Vaihdevuodet

Suodata
Tuoteryhmä
Käyttäjä
Aseta nousevaan järjestykseen
Aseta nousevaan järjestykseen

Vaihdevuodet

Vaivaavatko sinua vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot tai emättimen kuivuus? Nämä oireet voivat olla toisinaan todella kiusallisia, mutta vaihdevuodet ja niiden oireet ovat hyvänlaatuisia ja niitä voidaan helpottaa. Me Olo-apteekissa haluamme tarjota sinulle tukea ja vaihdevuosioireita helpottavia tuotteita hyvinvointisi tueksi.

 

Alla opit lisää siitä, mitä vaihdevuodet ja niiden oireet ovat sekä kuinka vaihdevuosioireita voidaan helpottaa. Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai tarvitset apua sopivimman tuotteen löytämisessä juuri sinulle, niin kysythän rohkeasti apua asiakaspalvelustamme, olemme täällä sinua varten!

 

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittavat ajanjaksoa, jonka aikana naisen elimistössä tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka saavat aikaan munasarjojen toiminnan heikkenemisen ja sammumisen. Vaihdevuosien myötä estrogeenin tuotanto naisen elimistössä hiipuu ja ovulaatiot loppuvat. Nämä muutokset johtavat hedelmättömyyteen sekä voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Kun viimeisistä kuukautisista on kulunut yli vuosi, puhutaan menopaussista.

 

Vaihdevuodet alkavat suomalaisilla naisilla keskimäärin 51-vuotiaana, ja valtaosalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välissä. Perimä vaikuttaa vaihdevuosien alkuajankohtaan ja vaihdevuosien oireet voivat alkaa jo ennen ennen kuin nainen on täyttänyt 40 vuotta. Tällöin puhutaan ennenaikaisesta menopaussista. Vaihdevuodet voivat tulla tavanomaista aiemmin erilaisten sairauksien, lääkitysten ja sädehoidon seurauksena. Lisäksi tupakoiminen voi aikaistaa menopaussin alkua 1-2 vuodella.

 

Mitä ovat vaihdevuosioireet ja mistä tiedän, onko minulla vaihdevuodet?

Mikäli nainen on yli 45-vuotias ja hänellä on tyypillisiä vaihdevuosioireita, kuten hikoilupuuskia, kuumia aaltoja, unihäiriöitä, mielialan muutoksia, sydämentykytyksiä, virtsankarkailua ja emättimen kuivuutta yhdistettynä kuukautisten loppumiseen tai harvenemiseen, on kyseessä vaihdevuodet. Mikäli kuukautiset loppuvat aiemmin, tai vaihdevuosien alku halutaan varmistaa, voidaan lääkärissä ja laboratoriokokein tehdä myös tarkempia tutkimuksia. Seuraavaksi hieman enemmän yleisistä vaihdevuosien oireista.

 

Kuumat aallot

Vaihdevuosien yleisimpiin oireisiin kuuluvat kuumat aallot ja voimakas hikoilu, joiden voimakkuus ja kesto voivat vaihdella paljon naisten välillä. Joillain naisilla hikoilu ja kuumat aallot voivat kestää muutamia vuosia. Toisilla kuumat aallot voivat ilmetä vielä reilusti kymmenen vuoden jälkeen niiden alkamisesta. Tyypillisiä kuumien aaltojen merkkejä ovat kuumotus ja hikoilu, erityisesti ylävartalossa sekä puuskittaisesti toistuva lämmöntunne, punastuminen ja mahdollisesti sydämen tykytys. Kuumat aallot voivat johtaa myös vaikeuksiin nukkua, ja unihäiriöt ovatkin melko yleisiä vaihdevuosien aikana. Tähän kuuluvat sekä nukahtamisen vaikeudet että keskellä yötä herääminen.

 

Psyykkiset oireet

Menopaussiin liittyvät psyykkiset oireet voivat ilmetä monella tapaa. Näihin kuuluvat isot muutokset mielialassa, ärtyneisyys, alakuloisuus ja jopa masentuneisuus. Myös seksuaalinen haluttomuus on yksi menopaussin oireista ja siitä kärsii jopa yli puolet naisista vaihdevuosien aikana. Tämä johtuu mahdollisesti naishormoni estrogeenin puutteesta.

 

Kuukautisten loppuminen

Erilaiset vaihdevuosioireet alkavat jo ennen kuin estrogeenin tuotanto loppuu kokonaan. Menopaussissa naisen kuukautiskierto loppuu, kun munasarjojen toiminta lakkaa. Ennen menopaussia naisen estrogeenituotanto hiipuu hiljalleen ja kuukautiskierrosta tulee epäsäännöllistä. Tätä menopaussia edeltävää aikaa kutsutaan premenopaussiksi. Naisen viimeiset kuukautiset tulevat aikana, jota kutsutaan nimellä perimenopaussi. Postmenopaussin aikana naishormonin eli estrogeenin tuotanto päättyy lopullisesti. Vaihdevuosioireet voivat kuitenkin jatkua vielä muutaman vuoden ajan tämänkin jälkeen.

 

Miten vaihdevuosia hoidetaan?

Vaihdevuosioireita voit helpottaa säännöllisillä, terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla. Joskus nämä eivät kuitenkaan riitä pitämään oireiluja kurissa. Tällöin voit kokeilla meiltä ilman reseptiä saatavia valmisteita vaihdevuosioireita helpottamaan. Esimerkiksi valikoimaamme kuuluvat salviatabletit auttavat osalla hikoiluun ja kuumiin aaltoihin tasapainottamalla lämmönsäätelyä. Ilman reseptiä on saatavilla myös kosteuttavia paikallishoitovalmisteita emättimen limakalvojen kuntoa parantamaan. Erilaiset emätinpuikot ja geelit auttavat ylläpitämään naisen emättimen luonnollista pH-tasapainoa, jonka järkkyminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten vuotoa, kuivuutta ja kutinaa.

 

Mikäli reseptivapaat valmisteet eivät helpota vointiasi tarpeeksi, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärisi voi tilanteestasi riippuen aloittaa sinulle hormonikorvausvalmisteen, jotka yleensä auttavat tehokkaasti vaihdevuosioireisiin. Voit saada myös hormonittoman reseptivalmisteen oireita helpottamaan. Hormonikorvaushoito auttaa taustalla oleviin hormonitasapainon muutoksiin ja hoito voidaan toteuttaa kullekin potilaalle sopivalla valmisteella tableteista suihkeisiin ja laastareihin. Kysy lisää hormonikorvausvalmisteista lääkäriltäsi. 

 

Olo-apteekista löydät monipuoliset vaihdevuosien hoitoon soveltuvat tuotteet, kuten emätinvoiteet, -geelit ja -puikot sekä suun kautta nautittavat tabletit. Tutustu myös muihin Olo-apteekin intiimituotteisiin ja löydä helpotusta intiimialueen vaivoihin sekä vaihdevuosioireiden hoitoon.