Kun vatsassa painaa, mielikin on maassa. Ummetus on monille suomalaisille tuttu vaiva, joka vaikuttaa niin vaatteiden valintaan kuin päivän aktiviteetteihinkin. Monesti vatsa saattaa jumiutua aivan yhtäkkiä, jolloin syytä ummetukselle on hankala löytää. Seuraavaksi kerromme tavallisista ruoka-aineista, jotka voivat saada aikaan ummetusta. Näin voit ensi kerralla välttää ikävän ummetuksen jättämällä tietyt ruuat vähemmälle.

Mitkä ruuat kovettaa vatsaa?

Etenkin runsaasti tanniineja tai resistenttiä tärkkelystä sisältävät ruoat ja juomat voivat kovettaa vatsaa. Esimerkiksi raaka banaani, mustikka, pasta, musta tee ja juusto saattavat aiheuttaa oireita joillakin henkilöillä. Myös sokeri ja makeat leivonnaiset voivat saada aikaan ummetusta. Jos jätät jonkin terveellisen ruoka-aineen pois ruokavaliosta sen aiheuttaman ummetuksen vuoksi, kannattaa se korvata sopivammalla vaihtoehdolla, jotta saat tarvitsemasi ravintoaineet. Kokeilemalla selviää yleensä omalle vatsalle sopivat ruoat.

Ummetusta aiheuttavat ruoat

Ummetusta aiheuttavia ruokia ja juomia on useita erilaisia. Se, mikä sopii toiselle, saattaa aiheuttaa toiselle vatsanväänteitä. Vaikka jokainen reagoi ruoka-aineisiin yksilöllisellä tavalla, listasimme muutamia yleisimpiä ruokia ja juomia, joiden tiedetään aiheuttavan ummetusta.

1. Juusto

Monet maitotuotteet, kuten juusto, saattaa aiheuttaa ummetusta. Pieni määrä juustoa tai muita maitotuotteita ei välttämättä saa aikaan kovaa vatsaa, mutta runsas juuston syöminen tai kokonainen purkillinen jäätelöä ovat usein syynä kovalle vatsalle. Mikäli tavanomaiset maitotuotteet aiheuttavat vatsavaivoja, kannattaa kokeilla hapanmaitotuotteita. Hapatetun maitotuotteen valmistuksessa käytetään vatsan normaalille toiminnalle tärkeitä maitohappobakteereita. Hapanmaitotuotteita ovat esimerkiksi piimä, jogurtti ja viili.

2. Mustikka

Vaikka marjat tunnetaan erinomaisina terveyspommeina ja hyvinä kuidun lähteinä – ja kuidut puolestaan apuna ummetuksessa, kokee osa ihmisistä mustikat ummettavina. Mustikat voivat siis saada aikaan kovan vatsan, mutta vaikutus voi olla myös juuri päinvastainen. Kokeilemalla selviää, sopiiko mustikka omalle vatsalle. Mikäli mustikka ei sovi, kokeile vaihtaa se esimerkiksi mansikkaan tai musta- tai punaherukkaan. Myös määrä saattaa vaikuttaa, eli pienempi määrä mustikkaa tai muuta marjaa saattaa sopia, kun taas kokonainen pussillinen ei.

3. Banaani

Banaanin vaikutus vatsaan riippuu sen kypsyysasteesta. Hieman raaka banaani on usein vihertävä, kun taas kypsä banaani kauniin keltainen tai jo rusehtava. Kypsät banaanit voivat auttaa ummetuksessa, sillä niissä on paljon liukoista kuitua. Raaka banaani sisältää resistenttiä tärkkelystä, mikä voi saada aikaan kovan vatsan. Banaania ei tarvitse jättää kokonaan pois ruokavaliosta, vaan riittää, että kaupassa valitsee kypsät banaanit – tai odottaa hieman vihertävien banaanien kypsymistä kotona.

4. Pasta ja paahtoleipä

Vaaleat viljavalmisteet voivat olla syy ummetuksen taustalla. Esimerkiksi vähäkuituinen valkoinen pasta, paahtoleipä, pulla ja keksit ovat usein kovaa vatsaa aiheuttavia, vaaleita viljavalmisteita, jotka sisältävät vatsalle tärkeitä kuituja jopa 80 % vähemmän kuin täysjyvästä tehdyt valmisteet. Viljavalmisteiden lisäksi myös valkoinen riisi voi kovettaa vatsaa.

Vaaleiden, ravinneköyhien viljavalmisteiden sijaan tulisikin arjessa suosia täysjyvävalmisteita. Täysjyvä on erinomainen kuidun lähde ja samalla siitä saa myös vitamiineja sekä kivennäisaineita. Myös valkoisen riisin sijaan kannattaisi valita täysjyväriisi.

5. Sokeriset mehut ja karkit

Monet valmismehut sisältävät paljon lisättyä sokeria. Sokeriöverit on mahdollista saada myös karkeista ja suklaasta. Sokerin tiedetään kovettavan vatsaa, joten sitä kannattaa välttää, mikäli ummetus vaivaa. Huomaa kuitenkin, että monet sokerittomat tuotteet eivät ole yhtään sen parempi vaihtoehto, sillä niiden sisältämät makeutusaineet voivat myös aiheuttaa vatsaoireita. Parempi tapa korvata sokeri on siirtyä nauttimaan aidosta luonnon makeudesta – kuten marjoista ja hedelmistä.

6. Jäätelö

Jäätelö on monien suosikkiherkku etenkin kesällä. Jäätelö yhdistää kuitenkin kaksi vatsalle vaikeaa raaka-ainetta – maidon sekä sokerin. Monet kokevat saavansa vatsaoireita maitotuotteista. Lisäksi sokeri kovettaa vatsaa. Maidon ja sokerin yhdistelmä saattaa saada aikaan ummetusta. Jos kesä ei tunnu kesältä ilman jäätelöä, kokeile tehdä jätskiä itse omista raaka-aineista tai osta kiskalta kevyempää sorbettia. Saatavilla on myös maidottomia ja sokeroimattomia jäätelöitä.

7. Musta tee

Toisille tee on tärkeä tuki vatsan toiminnalle, kun taas osa kärsii kovasta vatsasta juotuaan kupposen tai kaksi. Erään tutkimuksen mukaan erittäin suuri teen käyttö lisää ummetusta. Tutkimuksen mukaan tämä kuitenkin tarkoittaisi teen juomista litroittain. Eri teelajikkeista erityisesti musta tee sisältää tanniineja. Etenkin runsaasti tanniineja sisältävät ruoat ja juomat voivat aiheuttaa vatsan kovettumista. Mikäli olet kokeillut mustaa teetä ja se ei sovi sinulle, vaihda vaikkapa vihreään teehen tai kokeile piparminttuteetä.

8. Aprikoosi

Kuivatut aprikoosit maistuvat monelle. Ne eivät kuitenkaan ole paras valinta ummetuksen aikaan. Aprikoosit ja muut kuivatut hedelmät sisältävät paljon kuitua, joten maltillinen määrä niitä voi jopa auttaa vatsan vaivatessa. Usein kuivattuja hedelmiä tulee kuitenkin syötyä liikaa, jolloin yhtäkkinen, suuri määrä kuitua voi saada vatsan jämähtämään entistäkin pahemmin. Nauti kuivatuista hedelmistä siis ainoastaan muutaman kappaleen verran tai vaihda ne tuoreeseen hedelmään.

9. Kofeiini

Kofeiini antaa energiaa ja parantaa keskittymistä arjen askareisiin. Kofeiinipitoiset energiajuomat, kahvi ja tee kuuluvat useimpien arkeen. Kofeiinin ongelma on sen kehoa kuivattava vaikutus. Kofeiini horjuttaa elimistön nestetasapainoa ja kuivattaa kehoa. Mikäli elimistö ei saa riittävästi nestettä, seuraa siitä usein ummetusta. Paras vaihtoehto on jättää kofeiinipitoiset juomat vähemmälle, mutta mikäli haluat jatkaa kofeiinin nauttimista, pyri juomaan jokaista annosta kohden lasillinen vettä. 

Ummetuksen oireet ja hoito

Ummetus on kohtuullisen helppo tunnistaa oireiden perusteella. Tavallisimpia ummetusoireita ovat tukala olo, turvonnut vatsa, kova uloste, ilmavaivat ja vatsakivut. 

Ummetuksen hoito kotikonstein on mahdollista kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin sekä etenkin ruokavalioon. Kuten olemme todenneet, on tietyillä ruoka-aineilla vaikutus ummetuksen syntymisessä. Myös esimerkiksi liian vähäinen nesteiden tai kuitujen saanti ja passiivinen istumatyö saattavat olla syynä ummetuksen taustalla.

Kuituvalmisteet ja muut apteekista saatavat itsehoitovalmisteet ummetukseen sopivat tukemaan vatsan toimintaa ja auttamaan ummetuksen vaivatessa elämää. Tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota elämäntapoihin ja ruokavalioon, jotta vatsa voisi toimia omin avuin.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto®