Akne jättää arpensa - kirjaimellisesti. Aknearvet syntyvät, kun akne aiheuttaa tulehdusta ja vaurioita ihossa. Aknen syvyys vaikuttaa suoraan arpeutumisriskiin: mitä syvempi akne, sitä suurempi mahdollisuus arpia syntymiseen.

Pintapuolinen akne ei yleensä jätä jälkiä, mutta keskisyvästä tai syvästä aknesta voi muodostua arpia mihin tahansa ihoalueeseen, jossa on tulehdusta. Aknearvet ovat tyypillisesti kuoppaisia, atrofisia arpia, joiden syntyyn vaikuttaa erityisesti kollageenin puutos.

Aknearvet voivat vaikuttaa itsetuntoon ja aiheuttaa henkistä ahdistusta. Vaikka aknearvet eivät täysin häviä, niitä on mahdollista häivyttää kotona. Tässä artikkelissa tarjoamme viisi vinkkiä, kuinka voit itse saada aknearvet pois kotikonstein.

Miten aknearvet syntyvät?

Aknearvet syntyvät, kun iho vaurioituu syvältä ja se ei korjaudu täysin. Arpityyppejä on kaksi pääluokkaa: hypertrofiset ja atrofiset arvet. Hypertrofiset arvet ovat koholla olevia, punertavia tai ruskeita arpeja, jotka johtuvat liiallisesta sidekudoksen muodostumisesta haava-alueella. 

Joskus hypertrofiset arvet voivat kasvaa yli haavan reunojen ja muodostaa keloidiarven, joka on vaikea hoitaa. 

Atrofiset arvet ovat ihoon painuneita, vaaleita tai valkoisia arpeja, jotka johtuvat sidekudoksen puutteesta haava-alueella. Yleensä aknearvet ovatkin atrofisia arpia, mutta niitä voi myös syntyä muista syistä.

Vinkki 1: Puhdista iho hellästi

Aknearpien hoito alkaa ihon puhdistamisella. Ihon puhdistaminen on erittäin tärkeää aknearpia hoidettaessa. Puhdistamalla ihoa päivittäin poistat likaa, ylimääräistä talia ja kuolleita ihosoluja, jotka voivat tukkia ihohuokoset ja pahentaa aknearpia. 

Valitse puhdistustuote, joka sopii sinun ihotyypillesi ja akne-ongelmaasi. Etsi tuote, joka sisältää antibakteerisia ainesosia, kuten salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia, jotta se auttaa torjumaan aknea ja samalla puhdistaa ihoa hellävaraisesti.

Ihoa tulisi puhdistaa kaksi kertaa päivässä - aamulla ja illalla. Pese kädet ensin huolellisesti ja kostuta sitten kasvot lämpimällä vedellä. Levitä pieni määrä puhdistusainetta sormien tai puhdistusharjan avulla ja hiero sitä kevyesti kasvojen iholle pyörivin liikkein. 

Varmista, että olet lempeä ihollesi, vältä hankausta tai voimakkaita liikkeitä, jotka voivat ärsyttää ihoa. Huuhtele kasvot sitten huolellisesti lämpimällä vedellä ja taputtele iho kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä.

Vinkki 2: Säännöllinen ihon kuorinta

Ihon kuorinta on toinen tehokas keino hoitaa aknearpia. Kuorinta auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja tukkeutuneita ihohuokosia, jotka voivat aiheuttaa aknea ja pahentaa aknearpia. 

Kuorintatuotteen tulisi sisältää hellävaraisia kuorivia ainesosia, kuten glykolihappoa tai mantelihappoa. Vältä kuitenkin liian voimakkaita kuorintoja, jotka voivat aiheuttaa ihon ärsytystä ja tulehdusta.

Ihon kuorinta tehdään 1-2 kertaa viikossa. Ennen kuorintaa puhdista kasvot huolellisesti ja kostuta iho lämpimällä vedellä. Levitä sitten kuorintatuote kasvoille pyörivin liikkein, keskittyen erityisesti arpien alueisiin. 

Vältä herkkiä ihon alueita, kuten silmänympärysihoa. Huuhtele kasvot lopuksi huolellisesti lämpimällä vedellä.

Vinkki 3: Hyvin kosteutettu iho on terve iho

Ihon kosteutus on elintärkeää aknearpia hoidettaessa. Aknearvet voivat aiheuttaa ihon kuivumista ja heikentynyttä kosteustasapainoa, mikä voi hidastaa paranemisprosessia ja pahentaa arvien näkyvyyttä. 

Kosteusvoiteen tulisi olla kevyt, öljytön ja omalle ihotyypillesi sopiva. Etsi kosteusvoide, joka sisältää kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa tai glyseriiniä.

Ihoa tulisi kosteuttaa aamulla ja illalla puhdistuksen jälkeen. Levitä kosteusvoidetta kasvoille kevyesti hieroen, kunnes se imeytyy täysin ihoon. Varmista, että kosteutat myös kaulan ja dekoltee-alueen, jotka voivat myös kärsiä aknearpien seurauksista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvin kosteutettu iho paranee nopeammin ja näyttää terveemmältä. Säännöllinen kosteutus auttaa myös vähentämään arpien näkyvyyttä ja parantamaan ihon sävyä ja tekstuuria. 

Vinkki 4: Suojaa ihoasi auringolta

Auringolla on suuri vaikutus aknearpiin. Auringon UV-säteet voivat pahentaa arpien tummumista ja tehdä niistä näkyvämpiä. Siksi on tärkeää suojata ihoasi auringolta erityisesti aknen hoidon aikana.

Käytä aina aurinkosuojavoidetta SPF-suojakertoimella 30 tai sitä korkeammalla ennen kuin altistat ihosi auringolle. 

Levitä aurinkosuojavoide kasvoille ja kaulalle vähintään 15-30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Muista myös lisätä aurinkosuojavoidetta säännöllisesti, etenkin pitkäaikaisen altistumisen jälkeen tai hikoilun jälkeen. 

Vinkki 5: Seerumit

Aknearpien hoitoon voi olla hyödyllistä käyttää seerumeita, jotka sisältävät A-vitamiinia tai hyaluronihappoa. Nämä ainesosat auttavat parantamaan ihon kuntoa ja ulkonäköä. 

A-vitamiini stimuloi kollageenin tuotantoa ja auttaa tasoittamaan arpeutunutta ihoa. Hyaluronihappo sitoo kosteutta ihoon ja tekee siitä kimmoisan ja sileän. 

Seerumien käyttö on helppoa ja nopeaa. Valitse seerumi, joka sopii sinun ihotyypillesi ja tarpeillesi. Levitä seerumi puhtaalle iholle aamuin illoin ennen kosteusvoidetta. Hiero seerumi hellävaraisesti ihoon pyörivin liikkein.

Anna seerumin imeytyä muutaman minuutin ajan ennen muiden tuotteiden levittämistä. Muista myös suojata ihoasi auringolta, sillä A-vitamiini voi tehdä ihosta herkemmän UV-säteilylle.

 

Aknearpien hoito ammattilaisella

Kun arpien hoitaminen kotikonstein ei tuota toivottuja tuloksia, kannattaa harkita ihotautien erikoislääkärin apua. Ammattilaisilla on useita menetelmiä aknearpien hoitoon, kuten laserhoito, mikroneulaus ja täyteaineet.

Akne ja aknearpien hoito on yksilöllistä ja riippuu arpien tyypistä, syvyydestä ja laajuudesta. Aknearpien hoitoon on olemassa useita eri hoitovaihtoehtoja, joista osa on lääketieteellisiä toimenpiteitä ja osa kosmeettisia hoitoja. 

Lääketieteellisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi:

  • Fraktioitu laser: Laserhionnassa arpien reunoja hiotaan matalammiksi, jolloin iho tasoittuu ja arvet muuttuvat huomaamattomammiksi.
  • TCA-kuorinta: TCA-kuorinta on tehokas ja turvallinen ihon pintakerrosta uudistava ja tasoittava hoitomuoto, joka perustuu hapon syövyttävään vaikutukseen.
  • Arven kirurginen poistaminen: Arven kirurginen poistaminen tarkoittaa arven leikkaamista pois ja haavan ompelua. Tämä menetelmä sopii yksittäisille tai syville arville.
  • Subkisio: Subkisiossa lääkäri katkaisee ihonsisäisen arpijuosteen neulalla, jolloin arpikuoppa oikenee. Tämä menetelmä sopii erityisesti ns. lieriömäisille arville.

Kosmeettisia hoitoja ovat esimerkiksi:

  • Kemiallinen kuorinta: Kemiallinen kuorinta on hoitomuoto, jossa iholle levitetään happoa sisältävä aine, joka kuorii ihon pintakerroksen pois. Kemiallinen kuorinta voi kirkastaa ihoa ja tasoittaa pieniä epätasaisuuksia.
  • Mikrohionta: Mikrohionta on hoitomuoto, jossa ihoa hoidetaan timanttiterällä tai alumiinioksidikiteillä, jotka poistavat kuollutta ihosolukkoa. Mikrohionta voi parantaa ihon pintarakennetta ja väriä.

Aknearpien hoito vaatii usein useita hoitokertoja ja pitkäjänteisyyttä, sillä tulokset eivät näy heti, vaan vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua.

Mikroneulaus ja aknearvet

Mikroneulaus ​​käyttää pieniä neuloja stimuloimaan kollageenin tuotantoa ja parantamaan ihon rakennetta. Mikroneulausta voi myös suorittaa kotona apteekista saatavilla rollereilla

Mikroneulaus voi olla tehokas hoito aknearpiin, mutta kotona tehtynä se ei välttämättä ole yhtä tehokasta kuin ammattilaisen tekemänä. Kotona tehtävä mikroneulaus käyttää lyhyempiä neuloja, jotka eivät yllä niin syvälle ihoon kuin pidemmät neulat, joita käytetään hoitolassa tai klinikalla. 

Kotona tehtävä mikroneulaus voi kuitenkin parantaa ihon pintarakennetta ja valmistaa ihoa vastaanottamaan hoitavia aineita paremmin. 

Kotona tehtävä mikroneulaus vaatii myös erityisen huolellista hygieniaa ja välineiden puhdistusta, jotta voidaan välttyä tulehduksilta ja infektioilta.

Muista myös terveellinen ruokavalio ja vitamiinien saanti

Vitamiinit, kuten kollageeni ja biotiini vaikuttavat merkittävästi ihon kuntoon. Etenkin kollageeni auttaa ihon uudistumiseen, joten on suotavaa syödä runsaasti sitä sisältäviä ruoka. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio kantaa pitkälle, mutta jos noudatat esim. vegaanista ruokavaliota, voi kollageenin nauttiminen lisäravinteena kannattaa.