattavasti aikaisemmin, noin 35 ikävuoden paikkeilla. 

Esivaihdevuosien ensimmäisessä vaiheessa kuukautiskierto tyypillisesti lyhenee, ja kuukautisvuodon määrä voi vaihdella. Myöhemmin kuukautiskierto pitenee, ennen kuin kuukautiset jäävät kokonaan pois. 

Mitä ovat vaihdevuosioireet ja mistä tiedän, onko minulla vaihdevuodet?

Mikäli nainen on yli 45-vuotias ja hänellä on tyypillisiä vaihdevuosioireita, kuten hikoilupuuskia, kuumia aaltoja, unihäiriöitä, mielialan muutoksia, sydämentykytyksiä, virtsankarkailua tai emättimen kuivuutta yhdistettynä kuukautisten loppumiseen tai harvenemiseen, on kyseessä vaihdevuodet. 

Mikäli kuukautiset loppuvat aiemmin, tai vaihdevuosien alku halutaan varmistaa, voidaan lääkärissä ja laboratoriokokein tehdä myös tarkempia tutkimuksia. Seuraavaksi hieman enemmän yleisistä vaihdevuosien oireista.

Kuumat aallot

Vaihdevuosien yleisimpiin oireisiin kuuluvat kuumat aallot ja voimakas hikoilu, joiden voimakkuus ja kesto voivat vaihdella paljon naisten välillä. Joillain naisilla hikoilu ja kuumat aallot voivat kestää muutamia vuosia. Toisilla kuumat aallot voivat ilmetä vielä reilusti kymmenen vuoden jälkeen oireiden alkamisesta. 

Tyypillisiä kuumien aaltojen merkkejä ovat nopeasti nouseva kuumotus ja hikoilu, erityisesti ylävartalossa, sekä puuskittaisesti tai lehahduksina toistuva voimakas lämmöntunne, punastuminen ja mahdollisesti sydämen tykytys. 

Kuumat aallot voivat johtaa myös vaikeuksiin nukkua, ja unihäiriöt ovatkin melko yleisiä vaihdevuosien aikana. Tähän kuuluvat sekä nukahtamisen vaikeudet että keskellä yötä herääminen.

Vaihdevuosien unihäiriöt

Vaihdevuosien aikaisista unihäiriöistä kärsii jopa 40–60 % naisista, ja osalle uniongelmat ovat ainoa vaihdevuosioire. Vaihdevuosien uni on usein katkonaista kuumien aaltojen ja hikoilupuuskien vuoksi, ja aamuöiset heräilyt voivat olla toistuvia. Vaihdevuosissa estrogeenin puutteeseen liittyvät unihäiriöt hankaloittavat erityisesti unessa pysymistä, minkä vuoksi uni on aamuöisin katkonaista.  

Vaihdevuosien hormonihoito auttaa unihäiriöihin. Hormonihoito helpottaa kaikkia unettomuuden osa-alueita: nukahtaminen on helpompaa, yölliset heräilyt ja liian aikaiset aamuheräämiset vähenevät. Keskustele hormonikorvaushoidon tarpeesta oman gynekologisi kanssa, mikäli koet vaihdevosioireet häiritsevinä.

Psyykkiset oireet

Menopaussiin liittyvät psyykkiset oireet voivat ilmetä monella tapaa. Näihin voivat kuulua muutokset mielialassa, ärtyneisyys, alakuloisuus ja jopa masentuneisuus. 

Seksuaalinen haluttomuus on yksi menopaussin oireista, ja siitä kärsii jopa yli puolet naisista vaihdevuosien aikana. Tämä johtuu naishormoni estrogeenin puutteesta, ja emättimen kuivuus ja kirvely, tai unihäiriöiden aiheuttama väsymys voivat myös aiheuttaa haluttomuuden tunnetta.  

Emättimen oireet

Vaihdevuosi-ikäisillä on tyypillisesti myös emättimen kuivuudesta johtuvaa kirvelyä, kutinaa tai ärsytyksen tunnetta. Emättimen oireet voivat hankaloittaa arkea ja vähentää myös seksuaalista halukkuutta, sillä hankaus voi tuntua ikävältä tai kivuliaalta. Estrogeenin väheneminen elimistössä on myös näiden oireiden taustalla.  

Emättimen ja ulkoisen intiimialueen oireita voi onneksi helpottaa kosteuttavilla itsehoitovalmisteilla, joita on saatavilla sekä hormonittomina että estrogeenivalmisteina.

Kuukautisten loppuminen

Erilaiset vaihdevuosioireet alkavat jo ennen kuin estrogeenin tuotanto loppuu kokonaan. Menopaussissa naisen kuukautiskierto loppuu, kun munasarjojen toiminta lakkaa. Ennen menopaussia naisen estrogeenin tuotanto hiipuu hiljalleen ja kuukautiskierrosta tulee epäsäännöllistä. 

Tätä menopaussia edeltävää aikaa kutsutaan premenopaussiksi eli esivaihdevuosiksi. Naisen viimeiset kuukautiset tulevat aikana, jota kutsutaan nimellä perimenopaussi. Postmenopaussin aikana naishormonin eli estrogeenin tuotanto päättyy lopullisesti. Vaihdevuosioireet voivat kuitenkin jatkua vielä muutaman vuoden ajan tämänkin jälkeen.

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan?

Vaihdevuosioireita voit helpottaa säännöllisillä, terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Aina nämä eivät riitä pitämään oireiluja kurissa.

Emätinpuikot sekä emätingeelit ja -voiteet

Oireisiin voi kokeilla ilman reseptiä saatavia itsehoitovalmisteita vaihdevuosioireita helpottamaan. Ilman reseptiä on saatavilla kosteuttavia paikallisestrogeenivalmisteita emättimen limakalvojen kuntoa parantamaan. Erilaiset lääkkeettömät emätinpuikot ja emätingeelit auttavat myös ylläpitämään naisen emättimen luonnollista pH-tasapainoa.

Emätinvoide rauhoittaa oireilua, ja saatavilla on useita valmisteita. Vaihtoehtona ovat hormonittomat itsehoitovalmisteet sekä estrogeenia sisältävät itsehoitolääkkeet. Paikallisestrogeenivalmisteita käytetään lievittämään paikallisesti emättimen limakalvon oireita, kuten kuivuutta, kutinaa ja ärsytystä.

Salviatabletit ja muut lisäravinteet

Salviatabletit ja muut vaihdevuosioireisiin kehitetyt lisäravinteet voivat tuoda avun muun muassa hikoiluun, kuumiin aaltoihin sekä ärtyneisyyteen.

Hormonikorvausvalmisteet ja hormonittomat reseptivalmisteet

Mikäli reseptivapaat valmisteet eivät helpota oireita tarpeeksi, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tilanteesta riippuen aloittaa hormonikorvausvalmisteen, joka yleensä auttaa tehokkaasti vaihdevuosioireisiin. 

Hormonikorvaushoito auttaa taustalla oleviin hormonitasapainon muutoksiin ja hoito voidaan toteuttaa kullekin potilaalle sopivalla valmisteella tableteista suihkeisiin ja laastareihin. Hoito auttaa niin kuumiin aaltoihin, uniongelmiin kuin emättimen oireisiin. Kysy lisää hormonikorvausvalmisteista lääkäriltäsi. 

Voit saada myös hormonittoman reseptivalmisteen oireita helpottamaan.

Milloin vaihdevuodet loppuvat?

Keskimäärin vaihdevuodet ilmaantuvat 51 vuoden iässä. Useimmiten vaihdevuodet osuvat 45–55 ikävuoden väliin, mutta vaihteluväli on pitkä, jopa 40–60 vuoden välillä.  

Vaihdevuosien yleisimmät oireet, kuten kuumat aallot ja epämiellyttävä hikoilu, kestävät tyypillisesti 2–7 vuotta. Noin 10 prosentilla naisista oireita voi kuitenkin esiintyä huomattavan pitkään, vielä 10–20 vuoden ajan siitä kun kuukautiset ovat loppuneet. 

Lue lisää blogista: Vaihdevuodet: mikä avuksi vaihdevuosioireisiin?