Kollageeni on yksi ihonhoidon suosikkiainesosista, eikä ihmekään. Kollageeni on nimittäin tehokas anti-aging ainesosa, ja siksi sitä löytyykin useista ihon ennenaikaista vanhenemista ehkäisevistä, ikääntyvälle iholle tarkoitetuista anti-aging ihonhoitotuotteista.

Ihonhoidossa kollageenia voidaan hyödyntää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin nautittuna. Kollageenijauhe on suosittu muoto nauttia kollageenia sisäisesti, kun taas kollageeniseerumia voidaan levittään ihon pinnalle osana ihonhoitorutiinia. Kollageenivalmisteet ovat helppo, nopea ja tehokas tapa lisätä kollageenia omaan arkeen. Asiakkaidemme mielestä paras kollageeni on Puhdas+ kollageeni & biotiini, joka on yksi verkkokauppamme suosituimmista tuotteista.

 

Mikä on kollageeni?

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy ihmisen kehossa ja elimistössä. Esimerkiksi luustossa, rustoissa ja elinten ympärillä on kollageenia. Kaikkein suurin merkitys kollageenilla on kuitenkin ihmisen ihossa.

Aikuisen ihmisen elimistössä kollageenia on jopa neljä kiloa, mikä on enemmän kuin mikään muu ihmisen elimistössä esiintyvän proteiinin määrä. Kollageeni muodostaa myös suurimman osan ihmisen ihosta, ja siksi kollageenilla onkin erityisen tärkeä rooli erityisesti ihon hyvinvoinnissa.

Ihon lisäksi kollageenilla on kuitenkin tärkeä rooli myös esimerkiksi nivelten ja luuston uusiutumisessa ja toimintakyvyssä. Kollageeni vaikuttaa myös jänteiden ja elimistön verenkierron toimintaan.

On siis kenties sanomattakin selvää, että kollageenilla on merkittävä vaikutus koko ihmiskehon ja elimistön hyvinvointiin, mutta aivan erityisesti ihon normaaliin toimintaan, hehkuun ja terveyteen.

 

Kollageenin eri tyypit

Tiesitkö, että ihmisestä on löydetty jopa 28 erilaista kollageenityyppiä? Vaikka niitä onkin lähes 30, kollageenin päätyyppejä on kuitenkin vain neljä.

 

Kollageenin 4 päätyyppiä

  • Tyyppi 1: Tyypin 1 kollageeni koostuu tiiviisti yhteen pakkautuneista säikeistä, ja tämä tyyppi löydettiin ihmisestä ensimmäisenä. Sitä on ihmisen elimistössä myös eniten, ja ihon kuivapainosta 70% muodostuukin nimenomaan tyypin 1 kollageenista. Ihon lisäksi sitä esiintyy myös luissa, jänteissä ja nivelissä. Tyypin 1 kollageeni on myös osa hampaiden rakennetta ja vaikuttaa koko ihmiskehoon todella kokonaisvaltaisesti.
  • Tyyppi 2: Tyypin 2 kollageenissa säikeet eivät ole yhtä tiukkaan pakkaantuneet, ja sitä löytyy muun muassa nivelistä, rustosta sekä silmän lasiaisesta.
  • Tyyppi 3: Tyypin 3 kollageenia esiintyy muun muassa lihaksissa, verisuonissa, rasvakudoksessa sekä sisäelimissä.
  • Tyyppi 4: Tyypin 4 kollageenia löytyy erityisesti ihon eri kerroksissa, jossa se vahvistaa kerrosten rakennetta ja toimii samalla ihon suojakerroksena.

 

Kollageenin lähteet: mistä kollageenia saa?

Luonnolliset kollageenin lähteet: liha, kala & kasvituotteet

Elimistö muodostaa kollageenia ravinnosta saatavista proteiineista, eli perusterveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla pääsee jo pitkälle. Elimistössä ravinnosta saatavat proteiinit pilkkoutuvat aminohapoiksi, joista solut puolestaan muodostavat kollageenia elimistön eri osien käyttöön. 

 

Hyviä kollageenin lähteitä ovat:

  • Punainen liha, erityisesti naudan, lampaan ja porsaan liha.
  • Kala, erityisesti kalaliemi joka valmistetaan kalan rangasta ja ruodoista. 
  • Kana, varsinkin siipi- ja koipiosat. 
  • Liivate

 

Kuten ehkä huomaatkin, kollageenia saadaan vain eläinkunnan tuotteista sillä sitä esiintyy sinällään vain eläinkudoksessa - juuri kuten ihmisillä. Olet kenties kuullut myös sanan luuliemi? Luuliemen ja kollageenin yhteys perustuu juurikin kollageenin, jota saadaan eläinten luista luuliemen valmistuksen yhteydessä. 

 

Kuitenkin myös kasvisruokavaliota noudattavat voivat saada ravinnosta aminohappoja, joista elimistö muodostaa kollageenia. Tällaisia hyviä aminohappojen lähteitä ovat esimerkiksi palkokasvit, erilaiset viljatuotteet sekä soijaproteiinia sisältävät tuotteet. 

 

Kollageenivalmisteet: kollageenin, biotiinin ja sinkin tehokas yhdistelmä

Noin 25 vuoden iässä elimistö alkaa menettää kykyään tuottaa kollageenia yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Tämän huomaa usein ensimmäisenä nimenomaan ihossa.

Kun kollageenin määrä vähenee, saatat peiliin katsoessa huomata ihon veltostumista ja ryppyjä. Tämä johtuu siitä, että ihon joustavuus vähenee eikä iho uusiudu enää samalla tavalla kuin nuorempana. Ja vaikka elimistö tuottaakin kollageenia, niin sen laatu kuitenkin heikkenee mitä vanhemmiksi tulemme. 

Kollageenin muodostumista voi kuitenkin tukea erilaisilla ravintolisillä ja valmisteilla. Ne pitävät ihon nuorekkaana ja ylläpitävät ihon kimmoisuutta ikävuosista riippumatta. Kollageenivalmisteet auttavat ihoa uusiutumaan, ja niihin on usein lisätty myös muita nuorekkaan ihon tehokkaita ainesosia. Erityisesti C-vitamiini, sinkki ja biotiini yhdistetään usein kollageenin kanssa.

Erityisesti C-vitamiinin ja kollageenin välinen suhde on merkittävä. C-vitamiini toimii tärkeänä tekijänä sen  tuotannossa ja imeytymisessä. Ihon oma kyky valmistaa kollageenia tunnetaan kollageenisynteesinä. Tässä prosessissa C-vitamiini takaa solujen saumattoman yhteistoiminnan. Näin ollen C-vitamiini siis edistää normaalin kollageenirakenteen muodostumista.

 

C-vitamiinin lisäksi monet kollageenivalmisteet sisältävät myös biotiinia, sinkkiä ja hyaluronihappoa. Biotiini ja sinkki voivat edistää ihon, hiusten ja limakalvojen pysymistä normaalina. Hyaluronihappo puolestaan on todellinen ihon tehokosteuttaja, sillä se voi sitoa itseensä jopa tuhatkertaisen määrän vettä verrattuna hyaluronihapon omaan painoon. 

Kollageeni, C-vitamiini, biotiini, sinkki ja hyaluronihappo onkin siis tehokas yhdistelmä, joka edistää ihon ja kynsien pysymistä normaaleina. 

Kollageenilisät voivatkin siis olla tehokas ja kokonaisvaltainen kauneudenhoidon ravintolisä, joiden kaikki aktiiviset ainesosat vaikuttavat niin ihon, kynsien kuin hiustenkin hyvinvointiin ja normaalina pysymiseen. 

Kollageenijauhe, -kapseli, -tabletti vai -neste?

Paras kollageeni on se, joka toimii osana juuri sinun arkirutiineja. Hyvä kollageeni iholle on Puhdas+ kollageeni & biotiini, joka on yksi verkkokauppamme suosituimmista kollageenivalmisteista.

Puhdas+ kollageeni & biotiini on kapselimuotoinen valmiste, joka sisältää hydrolysoitua kalakollageenia. Tuotteessa on myös neutraali maku, eli se on helppo ottaa osaksi arjen rutiineja. Lisäksi tuotteen sisältämä biotiini edistää ihon, hiusten ja limakalvojen pysymistä normaalina.

Kollageenijauhe on myös hyvä tapa lisätä kollageeni osaksi omaa arkea, sillä jauheen voi sekoittaa kätevästi lasilliseen vettä tai vaikkapa mehua. 

Nykyään markkinoilla on tarjolla myös erilaisia vegaanisia kollageenituotteita. Esimerkiksi Puhdas+ Collagen Booster on vegaaninen vaihtoehto. Tämä tuote ei sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia, vaan kahdeksaa aktiivista tehoainetta. Yksi näistä on C-vitamiini, joka edistää elimistön luonnollista kykyä tuottaa kollageenia..

Kollageeni kokemuksia

"Iholle ja hiuksille sopii täydellisesti. Menee jatkoon." - Puhdas+ Beauty kollageeni & biotiini

"Auttoi kiinteyttämään kasvojen ihoa! Olen huomannut eron entiseen!" - Helein Strong Collagen

"Sekoittuu hyvin veteen, melko miellyttävä maku. Arvostan vegaanille sopivuutta ja puhtaita ainesosia." - Puhdas+ Collagen Booster Vegan Mango&Appelsiini

 

Löydä juuri oikea kollageeni sinulle kattavasta valikoimastamme. Psst! Muista myös nivelille suunnitellut valmisteet.