Vaihdevuodet

View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen
View as Ruudukko Luettelo
Aseta nousevaan järjestykseen

Vaihdevuodet

Vaivaavatko sinua vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot tai emättimen kuivuus? Nämä oireet voivat olla toisinaan todella kiusallisia, mutta vaihdevuodet  ja niiden oireet ovat hyvänlaatuisia ja niitä voidaan helpottaa. Me Olo-apteekissa haluamme tarjota sinulle tukea ja vaihdevuosioireita helpottavia tuotteita hyvinvointisi tueksi.

Alla opit lisää siitä, mitä vaihdevuodet ja niiden oireet ovat sekä kuinka vaihdevuosioireita voidaan helpottaa. Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai tarvitset apua sopivimman tuotteen löytämisessä juuri sinulle, niin kysythän rohkeasti apua asiakaspalvelustamme, olemme täällä sinua varten!

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet tarkoittavat ajanjaksoa, jonka aikana naisen elimistössä tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka saavat aikaan munasarjojen toiminnan heikkenemisen ja sammumisen. Vaihdevuosien myötä estrogeenin tuotanto naisen elimistössä hiipuu ja ovulaatiot loppuvat. Nämä muutokset johtavat hedelmättömyyteen sekä voivat aiheuttaa myös moninaisia oireita. Kun viimeisistä kuukautisista on kulunut yli vuosi, puhutaan menopaussista.

Keskimäärin vaihdevuodet alkavat suomalaisilla naisilla 51-vuotiaina, ja valtaosalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välissä. Perimä vaikuttaa vaihdevuosien alkuajankohtaan. Vaihdevuodet voivat tulla tavanomaista aiemmin erilaisten sairauksien, lääkitysten ja sädehoidon seurauksena. Lisäksi tupakoiminen voi varhentaa menopaussin alkua 1-2 vuodella.

Mistä tiedän, onko minulla vaihdevuodet?

Mikäli nainen on yli 45-vuotias ja hänellä on tyypillisiä vaihdevuosioireita, kuten hikoilupuuskia, kuumia aaltoja, unihäiriöitä, mielialan muutoksia, sydämentykytyksiä, virtsankarkailua ja emättimen kuivuutta yhdistettynä kuukautisten loppumiseen tai harvenemiseen, on kyseessä vaihdevuodet. Mikäli kuukautiset loppuvat aiemmin, tai vaihdevuosien alku halutaan varmistaa, voidaan lääkärissä ja laboratoriokokein tehdä myös tarkempia tutkimuksia. 

Miten vaihdevuosia hoidetaan?

Vaihdevuosioireita voit helpottaa säännöllisillä, terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Joskus nämä eivät kuitenkaan riitä pitämään oireiluja kurissa. Tällöin voit kokeilla meiltä ilman reseptiä saatavia valmisteita vaihdevuosioireita helpottamaan. Esimerkiksi valikoimaamme kuuluvat salviatabletit auttavat osalla hikoiluun ja kuumiin aaltoihin tasapainottamalla lämmönsäätelyä. Ilman reseptiä on saatavilla myös kosteuttavia paikallishoitovalmisteita emättimen limakalvojen kuntoa parantamaan.

Mikäli reseptivapaat valmisteet eivät helpota vointiasi tarpeeksi, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärisi voi tilanteestasi riippuen aloittaa sinulle hormonikorvausvalmisteen, jotka yleensä auttavat tehokkaasti vaihdevuosioireisiin. Voit saada myös hormonittoman reseptivalmisteen oireita helpottamaan. Hormonikorvaushoito auttaa taustalla oleviin hormonitasapainon muutoksiin ja hoito voidaan toteuttaa kullekin potilaalle sopivalla valmisteella tableteista suihkeisiin ja laastareihin. Kysy lisää hormonikorvausvalmisteista lääkäriltäsi.