Kaikki tarvitsemasi vitamiinit Olo-apteekista

Vitamiinien riittävä saanti on tärkeää elimistön normaalille toiminnalle. Alla opit, mikä minkäkin vitamiinin merkitys on sekä opit, mitä vitamiineja on mahdollista mitata laboratoriokokein. Valikoimastamme löydät monivitamiinit sekä yksittäisiä vitamiineja sisältävät valmisteet hyvinvointisi tueksi. Älä epäröi kysyä tarvittaessa apua parhaiten sopivan valmisteen löytämiseen - olemme täällä tukenasi!

A-vitamiini ja beetakaroteeni

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa solujen uusiutumiseen, aineenvaihdunnan prosesseihin, ihon kunnossa pysymiseen, solujen uusiutumiseen sekä näkökyvyn ylläpitoon. A-vitamiinia on muun muassa sisäelimissä, kalassa, maitotuotteissa ja kananmunassa. A-vitamiinin esiastetta karotenoidia sen sijaan on kasvikunnan punaisissa ja keltaisissa kasviksissa. A-vitamiinia on saatavana myös tabletteina ja tippoina.

Suurina määrinä nautittuna eläinperäinen A-vitamiini voi olla myrkyllistä. Kasvikunnasta saatavista esiasteista elimistö kehittää sen sijaan A-vitamiinia vain tarpeidensa mukaan ja poistaa ylimääräisen esiasteen elimistöstä virtsan mukana, eikä myrkytyksen riskiä ole. Liiallinen A-vitamiini voi aiheuttaa pahoinvointia, keltaisuutta ja hiusten lähtöä, lisäksi se on erityisen haitallista kehittyvälle sikiölle. Raskauden aikana suosittelemme käyttämään A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, sisältäviä tuotteita.

B-ryhmän vitamiinit

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joiden riittävä saanti on tärkeää muun muassa aineenvaihdunnan ja solujen, kuten hermosolujen toiminnan kannalta. B-vitamiinien saanti lisäravinteista on erityisen tärkeää kasvissyöjille, joille ilman lisäravinteita voi kehittyä erityisesti B12-vitamiinin puutos. B12-vitamiinin puutos voidaan todeta laboratoriokokein. B-vitamiinilisä sopii myös sekasyöjille täydentämään monipuolista ruokavaliota ja ehkäisemään puutostiloja.

B-ryhmän vitamiineihin kuuluvat: 1) tiamiini, eli B1-vitamiini, 2) riboflaviini, eli B2-vitamiini, 3) niasiini, eli B3-vitamiini, 4) pantoteenihappo, eli B5-vitamiini, 5) pyridoksiini, eli B6-vitamiini, 6) biotiini, eli B7-vitamiini, 7) foolihappo, eli B9-vitamiini, ja 8) syanokobalamiini, eli B12-vitamiini. Meiltä löydät B12-vitamiinivalmisteet, jotka on suunniteltu erityisesti kasvissyöjille sekä valmisteet, joissa on useita B-vitamiineja ja monivitamiinit, joissa on myös muiden ryhmien vitamiineja.

C-vitamiini

C-vitamiini, eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiinia saa luonnollisesti muun muassa sitrushedelmistä, mutta tarvittaessa C-vitamiinin riittävän saannin voi helposti varmistaa myös lisäravinteiden avulla. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka tukee elimistön vastustuskykyä, eli auttaa sinua pysymään terveenä. C-vitamiini auttaa myös hemoglobiinin ja punasolujen tuotannossa tärkeän raudan imeytymisessä.

D-vitamiini

D-vitamiini on elimistön toiminnalle välttämätön vitamiini, joka osallistuu muun muassa luuston uusiutumiseen, vireystilan ylläpitoon sekä immuunijärjestelmän toimintaan. D-vitamiinia voidaan saada ravinnossa muun muassa kalaruoista ja pähkinöistä, lisäksi sitä muodostuu erityisesti kesäisin iholla auringonvalon vaikutuksesta. Pohjoisella pallon puoliskolla D-vitamiinin puutos on yleistä etenkin talvisin ja lisäravinteena otettavaa D-vitamiinia suositellaan käytettäväksi päivittäin. D-vitamiinin tasoa voidaan tutkia ja mahdollinen puutos todeta laboratoriokokein.

E-vitamiini

E-vitamiini on myös elimistön normaalin toiminnan, kuten entsyymien toiminnan kannalta tärkeää. E-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi ruoasta, mutta E-vitamiinia on mahdollista käyttää myös lisäravinteena, mikäli ruokavaliosi on suppea tai sinulla on esimerkiksi imeytymiseen vaikuttavia sairauksia.

K-vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka osallistuu veren hyytymisjärjestelmän toimintaan. K-vitamiinia saat muun muassa useista vihreistä kasviksista ja kasviöljyistä. K-vitamiinista on monipuolista ravintoa nauttivilla harvoin pulaa. Erillisiä K-vitamiinivalmisteita on rajallisesti tarjolla, mutta osassa monivitamiineista on K-vitamiinia mukana.