Ihon pigmenttimuutokset ovat ihon värimuutoksia, jotka ovat joko ympäröivää ihoa tummempia tai vaaleampia. Ne eivät ole pelkästään esteettinen ongelma, vaan voivat myös kertoa kehon sisäisistä muutoksista ja tarpeista.

Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle tähän lopen varsin yleiseen ongelmaan – käymme läpi niiden syitä, käsittelemme niiden hoitoa ja tarjoamme tutkitusti tehokkaita keinoja niiden hallintaan.

Keskitymme erityisesti itsehoitokeinoihin ja esittelemme Olo-apteekin valikoiman tuotteita, jotka tukevat ihon terveyttä ja auttavat ylläpitämään sen luonnollista kauneutta – sekä hoitamaan ja ennaltaehkäisemään yllättäviä pigmenttimuutoksia.

Mitä ovat ihon pigmenttimuutokset?

Ihon pigmenttimuutokset johtuvat ihon melaniinituotannon epätasapainosta. Melaniini on pigmentti, joka antaa iholle, hiuksille ja silmille niiden värin. Terveessä ihossa melaniinin jakautuminen on tasaista, mutta jos ihon melanosyytit tuottavat liikaa tai liian vähän melaniinia, se johtaa näkyviin pigmenttimuutoksiin.

Muutokset voivat ilmetä hyperpigmentaationa, jolloin iholle muodostuu tummia läiskiä, tai hypopigmentaationa, jolloin ihoon ilmestyy vaaleampia alueita.

Hyperpigmentaatio voi johtua liiallisesta auringonvalosta, hormonaalisista muutoksista tai jopa tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksena. Hypopigmentaatio voi johtua geneettisistä sairauksista, kuten vitiligosta, tai ihoalueen vaurioitumisesta palovamman tai arven seurauksena.

Erilaiset pigmenttimuutokset

 • Pisamat: Vaaleanruskeita, pieniä pilkkuja, jotka näkyvät selvemmin kesällä ja vaalenevat talvella. Pisamia ilmestyy yleensä kasvoille ja muille auringonvalolle alttiille ihoalueille. Pisamat ovat yleisiä erityisesti nuoremmilla ihmisillä ja johtuvat pääosin UV-säteilystä, joka stimuloi melaniinin tuotantoa ihossa.
 • Kesakot: “Aikuisten versio” pisamista, jotka jakautuvat kolmeen päätyyppiin:
  • Normaalit kesakot: Pieniä, tummia läiskiä, jotka voivat ilmetä eri puolilla kehoa.
  • Aurinkokesakot: UV-säteilyn aiheuttamia ja yleensä näkyvissä auringolle altistuneilla alueilla kuten kasvoilla.
   Jättikesakot: Suurempia läiskiä, jotka ovat yleisempiä iäkkäämmillä henkilöillä ja ovat alttiita pahanlaatuisille muutoksille.
 • Maksaläiskät: Tyypillisesti esiintyvät otsassa, poskissa tai ylähuulen ympärillä, usein raskauden tai hormonaalisten hoitojen seurauksena. Maksaläiskät voivat muuttaa muotoaan ja jopa hävitä ajan myötä.
 • Maitokahviläiskät: Tarkkarajaisia, soikeita läiskiä, jotka yleensä ovat pysyviä ja voivat olla joko synnynnäisiä tai UV-säteilyn aiheuttamia.
 • Melanoosi: Tummat jäljet iholla, jotka syntyvät ihovaurion, kuten finnin tai ihottuman, seurauksena. Tummentumat voivat pysyä iholla pitkäänkin vaurion paranemisen jälkeen.

Pigmenttimuutosten itsehoito ja ennaltaehkäisy

Käytä tehokasta aurinkosuojaa

Aurinkosuojan käyttö on avainasemassa, sillä UV-säteily on merkittävin yksittäinen hyperpigmentaation aiheuttaja. Monipuolinen ja korkealaatuinen aurinkosuojavoide, jossa on vähintään SPF 30 suojakerroin, pitää ihon suojassa auringon haitallisilta säteiltä ja ehkäisee pigmenttiläiskien syntyä ja tummumista.

Käytä ihonsävyä tasoittavia tuotteita

Pigmenttimuutoksia vaalentavat ja ihonsävyä tasoittavat voiteet ja seerumit ovat tehokas keino sekä pigmenttimuutosten hoitoon että ennaltaehkäisyyn. Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia anti-age päivävoiteita, ja seerumeita, jotka sisältävät ihoa kirkastavia ainesosia, kuten C-vitamiinia, retinolia ja arbutiinia. Nämä ainesosat auttavat kontrolloimaan melaniinin tuotantoa ja nopeuttamaan olemassa olevien pigmenttiläiskien haalistumista.

Kuori ihoa säännöllisesti

Kasvojen ihon kuorinta on tehokas keino pigmenttimuutosten ennaltaehkäisyyn, sillä se poistaa kuolleita soluja ja edistää uusien, terveiden solujen kasvua. Kemialliset kuorinnat, kuten glykoli- ja salisyylihappo, ovat tehokkaita ja helppoja keinoja, jotka onnistuvat myös kotioloissa. Ne auttavat tasoittamaan ihonsävyä ja parantavat ihon kokonaiskuntoa.

Muista suojata iho huolellisesti auringolta kuorinnan jälkeen –  iho on herkkä UV-säteilylle toimenpiteen jälkeen.

Parhaat tuotteet pigmenttimuutosten hoitoon

Olo-apteekin verkkokaupasta löydät laajan valikoiman ihonhoitotuotteita, jotka ovat suunniteltuja käsittelemään ja ehkäisemään pigmenttimuutoksia. Oikeilla tuotteilla pidät ihosi hehkuva kauniina, ja vältät ikävät pigmenttimuutokset.

C-vitamiiniseerumit

Aco Face Glow Vitamin C Booster 30 ml

ACO Face Glow Vitamin C Booster on tehoseerumi, joka elvyttäää ja kirkastaa ihoa.

Seerumin kevyt koostumus imeytyy nopeasti ihoon, jättäen sen raikkaaksi ja hehkuvaksi ilman rasvaista tunnetta. Tuote on suunniteltu kaikille ihotyypeille ja se on erityisen hyödyllinen niille, jotka kamppailevat pigmenttimuutosten, kuten tummien läiskien ja epätasaisen ihonsävyn kanssa.

Säännöllisellä käytöllä ACO Face Glow Vitamin C Booster voi auttaa vahvistamaan ihon luonnollista suojakerrosta, suojaten sitä ympäristön haittavaikutuksilta kuten saasteilta ja UV-säteilyltä. Tuote on myös hajusteeton, mikä tekee siitä sopivan myös herkälle iholle.

Novexpert Vitamin C Booster

Novexpert Vitamin C Booster tarjoaa tehokkaan ratkaisun ikääntymisen merkkien ja pigmenttimuutosten hoitoon. Seerumi sisältää stabiloitua C-vitamiinia, joka tunnetaan voimakkaista antioksidanttisista ominaisuuksistaan ja kyvystään kirkastaa ihon sävyä sekä stimuloida kollageenin tuotantoa.

Tuote on suunniteltu tarjoamaan välittömiä tuloksia. Seerumi on rikastettu hyaluronihapolla, joka auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja lisäämään sen kimmoisuutta.

Novexpert Vitamin C Booster on hypoallergeeninen ja 100% luonnollisista ainesosista valmistettu, joten se sopii myös herkälle iholle. Seerumi on vapaa synteettisistä hajusteista ja säilöntäaineista, mikä tekee siitä turvallisen valinnan päivittäiseen käyttöön.

 

Retinolit

Puhdas+ Revolutionary Retinol Elixir

Puhdas+ Revolutionary Retinol Elixir on kotimainen ihonhoitoöljy, joka sisältää runsaasti ihoa hoitavaa retinolia. Retinoli on tutkitusti tehokas ainesosa ihon ikääntymisen merkkien, kuten ryppyjen ja juonteiden sekä pigmenttimuutosten hoitoon. Tämä eliksiiri edistää ihon uusiutumista ja auttaa parantamaan ihon tekstuuria ja sävyä.

Tuotteen ainutlaatuinen koostumus yhdistää retinolin ja kasvipohjaisia öljyjä, jotka ravitsevat ihoa syvältä ja tukevat ihon luonnollista uudistumisprosessia yöaikaan. Seerumin öljypohjainen koostumus auttaa aktiiviaineita tunkeutumaan syvälle ihoon, maksimoiden niiden tehon ja minimoiden ärsytyksen riskiä.

Puhdas+ Revolutionary Retinol Elixir on suunniteltu kaikille ihotyypeille ja se soveltuu varsinkin kuivalle tai ikääntyvälle iholle, joka kaipaa lisäkosteutusta ja elvytystä. Tuote ei sisällä lainkaan synteettisiä hajusteita tai säilöntäaineita.

CeraVe Resurfacing Retinol Serum

CeraVe Resurfacing Retinol Serum on kehitetty erityisesti epätasaisen ihon sävyn ja rakenteen parantamiseen. Seerumi sisältää retinolin lisäksi CeraVen omia keramideja, jotka auttavat vahvistamaan ihon luonnollista suojamuuria.

Tämä seerumi on suunnattu erityisesti niille, jotka kamppailevat aknearpien ja suurentuneiden ihohuokosten kanssa. Seerumin ainutlaatuinen yhdistelmä retinolia ja CeraVen patentoituja MVE-teknologian keramideja tarjoaa pitkäkestoista kosteutusta samalla, kun se edistää solujen uusiutumista ja auttaa tasoittamaan ihon tekstuuria.

Aurinkosuojavoiteet

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 50+

ACO Sun Face Fluid SPF 50+ on kevyt ja nopeasti imeytyvä aurinkovoide, joka tarjoaa tehokkaan suojan UVA- ja UVB-säteilyä vastaan.

Tuotteen mattapintainen koostumus on ihanteellinen sekä rasvoittuvalle että sekaiholle, sillä se ei jätä ihoa kiiltäväksi tai rasvaiseksi. Voide sisältää myös antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan ihoa ympäristön haitallisilta vaikutuksilta ja edistävät ihon terveyttä.

CO Sun Face Fluid on kehitetty tarjoamaan maksimaalista suojaa samalla kun se ylläpitää ihon luonnollista kosteustasapainoa. Se on hajusteeton ja väriaineeton, mikä tekee siitä sopivan myös herkälle iholle.

Avene Sun B-Protect SPF 50+

Avene Sun B-Protect SPF 50+ on suunniteltu erityisesti herkälle iholle tarjoamaan tehokasta suojaa auringon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä. Tuote sisältää Avenen patentoitua termaalivettä, joka rauhoittaa ja suojaa ihoa auringon aiheuttamalta stressiltä.

Tämä aurinkosuojavoide soveltuu loistavasti niille, jotka kärsivät kasvojen ihon pigmenttimuutoksista tai haluavat ennaltaehkäistä niitä. Voide ei ainoastaan suojaa ihoa auringon säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, vaan myös auttaa estämään uusien pigmenttiläiskien muodostumista ja vaalentamaan jo olemassa olevia. Lisäksi tuote sisältää innovatiivisia antioksidantteja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja ja edistävät ihon terveyttä.

Avene Sun B-Protect tarjoaa myös sävytetyn koostumuksen, joka sopeutuu ihon omaan sävyyn antaen luonnollisen ja tasaisen lopputuloksen. Tämä tekee siitä ihanteellisen valinnan päivittäiseen käyttöön, sillä se tarjoaa suojan lisäksi myös kevyen meikkipohjan.

Kuorintavoide

ACO Face Cleansing Scrub NP

ACO Face Cleansing Scrub tehokas kuorintavoide, joka puhdistaa ja uudistaa ihoa hellävaraisesti. Tämä kuorintavoide sisältää pieniä kuorivia rakeita, jotka auttavat poistamaan iholta kuollutta ihosolukkoa ja epäpuhtauksia, edistäen näin ihon kirkkautta ja sileyttä.

Tuotteen koostumus on kehitetty erityisesti normaalille ja pintakuivalle iholle. Se sisältää kosteuttavia ainesosia, jotka auttavat ylläpitämään ihon luonnollista kosteustasapainoa kuorinnan aikana. Tuote on täysin on hajusteeton ja parabeeniton, mikä tekee siitä sopivan myös herkälle iholle.

Voiteen käyttöä suositellaan 1-2 kertaa viikossa osana normaalia ihonhoitorutiinia. Säännöllinen käyttö auttaa vähentämään ihon karheutta ja parantamaan sen yleistä ulkonäköä, mikä on erityisen tärkeää pigmenttimuutoksia ehkäisevässä ihonhoidossa.

 

Yhteenveto

Ihon pigmenttimuutokset ovat varsin yleinen iho-ongelma, joka voi ilmetä monilla ihmisillä eri elämänvaiheissa. Ne voivat ilmetä hyperpigmentaationa tai hypopigmentaationa johten monista syistä, kuten liiallisesta auringonvalolle altistumisesta, hormonaalisista muutoksista, perintötekijöistä tai ihovaurioista.

Päivittäinen aurinkosuojan käyttö, säännöllinen ihon kuorinta, sekä oikeiden ihonhoitotuotteiden käyttö ovat keskeisiä tapoja hallita ja hoitaa pigmenttimuutoksia.

Muista, että jokainen iho on yksilöllinen, ja joskus parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi voi olla tarpeen kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Ammattilainen voi tarjota räätälöityjä neuvoja ja hoitosuunnitelmia, jotka vastaavat juuri sinun ihosi tarpeita.

Ihonhoito on jatkuva prosessi, joka vaatii huomiota ja huolenpitoa. Oikeilla tuotteilla ja rutiineilla voit kuitenkin nauttia terveestä ja hehkuvasta ihosta vuodesta toiseen.