Ampiaisen pisto on kivulias, mutta varsin yleinen ja usein vaaraton vaiva, jonka suuri osa suomalaista kohtaa vähintään kerran elämässään.

Pistokset tapahtuvat usein ulkoillessa, kun ampiainen kokee olonsa uhatuksi tai suojelee pesäänsä. Useimmat pistot ovat harmittomia, aiheuttaen vain tilapäistä kipua ja turvotusta. Pienelle osalle väestöstä ampiaisen pisto voi kuitenkin aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita, jotka vaativat nopeaa hoitoa.

Ampiaisen pisto – Keskeiset nostot:

 • Ampiaisen pisto ei ole vaarallinen terveelle ihmiselle, joka ei ole allerginen
 • Ampiaisen pisto aiheuttaa kipua ja turvotusta, joka kuitenkin lievittyy yleensä jo tunnin sisällä ensioireista.
 • Pistokohtaa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella ja oireita lievittää antihistamiinilla.

Tyypilliset ampiaisen piston oireet

* Henkilöllä, joka ei ole allerginen ampiaisen pistolle.

Ampiaisen pisto aiheuttaa usein välittömiä ja näkyviä oireita. Tyypillisimpiä paikallisia oireita ovat kipu, punoitus, turvotus ja kutina pistoskohdassa. Kipua aiheuttaa ampiaisen myrkyn sisältämä histamiini ja muut ärsyttävät aineet, jotka aiheuttavat myös turvotusta ja punoitusta.

Joillakin ihmisillä pisto voi aiheuttaa laajempia oireita. Näihin kuuluvat laajempi ihottuma, laajempi turvotus esimerkiksi kasvoissa tai raajoissa sekä lievä kuume. Oireet viittaavat kehon voimakkaampaan reaktioon ampiaisen myrkkyyn.

Ampiaisen pistoksen aiheuttamien oireiden vakavuus riippuu yksilöllisestä herkkyydestä myrkylle ja pistoskohtaan joutuneesta myrkkymäärästä. Siksi on tärkeää osata tunnistaa oireet ja tietää, milloin hakeutua lääkäriin.

Ampiaisen pisto – Miten toimia?

 1. Pysy rauhallisena. Nopeat liikkeet voivat edistää myrkyn leviämistä kehoon.
 2. Tarkasta, ettei ampiaisen piikki ole pistokohdassa, ja poista piikki tarvittaessa. Vaikka piikki on hyvin pieni, näkee sen helposti paljaalla silmällä. Piikin voi poistaa esimerkiksi paperinpalan tai jonkin terävän esineen avulla. Jos sopivia välineitä ei ole käden ulottuvilla, voi piikin työntää ulos esimerkiksi pankkikortilla.
 3. Pinsetit eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä liian voimakas puristaminen voi levittää piikin sisältämää myrkkyä.
 4. Puhdista pistokohta. Pistoksen voi puhdistaa lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla. Puhdistus pienentää riskiä pistoksen tulehtumiselle.
 5. Puhdistuksen jälkeen pidä kylmäpaukkausta pistoksen päällä. Kylmäpakkaus auttaa laskemaan turvotusta, sekä vähentää kipua ja kutinaa. Jos kylmäpakkausta ei ole käden ulottuvilla, voit käyttää esimerkiksi kankaaseen käärittyä jääpalaa tai kylmäkallea, tai pitää pistoskohtaa kylmässä vedessä.
 6. Lievitä oireita esimerkiksi antihistamiinipuikolla tai kortisonivoiteella. Ota tarvittaessa kyytabletti.

Olo-apteekin valikoiman itsehoitolääkkeet lievittävät ampiaisen piston oireita. Levitä hydrokortisonivoidetta pistoskohtaan vähentääksesi tulehdusta ja kutinaa. Suun kautta otettavat antihistamiinit voivat lievittää allergiaoireita. Jos pistoskohta on kipeä, voit käyttää yleisiä kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia.

Myös Kyypakkaus ja Ampikyy ovat tehokkaita itsehoitolääkkeitä pistoksen ensiapuun. Molemmat lääkkeet sisältävät hydrokortisonia, jotka auttavat lieventämään mahdollisia reaktioita.

Useimmat ampiaisen pistokset paranevat muutamassa päivässä. Paikalliset oireet, kuten turvotus ja kutina, voivat kestää muutaman päivän. Jos oireet jatkuvat pidempään tai pahenevat, hakeudu lääkäriin.

Pistoksen jälkeen voit käyttää kosteusvoiteita ja antihistamiineja helpottamaan kutinaa ja turvotusta. Vältä pistoksen raapimista ja ärsytystä.

Seuraa pistoskohdan tilaa ja yleistä vointia muutaman päivän ajan. Jos kipu, turvotus tai muut oireet pahenevat, ota yhteys lääkäriin.

 

Milloin ampiaisen pisto on vaarallinen?

Vaikka useimmat ampiaisen pistokset aiheuttavat vain lieviä oireita, tietyissä tilanteissa pisto voi olla vaarallinen ja vaatia välitöntä hoitoa. Ampiaisen pisto on erityisen vaarallinen, jos se aiheuttaa vakavan allergisen reaktion, joka tunnetaan nimellä anafylaktinen shokki.

Anafylaksian oireisiin kuuluvat hengitysvaikeudet, kurkun ja kielen turpoaminen, voimakas pahoinvointi, huimaus, nokkosihottuma ja jopa tajunnan menetys. Nämä oireet ilmenevät yleensä muutaman minuutin kuluessa pistosta ja vaativat välitöntä hoitoa.

Jos havaitset näitä oireita, soita hätänumeroon 112.

Ampiaisen pisto on myös vaarallinen, jos se tapahtuu suun, kurkun tai kasvojen alueella. Turvotus näillä alueilla voi estää hengityksen ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Näissä tapauksissa on tärkeää hakeutua mahdollisimman pian hoitoon.

Moninkertainen pisto voi johtaa suurempaan myrkkymäärään elimistössä, mikä voi aiheuttaa voimakkaamman reaktion. Tällainen tilanne voi tulla eteen jos esimerkiksi häiritset ampiaispesää ja useat ampiaiset pistävät yhtä aikaa. Moninkertaiset pistot voivat aiheuttaa vakavia oireita myös henkilöille, joilla ei ole allergiaa ampiaisen myrkylle.

Jos pistoksen jälkeen ilmenee vakavia oireita tai yleinen vointi heikkenee nopeasti, on tärkeää toimia nopeasti ja hakeutua lääkäriin.

Ampiaisallergia

Ampiaisallergia on immuunijärjestelmän häiriö, jossa keho reagoi yliherkästi ampiaisen myrkkyyn. Allerginen reaktio ampiaisen pistoon voi vaihdella lievästä paikallisesta reaktiosta aina vakavaan anafylaktiseen shokkiin

Paikallinen reaktio sisältää punoitusta, turvotusta ja kipua pistoskohdassa, kun taas systeeminen reaktio voi ilmetä nokkosihottumana, angioedeemana, hengitysvaikeuksina, verenpaineen laskuna ja jopa shokkina.

Ampiaisen pistoallergian oireita ovat:

 • Hengitysvaikeudet: Kurkun, kielen tai hengitysteiden turpoaminen voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.
 • Ihottuma: Nokkosihottuma, eli laajat kutiavat, punaiset läiskät iholla.
 • Pahoinvointi ja oksentelu: Voimakas pahoinvointi ja oksentelu voivat viitata vakavaan allergiseen reaktioon.
 • Huimaus ja pyörtyminen: Anafylaktinen shokki voi aiheuttaa verenpaineen laskua ja heikotusta.

Varaudu pistoksiin:

 • Adrenaliini: Jos tiedät olevasi voimakkaasti allerginen ampiaisille, pidä adrenaliinipistoskynä aina mukana. Adrenaliini auttaa avaamaan hengitysteitä ja nostamaan verenpainetta.
 • Lääkehoito: Keskustele lääkärin kanssa ja varmista, että sinulla on oikeat lääkkeet käytössäsi, kuten antihistamiinit ja kortikosteroidit.
 • Tiedota läheisiäsi: Kerro perheellesi, ystävillesi ja työtovereillesi allergiastasi ja opeta heitä käyttämään adrenaliinipistoskynää.

Suojaudu pistoksilta

 • Vältä houkuttelemasta ampiaisia: Makeat juomat, ruoat ja voimakkaat tuoksut voivat houkutella ampiaisia. Vältä voimakkaita ja makean tuoksuisia hajusteita.
 • Käytä pitkiä vaatteita: Pitkähihainen paita, pitkät housut ja hatut voivat auttaa suojaamaan ihoasi ampiaisten pistoilta.
 • Vältä äkillisiä liikkeitä: Ampiaiset voivat tuntea olonsa uhatuksi äkillisistä liikkeistä ja ryhtyä puolustautumaan. Pysy rauhallisena ja vältä huitomista, jos ampiainen lähestyy.
 • Suojaa kotisi ja pihasi: Ampiaispesät ovat yleisiä pihoilla, terasseilla tai ullakoilla. Tarkista säännöllisesti, onko pesiä muodostumassa, ja poista ne varovasti tai kutsu ammattilainen avuksi. Vältä jättämästä makeita juomia tai ruokaa ulos, sillä ne houkuttelevat ampiaisia.
 • Pidä adrenaliinipistos mukana: Jos olet allerginen ampiaisen pistoille, pidä aina mukanasi adrenaliinipistoskynä ja ohjeet sen käytöstä. Varmista, että myös läheisesi tietävät allergiastasi ja osaavat toimia hätätilanteessa.
 • Vältä kirkkaanvärisiä vaatteita: Kirkkaat värit ja kukkakuosit voivat houkutella ampiaisia. Valitse ulkoiluun neutraalin värisiä vaatteita, jotka eivät herätä ampiaisten kiinnostusta.

Usein kysyttyä – Olo-apteekin asiantuntijat vastaavat

Mitä eroa on ampiaisen ja mehiläisen pistoilla?

Ampiaisen pistos on kivuliaampi ja voi aiheuttaa voimakkaampaa turvotusta verrattuna mehiläisen pistoon. Ampiainen voi pistää useita kertoja, koska sen piikki ei irtoa, kun taas mehiläinen kuolee piston jälkeen, sillä sen piikki jää kiinni ihoon. Molempien pistoissa on kuitenkin riski allergiselle reaktiolle.

Voiko ampiaisen pistos aiheuttaa pitkäaikaisia terveysongelmia?

Useimmat ampiaisen pistokset paranevat ilman pitkäaikaisia seurauksia. Vakavat allergiset reaktiot voivat kuitenkin vaatia jatkohoitoa ja seurantaa. Pistoskohdan voimakas tulehdus voi vaatia antibioottikuurin.

Miten voin varmistaa, etten ole allerginen ampiaisen pistolle?

Allergia ampiaisen pistolle voidaan todeta lääkärin tekemällä allergiatestillä. Testissä iholle tai verenkiertoon altistetaan pieni määrä ampiaisen myrkkyä ja seurataan reaktiota.

Voiko ampiaisen pisto olla vaarallinen ilman allergiaa?

Vaikka ampiaisen pisto on harvoin vaarallinen ilman allergiaa, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten voimakasta kipua, turvotusta ja pahoinvointia. Useat pistot tai pisto kasvojen, kaulan tai suun alueella voivat olla vaarallisia ja vaativat välitöntä hoitoa.

Mitä tehdä, jos ampiainen pistää suuhun tai kurkkuun?

Jos ampiainen pistää suuhun tai kurkkuun, turvotus voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Juo kylmää vettä tai imeskele jääpaloja vähentääksesi turvotusta. Hakeudu välittömästi lääkäriin tai soita hätätilanteessa 112.

Voiko ampiaisen pistokseen kuolla?

Anafylaktinen shokki ampiaisen pistosta voi olla hengenvaarallinen, mutta se on harvinaista. Kuolemantapauksia tapahtuu, mutta ne ovat erittäin harvinaisia. Nopea hoito adrenaliinipistoksella ja hätänumeroon soittaminen voivat pelastaa hengen anafylaktisen reaktion sattuessa.

Miten voin suojella lapsiani ampiaisen pistoilta?

Pue lapsille pitkät vaatteet ulkoillessa ja opeta lapsia pysymään rauhallisina, jos ampiainen lähestyy.